Kameranytt.no

Speilløst forbi speilrefleks

Speilløs, speilrefleks
SPEIL TAPER TERRENG: Nå selges det flere speilløse systemkamera i Norge enn tradisjonelle speilreflekskameraer.
Speilløs, speilrefleks
SPEIL TAPER TERRENG: Nå selges det flere speilløse systemkamera i Norge enn tradisjonelle speilreflekskameraer.

Nå kommer de speilløse systemkameraene for fullt. Endelig vokser kamerasalget i Norge igjen, og bransjen gleder seg. Kanskje med unntak av speilrefleksleverandørene.

[toc] For første gang ble det i fjor solgt flere kompakte systemkameraer – altså speilløse kameraer med utskiftbar optikk – enn speilreflekskameraer i Norge. Samtidig kunne kamerabransjen totalt sett glede seg over at salgsveksten er kommet i gang igjen etter mange år med nedgang.

80.000 kameraer ble det solgt i Norge i 2017. En pen vekst på nesten 18 prosent fra bunnåret 2016, da bransjen ikke nådde opp i mer enn 68.000 kameraer.

LES OGSÅ: Leica er kjerringa mot strømmen

Men det er fortsatt langt igjen opp til jubeltallene som bransjen kunne legge fram i 2010 på 499.000 kameraer. Bransjen er snudd på hodet siden den gang.

Stadig dyrere kameraer

Til trøst for bransjen er veksten målt i verdi – kroner og øre – enda høyere enn veksten i antall kameraer. For vi kjøper stadig dyrere kameraer.

speilløs speilrefleks
HÅP: – Nå øyner vi håp for kamerabransjen, sier Runar Kristiansen, leder for Fotorådet. (Foto: Toralv Østvang)

Tallene som Stiftelsen Elektronikkbransjen nå har lagt fram, viser en vekst i omsetningen på kategorien «Lyd- og bildeprodukter inkludert foto» på over 24 prosent, til over åtte milliarder kroner. Dette inkluderer imidlertid også TV- og videoprodukter, lyd- og bildeanlegg, bilunderholdning og mye annet.

Men altså også kameraer.

– En enorm vekst i verdi, sa Runar Kristiansen, leder for Fotorådet, da han la fram 2017-tallene på den årvisse pressekonferansen som Elektronikkbransjen inviterte til i Oslo. Fotoråde ble for noen år siden innlemmet i Elektronikkbransjen.

Verdien av fotomarkedet alene i Norge økte i fjor med vel 13 prosent, fra 657 millioner kroner i 2017 til 745 millioner kroner i 2017.

For den norske elektronikkbransjen totalt var 2017 et godt år, med en omsetningsvekst på 6,2 prosent. For første gang sprengte bransjen den magiske 35-milliardersgrensen og endte med en omsetning på 35,3 milliarder kroner. Stadig større TVer og dyrere, om enn færre, mobiltelefoner er noe av forklaringen.

kamerasalget
REKORD: Administrerende direktør Jan Røsholm og kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Stiftelsen Elektronikkbransjen serverte rekordresultat på 35,3 milliarder kroner og en omsetningsøkning på 6,2 prosent for norsk elektronikkbransje totalt i 2017 sammenlignet med 2016. (Foto: Toralv Østvang)

Kraftig speilløs-vekst

– Kamerabransjen er langt fra død, fastslo Runar Kristiansen i Fotorådet og forklarte den store veksten i salget av speilløse systemkameraer – eller kompakte systemkameraer, som Fotorådet foretrekker å kalle det – med at nå har endelig godt voksne brukere og profesjonelle fotografer begynt å interesse seg for denne kamerasjangeren. Tidligere har det vært mest unge kjøpere som har kjøpt kompakte kameraer med utskiftbar optikk – altså speilløse.

LES OGSÅ: Slutt på kameraer som julegave?

I tillegg kjøper folk nå mye dyrere kompaktkameraer enn før, gjerne kvalitetskameraer til helt opp mot 10.000 kroner – og mer. En helt annen type kameraer enn de rimelige som dominerte kompaktkameramarkedet i glansdagene og som nå er dyttet ut av markedet av mobilkameraene.

Tallet på solgte kompaktkameraer i fjor økte med 2,8 prosent, fra 36.000 kameraer året før til 37.000 kameraer i fjor.

speilløs speilrefleks
PROFF-KOMPAKT: Kompaktkameraene er tilbake for fullt, men nå er det dyre kompaktkameraer som gjelder. Som for eksempel Sony Cyber-shot DSC-RX100 M4 til rundt 8,500 kroner, ifølge Prisjakt.no. Nyeste modell, M5, ligger på rundt 10.000 kroner. (Foto: Sony)

I tabellen har Fotorådet og Elektronikkbransjen valgt å supplere med salget av 7.000 insta-kameraer, slik at summen for kompakte kameraer endte på 44.000 kameraer.

Speilrefleks rykker ned

Derimot fortsatt nedgangen i salget av speilreflekskameraer, selv om den var moderat. Salget sank fra 18.000 til 17.000 kameraer, som er 5,5 prosent ned. Kanskje ikke noen dramatisk nedgang, men vi snakker jo her om en prosess som har gått over en del år.

Når vi da blir presentert for en vekst i salget av kompakte systemkameraer – speilløse, altså – på 35,7 prosent, opp fra 14.000 til 19.000 kameraer, er trenden ganske klar. Dette betyr at de speilløse nå er gått forbi speilrefleks, for første gang. Speil er utvilsomt i ferd med å tape terreng for speilløst.

Video går ned

Salget av tradisjonelle videokameraer går ikke så bra. Tallet falt fra 7.000 til 5.000 solgte enheter i fjor, mens markedet for action-kameraer lå stabilt på 41.000 kameraer.

Videokameramarkedet er nok den delen av markedet som er mest utsatt for veksten i bruken av mobiltelefoner, som mange mener er bra nok for å ta opp video fra ferier og familiesammenkomster, ifølge Fotorådets leder.

LES OGSÅ: Med iPhone 8 Plus på Times Square

Salget av VR-briller og 360-graderskameraer er for ordens skyld ikke med i Elektronikkbransjens og Fotorådets tall for videorelaterte produkter.

Leverandørene vil greie seg bra

Spørsmålet mange stiller seg, er om den fortsatte nedgangen i salget av speilreflekskameraer vil føre til at dagens ledende produsenter i denne delen av kameramarkedet vil få uoverkommelige problemer på grunn av dette skiftet i markedet.

I en samtale med Kamerablogg.no etter presentasjonene sa Runar Kristiansen i Fotorådet at det neppe kom til å skje. Han antydet at det er klare signaler i markedet på at det snart kommer til et skifte der også de tradisjonelle speilrefleksprodusentene vil går sterkere inn for kompakte systemkameraer.

– De som er store på speilløse systemer, har vokst kraftig, og det har de gjort over hele verden i større eller mindre grad. Og det tror jeg de som har vært kongen på haugen i mange år, kommer til å ta konsekvensen av, sa Kristiansen.

– Ikke bare fryd og gammen

– Er det fryd og gammen i kamerabransjen nå etter at disse tallene er blitt kjent?

– Nei, det er ikke fryd og gammen, men vi øyner jo håp, sa Kristiansen til Kamerablogg.no.

– Det er jo en positiv trend, og det er veldig bra i forhold til 2016, som var et kriseår.

LES OGSÅ: Norsk nettleser med fotoinfo

– Hva med kompakt? Det har jo vært en tragedie nå i flere år. Nå ser det veldig bra ut på den siden. Men vi snakker vel om en annen type kompaktkameraer enn vi gjorde for 7-8 år siden?

– Jo, tidligere kjøpte man et kompaktkamera til en tusenlapp som lå der i flere år med én film i. Nå har utviklingen de siste årene vist en trend mot vesentlig dyrere kameraer. Jeg ville aldri trodd at folk ville begynne å kjøpe kompaktkameraer til både 10.000 og 12.000 kroner, men de gjør det nå. Den eneste forklaringen er at de har vendt seg til å bruke mobiltelefonen, deretter er de blitt mer og mer glad i å fotografere, men så ender de opp med å se at kvaliteten har en grense. Deretter velger de å anskaffe dyrere produkter for å dyrke fotointeressen.

– Hva vil du si om stemningen i Fotorådet på bakgrunn av de siste tallene og trendene?

– Der sitter det jo representanter for de ulike leverandørene, så stemningen er jo litt variert. Det er jo noen som er glad for dagens situasjon og så er det noen som ikke er like glad. Men vi har jo felles interesse av det arbeidet vi gjør.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.