Speilrefleks-inspirert webkamera fra Dell

Dell UltraSharp Webcam
STILRENT WEBKAMERA: Dells første webkamera, Dell UltraSharp Webcam, har en stilren design. (Pressefoto: Dell)

Dell er på markedet med et webkamera som selskapet påstår gir like skarpe bilder og video av like høy kvalitet som om man skulle ha brukt et speilreflekskamera til sine webkonferanser. Dell har hatt full fokus på bilde- og videokvalitet, og webkameraet har rett og slett ikke innebygd mikrofon. Isteden må man bruke pc-ens innebygde mikrofon eller supplere med hodesett eller annen ekstern mikrofon-løsning.

I disse pandemi-tider har bruken av videokonferanser skutt i været, både jobbmessig og i privat sammenheng. Kamerabransjen har hengt seg på, og store aktører som Canon og Nikon har lansert drivere som har gjort det mulig å trappe opp videokonferanse-kvaliteten betraktelig ved å bruker «ordentlige» kameraer av høy kvalitet i stedet for de små webkameraene som er innebygd i bærbare pc-er eller de frittstående kameraene som man fester på toppen av av pc-skjermen.

LES OGSÅ: Canon klar med webkamera-programvare

LES OGSÅ: Er det noen vits i å bruke kameraet ditt på web?

LES OGSÅ: Windows og Mac: Nikons webkam-programvare ferdig

Dell UltraSharp Webcam
LITT SELVSKRYT MÅ TIL: Inskripsjonene på fronten antyder noen av egenskapene som Dell UltraSharp Webcam har å by på. (Pressefoto: Dell.) (Klikk for større bilde.)

Dell, som jo er en av verdens største pc-produsenter, har hengt seg på denne trenden – om enn på en litt annerledes måte enn kameraprodusentene. Selskapet startet med å analysere og måle bildekvaliteten som dagens speilreflekskameraer byr på. Jeg antar at Dell med sin DSLR-referanse også har inkludert noen av dagens speilløse systemkameraer i referanse-utvalget. Deretter fikk Dells designere og ingeniører en utfordring om å utvikle et webkamera som gir bilde- og videokvalitet på speilrefleks-nivå, samtidig som det har intelligent betjening og er enkelt å bruke.

Bildebrikke fra Sony

Dell valgte en bakbelyst 4K-bildebrikke fra Sony, en 4K Sony Starvis CMOS-sensor. Starvis-sensorene til Sony brukes blant annet mye i sikkerhets- og overvåkningskameraer. Her har vi altså et eksempel på at en bildebrikke utviklet for industrielle formål blir tatt i bruk i et vanlig kommersielt produkt.

Brikkenavnet er en kombinasjon av «star» – stjerne – og «vis» fra ordet «visibility» – altså synlighet. Med en slik bildebrikke skal man kunne filme i lyset fra stjernene. Eller som Sony velger å si det: «Outstanding VISibility under the STARlight».

Dell UltraSharp Webcam
BÆRBAR-TILBEHØR: Her er Dell UltraSharp Webcam plassert på et stativ bak den bærbare pc-en. (Pressefoto: Dell.) (Klikk for større bilde.)

Starvis-bildebrikken er kjent for høyt dynamisk omfang, opptil åtte ganger høyere dynamisk omfang enn tilsvarende konvensjonelle bildesensorer, ifølge Dell. I overvåkningskameraer benyttes denne bildebrikke-familien gjerne i kombinasjon med AI-teknologi – Artificial Intelligence, altså kunstig intelligens. Dette har Dell utnyttet til å utstyre det nye webkameraet – Dells første – med en AI-løsning som gjør det mulig for kameraet å følge hode- og ansikts-bevegelsene til den som bruker det i sine webkonferanser. AI inngår også som en del av autofokus-teknologien.

Dell har tatt ut ni patent-søknader i forbindelse med utvikling av Dell UltraSharp Webcam-kameraet.

Mange linseelementer

Konvensjonelle små webkameraer har små og enkle objektiver. Dell har valgt å utstyre sitt webkamera med et objektiv bygd opp med flere linseelementer, slik vi er vant til i «ordentlige» objektiver.

Kvaliteten på videokonferanser er imidlertid ikke bare avhengig av kvaliteten på kameraet, optikken og mikrofonsystemet, men også på hvilken videokonferanse- og strømme-tjeneste man er koblet opp mot. Hvis man benytter en tjeneste med kraftig videokomprimering, er det ikke sikkert at de man fører en samtale med har noe særlig utbytte av at man har investert i webkamera av høyere kvalitet enn det de fleste benytter. Men webkonferanse-systemene blir stadig bedre, og 4K er et krav som innfris i stadig større grad.

Standard bildevinkel på objektivet er 90 grader, men i programvaren kan man stille om til 78 og 65 grader hvis man vil svitsje fra portrettmodus til et mer vidvinklet utsnitt.

I tillegg byr kameraet på 5x digital zoom.

Dell UltraSharp Webcam
PÅ PC-SKJERMEN: Fortsatt bærbar PC, men her er Dell UltraSharp Webcam montert med skjermfestet sitt på en stor pc-skjerm. (Pressefoto: Dell.) (Klikk for større bilde.)

Ansiktsgjenkjenning

Dell UltraSharp Webcam støtter Windows Hello-teknologien, slik at man kan logge seg på raskt og sikkert ved hjelp av ansiktsgjenkjenning.

Hvis man benytter en moderne Dell-pc, kan man dessuten benytte Dell ExpressSign-in-funksjonen. Når webkameraet ser deg nærme seg pc-en og gjenkjenner deg, blir du automatisk logget på pc-en, og du blir automatisk logget av når du forlater kontorplassen.

Dell UltraSharp Webcam fungerer for ordens skyld både med Windows-pc og Mac, men byr altså på litt ekstra funksjonalitet for Dell-brukere.

Beskyttelse mot snikfilming

En del av dem som bruker webkamera, er redd for å bli fotografert eller filmet uten at de vet om det, for eksempel av hackere som har greid å bane seg adgang til datasystemet. Mange webkameraer har en eller annen form for objektivdeksel til å montere utenpå objektivet for å beskytte mot slik snikfilmen. Det har Dell også, i form av et rundt deksel på dekker objektivet når kameraet ikke er i bruk, og som kan hektes magnetisk på baksiden av webkameraet når kameraet er i bruk.

Selve kamerahuset er en sylindrisk aluminium-konstruksjon som ser særdeles moderne ut. Det kobles til pc-en med en USB-kontakt, og det medfølger en overgangskabel fra USB-C til USB-A. Selve kameraet festes med en slags magnetsko til en feste-enhet som kan festes til toppen av en pc-skjerm eller bærbar-skjerm. I tillegg følger det med en festeanordning som gjør det enkelt å montere kameraet på et kamerastativ hvis man ønsker å plassere det uavhengig av pc-en.

Dell UltraSharp Webcam
PRIVATLIVETS FRED: For dem som er opptatt av å beskytte privatlivets sitt følger det naturligvis med et objektivdeksel som det er fort gjort å flytte til baksiden av webkameraet når det kameraet i bruk. Da festes objektivdekselete magnetisk. (Pressefoto: Dell.) (Klikk for større bilde.)

Enkel, men allsidig programvare

Dell har lagt ved programvare som byr på mange slags justerings- og innstillingsmuligheter. Her går det raskt å endre bildevinkel, aktivere HDR for bildekvalitet med høyest mulig dynamisk omfang, velge autofokus eller justere fokus manuelt, zoome inn og ut, aktivere AI-baserte ansiktsfølging og justere lysstyrke, skarphet, kontrast og hvitbalanse.

Sertifisert

Dell UltraSharp Webcam er ifølge Dell kompatibelt med alle sentrale videokonferanse- og strømme-tjenester, og det er sertifisert for Microsoft Teams og Zoom.

Hva sier testerne?

Det er ikke så mange testomtaler å finne av Dells nye webkamera ennå, men PC Magazine er blant dem som har tatt en titt på kameraet. Der fastslås det at Dell har fokusert på bildekvalitet framfor lydkvalitet, med en anbefaling om at brukerne bør supplere med et hodesett eller en USB-basert mikrofon av god kvalitet for å sikre at både lyd og bilde blir av topp kvalitet.

«Dells fokus på bildekvaliteten betaler seg. UltraSharp-webkameraet har den beste bildekvaliteten vi har sett til dags dato [på noe webkamera], noe som gjør det til et ypperlig webkamera for dem som driver med seriøs videostrømming», heter det i omtalen (Kameranytts oversettelse).

– Under de riktige betingelsene byr Dell UltraSharp Webcam på den beste bildekvaliteten vi har sett så langt fra noe webkamera i forbrukerklassen, konkluderer PC Magazine. Men tilføyer at bildekvaliteten ikke kan måle seg fullt ut med et godt digitalkamera eller en smartmobil koblet til pc-en. Men med litt forberedelser, med lyssetting og slikt, kommer det veldig nær, heter det.

Dell UltraSharp Webcam
TO FESTEANORDNINGER: Dell UltraSharp Webcam kommer med to festeanordninger, én for å feste webkameraet på en pc-skjerm eller på en bærbar pc, og én for å montere webkameraet på et kamerastativ. (Pressefoto: Dell.) (Klikk for større bilde.)

Nettstedet Tom’s Hardware konkluderer også med utmerket bildekvalitet – den skarpeste bildekvaliteten som testeren har sett på noe webkamera til nå. Dessuten har webkameraet en generøs liste av andre positive egenskaper, som 4K, 1080p med opptil 60 bilderuter per sekund, tre ulike bildevinkler, HDR-bildekvalitet og mange justeringsmuligheter gjennom programvaren, heter det. Webkameraet for også skryt for bildekvaliteten på 1080p, noe som jo er kjekt siden det er mange video- og strømmetjenester som ikke støtter 4K-video ennå.

Konklusjonen til testeren hos Tom’s Hardware er at hvis du er på jakt etter et webkamera som byr på 4K – eller 60 bilderuter per sekund i litt lavere oppløsning – er Dell UltraSharp Webcam det beste som vedkommende har prøvd til nå.

På minussiden står mangelen på mikrofon samt at stativfestet kan føles litt ustabilt.

Prisen

Dell UltraSharp Webcam 4K UHD koster 2.065 kroner, ifølge Prisjakt.no. Priseksempelet er hentet fra Multicom 14. juli 2021.

Tekniske data

Netto oppløsningCa. 8,3 megapiksler
SensortypeSony Starvis CMOS-sensor
Videooppløsning/bps4K UHD / 24, 30 bps
Full HD 1080p / 24, 30 60 bps
HD 720p / 24, 30, 60 bps
Bildevinkel65, 78 90 grader
HD Digital zoomOpptil 5x
AutofokusJa
Automatisk hvitbalanseJa
Automatisk ansikts-sporingJa
MikrofonNei
ObjektivdekselJa, festes magnetisk
Støtte for Windows HelloJa
Dell-funksjonalitetExpressSign-In
SertifiseringMicrosoft Teams, Zoom
App-optimaliseringSkype for Business, Go To Meeting, Google Meet, Google Hangout, Blue Jeans, Slack, Lifesize
Dimensjoner på webkamera42 mm (diameter) x 90 mm (lengde)
Diameter på festeanordning32 mm (bredde) x 65 mm (dybde) x 9,4 mm (høyde)
KonstruksmaterialeAnodisert aluminium
Pc-/monitor-tilkoblingUSB-A
Medfølgende kabelUSB-C til USB-A 2 m.
ProgramvareDell Peripheral Manager
Operativsystem-støtteWindows 10 64-bit, MacOS

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.