GX80: Spennede speilløs med 4K-foto

Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)
Panasonic Lumix GX80 er et kompakt Micro Four Thirds-kamera med elektronisk søker. (Foto: Panasonic)

Liten, nett og kompakt. Og med det som ser ut som en god elektronisk søker. Panasonic har lansert Lumix GX80.

4K-fotomodus og Post Focus er blant egenskapene som bidrar til å gjøre nye Lumix GX80 til et spennende kamera.

Disse funksjonene gjør det mulig å håndtere opptakene i ettertid på en måte som gir ny muligheter innen action-fotografering så vel som makro- og stillbilder der fokuspunktet i bildet er viktig.

4K-fotomodus

Panasonic promoterer kameraet med stor vekt på 4K-fotomodus. Det vil si at man kan gjøre videoopptak i full 4K-oppløsning og deretter ta ut stillbilder fra videosnuttene i høy bildekvalitet.

Stillbilder fra videoopptak har tidligere gitt bilder i ganske beskjeden kvalitet, men 4K ser ut til å forbedre bildene betraktelig. For ordens skyld: Vi har ikke prøvd kameraet ennå og kan derfor ikke gå god for Panasonics påstander.

Opptakene i 4K-fotomodus skjer med en hastighet på 30 bilderuter per sekund, og bildene man henter ut, har en oppløsning på åtte megapiksler.

Panasonic opererer med flere såkalte Burst-oppsett, blant annet et oppsett der kameraet registrerer de siste to sekundene før man trykker på utløserknappet – såkalt Pre-Burst.

Post Focus

Post Focus – altså etterpå-fokusering – byr på spennende muligheter, spesielt i tilknytning til makrofotografering og andre typer nærbildefotografering der man utnytter samspillet mellom elementer som er i fokus og ute av fokus.

Løsningen gjør det rett og sett mulig å plassere fokus i ettertid ved hjelp av pekefingeren mot LCD-skjermen.

Elektronisk søker

Selv om GX80 er lite og kompakt, har Panasonic heldigvis funnet plass til en elektronisk søker med ganske god oppløsning, på 2.764.800 piksler – eller 2,7 megapiksler, om man vil.

Som vanlig fra Panasonic snakker vi altså om et Micro Four Thirds-kamera med en Live MOS-sensor på 17,3 x 13 mm i 4:3-proporsjoner. Oppløsningen er på 16 megapiksler, med største bildefil på 4592 x 3448 piksler.

Kameraet kan også ta opp bilder ferdig beskåret til henholdsvis 3:2-, 16:9- og 1:1-format.

Panasonic har besluttet å droppe lavpassfilteret i kameraet, noe som i hvert fall i teorien skal bety litt skarpere bilder.

5-aksers bildestabilisering

GX80 har digital vibrasjonsdemping integrert i kamerahuset, basert på 5-aksers bildestabilisering via bildesensoren. Dermed får man vibrasjonsdemping også med objektiver som ikke har optisk bildestabilisering.

På videosiden støtter kameraet 4K med oppløsning på 3840 x 2160 piksler, og det kan kjøre 4K-opptak både med 24 og 25 bilderuter i sekundet.

Dessuten støtter det Full HD og flere andre oppløsninger nedover til 640 x 480 pikslers VGA.

WiFi, men ikke NFC

Lumix GX80 har innebygd WiFi-støtte med enkel sammenkobling via QR-kode, men har ikke støtte for nærfeltskommunikasjon, altså NFC-berøring.

Autofokussystemet på Lumix GX80 er som på mange av denne typen kameraer basert på kontrastdetektering, her ved hjelp av i alt 49 fokuspunkter.

Lysmåleren dekker området EV 0-18, og lysfølsomheten strekker seg fra ISO 200 til ISO 25.600.

Den elektroniske lukkeren dekker området fra 1/16.000 sekund til ett sekund, mens den mekaniske lukkeren håndterer området fra 1/4.000 sekund til 60 sekunder.

Kameraet kan ta seriebilder på opptil åtte bilder i sekundet, i serier på opptil 13 bilder i råformat og mer enn 100 bilder i JPEG, avhengig av valg av minnekorttype.

Det er innebygd blits.

Den berøringsfølsomme LCD-skjermen på baksiden er en tre-tommers skjerm med oppløsning på omlag 1.040.000 piksler i 3:2-proporsjoner og med bred innsynsvinkel, ifølge Panasonic.

Kameraet har USB 2.0-utgang med Micro-USB-kontakt samt microHDMI-kontakt, men ingen utgang for lyd og video. Stereomikrofon er innebygd, og det samme gjelder mono-høyttaler.

Norsk står ikke på listen over menyspråk som støttes.

Batterikapasiteten er oppgitt til rundt 290 bilder i henhold til CIPA-standarden.

Kameraet veier omlag 426 gram med batteri og SD-kort, eller rundt 383 gram netto.

Dimensjonene er oppgitt til 122 x 70,6 x 43,9 mm.

Prisen

Ifølge Prisjakt.no koster Panasonic Lumix DMC-GX80 fra 6.645 kroner for kamerahuset. Med et 12-32 mm kitobjektiv kommer prisen på rundt 8.000 kroner.

Panasonics pressemelding om GX80 finner du her.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.