GX80: Spennede speilløs med 4K-foto

Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)

Liten, nett og kompakt. Og med det som ser ut som en god elektronisk søker. Panasonic har lansert Lumix GX80.

4K-fotomodus og Post Focus er blant egenskapene som bidrar til å gjøre nye Lumix GX80 til et spennende kamera.

Disse funksjonene gjør det mulig å håndtere opptakene i ettertid på en måte som gir ny muligheter innen action-fotografering så vel som makro- og stillbilder der fokuspunktet i bildet er viktig.

4K-fotomodus

Panasonic promoterer kameraet med stor vekt på 4K-fotomodus. Det vil si at man kan gjøre videoopptak i full 4K-oppløsning og deretter ta ut stillbilder fra videosnuttene i høy bildekvalitet.

Stillbilder fra videoopptak har tidligere gitt bilder i ganske beskjeden kvalitet, men 4K ser ut til å forbedre bildene betraktelig. For ordens skyld: Vi har ikke prøvd kameraet ennå og kan derfor ikke gå god for Panasonics påstander.

Opptakene i 4K-fotomodus skjer med en hastighet på 30 bilderuter per sekund, og bildene man henter ut, har en oppløsning på åtte megapiksler.

Panasonic opererer med flere såkalte Burst-oppsett, blant annet et oppsett der kameraet registrerer de siste to sekundene før man trykker på utløserknappet – såkalt Pre-Burst.

Post Focus

Post Focus – altså etterpå-fokusering – byr på spennende muligheter, spesielt i tilknytning til makrofotografering og andre typer nærbildefotografering der man utnytter samspillet mellom elementer som er i fokus og ute av fokus.

Løsningen gjør det rett og sett mulig å plassere fokus i ettertid ved hjelp av pekefingeren mot LCD-skjermen.

Elektronisk søker

Selv om GX80 er lite og kompakt, har Panasonic heldigvis funnet plass til en elektronisk søker med ganske god oppløsning, på 2.764.800 piksler – eller 2,7 megapiksler, om man vil.

Som vanlig fra Panasonic snakker vi altså om et Micro Four Thirds-kamera med en Live MOS-sensor på 17,3 x 13 mm i 4:3-proporsjoner. Oppløsningen er på 16 megapiksler, med største bildefil på 4592 x 3448 piksler.

Kameraet kan også ta opp bilder ferdig beskåret til henholdsvis 3:2-, 16:9- og 1:1-format.

Panasonic har besluttet å droppe lavpassfilteret i kameraet, noe som i hvert fall i teorien skal bety litt skarpere bilder.

5-aksers bildestabilisering

GX80 har digital vibrasjonsdemping integrert i kamerahuset, basert på 5-aksers bildestabilisering via bildesensoren. Dermed får man vibrasjonsdemping også med objektiver som ikke har optisk bildestabilisering.

På videosiden støtter kameraet 4K med oppløsning på 3840 x 2160 piksler, og det kan kjøre 4K-opptak både med 24 og 25 bilderuter i sekundet.

Dessuten støtter det Full HD og flere andre oppløsninger nedover til 640 x 480 pikslers VGA.

WiFi, men ikke NFC

Lumix GX80 har innebygd WiFi-støtte med enkel sammenkobling via QR-kode, men har ikke støtte for nærfeltskommunikasjon, altså NFC-berøring.

Autofokussystemet på Lumix GX80 er som på mange av denne typen kameraer basert på kontrastdetektering, her ved hjelp av i alt 49 fokuspunkter.

Lysmåleren dekker området EV 0-18, og lysfølsomheten strekker seg fra ISO 200 til ISO 25.600.

Den elektroniske lukkeren dekker området fra 1/16.000 sekund til ett sekund, mens den mekaniske lukkeren håndterer området fra 1/4.000 sekund til 60 sekunder.

Kameraet kan ta seriebilder på opptil åtte bilder i sekundet, i serier på opptil 13 bilder i råformat og mer enn 100 bilder i JPEG, avhengig av valg av minnekorttype.

Det er innebygd blits.

Den berøringsfølsomme LCD-skjermen på baksiden er en tre-tommers skjerm med oppløsning på omlag 1.040.000 piksler i 3:2-proporsjoner og med bred innsynsvinkel, ifølge Panasonic.

Kameraet har USB 2.0-utgang med Micro-USB-kontakt samt microHDMI-kontakt, men ingen utgang for lyd og video. Stereomikrofon er innebygd, og det samme gjelder mono-høyttaler.

Norsk står ikke på listen over menyspråk som støttes.

Batterikapasiteten er oppgitt til rundt 290 bilder i henhold til CIPA-standarden.

Kameraet veier omlag 426 gram med batteri og SD-kort, eller rundt 383 gram netto.

Dimensjonene er oppgitt til 122 x 70,6 x 43,9 mm.

Prisen

Ifølge Prisjakt.no koster Panasonic Lumix DMC-GX80 fra 6.645 kroner for kamerahuset. Med et 12-32 mm kitobjektiv kommer prisen på rundt 8.000 kroner.

Panasonics pressemelding om GX80 finner du her.

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.