Sony har fått mye oppmerksomhet for telezoom-objektivet i sin nye flaggskips-mobil, Sony Xperia 1 IV. Det dreier seg om et ekte optisk zoomobjektiv tilsvarende 85-125 mm brennviddeomfang. Altså ikke bare en digital zoom-effekt, slik vi er vant til når det gjelder optiske effekter i små mobilkameraer. Så hvem er mobilen myntet på?
Telezoom-objektivet i Sony Xperia 1 IV er naturligvis basert på det såkalte periskop-prinsippet. Det vil si at det ligger «på tvers» av synsretningen inne i mobiltelefon-huset. Dette er jo den eneste praktiske løsningen for å få plass til lange objektiver i mobilkameraer. Det ville vel ikke vært noen mening i å la en telezoom stikke ut av mobilkamera-huset.
NB: Zoom, ikke tele
Sony er for ordens skyld ikke først ute med et periskopisk objektiv i en mobiltelefon. For eksempel kunne Kameranytt i 2019 fortelle at Huawei Mate30 Pro ble kåret til årets mobiltelefon av den norske Stiftelsen Elektronikkbransjen. I begrunnelsen ble nettopp det lange periskopiske teleobjektivet trukket fram som eksempel på nyskaping fra Huaweis side. Men det dreide seg om et teleobjektiv med fast brennvidde. I Sony Xperia 1 IV snakker vi altså angivelig om at det for første gang er plassert et telezoom-objektiv i en mobil, som nevnt med brennviddeomfang tilsvarende 85-125 mm.
Myntet på innholdsskapere
Den nye mobilen, som jeg har hørt engelsk-talende Sony-folk omtale som «Xperia One Mark Four», er i større grad enn konkurrentene myntet direkte på såkalte innholdsskapere – «content creators» på godt engelsk. Smartmobiler flest markedsføres gjerne som en type altmulig-redskaper der hovedbudskapet i markedsføringen er det brede spekteret av funksjoner som smartmobilen byr på. Alt fra kommunikasjon og kontorfunksjoner til spill og underholdning – samt naturligvis foto og video. Og mer.
Hos Sony Xperia 1 IV kretser det hele i større grad rundt nettopp foto og video og ikke så mye alt det andre. I tillegg kommer for eksempel mulighet for lydopptak av både tale og musikk med tilnærmet studiekvalitet – på et eller annet nivå – og ikke minst direktestrømmingen av innhold.
Dette er med andre ord en enda mer foto- og video-sentrisk smartmobil enn de fleste andre på markedet. Sony har lagt stor vekt på tilleggsfunksjoner som direktestrømming for eksempel via YouTube, noe som er viktig for en del innholdsskapere. Selv under direktestrømming – altså levende kringkasting av video på nettet – kan øyefokus og motivsporing være aktivert. Ingen fare for at viktige elementer kommer ut av fokus under strømmingen, altså.
I tillegg kan man bruke Xperia-mobilen til å direktestrømme fra et kompatibelt Sony Alpha-kamera, samtidig som Xperia 1 IV brukes som ekstern skjerm montert på Sony-kameraet. Da kan man forvente enda høyere videokvalitet, men samtidig får man utnyttet strømme- og styrings-funksjonene som Xperia-mobilen byr på.
Jeg har til og med sett en påstand om at denne direktestrømmingen også kan gjøres med andre kameramerker i kombinasjon med Xperia 1 IV, men jeg har så langt ikke funnet noen bekreftelse på dette fra Sonys side.
Dedikert foto-utløser
Kamera- og video-egenskapene har også fått et aldri så lite fysisk uttrykk ved at mobilkameraet er utstyrt med en dedikert utløserknapp – som et hvilket som helst «ordentlig» kamera. Nå skal det jo nevnes at på for eksempel Apples iPhone og andre mobiler har det i mange år vært mulig å anvende knappene som ellers brukes til å øke og dempe lydnivået, som utløserknapp for foto og video. Knappene er plassert på omtrent samme sted som utløserknappen på den nye Sony-mobilen. Men uansett sikkert kjekt å ha.
Høy spillhastighet
Mulighetene til å bruke Xperia 1 IV også til spilling blir nevnt i pressmeldingen, uten at det fremstilles som så veldig vesentlig. Men det fremgår at spillhjelpfunksjonen «Game Enhancer» kan brukes til å finjustere bilde- og lydkvaliteten og støtte live-streaming for å dele innhold i sanntid. Der ser vi det igjen. Selv når Sony snakker om spillfunksjonalitet om Xperia 1 IV, vris oppmerksomheten over på strømming.
Joda, spilling nevnes et par andre steder også. For eksempel i forbindelse med at skjermen med sin oppfriskningshastighet på 120 Hz gir usedvanlig jevn grafikkytelse. Dessuten heter det at 240 Hz høyhastighets berøringsdeteksjon gir mobil-spillere full kontroll over spillet.
Tre kameraer
Selv om det er mye spennende teknologi og mange spennende funksjoner som beskrives i pressemeldingen, skjemmes inntrykket av at Sony har brukt oversettere som har gått i den klassiske fellen med å tro at det engelske ordet «lens» skal oversettes med «linse» på norsk. For eksempel heter det at mobilen har «120 fps high-speed readout bildesensor for alle sine tre linser». For det første har ikke mobilen tre linser, men mange flere. Hvert av de tre objektivene på baksiden består av mange linser – eller linseelementer, som gjerne er begrepet vi bruker på norsk. Til og med en av presseillustrasjonene fra Sony viser at hvert objektiv består av rundt sju-åtte linseelementer.
Og for det andre er objektivene ikke bare objektiver – som «lens» heter på norsk – men faktisk komplette kameraer. Bak hvert objektiv i et mobilkamera er det en separat bildesensor, noe som gjør at hvert objektiv faktisk er et selvstendig kamera. Tar vi med selfie-kameraet på forsiden, har Xperia 1 IV til sammen fire kameraer, hvert kamera bestående hvert sitt objektiv med et antall linser. Formuleringen «alle sine tre linser» er derfor meningsløs. Det høres kanskje ut som kverulerende flisespikkeri, men hvis Sony vil fri til innsiktsfulle innholdsskapere, må listen legges høyere enn det som demonstreres her.
Optikken og optikk-belegget i Xperia 1 IV bærer Zeiss-navnet, som pleier å borge for god bildekvalitet. I hvert fall er det som oftest tilfelle når vi snakker om større objektiv-formater for Sony-systemkameraer. De tre objektivene som brukes til ordinær fotografering og videofilming, er et ultra-vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 16 mm, et mer ordinært vidvinkelobjektiv med brennvidde tilsvarende 24 mm, samt den nevnte telezoomen på 85-125 mm.
I tillegg kommer frontkameraet til å ta selfies med, gjerne i 4K HDR-opptak hvis man vil. Bildesensor-brikkene i alle de fire kameraene er på 12 megapiksler, og de benytter en Sony Exmor RS-bildesensor med avlesningshastighet på opptil 120 bilderuter per sekund (fps). Dette gjør at man kan ta opp 4K-video på 120 fps med opptil 5x slow-motion. Mobilen byr også på sanntids autofokus med øye-detektering samt sanntidssporing for stillbilder med hvert objektiv.
Seriebilder kan tas med hastighet på opptil 20 bilder i sekundet fra alle de tre bak-kameraene, med fullt fungerende autofokus og auto-eksponering.
Ønsker man video med litt større fargerom, kan man stille inn en HDR-modus som kombinerer innholdet fra flere bilderuter med ulik eksponering i hver bilderute – et slags multi-bilderute-oppsett. Dette er begrenset til 60p eller langsommere.
iToF
Xperia 1 IV byr dessuten på et femte kamera, som egentlig ikke er et kamera, men en rendyrket avstandsmåler som opererer med svært nøyaktig dybdeinformasjon. Dette er en såkalt iToF-sensor. Bokstavene står for «indirect Time-of-Flight» og brukes om sensorer for dybdemåling som sender ut en lyspuls bestående av lys som ikke ses av det menneskelige øye. Deretter beregnes avstanden ved å måle tiden fra lyset blir sendt ut til det blir reflektert tilbake til sensoren – i hver piksel samtidig. iToF-sensoren bidrar til rask og nøyaktig autofokus i omgivelser med lite lys.
Xperia 1 IV støtter dessuten Eye AF-teknologi og motivsporing for video.
Også smarttelefoner kan gå varme av og til, både når man lader dem opp, når man spiller og når man tar opp lange videoopptak. Sony har utstyrt Xperia 1 IV med noe de kaller «Heat Suppression Power Control». Med denne løsningen lover Sony at man unngår svekkelse av ytelse og batteri på grunn av høy temperatur.
Musikkopptak med skybehandling
Sony har implementert en ny musikkfunksjon kalt «Music Pro», som ifølge Sony skal gjøre det mulig å produserer lydopptak på profesjonelt nivå ved hjelp av prosessering av lyden i en skytjeneste. Her blir uønsket støy fjernet, mens frekvensen fra Sonys kondensatormikrofoner blir reprodusert og lyden blir gitt en etterklang som ligner på det man får i et profesjonelt studio, ifølge Sony. Lydopptak og redigering er gratis, men skyprosesseringen er tilgjengelig for en månedlig abonnementsavgift.
Skjermen på Xperia 1 IV er en 4K 6,5-tommers OLED-skjerm med oppdateringsfrekvens på 120 Hz og med proporsjoner på 21:9. Den støtter HDR-videoopptak (High Dynamic Range), og mobilen støtter Dolby Atmos-lyd.
Tekniske data
Sony Xperia 1 IV er basert på Snapdragon 8 Gen 1 Mobile-plattformen, har 12 GB RAM-minne og 256 GB ROM, samt plass for minnebrikke til å utvide lagringsplassen. Batteriet er på 5.000 mAh, og hurtiglading skal kunne gi 50 prosent batterinivået på 30 minutter. Mobilen kan også lades trådløst.
De tre fargealternativene er sort, lilla og en hvit-farge som Sony kaller Ice White.
På miljøsiden skryter Sony av at selskapet bruker «null plast» i enhetens emballasje. I stedet har Sony valgt papir som emballasjemateriale.
Konklusjon
Sony har ikke har greid å erobre noen varig topp-plassering på verdens salgslister av mobiltelefoner. På salgsstatistikkene er det gjerne Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo og Vivo som fremstår som de fem store – i denne rekkefølgen. Sony har lett for å havne i den store gruppen av «andre» som deler på den siste tredjedelen av det globale mobilmarkedet.
Det er neppe noen grunn til å tro at Xperia 1 IV vil forandre dette i noen særlig grad. I leserdebatter jeg har fulgt med på etter lanseringen, er det for eksempel en del som synes at prisen er for høy – selv om akkurat dét argumentet også rammer de nærmeste konkurrentene. Og så er det jo alltid noen som gjentar det evige argumentet om at de små bildesensorene i mobilkameraene gjør det uaktuelt å bruke dem til seriøst videoarbeid. Dem om det.
Men jeg tror at Sonys gjennomførte satsing på detaljene som viser at selskapet forstår behovene til dagens innholdsprodusenter og andre med seriøs interesse for foto, video og lyd, vil bidra til at Xperia 1 IV tiltrekker seg ekstra oppmerksomhet i disse miljøene. I hvert fall i de delene av miljøet som har bestemt seg for å holde seg unna Apples økosystem. Det skal bli spennende å følge dette mobilkameraet videre.
Prisen
Sony Xperia 1 IV vil bli tilgjengelig på markedet fra 14. juni 2022, melder Sony. Prisen her til lands er satt til 13.490 kroner. Lader følger ikke med.