Nye Sony a9 II kalles gjerne for Sonys OL-kamera. Lanseringen nå er utvilsomt knyttet til sommer-OL i Tokyo 2020. Sony ser ut til å være mer klar enn noengang til å by Nikon og Canon på seriøse utfordringer.
[toc] De 32. olympiske sommerleker går av stabelen i Tokyo fra fredag 24. juli til søndag 9. august 2020. Da strømmer et stort antall sports- og pressefotografer til den japanske hovedstaden – 6.000 pressefolk vil bli akkreditert. De ledende kameraprodusentene som jobber mot proffmarkedet, vil være tungt til stede med et gedigent supportapparat. OL står gjerne også sentralt i kameraprodusentenes timing for lansering av nye proffkameraer og tilhørende optikk. Nikon og Canon har gang på gang lansert sine mest profesjonelle kameraer akkurat i tide til at sports- og pressefotografene får tatt dem i bruk under OL.
Sony vil også være med på dette racet. Selskapet var godt representert under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016, men det var før den første utgaven av Sony a9 var lansert – dét kameraet ble lansert 19. april 2017 – så det var nok fortsatt på videosiden at Sony var mest synlig da. TV-selskapet NBC alene stilte med over 100 videokameraer fra Sony til å dekke lekene. Det blir nok et tungt video-engasjement for Sony under Tokyo-OL i 2020 også, blant annet fordi Sony og Panasonic vil samarbeide om å tilby 8K-video fra sommerlekene.
Men Sony har også bygd opp et presse- og sportsfotograf-system rundt a9-kameraet, blant annet med noen kraftige tele- og telezoom-objektiver for dette markedet, i tillegg til et supportapparat for proffmarkedet. Og nå kommer altså Sony a9 II. Sony a9-familien er er superrask versjon av Sony a7-familien.
Hva er nytt, egentlig?
Fotografen og bloggeren Patrick Murphy-Racey la for over halvannet år siden ut en ønskeliste på 10 punkter som han mente Sony burde forbedre på en kommende Sony a9 Mark II-modell forut for sommer-OL i Tokyo. Det ser ut til at de fleste ønskene er innfridd med den a9 II-modellen som Sony nå har lansert, inklusive større grep, serieopptak med den mekaniske lukkeren på 10 bilder i sekundet, bedre beskyttelse mot støv og fuktighet og muligheten til å legge inn korte tale-beskjeder i bildefilene.
Forbedringene er riktignok ikke særlige synlige når man bare legger de rene tekniske data for henholdsvis a9 og a9 II ved siden av hverandre og sammenligner. Lukkertidene er de samme – fra 30 sekunder til 1/8.000 sekund med den mekaniske lukkeren og ned til 1/32.000 sekund med den elektroniske lukkeren. Serieopptak kan fortsatt gjøres med opptil 20 bilder per sekund – vel å merke med den elektroniske lukkeren. Slike serier kan tas med kontinuerlig autofokus og uten at søkerbildet går i sort. Minnebufferen for serieopptak holder for 361 JPEG-bilder eller 239 komprimerte Raw-bilder.
Bruker man den mekaniske lukkeren, er hastigheten på serieopptak doblet, fra fem til ti bilder i sekundet. Videospesifikasjonene ser derimot uforandret ut, med 4K-opptak i maks 25/30 bilderuter per sekund – som før.
Raskere overføring
Det er først når vi begynner å komme ned til detaljer om overføringshastigheter og slikt at ting begynner å se litt forskjellig ut. For eksempel at USB-overføringen er forbedret fra USB 2.0 på 480 megabit per sekund til USB 3.1 Gen 1 på 50 gigabit per sekund. Trådløs-overføringen er også forbedret. a9-modellen støtter trådløst nettverk med en hastighet på opptil 2,4 GHz, mens a9 II også støtter overføring på opptil 5 GHz – altså støtte for alle IEEE 802.11-standardene a/b/g/n og ac. Er det noe som er viktig for presse- og sports-fotografer, er det å kunne sende bildene sine «hjem» til nyhetsdesken så raskt som mulig, særlig under store idrettskonkurranser.
Sony a9 II har også fått en ny Voice Memo-funksjon der fotografen kan lese inn korte beskjeder til den samme nyhetsdesken, talemeldinger som vil være innebygd i bildefilene og som de som tar imot, velger ut og redigerer bildene kan høre på før de legger ut bildene på nettet eller sender dem til trykking.
En alternativ løsning er å bruke mobiltelefonen til overføringen og lese inn kommentarer via mobilen. Disse meldingene vil da automatisk konverteres til lesbar tekst i form av IPTC-metadata i JPEG-filene. Man kan også overføre bilder og data direkte til en FTP-tjener uten å måtte gå via mobilen.
Arbeidsflyt i fokus
FTP-oppsettet kan sendes til kameraet via Bluetooth, noe som ifølge Sony vil gi en enda raskere arbeidsflyt. Opptil 10 FPT-oppsett og 10 kamera-oppsett kan lagres. I det hele tatt ser det ut til at mange av forbedringene med Sony a9 II er knyttet til forhold som har med arbeidsflyt å gjøre, åpenbart fordi dette kan være av avgjørende betydning for målgruppen.
For eksempel har a9 II en innebygd Ethernet-løsning som tillater dataoverføring på 1000BASE-T-kapasitet. Filoverføring kan gjøres med SSL- og TLS-kryptering for økt datasikkerhet, og fjernstyring av opptak fra PC er blitt forbedret.
a9 II har beholdt den raske kalkulasjonen av autofokus og automatisk eksponering på opptil 60 ganger i sekundet, men nye algoritmer skal ifølge Sony bidra til at den reelle autofokus-ytelsen er blitt ytterligere forbedret.
Selve bildebrikken er beholdt, en 24,2 megapikslers CMOS-brikke.
Autofokus-systemet består av 693 fase-detekterende autofokuspunkter som dekker omlag 93 prosent av bildeflaten, i tillegg til 425 kontrast-detekterende autofokuspunkter. Kameraet støtter Sonys nyeste øyefokus-løsninger for både mennesker og dyr.
Vibrasjonsdempingen er blitt noe, men kanskje ikke særlig mye forbedret. På Sony a9 tilsvaret vibrasjonsdempingen opptil fem blender- eller lukkersteg, nå skal dette være økt til 5,5 steg.
Den elektroniske søkeren er som før, med oppløsning på 3,76 megapiksler.
Mer vanntett
Et område der den opprinnelige Sony a9 har høstet kritikk – og som Sony vel å merke også åpent advarte mot – var noe mangelfull beskyttelse mot støv og fuktighet sammenlignet med hva Nikon og Canon kan by på i denne kameraklassen. Dette skal nå være betydelig forbedret og har blant annet sammenheng med det nye kameraet er blitt litt større enn før. Dermed er det blitt plass til bedre værbeskyttelse. I tillegg har dette bidratt til at kameraet har fått et litt større og bedre grep. Vekten er økt fra 650 til 690 gram – med batteri – og dimensjonene er også økt noen millimeter.
Prisen
Sony a9 II har en veiledende pris på 56.000 kroner. Den foregående modellen, a9, er fortsatt tilgjengelig på markedet til en langt lavere pris, 39.000 kroner. For de 17.000 kronene man sparer, kan man for eksempel få med seg et Sony a7S som ekstra-kamera. Dette er ikke minst et ypperlig videokamera. Men det er kanskje ikke så interessant for målgruppen…?