Sonys video-sentriske a7S III like rundt hjørnet?

Sony a7S II
ALDRENDE: Sony a7S II ble lansert for over fire år siden, og flere nettsteder som skriver om profesjonell video- og film-produksjon mener kameraet er modent for fornyelse. (Pressefoto: Sony)

Etterfølgeren til Sony a7S II kan bli lansert i januar 2020, ifølge de siste ryktene. Ytelsen vil være økt drastisk hvis det er riktig at kameraet skal kunne ta opp 4K-video med 120 bilderuter i sekundet, men det vil kreve bedre ventilasjon – og tykkere kamerahus.

Og det er nettopp tykkelsen på kamerahuset som nå er i fokus etter at nettstedet Sonyalpharumors.com denne helgen la ut et diffust «spionbilde» av det som angivelig skal være en førproduksjons-modell av det nye kameraet.

Mer om ryktene om det nye kameraet om et øyeblikk, men la oss først se litt nærmere på dagens modell, Sony a7S II, og prøve å plassere det på kamera-kartet.

Sony a7S II

Den første modellen i Sony a7S-familien så dagens lys våren 2014 og ble etterfulgt av det som fortsatt er dagens modell, Sony a7S II, halvannet år senere, høsten 2015. Etter over fire år på markedet høres det definitivt ut til å være et kamera som er modent for fornyelse.

I motsetning til sine nære slektninger som heter henholdsvis Sony a7 III og Sony a7R IV i dagens versjoner, har Sony a7S-kameraene – altså med bokstaven S etter 7-tallet i navnet – en bildebrikke med ganske lav oppløsning. Sony a7 III kan skilte med en fullformat-brikke på 24 megapiksler, mens Sony a7R IV har en oppløsning på hele 61 megapiksler. Sony a7S II – og forgjengeren – har derimot en fullformat-brikke med oppløsning på bare 12 megapiksler.

Nettstedet Digital Camera Database har sammenlignet de forskjellige Sony a7-modellene. Jeg har sett nærmere på sammenligningen mellom a7S II og a7R II, som var den nærmeste modellen jeg kunne finne der.

Sony a7S II
FAMILIEN: Sony a7S II har en design som tydelig viser slektstilhørigheten i Sony Alpha 7-familien. (Pressefoto: Sony)

Sony a7S II på 12 megapiksler har en pikseltetthet på 1,44 megapiksler per kvadratcentimeter, mens Sony a7R II på 42 megapiksler har en pikseltetthet på 4,94 megapiksler per kvadratcentimeter.

Høyere pikseltetthet betyr mindre piksler. Sony a7R II har omlag 243 prosent høyere pikseltetthet enn Sony a7S II.

Nettstedet fastslår at pikselstørrelsen hos Sony a7S II er omtrent 242 prosent større enn pikselstørrelsen hos Sony a7R II. Store piksler kan fange opp flere fotoner, noe som gir større dynamisk omfang, mens små piksler på sin side gir høyere oppløsning og bedre detalj-gjengivelse med en gitt brikkestørrelse.

Såkalt pixel pitch, som er avstanden fra midten av en fotodiode til den neste, er 8,32 mikrometer på Sony a7S II mot 4,5 mikrometer på Sony a7R II. Jo større pixel pitch-tallet er, jo lenger unna hverandre står hver piksel og jo større er de. Store piksler har en tendens til å gi bedre signal/støy-forhold og større dynamisk omfang.

Disse sammenligningene viser klart hvilke ambisjoner Sony har hatt med sine a7S-kameraer: De skal gi bedre bildekvalitet i dårlig lys, og de skal egne seg enda bedre til videofilming enn Sony-kameraene med høyere oppløsning. Oppløsningen er likevel høy nok til å forsvare utskrift i A3-størrelse, hevder nettstedet Techradar.

På a7S II kan man presse ISO-hastigheten opp til ISO 409.600, mens det høyeste ISO-tallet man når opp til på a7R IV er ISO 102.800. Med Sony a7S II kan man altså fotografere i omtrent stummende mørke.

Oppsummert: Sony a7S-familen er altså kameraer myntet på dem som enten har behov for å kunne fotografere mye i særdeles svakt lys eller på dem som jobber profesjonelt med video.

Hva avslører tykkelsen?

Sony-ledelsen bekreftet i august 2019 at en ny utgave av a7S var under utvikling, ifølge Digital Camera World, som oppga Aoki Yosuke i Sony-ledelsen som kilde for opplysningen.

Sony a7S II
TYKKELSEN I FOKUS: Dagens Sony a7S II har en ganske slank kamerakropp, se bildet. Bildene som skal være lekket av etterfølgeren, viser et mye tykkere kamerahus. Skyldes det behovet for vifte og kjøleribber for å kunne håndtere 4K i høy bildefrekvens? (Pressefoto: Sony)

Bekreftelsen ga også grobunn for ytterligere rykter, som for eksempel at den kommende modellen likevel ikke ville kunne ta opp 8K-video, slik det hadde vært spekulert på tidligere.

Et annet rykte var at det nye kameraet skulle kunne bli i stand til å ta opp 4K-video med en hastighet på opptil 120 bilderuter per sekund, som altså gir slowmotion-opptak av høy kvalitet. Dagens a7S II greier denne hastigheten i Full HD-oppløsning, men ikke i 4K. Nå er dette ryktet blitt forsterket takket være bildet som Sonyalpharumors-nettstedet har lagt ut.

Bildet, som riktignok er litt uklart, viser angivelig et kamerahus som er vesentlig tykkere enn dagens Sony a7S II. Og det tolkes som at det nye kameraet har måttet bygges tykkere for å få plass til bedre utluftings-kapasitet.

Panasonic-forbildet?

Det trekkes en parallell til fullformat-kameraet Panasonic Lumix S1H, som ble lansert i august 2019 og som er det første speilløse kameraet som har fått en stillegående intern vifte for at man skal unngå tidsbegrensninger på hvor lenge man kan kjøre videoopptak. I tillegg har kameraet utluftingesventiler bak og på siden.

Panasonic Lumix S1H
KJØLING: Panasonic Lumix S1H har fått kjøleribber og en stillegående vifte for å kunne håndtere varmen som oppstår under lange videoopptak. (Ill.: Panasonic)

I kanskje enda større grad enn Sony a7S-kameraene er Panasonic Lumix SH1 konstruert med tanke på profesjonell videoproduksjon – og en indikator på hvilke forbedringer Sony bør komme med.

Panasonic har til og med gått så langt i bestrebelsene på å sikre seg goodwill i video- og film-kretser at de har lagt inn navn på noen av betjeningsfunksjonene slik at de er bedre tilpasset begrepene som brukes i video-verdenen. For eksempel finner man i menysystemet et begrep som lukkerpvinkel (shutter angle), som filmfolk er vant til å bruke når de skal kontrollere samhandlingen mellom lukkerhastighet og bildefrekvens.

Panasonic Lumix S1H
NETFLIX-GODKJENT: Panasonic Lumix S1H er i skrivende stund det første og eneste speilløse kameraet som er godkjent for å kunne brukes til å filme 4K-filmer til Netflix Originals-serien. (Pressefoto: Panasonic)

Panasonic Lumix S1H er naturligvis noe å strekke seg etter, for det er det første speilløse systemet som er blitt godkjent til å filme originale Netflix-filmer, og Sony ønsker sikkert å komme inn på denne foreløpig veldig korte listen. Vil det skje med Sony a7S III?

Sony a7S III – eller kanskje IV

Det er forresten ikke sikkert at det nye film-sentriske kameraet fra Sony vil komme til å hete Sony a7S III. Jeg har sett noen påstå at siden det er gått så lang tid siden den eksisterende modellen kom på markedet, kan det hende at Sony vil hoppe direkte til fire-tallet. Dermed kommer de ajour med den foto-sentriske toppmodellen, Sony a7R IV.

Prisen

Det er naturligvis altfor tidlig å si noe om prisen på Sonys kommende a7S-oppgradering. Men det blir sikkert et mye dyrere kamera enn dagens pris på det over fire år gamle Sony a7S II-kameraet. Sonys offisielle veiledende pris på Sony a7S II er i desember 2019 på 22.000 kroner her i Norge, og det ser ut til at den veiledende priser stemmer godt overens med reell butikkpris, om vi sjekker Prisjakt.no.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.