Spennende Sennheiser-mic for kamera og mobil

Sennheiser MKE 400
NYE MKE 400: Sennheiser MKE 400 er bygd slik at mikrofonens ytre bidrar til vindbeskyttelse. Bryterne på denne siden er for å justere følsomhetsnivået og for å dempe uønsket bakgrunnslyd som for eksempel brumming fra et aircondition-anlegg. (Pressefoto: Sennheiser.)

Sennheiser er klar med en ny mikrofonløsning: Sennheiser MKE 400. Selskapet er en av de store leverandørene av mikrofon- og lydutstyr til videoentusiaster. Mange Sennheiser-brukere mener selskapet er blant de mest spennende aktørene i bransjen. Den nye mikrofonen kommer komplett med kabling både for ordinært kamera og for mobilkamera. Målgruppen omfatter blant annet bloggere, videoskapere og videojournalister.

I senere år er det kommet massevis av shotgun-mikrofoner på markedet, noe som gjerne knyttes til den store veksten i tallet på såkalte innholdsprodusenter verden rundt. Altså folk som lager YouTube- og Vimeo-videoer om alt mellom himmel og jord. Bloggere som filmer seg selv mens de snakker med sitt publikum. Og videojournalister som ønsker å intervjue folk på sparket uten å måtte ta seg bryderiet med å feste myggmikrofon på skjortekraven til intervjuobjektet først. I tillegg kommer vi vanlige videoamatører som koser oss med å filme familie og venner til hverdags og på ferietur, men som etter hvert har begynt å bli litt mer kravstore på lydkvaliteten.

VLOGGERE: Youtubere og folk i lignende aktiviteter er i målgruppen for den nye MKE 400-mikrofonen fra Sennheiser. (Pressefoto: Sennheiser)

Ny mikrofon, gammelt navn

Tyske Sennheiser har stått lenge på barrikadene i kampen om en sentral posisjon i denne delen av mikrofonmarkedet. Selskapet lanserte den originale Sennheiser MKE 400 allerede i 2008. Mikrofonen har åpenbart slått an. Det må jo være en grunn til at selskapet i år, 13 år senere, velger å lansere oppfølgeren uten å oppdatere navnet. De kunne i det minst ha valgt å kalle den nye mikrofonen for Sennheiser MKE 400 Mark II eller noe sånt. Det er jo så moderne i kamerabransjen. Men de har altså valgt å beholde originalnavnet, åpenbart i forvissing om at navnet selger godt. Dette er sikkert forklaringen på at for eksempel forhandleren Foto.no her i Norge har valgt å presentere nykommeren som «Sennheiser MKE 400 (2021)».

Sennheiser MKE 400
I AKSJON: Sennheiser MKE 400 montert på et Sony EOS R-kamera. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Vel, Sennheiser er i godt selskap når det gjelder å bruke samme modellnavn uendret gjennom flere generasjoner av produktserier. Tenk bare på hvor mange generasjoner av Mac-er Apple har produsert under samme navn – iMac, MacBook Pro, MacBook Air, Mac mini og så videre. Apple-kjennere identifiserer dem ikke bare etter årgang, men også om de ble lansert tidlig eller sent på året – Early 2015, Mid 2009, Late 2014…

Forbedringer

Tross det uendrede navnet er det mange forandringer og forbedringer på 2021-årgangen av Sennheiser MKE 400-mikrofonen. Den litt avrundede formfaktoren på 2008-modellen har fått et mer stilrent utseende med rette linjer. Vindbeskyttelsen er flyttet innendørs, men suppleres av en medfølgende løs vindbeskytterpels som kan tres over mikrofonen når ekstra vindbeskyttelse er påkrevd. Og nå slår mikrofonen seg automatisk av i samsvar med kameraets av/på-innstilling.

Prisen for mer avansert funksjonalitet er dårligere batteritid. Originalen fra 2008 greide angivelig opptil 300 timers driftstid med sitt ene AAA-batteri. Nye MKE 400 er utstyrt med to AAA-batterier, men oppgitt driftstid er redusert til 100 timer. Men du får automatisk en advarsel tre timer før batteriet går tomt for strøm – mer enn tidsnok til å gjøre ferdig jobben, hevder Sennheiser i pressemeldingen.

Sennheiser MKE 400
VIBRASJONSDEMPING: Elementene i blått representerer det vibrasjonsfrie opphenget av interferensrøret i MKE 400. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Strømsparingen fungerer også automatisk med mange mobiltelefoner, ifølge Sennheiser. Hvis man kobler MKE 400 fra mobilen, slår mikrofonen seg automatisk av. Mikrofonen har dessuten en manuell strømknapp som en ekstra beskyttelse mot sløsing av batteritid.

To tilkoblinger

Nye MKE 400 kan altså benyttes med alle speilreflekskameraer og speilløse kameraer som har blitssko til å feste mikrofonen i. I tillegg må kameraet ha en vanlig 3,5 mm-kontakt for mikrofon. Det medfølger to tilsynelatende identiske tilkoblingskabler, den ene en såkalt TRS-kabel og den andre en TRRS-kabel. Førstnevnte brukes til kameraer, mens sistnevnte er den kabelen som man skal benytte hvis man vil koble mikrofonen til en mobiltelefon. De kan se forvirrende like ut, men har litt forskjellig kabelstruktur internt og fungerer ikke om hverandre.

En del mobiler har som kjent ikke lenger vanlig 3,5 mm-kontakt for tilkobling av hodetelefon og mikrofon, så her må man naturligvis bruke en overgang til USB-C- eller Apple Lightning-kontakt.

Sennheiser MKE 400
SKRUDD FAST: Sennheiser MKE 400 i aksjon på et anonymisert kamera. Legg merke til at mikrofonkabelen kan skrus fast til MKE 400-mikrofonen. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Men det er uansett greit at både TRS- og TRRS-kabel er inkludert. På en rimelig mikrofon jeg kjøpte meg i fjor fra en annen leverandør, var TRRS-kabel tilleggsutstyr som kostet over 400 kroner. Mange av oss trenger i dag trolig begge deler.

Mikrofonkablene har for øvrig en låsemekanisme som gjør at man ikke uforvarende kan trekke dem ut av mikrofonen under opptak. Det minsker faren for at man kommer hjem med et intervju uten lyd.

Innebygd hodetelefonutgang

Apropos kabler: Sennheiser MKE 400 har en innebygd hodetelefonutgang, noe som kan være kjekt å ha for dem som har kamera som mangler hodetelefonkontakt – og det er det jo en del kameraer i forbrukersjiktet som mangler i dag.

Det er to grunner til at man gjerne vil benytte hodetelefon under videoopptak. Den ene er å sjekke om lydkvaliteten er OK, den andre er å sjekke om lyden faktisk blir med på videoopptaket. Hodetelefonkontakten på MKE 400 gir sannsynligvis god kontroll på lydkvaliteten, men i debatten etter lanseringen har enkelte påpekt at den innebygde hodetelefonkontakten likevel ikke er noen garanti for at lyden faktisk er blitt tatt opp, ettersom lyden i praksis her sjekkes før den når kameraet. Derfor er det sikkert lurt å følge litt med på den visuelle visningen av lydopptaket i søkeren på kameraet, noe som dessverre også mangler på enkelte forbrukerkameraer – i skrivende stund har jeg faktisk et slik kamera inne på testutlån.

Sennheiser MKE 400
MOBILVIDEO: Sennheiser tilbyr en løsning som også passer for dem som bruker mobilkameraet som videokamera. Løsningen kalles Sennheiser MKE 400 Mobile Kit. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Mobilkameraer byr vanligvis heller ikke på noen mulighet til å sjekke lyden under opptaket, så muligheten til å følge med på lyden via hodetelefon tilkoblet mikrofonen er uansett et framskritt her.

Retningsbestemt

Sennheiser beskriver den nye shotgun-mikrofonen som «svært retningsbestemt». De lærde – og kanskje noen ikke fullt så lærde – diskuterer så busta fyker om slike shotgun-mikrofoner bør være stereo- eller mono-mikrofoner. Jeg skal ikke innta noen bastant holdning til akkurat det her og nå, annet enn å si at jeg har forståelse for at noen sier de foretrekker stereomikrofoner fordi de av og til bruker sine shotgun-mikrofoner til å gjøre opptak av musikere i aksjon. På den andre siden blir slike mikrofoner trolig mest brukt til å ta opp tale, enten det er videobloggere som snakker med sine seere eller videojournalister som gjør spontane intervjuer. Da er trolig shotgun-mikrofoner i mono å foretrekke. De ivrigste blant oss har sikkert begge deler – Sennheiser har også en V-formet stereo-basert shotgun-mikrofon på produktlisten – MKE 440.

Ifølge Sennheiser er ideell avstand til intervjuobjektet mellom én og to meter med MKE 400.

Sennheiser MKE 400
VLOGGER: Videobloggere er i målgruppen for Sennheisers nye shotgun-mikrofon. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Som sagt er selve MKE 400 mikrofon-chassiset bygd slik at det også bidrar til god vindbeskyttelse, i tillegg til at man trekke en vindbeskytterpels utenpå. Inne i mikrofonen er interferensrøret montert i et integrert vibrasjonsdempet oppheng. På den ene siden av mikrofonen har man en bryter for å justere mikrofonens følsomhet i tre trinn. På den andre siden finner man bryteren for et «low cut»-filter som kan brukes til å redusere forstyrrende brumming fra for eksempel et aircondition-anlegg eller lignende.

Hvis man kobler til hodetelefon direkte til mikrofonen, kan lyden ut fra denne justeres i åtte steg.

Foruten å kunne festes til kameraet via blitsskoen har mikrofonen et kvarttommes skrufeste som kan brukes til å feste mikrofonen på en gimbal eller på et mikrofonstativ.

Sennheiser MKE 400
VINDBESKYTTERPELS: Som med mange andre mikrofoner fører også vindbeskytterpelsen på Sennheiser MKE 400 til at kameraer minner om engelske gardister iført bjørneskinnlue… (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Mikrofonens frekvensområde er oppgitt til 50-20.000 Hz. Selve mikrofonen veier 93,5 gram. Dimensjonene er oppgitt til 126 x 67 x 37 mm.

Mobil-tilbehør

Man kan også få kjøpt MKE 400-mikrofonen i en pakkeløsning – MKE Mobile Kit – spesielt myntet på dem som også vil bruke mikrofonen med mobiltelefon i stedet for med kamera. Her følger det med et lite stativ, Manfrotto Pixi Mini Tripod, samt en festeanordning for mobiltelefon, Sennheiser Smartphone Clamp. Mikrofonen kan festes i stativet på oversiden av mobilen. Stativet kan brukes som et lite bordstativ med de tre beina slått ut. Slår man dem sammen, fungerer stativet som et bærehåndtak til mobilkameraet. Det hele ser praktisk ut.

Sennheiser MKE 400
MOBILE KIT: Mobile Kit-utgaven av Sennheiser MKE 400 inneholder blant annet stativ som også kan brukes som håndgrep, samt en festebrakett for smartmobilen. (Pressefoto: Sennheiser.) (Klikk for større bilde.)

Sennheiser

Firmaet som etter hvert skulle bli Sennheiser, oppsto i ruinene av et krigsherjet Tyskland bare noen uker etter at andre verdenskrig var slutt i 1945. Gründeren var Fritz Sennheiser, en 33 år gammel elektroingeniør med erfaring fra arbeid med hemmelige kodesendinger under krigen. Sammen med sju ingeniør-kolleger, alle uteksaminert fra universitetet i Hannover, startet han produksjon av elektronikkprodukter – det første var et voltmeter.

Sennheiser MKE 400
CO-CEO-ene: Dagens toppsjefer hos Sennheiser, brødrene Daniel Sennheiser og Dr. Andreas Sennheiser. Begge har tittelen CEO – som altså står for Chief Executive Officer på engelsk – og samarbeider om å lede firmaet. (Pressefoto: Sennheiser)

Firmaet ble etter hvert et rent familiefirma og skiftet i 1958 navn til Sennheiser Electronic. Tidlig på 1980-tallet var det Fritz Sennheisers sønn Jörg Sennheiser som overtok sjefsstolen, og i dag er det gründerens barnebarn, brødrene Andreas og Daniel Sennheiser, som deler på lederskapet av konsernet.

I februar 2021 varslet Sennheiser-brødrene en omorganisering og kunngjorde at selskapet heretter vil konsentrere seg om sine profesjonelle produktlinjer, som særlig går på profesjonelle lydprodukter, blant annet for film, video og kringkasting, og på kommunikasjonsløsninger for næringslivet. Divisjonen for forbrukerelektronikk, i første rekke hodetelefoner, lydplanker og avanserte lydprodukter for «audiofile», vil drives videre i samarbeid med en partner, het det i kunngjøringen. Det ble referert til det sterke konkurransepresset i dette markedssegmentet som begrunnelse for at Sennheiser søkte etter en sterk partner innen forbrukerelektronikk.

Prisen

I den norske pressemeldingen fra Sennheiser er prisen på nye MKE 400 oppgitt til 199 euro. Hos Foto.no har dette materialisert seg i en pris på 1.895 kroner inklusive mva., mens Scandinavian Photo har annonsert løsningen for 1.990 kroner. Flere av de andre store fotohandlerne har i skrivende stund – primo mai 2021 – bare den gamle MKE 400-modellen fra 2008 på prislisten. Denne er altså fortsatt i salg hos mange norske fotohandlere til en pris på rundt 1.700-1.800 kroner – den bør kanskje ned et par hakk nå når MKE 400 2021 kommer i salg?

Norsk pris på tilleggs-settet for mobilbruk har jeg i skrivende stund lett forgjeves etter, men Sennheiser opererer med en veiledende pris for MKE 400 Mobile Kit på 229 euro, hvilket skulle tilsi et pristillegg på rundt 300 kroner sammenlignet med «grunnpakken».

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.