Spennende fra Fujifilm

Fujifilm X-T100
MØRK GRÅ: Her er Fujifilm X-T100 i mørkt grått, som minner om den grafittgrå fargen som Fujifilm X-Pro2 kan fås med. (Foto: Fujifilm)

Fujifilm lanserer i disse dager Fujifilm X-T100, et kompakt 24-megapikslers speilløst systemkamera. Jeg synes kameraet ser spennende ut.

Det nye kameraet følger trofast den litt retro-pregede design-stien som Fujifilm har tråkket opp for sine systemkameraer med speilrefleks-look. Fujifilm selv omtaler kameraet som et retrokamera i lettvektsklassen.

For min del synes jeg at nye Fujifilm X-T100 minner om en del av speilreflekskameraene fra 1970/-80-tallet, for eksempel mitt eget Nikon FM-kamera kjøpt i 1980. Nå befinner det seg i glassmonter på hjemmekontoret mitt. Vi snakker om et kompakt og stilrent kamera uten noe stort og fremstikkende kombinert batterikammer og håndgrep, slik mange av dagens digitale speilreflekskameraer har.

LES OGSÅ: Fujifilm oppgraderer til X-E3

Topplaten er bygd i aluminium, og det er i første rekke dette området og bunnplaten som utstyres med de tre fargene som kameraet kan fås i, sort, mørk grått og noe som Fujifilm kaller champagne-gull. Om sistnevnte blir tilgjengelig i Norge, er i øyeblikk litt uklart.

Fujifilm X-T100
SORT: Dette er den klassisk sorte varianten som man også kan få Fujifilm X-T100 i. (Foto: Fujifilm)

I Fujifilm-systemet faller X-T100 på plass mellom fobrukermodellen X-A5 og den litt mer entusiast-rettede X-T20. Noen har kalt det en X-A5 i X-T20-design. Mens X-A5 mangler søker, har X-T100 den samme elektroniske søkeren som man finner på X-T20. Selv om den ikke er så stor, har den fått godt skussmål i flere X-T20- testomtaler jeg har lest.

Svakere prosessor

Selv om X-T100 har mange likhetspunkter med X-T20, har nykommeren en vesentlig svakere prosessor. Mens X-T20 er utstyrt med Fujifilms kraftige X-Processor Pro2, har X-A5 og X-T100 en svakere prosessor – som Fujifilm for øvrig ikke har gått ut med noe navn på.

En annen forskjell er at mens X-T20 benytter Fujifilms X-Trans fargefilterteknologi over bildesensoren, med et unikt 6 x 6-rutemønster, er Fujifilm tilbake til et standard Bayer RGB-filter over sensoren på X-T100 med et tradisjonelt 2 x 2-mønster.

Tradisjonelt har Fujifilm hevdet at X-Trans-løsningen bidrar til å minske faren for moaré-mønster og øke oppløsningen, slik at det ikke trengs noe lavpass-filter i kameraene som er basert på denne løsningen. Nå sier imidlertid Fujifilm at heller ikke X-T100 trenger noe lavpassfilter. Ifølge en talsperson for Fujifilm Canada trenger ikke X-T100 noe lavpassfilter fordi det har en 24-megapikslers bildesensor og ny prosesserings-programvare som effektivt håndterer moaré og artefakter – uønskede forvrengninger.

LES OGSÅ: Fujifilm konkurrerer med seg selv

En ulempe med Fujifilm-kameraer med X-Trans-sensor har vært begrenset tredjeparts-støtte for prosessering av Raw-formatfiler, ifølge Wikipedia. Dette skal dermed ikke være noe problem for dem som velger X-T100, siden det ikke er noe X-Trans-filter over bildesensoren på dette kameraet.

Svak 4K, bra Full HD-video

En annen konsekvens av valget av prosessor- og sensor-løsning er blant annet at autofokusalgoritmene i X-T100 ikke helt greier å holde tritt med tilsvarende i X-T20, og dermed greier ikke X-T100 å ta opp 4K-video i høyere frekvens enn 15 bilderuter i sekundet, mot 4K på 30 bps med X-T20.

Fujifilm X-T100
CHAMPAGNE: Denne fargen kaller Fujifilm for Champagne Gold. Blir du tørst av den? (Foto: Fujifilm)

Derimot greier nykommeren Full HD-video med opptil 60 bilderuter i sekundet, som skulle borge for bra videokvalitet for dem som ennå ikke føler en sterk trang til å filme i 4K. For det store flertallet av oss er vel Full HD bra nok en stund til.

Vribar skjerm

Som på de fleste kameraer i dag kan LCD-skjermen også på X-T100 vris, men dette er det eneste Fujifilm X-kameraet som gjør det mulig å vri skjermen helt rundt til selfie- og vblogger-modus. For noen vil dette anses som en stor fordel.

Skjermen er på tre tommer i 3:2-proporsjoner, med oppløsning på 1.040.000 piksler.

Skjermen er berøringsfølsom og skal være forbedret fra Fujifilms tidligere touch-skjermer. Man kan sette fokuspunkt på LCD-skjermen mens man ser på motivet i den elektroniske søkeren, og det er mulig å definere et begrenset område av skjermen til slik bruk, blant annet for å unngå at man ufrivillig setter fokuspunktet med nesetippen.

Fasedetekterende autofokus

Med X-T100 sikter Fujifilm åpenbart mot dem som nøyer seg med å bruke mobilen til å ta bilde. I hvert fall påpeker Fujifilm i en av omtalene sine det faktum at kameraet har en bildesensor – APS-C – som er 14 ganger større enn bildesensoren man vanligvis finner i mobilkameraet.

I tillegg påpeker Fujifilm at det nye kameraet har rask og effektiv fasedetekterende autofokus i kombinasjon med kontrastbasert autofokus. En del speilløse kameraer benytter fortsatt bare kontrastdetekterende autofokus, som ikke er så rask og treffsikker som fasedetekterende autofokus.

LES OGSÅ: Fujifilm pynter seg i grått

Den nyutviklede autofokus-algoritmen er dessuten raskere og mer nøyaktig enn slike systemer har vært før, heter det.

Fokussystemet har for øvrig både ansiktsdetektering og øyedetektering – ikke minst det siste er kjekt å ha når man tar portrettbilder.

Filmsimulering

En typisk Fujifilm-funksjon er filmsimulering. Den historiske bakgrunnen for dette er jo at Fujifilm var en global storprodusent av film i sin tid. Firmaet ble etablert i 1934 og hadde lenge tilnærmet monopol på salget av film i Japan, og på 1980-tallet bygde selskapet også filmfabrikk i USA. Men som erkerivalen Kodak ble Fujifilm hardt rammet av overgangen til digitalkameraer, selv om selskapet allerede på 1980-tallet begynte å forberede seg på overgangen til en digital fremtid.

Fujifilm X-T100
VRIBAR: Fujifim X-T100 har en fleksibel, vribar LCD-skjerm på tre tommer. (Foto: Fujifilm)

I sine film-glansdager utviklet Fujifilm en rekke fargefilmer som ble svært populære på grunn av egenskaper knyttet til fargegjengivelse, skarphet og kornethet. En del av dem er blitt for klassikere å regne, som for eksempel Velvia (finkornet lysbildefilm med sterke farger), Provia (lysbildefilm med mer naturlige farger enn Velvia), Astia (lavkontrastfilm som gjerne ble brukt i portrettstudioer) og andre.

Fujifilm har lykkes godt i å bygge inn innstillinger i sine digitale kameraer som etterligner egenskapene ved disse filmene, og X-T100 er ikke noe unntak. Kameraet kan simulere 11 forskjellige filmtyper og har dessuten 17 andre forskjellige filtereffekter.

I tillegg har kameraet et nyutviklet program for motivgjenkjennelse der kameraet automatisk tilpasser innstillingene ut fra motiv og situasjoner.

Mangler håndgrep

Kamerahuset mangler altså håndgrep som man er vant til at de fleste kameraer har i våre dager. Det bidrar jo til å gjøre kameraet lett og kompakt, men noen vil sikkert savne det av ergonomiske grunner. I så fall kan man få kjøpt håndgrep som ekstrautstyr.

LES OGSÅ: Fujifilm X-Pro2 er blitt enda bedre

Det finnes flere typer eksterne håndgrep fra Fujifilm. Ett av dem heter Fujifilm MHG-XT2 og det omtales av Interfoto som et håndgrep til X-T2, men siden det ligger på listen over tilbehør til X-T100, passer det sannsynligvis også til X-T100. På Fujifilms egne nettsider står det derimot ikke på listen over tilgjengelig tilbehør til X-T100, så dette får vi komme tilbake til når vi får avklart kompatibiliteten. Håndgrepet MHG-XT2 koster rundt 1.300 kroner.

Mobilapp

Til kameraet kan man benytte mobilappen Fujifilm Camera Remote som finnes både for Android og iOS. Med appen kan man kontinuerlig overføre bildene som tas til mobilen ved hjelp av strømgjerrig Bluetooth-oppkobling. Kameraet kan også kommunisere via WiFi.

Prisen

Fujifilm har i skrivende stund ikke besvart forespørselen fra Kamerablogg.no om veiledende pris, men hos Interfoto ligger X-T100-kamerahuset på nettet med en utsalgspris på 5.999 kroner, inklusive det nye kit-objektivet XC15-45 mm PZ. Dette gjør X-T100 rundt 3.000 kroner rimeligere enn storebror X-T20.

Når kameraet kommer i salg i Norge, er uklart, men i enkelte andre land ser jeg at det er snakk om i løpet av juni.

Oppdatert 30. juni 2018: Fujifilm Nordic har nå besvart henvendelsen fra Kamerablogg.no og melder at veiledende pris i Norge med 15-45 mm-objektivet blir 6.999 kroner. Kameraet kommer i salg i disse dager.

Fujifilm X-T100 kan altså ses på som en forholdsvis rimelig inngangsbillett til Fujifilm-systemet, og kameraet kan også fungere som et rimelig ferie- eller ekstrakamera for fotografer som allerede har større og dyrere Fujifilm-kamaeraer i fotobagen.

Fujifilm X-T100
UMERKET: Rattene ytterst til høyre og venstre er uten noen form for oppmerking. Det venstre kan stilles om til en rekke forskjellige funksjoner, for eksempel til raskt å endre ISO-innstilling, og det høyre skifter funksjon automatisk, avhengig av kameraets innstilling. For det meste kan det brukes til å endre eksponeringen i fem steg opp eller ned, men i manuell modus bruker man det til å endre lukkertid, mens blender justeres med hjulet bak på kamerahuset. (Foto: Fujifilm)
Brutto oppløsning
Netto oppløsning24,2 megapiksler
Bildeoppløsning6.000 x 4.000 piksler
BrikkestørrelseAPS-C 23,5 x 15,7 mm
SensortypeCMOS
LysfølsomhetISO 200-12.800, utvidbart til 100-51.200
BildestabilisatorNei (avh. av optisk stabilisator i objektivet)
Fokuspunkter91
ObjektivfatningFujifilm X
LCD-skjerm3-tommer
LCD-skjermoppløsning1.040.000 piksler
SøkertypeElektronisk søker, OLED, 2,36 MP
Søkerforstørrelse0,64x omregnet til 35 mm-format
Lukkertider30 sek.-1/4.000 sek. (Elektronisk: 1/32.000 sek.)
Innebygd blitsJa
SerieopptakInntil 6 bps
Videoformater4K 15 bps, 1080p, 720p
MikrofonStereo
MikrofoninngangJa (2,5 mm)
HøyttalerMono
HodetelefonutgangNei
LagringSD/SDHC/SDXC
USB2.0
HDMIMicro HDMI
WiFi802.11 b/g/n
Bluetooth4.1 LE
Batteritid CIPACa. 430
Vekt inkl. batt.448 g
Størrelse121 x 83 x 47 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.