Spesial-Leica i første Leica Store i Norge

Leica
OSLO-MODELL: En spesielutgave av Leica Monochrome vil bli tilbudt ved åpningen av nye Leica Store i Oslo. (Foto: Leica)

En spesiallagd utgave av Leica Monochrome, produsert i bare 10 eksemplarer, markerer åpningen av første Leica Store i Norge.

Fredag 12. mai 2017 åpner Leica Store i Oslo sine dører for første gang. Dette er den første Leica Store-butikken i Norge.

Her kan Leica-entusiaster som er raskt ute, sikre seg ett av de 10 spesialproduserte eksemplarene av Leica Monochrome som er lagd i anledning butikkåpningen i Oslo.

Nummerert

Spesialutgaven av Leica Monochrome leveres nummerert, og det vil stå «Leica Store Oslo» på de 10 eksemplarene.

Leica
LEICA-BUTIKK: Den nye Leica Store i Oslo ser innbydende ut. (Foto: Interfoto AS)

Prisen på spesialeksemplarene vil bli fastsatt kort tid før åpningen av butikken, opplyste markedssjef Karen Norton hos Interfoto AS til Kamerablogg.no torsdag formiddag, dagen før åpningen.

Veiledende pris på Leica Monochrome-kamerahuset er 70.000 kroner inklusive mva., ifølge prislisten hos Leica-importør Bresson AS.

LES OGSÅ: Nye Leica M10 – ikke for alle

Bresson AS er et datterselskap av Interfoto, og den nye Leica Store ligger vegg-i-vegg med Interfotos store butikk- og servicesenter i Drammensveien 130 på Skøyen, vest i Oslo.

Jubileumstider

Åpningen av den første norske Leica Store kommer i kjølvannet av Interfotos 50-årsjubileum, som ble markert i fjor. Interfoto er kanskje mest kjent for rollen som Nikon-importør gjennom en mannsalder, inntil Nikon satset på å stå på egne bein i Norge i 2005.

LES OGSÅ: Futuristiske Leica T blir TL

Men Interfoto har også hatt et godt øye til Leica i mange år og etablerte for noen år siden Bresson AS som Leica-importør i Norge.

Leica selv feiret for øvrig 100-årsjubileum for bare noen få år siden, i 2014. Også den gang lanserte Leica en spesialutgave av monokrom-versjonen av Leica M. Det var en sølvfarget utgave av Leica Monochrome, produsert i 101 eksemplarer og levert i en spesialbygd koffert sammen med tre Leica-objektiver og et nyutviklet film-basert Leica-kamera – alt til den nette sum av 350.000 kroner.

Min reportasje fra dét jubileet ble i sin tid publisert hos PC World Norge.

LES OGSÅ: Ikke helt diskret fra Leica

Lidenskap for foto

Folkene bak nye Leica Store Oslo lover at dette skal bli et sted for alle med lidenskap for fotografi. Interfoto er kjent som butikk først og fremst for den profesjonelle delen av kameramarkedet, men har også besøk av mange fotoentusiaster, selv om butikken ligger et stykke fra sentrum. Men med kort vei til buss og trikk og i gangavstand fra Skøyen stasjon, med tilgang til både vanlige tog og Flytoget, har Interfoto og nye Leica Store likevel en ganske sentral beliggenhet. Leica Store skryter også av gode parkeringsmuligheter både for bil og sykkel.

Leica
VEGG-I-VEGG: Den nye Leica Store ligger vegg-i-vegg med «moderskipet» Interfoto. (Foto: Interfoto AS)

Her blir det altså storslått butikkåpning fredag 12. mai. Blant annet vil et begrenset opplag av fotografier signert Bjørn Opsahl, Damian Heinisch, Morten Krogvold, Andreas Smaaland og Jarle Hagen være til salgs.

I tillegg vil Galleri Thune bli innviet. Dette er områdets første utendørsgalleri, og den første utstillingen består av fotografer fra noen av Norges fremst Leica-fotografer.

Leica-revolusjonen

Selv om Leica feiret sitt 100-årsjubileum i 2014 og dermed daterer oppstarten til 1914, var det på midten av 1920-tallet at Leica begynte å revolusjonere fotograferingen gjennom sin serieproduserte Leica 1.

LES OGSÅ: Ryktene om nye Leica stemte

Det fremste stikkordet for Leicas suksess var 35 mm-filmformatet, om Leica var pioner på. Filmformatet åpent for en ny måte å fotografere på, med lett kamerautrustning som man kunne ta med seg overalt.

Vi fikk kjente gatefotografer, krigsfotografer og fotografiske kunstnere som Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, David Seymour og George Rodger – og mange andre.

LES OGSÅ: Leica Q – fra sort til stilig grått

For ikke å snakke om den nå verdensberømte Vietnam-fotografen Nick Ut, som står bak det tragiske, men også ikoniske bildet av napalmpiken fra Vietnam.

LES OGSÅ: Blir jeg sensurert på Facebook nå?

Selv om Leica har hatt butikk-i-butikk-løsninger i flere norske fotobutikker tidligere, er dette altså første gang selve Leica Store-konseptet tas i bruk her til lands. Det skal bli spennende å følge utviklingen videre.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

2 Responses

  1. Hei, du har avbildet den første utgaven av Leica Monochrome først i artikkelen, og mitt spørsmål blir da: Er det virkelig denne og ikke den senere utgaven, nemlig Leica Monochrome (typ 246), som Leica promoterer på denne måten? Mvh, Finn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.