Kameranytt.no

Hvor proft kan et mobilkamera bli?

Sony Xperia 1 IV
«ORDENTLIG» KAMERA?: Med tilbehør som kameragrep med Bluetooth-utløserknapp og stativfeste er det lett å omgjøre Sony Xperia 1 IV til et ganske hendig atelier-kamera, selv om det kanskje ikke er slik bruk mobilen er myntet på. (Foto: Toralv Østvang.)

Sony Xperia 1 IV er en smartmobil i flaggskipsklassen, med de fremste salgsargumentene knyttet til foto og video. Sony appellerer dessuten til folk med interesse for å jobbe med lyd. Noe som folk med disse interessene har til felles, er ønsket om full kontroll. Er det mulig å få til dét med utgangspunkt i en mobil?

Med andre ord: Er det mulig å gi brukerne en god opplevelse av kontroll over den kreative prosessen når man bruker verktøy som er så til de grader styrt av automatikk, inklusive teknologier som kunstig intelligens og maskinlæring? Gjerne i kombinasjon med en ekstrem miniatyrisering som begrenser mulighetene for å benytte tradisjonell manuell betjening?

Sony Xperia 1 IV
XPERIA 1 IV: Sony Xperia 1 IV har fått mye medieoppmerksomhet de siste månedene på grunn av sine foto- og video-muligheter. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

For foto, video og innhold

I mai 2022 skrev jeg en omtale av nye Sony Xperia 1 IV der jeg konkluderte med at denne flaggskipsmodellen vil tiltrekke seg ekstra oppmerksomhet blant innholdsprodusenter og andre med seriøs interesse for foto, video og lyd. Nå har jeg fått anledning til å prøve mobilkameraet over tid, og prøveperioden har bidratt til å styrke konklusjonen jeg kom med den gang.

Jeg sier «prøveperioden» og bruker ikke «denne testen» eller lignende formuleringer som en del kolleger i teknologi-pressen kanskje ville ha brukt. Utprøvingen min av teknologiprodukter nå til dags kvalifiserer ikke til å benytte test-begrepet. Til vanlig driver jeg hverken med kamera- eller mobil-testing på tradisjonelt vis slik jeg sin tid var med på i mange år i de norske utgavene av PC World og Macworld. Der brukte vi mye tid og krefter på å utvikle det vi kalte gjentagbar testmetodikk for forskjellige typer produkter, gjerne presentert som en liste av «slik har vi testet»-punkter. Disse punktene skulle gjøre det mulig for andre – for eksempel importører som var uenig i testresultatene våre – å etterprøve testene og forhåpentlig komme fram til noenlunde samme resultat som oss.

Sony Xperia 1 IV
EKTE SKARPHET: Ikke helt ekte gresskar, kanskje. Men helt ekte skarphet i disse Halloween-gresskarene i fløyel. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Slik testing er imidlertid så tidkrevende at det er vanskelig å få det til i en én-persons blogg-redaksjon der jobben attpåtil gjøres på deltid. Derfor har jeg for lengst kastet testplansjene mine. Nå prøver jeg bare. Jeg tester ikke. Jeg tenkte det var greit at premissene for mine konklusjoner er klare.

Fokus på foto- og video

I vurderingen av dette Sony-mobilkameraet har jeg valgt å konsentrere meg om å lete etter punkter i design, funksjonalitet og betjening som bekrefter – eller avkrefter – inntrykket som Sony åpenbart ønsker å gi. Altså at Xperia 1 IV er en mer fotograf- og videofotograf-tilpasset smartmobil enn konkurrentene kan tilby.

Først litt om muligheter og begrensninger for å kunne oppnå dette målet. Uten å dra inn det evinnelige spørsmålet om mobilkameraer gir gode nok bilder – dét er en annen debatt. Her er det mobilen som arbeidsredskap det dreier seg om.

Sony Xperia 1 IV
BLOMSTERPRAKT: Sony Xperia 1 IV er et ypperlig kamera for blomsterbilder. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Er det mulig å gjøre en mobil til et kamera?

Mobilkameraer har noen iboende egenskaper som gjør det vanskelig å tilpasse brukervennligheten til det man er vant til med vanlige kameraer. Selv om begrepet «vanlige kameraer» er et diffust begrep. Opp gjennom tidene har vi jo hatt kameraer av mange slags typer og design. Felles for de fleste er imidlertid at de består av et kamerahus, et fastmontert eller utskiftbart objektiv, en eller annen søkerløsning og et antall knapper, hjul og ratt for å betjene kameraet. Ja, før hadde man også en filmfremtrekksarm. Den er for lengst borte.

Et mobilkamera må på sin side være tilpasset mobiltelefonens design og forutsetninger. En av begrensningene ligger i at mobilen helst skal få plass i lommen. I senere år har jeg latt meg lokke til å kjøpe flere typer tilbehør som angivelig skal gjøre mobilen mer fotograf-vennlig, for eksempel håndgrep til å feste på mobilen som skal gjøre det lettere å holde den omtrent som et kamera.

Sony Xperia 1 IV
DETALJENE: Det er ingenting å si på detaljgjengivelse i disse Xperia 1 IV-bildene. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Problemet er at slike løsninger gjør det vanskelig eller umulig – særlig med trange jeans-lommer – å få mobilen på plass i lommen etter bruk. Det ender gjerne med at man må ta av håndgrepet og legge det et annet sted – for eksempel i en veske eller jakkelomme, hvis man har tilgang til dét. Og da forsvinner jo noe av portabilitets-hensikten med å bruke mobilkamera.

Blant de få unntakene jeg har sett på markedet er norsk-utviklede Fjorden Grip, men denne løsningen finnes foreløpig bare for iPhone. Løsningen viser imidlertid at det er mulig å designe et kamera-håndgrep for mobilkameraer med diverse betjeningsknapper som faktisk får plass i en trang bukselomme – mot alle odds. Om Kickstarter-prosjektet lykkes, gjenstår å se, men det ser lovende ut. I skrivende stund skal den første batchen på 5.000 produserte eksemplarer ha blitt utsolgt, mens ny produksjonsbatch ventes i desember 2022. Vi krysser fingrene for en norsk mobilkamera-suksess.

Fjorden Grip for iPhone
«SPEILREFLEKS-MOBIL»: Fjorden-kameragrepet vil nærmest gjøre en iPhone til et speilreflekskamera, i hvert fall når det gjelder betjeningen, mener utviklerne og designerne hos norske Fjorden Electra AS og Frost Produkt AS. Selv med dette kameragrepet skal mobilkameraet få plass i mange lommer. (Foto: Fjorden AS)

Tilbake til Xperia 1 IV.

Knapper, søker og skjerm

Mobilkameraer skiller seg naturligvis fra «vanlige» kameraer på andre måter også. De fleste mobiler har minimalt med betjeningsknapper og ingen form for hjul og ratt, slik vi er vant til på ordinære kameraer. Min hverdagsmobil har tre betjeningsknapper. Den ene er i utgangspunktet en av/på-knappe, og de to andre er i utgangspunktet knapper for å regulere lydstyrken.

Sony Xperia 1 IV
FIKS BELYSNINGEN: Tross alle sine manuelle kamerainnstillinger byr også Sony Xperia 1 IV på noen enkle trykk-på-en-knapp-løsninger. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Jeg brukte uttrykket «i utgangspunktet» og antydet med det at knappene på en mobil også kan stilles om til mange andre slags oppgaver gjennom appene man bruker. Lydknappene på min mobil kan for eksempel brukes som utløserknapp for mobilkameraet hvis det passer meg bedre å bruke en av dem framfor å peke og klikke på den virtuelle utløserknappen på mobilskjermen.

Det som kanskje har vært den lettest tilpasningen for oss til mobilkameraer, har vært å lære oss å bruke mobilskjermen som kamerasøker. For det å komponere bildene våre på skjerm i stedet for i en søker var noe vi måtte vende oss til med vanlige kameraer allerede for mange år siden. Speilreflekskameraene begynte å komme med skjerm – fast eller utfellbar – for at vi blant annet skulle kunne begynne å ta opp videofilm. Noe som også åpnet for at vi kunne begynne å komponere stillbildene våre på den samme skjermen i stedet for å bruke søkeren. Vi kalte det gjerne Live View, et begrep som allerede er på vei ut ettersom mange av oss ikke lenger bruker speilrefleks. På speilløse kameraer er alt Live View, og derfor trenger vi ikke et eget ord for det. Mange har dessuten fotografert i årevis med små kompaktkameraer som kanskje helt har manglet søker. Altså der all bildekomponeringen bare kan gjøres på LCD-skjermen bak på kameraet.

ET TRADISJONELT KAMERA: Et kamera som Sony a7R Mark III har mange knapper, hjul og ratt som man må lære seg å bruke. Hvordan gjøre det samme på en mobil? (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Kameraskjermene ble naturligvis raskt hjemsted for menyer. Og da skjermene ble berøringsfølsomme, satt man der plutselig med en skjermbasert betjening som kunne overta for mange av knappene, rattene og hjulene.

Overgangen fra tradisjonelt kamera til mobilkamera ble derfor liten. Man fikk bare plutselig en mye større og klarere skjerm å jobbe på. Både å se på og å ta på.

Men stadig bedre skjermløsninger til tross – overgangen fra vanlig kamera til mobilkamera har slett ikke gått som en lek. Selv om de brede masser, for å bruke et uttrykk som ofte har en litt nedsettende klang, har omfavnet mobilkameraene i så stor grad at kamerabransjen ryster i sine grunnvoller, er det fortsatt mange kameraentusiaster som ikke kan fordra dem.

Xperia-utfordringen

Sony har vel nærmest erklært, både i design og presentasjon, at Xperia 1 IV og forgjengerne i denne serien er designet primært med tanke på foto-, video- og lyd-interesserte. I en del kreative miljøer går det etter hvert en del i mobilt utstyr, først og fremst blant dem som jobber på trangt budsjett. Men det finnes jo også noen entusiaster som velger mobilt rett og slett fordi de har tro på det mobile og kompakte konseptet.

Dessuten er mobil-basert foto og video blitt det naturlige innsteget inn i denne verdenen for de unge. Internett renner over av artikler og YouTube av videoer som byr på grunnleggende opplæring i foto, video og innholdsproduksjon ved hjelp av mobil utstyr.

Det er midt i dette brokete landskapet at Sony har plassert sin Xperia 1-familie. Xperia 1 så dagens lys i 2019, etterfulgt av Xperia 1 II året etter, og naturligvis Xperia 1 III i 2021. Og da sier det jo seg selv at dagens modell, Xperia 1 IV, måtte komme nå i 2022. I praksis har den vært tilgjengelig fra omtrent midt på sommeren.

For min del startet jeg direkte med fjerde generasjon av Xperia 1. Forskjellene opp fra forgjengerne har jeg måttet lese meg opp på hos andre som har prøvd flere av modellene. Ikke overraskende blir verdens første telezoom-objektiv for mobilkameraer gjerne trukket fram i omtalene av Xperia 1 IV. Periskopobjektivet ligger på tvers inne i mobilhuset og gir full optisk zoom i et område tilsvarende 85-125 mm.

Sony Xperia 1 IV
EKTE TELE-ZOOM: Periskop-objektiver i mobilkameraer er ikke nytt, men Sony skal være først ut med et ekte zoom-objektiv som periskop-objektiv i Xperia 1 IV. Brennviddeomfanget tilsvarer 85-125 mm. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Nye egenskaper som serieopptak på opptil 20 bilder per sekund (bps) med full autofokus og automatisk eksponering trekkes gjerne fram, sammen med bedre støyreduksjon i svakt lys og sanntids øyefokus både for mennesker og dyr. Årets modell kan også skilte med ny zoomteknologi med innslag av kunstig intelligens (AI) og 5x langsomkino-opptak i 4K på opptil 120 bps. Med andre ord ganske gode spesifikasjoner, både for foto- og video-interesserte.

Kamera-følelsen

Det springende punktet er i hvilken grad Xperia 1 IV er i stand til å gi en gammel fotoentusiast følelsen av å stå med et ordentlig kamera i hendene.

Det startet egentlig lovende. Sony-mobilen har en dedikert foto-utløserknapp plassert helt korrekt øverst og ytterst til høyre, akkurat der hvor det er naturlig å plassere høyre pekefinger når man plukker opp mobilen og snur den i den naturlige retningen til liggende stilling – kall det gjerne landskapsmodus. I kombinasjon med at et kamerasymbol dukker opp idet man skrur på mobilen og som går rett til kameraoppstart, opplevde jeg det nesten som ha et moderne kompaktkamera i hendene, med ganske rask oppstartsfunksjon. Herlig.

Sony Xperia 1 IV
UTLØSERKNAPP: Som alle ordentlige kameraer har også Xperia 1 IV en ordentlige utløserknapp. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Riktignok har man mulighet for en lignende funksjon på iPhone. Men iPhone-en mangler den dedikerte foto-utløserknappen til Xperia-mobilen. Isteden kan man bruke en av knappene for lydjustering til å ta bilder med. Men da må man snu mobilen i det som jeg opplever som feil retning. Og dessuten er knappene for lydjustering plassert litt for langt inne på rammen rundt mobilen til å være noen naturlig kamera-utløserknapp.

Resten via skjermen

Men etter det er det slutt for Xperia 1 IV også. Det er ikke noen flere ytre betjeningsanordninger som kan gjøre nytte for seg under fotografering eller filming. Ett unntak til, forresten: Man kan zoome ved hjelp av knappen for lydjustering. Men ellers er man herfra prisgitt foto- og video-appene som mobilen byr på, med betjening stort sett via skjermen.

Sony Xperia 1 IV
TRE APPER: Sony Xperia 1 IV kommer med tre relevante foto- og video-apper som standard, Photo Pro for både foto og video samt Video Pro og Cinema Pro for videofilming. Øverst til høyre skimter vi også Music Pro, men den appen er ikke prøvd i denne omgang. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Men vent litt. Apper kan designes veldig forskjellig. På iPhone og på mange Android-apper har app-utviklerne gjerne prøvd å gjøre det så enkelt og intuitivt som mulig å fotografere og filme. Automatikken styrer det meste – lysmålingen, fokuseringen, dybdeskarpheten. Klassiske kamera-innstillinger som lukkertid, blenderåpning og lysfølsomhet – ISO – ser man ingenting til på skjermen.

Mobilkameraer har for øvrig ingen fysisk blenderåpning å justere. De fleste mobilkameraer har bare én «blender», som tilsvarer den oppgitte lysstyrken. Miniatyriseringen er drevet så langt at det rett og slett ikke er plass til blenderlameller i et mobilkamera. Eksponeringen kan derfor ikke justeres ved å endre blenderåpningen som på vanlige kameraer. Det ville ikke ha vært noe poeng heller, for selv på full lysstyrke er blenderåpningen så liten at dybdeskarpheten er bortimot uendelig uansett. Man må isteden benytte kombinasjonen av lukkertid og lysfølsomhet for å justere eksponeringen – og andre digitale triks for å endre dybdeskarpheten. Computational Photography er begrepet man stadig vekk støter på.

Å justere eksponeringen på et mobilkamera gjøres imidlertid som regel ikke med noen lukkertidsskala eller ISO-skala. De pedagogiske appdesignerne legger heller inn for eksempel et lite sol-symbol som man skyver opp eller ned med en finger for å gjøre bildet lysere eller mørkere. Ønsker man å flytte fokus fra et element nær mobilkameraet til et element i bakgrunnen, plasserer man bare en finger et annet sted på skjermen. Og vips! Så har man flyttet fokuspunktet. (Det kan man for øvrig også gjøre på LCD-skjermen på mange «ordentlige» kameraer i våre dager.) Zooming foregår på en lignende måte. For eksempel ved å vri rundt på et hjul-symbol på skjermen.

Mer eller mindre på denne måten foregår det meste av betjeningen av alle standard-appene for foto og video som de fleste mobilprodusenter har lagt inn på sine mobiler. Alt ser ut til å være myntet på bruk av folk som ikke trenger å ha noen som helst erfaring fra tradisjonell kamera-håndtering.

BASIC-modus

Slik betjenes også Xperia 1 IV hvis man åpner standard-appen for for foto og video, Photo Pro. Vel å merke hvis den står i BASIC-modus, altså grunnleggende modus. På skjermen ser man kjente symboler for å velge forskjellige proporsjoner: 1:1 (kvadratisk), 3:2 (standard fotoproposjoner), 4:3 (tidligere standard PC-skjermformat) og16:9 (standard «widescreen» TV-format). Dessuten et sol-symbol for å hente fram hendler til å dra i for å endre eksponering og fargetone (hvitbalanse), samt symboler for å slå av og på lykt og blits og noen andre funksjoner.

Sony Xperia 1 IV
PHOTO PRO: Slik er brukergrensesnittet til Photo Pro-appen i Basic-modus, hvor automatikken rår. Siden Xperia 1 IV-skjermen har 21:9-proporsjoner i stedet for 16:9, har foto- og video-appene plass til mange innstillinger ved siden av selve foto- eller video-bildet, i stedet for at deler av brukergrensesnittet ligger midt i bildet. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Det er også symboler for å skifte mellom stillbilder og video her. Menyene endres noe, men ikke mye når man skifter til videoopptak. Blant annet kommer det fram et valg mellom standard dynamikkomfang (SDR) og høyt dynamikkomfang (HDR).

Det er når man klikker på BASIC-ordet til venstre på skjermen at det virkelig begynner å skje noe. Da inngår BASIC-ordet nærmest i det som minner om det vi kaller et PASM-hjul på et klassisk kamera, der man tradisjonelt velger blant innstillinger som har gitt hjulet navn: P (programmert modus), A (aperture = blenderforvalg), S (shutter = lukkertidsforvalg) og M (manuelle innstillinger). Og gjerne noen ekstra innstillinger i tillegg. I AUTO-modus på Xperia-mobilen har man mye av den samme automatikken som i BASIC-modus, men med en del andre menyvalg i tillegg. Hele løsningen ser ut til å være inspirert av de tilsvarende «ordentlige» løsningene på mange av Sonys kameraer, for eksempel Sony A7-familien.

Program-modus med mer

Det er når man vrir det virtuelle PASM-hjulet videre til P – Program/auto – at det begynner å bli morsomt. Kameraet holder fortsatt kontroll med lukkerhastigheten selv, men du kan manuelt justere flere andre forhold, som eksponering (EV), lysfølsomhet (ISO), hvitbalanse og andre parametre.

Sony Xperia 1 IV
PASM: Her er PASM-hjulet i Photo Pro-appen aktivert, i dette tilfellet i lukkerprioritet. Det hevdes at hjulet er designet for å minne om det ordentlige PASM-hjulet på profesjonelle Sony-kameraer. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Du har også en S-modus der man styrer lukkerhastigheten manuelt for å fryse en bevegelse eller helt omvendt, for å skape en kreativ bevegelsesuskarphet. Altså med kort eller lang lukkertid.

Deretter følger en M-modus med manuell eksponering, og til slutt en MR-modus (tipper det står for Memory Recall) som går ut på å hente fram en innstilling man har lagret i minnet.

Det store spørsmålet

Det store spørsmålet blir da om det er nok for en erfaren fotograf eller fotoentusiast – gjerne med lang erfaring i å bruke tradisjonelle kameraer – å finne igjen alle disse kjente betegnelsene som valg på en trykkfølsom skjerm.

Sony Xperia 1 IV
KLAR TIL Å ZOOME: Her ser man zoom-hjulet helt til venstre i skjermbildet aktivert i Photo Pro-appen. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Det hjelper kanskje at en del av endringene man gjør for eksempel i ISO-skalaen eller i lukkertids-skalaen, ledsages av haptiske bevegelser i selve mobilen i kombinasjon med et lavt, men hørbart klikk. Det minner om klikkelyder når man vrir på et lukkertidshjul eller en blenderring på et tradisjonelt kamera eller objektiv.

Jeg er tilbøyelig til å svare ja. Riktignok er lærekurven bratt selv for en erfaren kamerabruker sammenlignet med for eksempel å plukke opp en iPhone. Det tar tid å lære seg hvor i mylderet av ikoner på skjermen de forskjellige symbolene og menyvalgene befinner seg. Akkurat som med et «ordentlig» kamera tar det tid å få kameraet «i fingrene», for å si det slik.

Men når man er kommet så langt at man slutter å lete, går det lynraskt å endre en innstilling. Det gir – i hvert fall til en viss grad – en følelse av å ha fått tilbake rollen som sjefen over kameraet.

To videoapper

Mobilen har én foto-app, altså den nevnte Photo Pro-appen, som kan omstilles fra et superenkelt brukergrensesnitt der automatikken rår til et ganske komplekst brukergrensesnitt der man har en stor grad av manuell kontroll over mange parametre.

Sony Xperia 1 IV
VIDEO PRO: Slik ser Video Pro-appen ut når man starter den fra scratch. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Photo Pro kan altså også brukes til å ta opp video. Men Sony har valgt å gi ytterligere valgmuligheter for dem som vil ta opp video. Xperia 1 IV er utstyrt med ikke bare én, men to apper for videoopptak. Den første utfordringen blir derfor å finne ut hva som er forskjellen på Video Pro og Cinema Pro. Det ser ut til at Sony har gjort et forsøk på å gi brukerne et hint ved at program-ikonet for Cinema Pro viser et litt mer profesjonelt videokamera enn Video Pro. Kanskje et Venice cinema-kamera? Jeg er ikke godt nok skolert på Sonys profesjonelle videokameraer til å kunne si det med sikkerhet.

Xperia 1-brukere er uenige om hvilken videoapp som er best. I debattfora har jeg sett noen tale varmt for Video Pro, andre for Cinema Pro. Selv har jeg ikke rukket å få noen klar preferanse ennå, men heller nok i retning Video Pro. Greit og oversiktlig, fort gjort å skifte mellom auto og manuelle innstillinger, ikke så bratt lærekurve som Cinema Pro. En kjekk Cinema Pro-funksjon er muligheten til å forhåndslåse fokus til to punkter i motivet slik at man får en cinematisk fokusovergang under opptaket.

Sony Xperia 1 IV
PROFF-VIDEO: Og her er den mest profesjonelle video-appen, Cinema Pro. På grunn av alle de manuelle valgene tar det tid å sette seg inn i alle de medfølgende foto-, video- og lyd-appene, men man bør ikke sluntre unna. (Skjermdump: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

I bruk

Blant notatene jeg har tatt underveis i utprøvingen er først og fremst at både bilde- og video-kvaliteten stort sett har vært veldig bra, noen ganger imponerende. 10-bits video med HDR10- og Rec.2020-støtte er jo til stede som det skal være på et slik kamera. Men det jo naturligvis enkelte ting å trekke for.

En av dem er at autofokusen på telezoom-objektivet kan «jage» litt fram og tilbake på de lengste brennviddene mot motiver i bevegelse. Et eksempel fra utprøvingen er ender og svaner flytende på Østensjøvannet langt unna, vel å merke mens det blåste og var en del bølger på vannet som kanskje trigget autofokusen til å velge feil. Bortsett fra det har jeg bare lovord om autofokusen. Ikke minst om den særdeles effektive øyefokusen, selv om den deaktiveres i visse hastigheter og videoformater.

Sony Xperia 1 IV
NATTFOTO: Sony Xperia 1 IV har ingen automatisk nattbilde-funksjon, slik flere av konkurrentene har. Men du kommer langt med manuelle justeringer av eksponeringen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Jeg savner nattmodus på Xperia-mobilen. Jeg er kanskje bortskjemt. Mange andre mobiler jeg har prøvd, har det. Litt rart, egentlig, at Sony ikke har implementert det i Xperia 1 IV. For Sony har jo ord på seg for å være blant de kameraprodusentene som ligger mest frampå i anvendelsen av digital teknologi i sine produkter – les: Computational Photography. For det er jo dét nattmodus egentlig dreier seg om.

Joda, man kan ta fine nattbilder med Xperia 1 IV med manuelle innstillinger. Men konkurrerende mobiler som iPhone og mange andre har algoritmer som automatisk tar seg av bearbeidingen av bilder tatt om kvelden og om natta. Stikkord: Mange opptak som lynkjapt settes sammen til ett nattfoto.

Sony Xperia 1 IV
KONKURRENTEN: Den datastyrte nattbilde-funksjonen i iPhone 13 Pro Max genererte dette bildet av det samme motivet. Litt glattere og mer polert enn nattbildene fra Xperia-mobilen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

For sammenligningensskyld prøvde jeg også med en tre og et halvt år gammel Huawei P30 Pro, og selv den tok finere nattbilder automatisk, selv med programvare som måtte jobbe med bildefilen i flere sekunder før bildet endelig var klart.

For ordens skyld har jeg også sett andre mobilkamera-anmeldere som har oppfordret Sony til å legge inn en skikkelig nattfoto-funksjon i kommende utgaver av Xperia 1-mobilen. Så jeg er ikke alene om å etterlyse det.

Et praktisk tips for å få nattbildene bedre med denne mobilen er å aktivere HDR – høyt dynamikkomfang. Det hjelper på å hindre at belyste områder i ellers mørke omgivelser ser utblåst ut.

Flere ganger under utprøvingen støtte jeg på et problem som også andre har skrevet om når det gjelder Xperia 1 IV: Det hender at mobil går varm og at videoopptak må stanses til den får kjølt seg ned litt. Men noe stort problem ser det ikke ut til å være.

En funksjon jeg så langt ikke har funnet, er om det går an å endre menyinnstillingene fra landskaps- til portrettmodus i Video Pro og Cinema Pro. Sony tar det kanskje for gitt at alle profesjonelle videofotografer og videofotografer med profesjonelle ambisjoner bare tar opp video med kameraet horisontalt, altså i landskaps-modus. Og ler av alle som tar opp video med mobilen på høykant. Men det er faktisk en seriøs trend at video i økende grad vises på høykant, på mobilens premisser. Jeg skrev en artikkel om det i 2019:

LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?

Men i Video Pro og Cinema Pro vises menyene i horisontal modus uansett hvordan du holder mobilen. Photo Pro, derimot, støtter både horisontale og vertikale opptak både i foto og video. Jeg støtter Photo Pro her.

Jeg har som man skjønner fokusert på foto- og video-funksjonaliteten til Sony Xperia 1 IV. Det er det som er relevant for Kameranytt.no. En fullstendig mobiltest overlater jeg dem som driver med mobiltesting. De ville sikkert skrevet om muligheten til å dele skjermen i to separate vinduer, om Sonys satsing på livestreaming, og om skjermens egenskaper når det gjelder spill. Og mye annet. For eksempel at Sony følger etter Apple og har droppet batterilader i pakken.

Konklusjon

Denne gjennomgangen av hva Sony Xperia 1 IV har å by på, er blitt altfor lang. Rett og slett fordi dette mobilkameraet er så spesielt at man godt kunne skrive en bok om det. Det snur opp-ned på måten konkurrentene tenker om foto- og video-mulighetene som de ønsker å bygge inn i mobilene sine. Særlig Apple, men også mobilprodusenter som Google, Samsung og mange andre ønsker åpenbart å tilby stadig mer avanserte funksjoner, men gjør sitt beste for å skjule kompleksiteten under et tykt skall av brukervennlighet og automatikk.

Sony Xperia 1 IV
KJEKT Å HA: Også til Sony Xperia 1 IV er det kommet en del praktiske mobiletuier. Kjekt siden mobilen er ganske glatt på begge sider. Med dette fra Sony kan man sette fra seg mobilen på bordet både i vertikal og horisontal stilling. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Helt alene er ikke Sony om foto- og video-apper som byr på vesentlig flere innstillingsmuligheter enn mobilprodusentenes egne standard-apper. Et eksempel på video-siden er Filmic Pro, ikke minst med den ny V7-utgaven som lanseres omtrent når denne artikkelen skrives ferdig.

Så sant jeg ikke hadde vært erfaren Filmic Pro-bruker og svoren fan, ville jeg nok holdt meg til de innebygd video-appene i Xperia 1 IV til å begynne med hvis jeg hadde kjøpt meg en Xperia 1 IV. Rett og slett fordi jeg ville ha trengt en del tid på å lære meg å bruke appene såpass godt at jeg kunne vurdere dem seriøst opp hvor hverandre – og andre foto- og video-apper – før jeg ville velge app til varig bruk.

Så var det om å gjøre å svare på det innledende spørsmålet da: Om det er mulig å få full kontroll over fotograferingen og videofilmingen ved hjelp av et mobilkamera som Xperia 1 IV? Jeg tror jeg faller ned på et ja, om enn med forbehold. Erfaringene med Xperia 1 IV er gode. Og har man allerede et forhold til ord og uttrykk som blender, lukker, ISO-verdier, EV-justeringer og så videre, er det veldig greit å kunne fortsette å forholde seg til slike variabler selv om man ønsker å ta bilder og video på en liten mobil framfor et mye større kamera.

Men selv om jeg har hatt dette testkameraet på lån kanskje litt i lengste laget, har jeg også erfart at det er lettere å gjøre småfeil selv etter lang tid med denne løsningen enn med de mer super-brukervennlige alternativene.

Men uansett er hovedkonklusjonen min at Sony Xperia 1 IV både er et av de mest spennende mobilkameraene på markedet akkurat nå – og dessuten definitivt et veldig godt mobilkamera. Spennende fordi det utfordrer vanetenkningen blant mobilprodusentene. Og godt fordi både foto- og videokvaliteten er førsteklasses. Anbefales – for den rette målgruppen.

Prisen

I mange av testomtalene av Xperia 1 IV klages det over at den er veldig dyr. Hver gang jeg leser det, kjenner jeg at jeg har tilbrakt mye tid i Apple-verdenen. For jeg synes ikke Xperia 1 IV høres så overvettes dyr ut. Hos Apple kan prisnivået være mye høyere, i hvert fall for toppmodeller som dette. Dagens toppmodell fra Apple, iPhone 14 Pro Max, har en startpris som ligger 2.000 kroner høyere enn prisen på Xperia 1 IV. Og iPhone-en kan i skrivende stund konfigureres helt opp til 22.190 kroner, som er 8.700 kroner dyrere enn Xperia-mobilen.

Sony Xperia 1 IV
SNART JUL: Når disse linjer skrives og dette bildet tas, nærmer det seg jul. Står en Xperia 1 IV på ønskelisten, mon tro? (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Sammenligningen er riktignok ikke helt rettferdig. iPhone har ikke kortplass for minnebrikker, så du må være enig med deg selv når du kjøper mobilen om hvor mye lagringsplass du kommer til å trenge langt framover i tid. 128 GB, 256 GB, 512 GB eller 1 TB. Xperia 1 IV leveres på sin side med intern lagringsplass på bare 256 GB, hverken mer eller mindre. (512 GB i USA.) Men den har kortplass. Trenger du mer lagringsplass, kjøper du Micro SD-kort.

Riktignok kan det fort bli dyrt i de kapasitetene vi snakker om her. Et én-terabyte Micro SD-kort klassifisert for 4K-video med skrivehastighet på opptil 140 megabyte per sekund koster gjerne rundt 4.000 kroner. Tilsvarende kort for 512 GB ligger på omlag halvparten.

I tillegg til prisen er det jo også et spørsmål om hva som oppleves som mest praktisk. Det blir et punkt ekstra å holde styr på om man skal stille inn mobilen for lagring av video og bilder på det interne minnet eller på minnekortet. Jeg skal medgi at jeg rotet litt med det under utprøving av Xperia 1 IV. Men det blir sikkert fort en vane.

Veiledende pris på Sony Xperia 1 IV er altså 13.490 kroner inklusive mva. i november 2022.

Tekniske data

Skjermstørrelse6,5 tommer bred 21:9-skjerm
Skjermoppløsning4K HDR OLED (3.840 x 1.644 piksler)
Maks oppdateringsfrekvens120 Hz (240 Hz bevegelses-stabilisering)
SkjermglassCorning Gorilla-glass Victus
VærbeskyttelseVannavstøtende: IPX5, IPX8. Støvtett: IP6X
Hovedkamera12 MP, brennvidde tilsv. 24 mm, 1/1,7-tommers sensor, lysstyrke f/1,7
Ultravidvinkel-kamera12 MP, brennvidde tilsv. 16 mm, 1/2,5-tommers sensor, lysstyrke f/2,2
Telezoom12 MP, brennvidde tilsv. 85-125 mm, 1/3,5-tommers sensor, lysstyrke f/2,3 (85 mm), f/2,8 (12m mm)
Frontkamera12 MP, synsfelt 83 grader, 1/2,9-tommers sensor, lysstyrke f/2,0
Video4K HDR, 24, 25, 30, 60 og 120 bps, H.264, H.265
Lyd3,5 mm jackplugg, Dolby Atmos, LDAC
Minne12 GB RAM
LagringInternt minne: 256 GB, microSDXC-støtte opptil 1 TB
SIM-funksjonalitetTo SIM-kort (nanoSIM + eSIM)
OperativsystemAndroid 12 (testenhet Android 13)
ProsessorSnapdragon 8 Get 1-mobilplattform
BatteriKapasitet: 5.000 mAh. USB PD-hurtiglading
WiFiIEEE802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4/5/6 GHz
USBSuperSpeed USB 5 Gbps USB 3.2. USB Type-C
BluetoothBluetooth 5.2
SensorerFingeravtrykksensor
FargevalgLilla, hvit, svart
Vekt185 g
Størrelse165 x 71 x 8,2 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.