Kameranytt.no

Stor fastvare-oppdatering gjør Sony FX6 enda bedre

Sony FX6
POPULÆRT KAMERA: Sony FX6 er et av de nyeste tilskuddene til Sonys Cinema Line av videokameraer. (Pressefoto: Sony.)

Det profesjonelle videokameraet Sony FX6 er i ferd med å bli enda bedre enn det var da det ble lansert i november 2020, altså for litt over ett år siden når dette skrives. Sony har kunngjort at fastvare-oppdatering v2.00 er klar og vil bli gratis tilgjengelig i slutten av januar 2022. FX6-brukere kan glede seg til raskere følgefokus, 16-bits RAW-opptak via HDMI og mye mer.

Sony FX6 er av flere videokamera-testere blitt sammenlignet med Sony a7S III, som er nyeste utgave av den videosentriske modellen i Sonys a7-familie av fullformats speilløse systemkameraer. FX6 har en del tekniske egenskaper som ligger ganske nær opptil de tekniske dataene til Sony a7S III, men har en ergonomi som er mer på linje med moderne og lette cinema-kameraer – i Sonys Cinema Line – uten speilrefleks-looken til a7S III, hevdes det.

LES OGSÅ: Sonys video-sentriske a7S III like rundt hjørnet?

Sony FX6 sammenlignes også ofte med sin storebror FX9, et fullformats 4K-videokamera til over 145.000 kroner med en 6K-fullformatsensor. FX6 er mye mindre og lettere, og prisen er ned mot det halve av hva FX9 koster. Dermed er det også tilgjengelig for mange flere, selv om det naturligvis ikke er noe forbrukerprodukt.

Sony FX6
NYTTIG FASTSVARE-OPPDATERING: Takket være ny fastvare får Sony FX6 nå mange nyttige forbedringer. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Positive omtaler

Siden lanseringen har FX6 høstet mange positive omtaler i diverse foto- og video-tidsskrifter. Nettstedet Cine D har for eksempel betegnet det som «et nesten perfekt kamera», mens nettstedet Newsshooter har anført at med FX6 har Sony gitt videoentusiaster, videografer og små produksjonsteam «akkurat det videokameraet de ønsker seg».

Cine D skryter i sin testomtale blant annet av Sonys berømte justerbare elektroniske ND-filter som gjør det enkelt å justere lysmengden som slipper inn til bildesensoren stegløst og uten fargeforandringer – ypperlig når man vil filme i sollys og likevel ønsker å ha kontroll på bokeh-en. Kameraet får litt kritikk for at den løse LCD-skjermen som kan monteres på flere måter via håndgrepet, ikke er så effektivt berøringsfølsom som skjermen på Sony a7S III. På den andre siden påstår nettstedet at FX6 gir enda bedre videoopptak i dårlig lys enn s7S III, som har ord på seg for å gjøre veldig rene og støyfrie opptak i kveldsmørke. FX6 er altså enda bedre.

Og kameraet støtter de samme kodeker som storebror FX9 og også S-lag 3 og S-Cinetone for profesjonell fargegradering i etterarbeidet. Kameraet mangler bildestabilisering i kamerahuset, men har et innebygd gyroskop som registrerer og lagrer kamerabevegelsene, slik at man kan stabilisere opptakene med Sonys Catalyst-programvare i ettertid.

Sony FX6
LETTVEKTER: Sony FX6 er et for sin klasse lett og kompakt profesjonelt videokamera med fleksible betjeningsmuligheter. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Men så var det alle forbedringene som kameraet nå får med fastvare-oppdatering v2.00, da. Oppgraderingen har mange likhetspunkter med en tilsvarende fastvare-oppdatering som kom til FX9 omlag åtte måneder tidligere.

Firmware v2.00

Fastvare-oppdateringen til FX6 inneholder et titalls forbedringer av kameraet. Egentlig er det vel både imponerende og litt skremmende å se hvor mye et kamera i dag kan forbedres bare ved hjelp av en liten (eller kanskje egentlig ganske stor) programvare-oppdatering.

Fokuspusting

Hvis man for eksempel er blant dem som lar seg irritere av såkalt fokuspusting, altså at brennvidden utilsiktet endrer seg litt når man egentlig bare vil skifte fokus i et opptak, kan man glede seg over at fastvare-oppdatering v2.00 gir FX6-kameraet en ny funksjon: Breathing Compensation. Når funksjonen aktiveres i menysystemet, minimaliseres fokuspustingen. Brennvidden forsøkes å holdes fast så godt som mulig når man endrer fokusinnstilling. Funksjonen er vel å merke begrenset til utvalgte originale Sony-objektiver.

Fokus med kunstig intelligens

En av de viktigste forbedringene er kanskje at Sony her tar i bruk autofokus-sporing i sanntid basert på kunstig intelligens (Artificial Intelligens – AI). Sony kaller løsningen Real-time Tracking, og Sony lover at dette skal forbedre presisjonen i følgefokus til et ekstremt høyt nivå.

Bokeh-kontroll

Den nye bokeh-kontrollmodusen gjør det enkelt å justere bokeh-en – en dybdeskarphet-funksjon der man forsøker å få frem en myk bakgrunn litt ute av fokus – uten at eksponeringen endres samtidig. Funksjonen er basert på automatisk justering av det elektroniske ND-filteret i kombinasjon med endring av blant annet ISO-innstillingen.

Sony FX6
MANGE OBJEKTIVER: Brukere av Sony FX6 kan velge blant et stort antall Sony-objektiver. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

16-bits RAW via HDMI

En annen forbedring er at Sony FX6 nå kan sende 16-bits ProRes RAW-opptak til en ekstern opptaker via HDMI-utgangen, for eksempel til en Atomos Ninja V-opptaker. Dermed kan man sende 4K-opptak i UHD-modus med hastighet på opptil 60p til en kompatibel ekstern videoopptaker. Ved å kunne sende ProRes RAW-opptak direkte via HDMI fjerner man behovet for først å konvertere opptakene fra SDI til HDMI. Dette gjøres vanligvis med en ekstra enhet tilkoblet den eksterne opptakeren, for eksempel en Atomos AtomX SDI-enhet for Ninja V. Men i tillegg til å gjøre opptakeren større bidrar enheten også til å gjøre opptakeren rundt 2.800 kroner dyrere. Takket være Sonys fastvare-oppdatering slipper man nå denne ekstrautgiften og kan dessuten jobbe ute i felten med litt lettere og mer kompakt videoutrustning.

Forhåndsopptak

Er du redd for å miste viktige sekunder av enkelte opptak fordi du starter opptaket for sent? Med v2.00-oppdateringen til Sony FX6 får du tilgang til en form for forhåndsopptak eller pre-recording kalt Picture Cache Recording. Med den nye funksjonen kan man stille inn kameraet til kontinuerlig å stå i opptaksmodus slik at de siste sekundene før man trykker på opptaksknappen også blir med på opptaket. Beta-versjonen av oppdateringen viste at man på denne måten kan ta opp opptil over 30 sekunder i vanlig modus og rundt fem sekunder i Sonys såkalte S&Q-modus – sistnevnte står for Slow & Quick-modus. Dette er en kjapp måte å stille inn kameraet på for enten langsom-kino-opptak eller tidsforkortet videoopptak.

4-kanals lydnivå-visning

Nytt med fastvare-oppdateringen er at lydnivået kan vises for alle de fire lydkanalene på infoskjermen i tillegg til mer detaljert informasjon i statusmenyen.

Øvrige forbedringer

Fastvare-oppdateringen for Sony FX6 byr også på raskere hastighet på FTP-overføring av opptakene, raskere valg av hvilket minnekort opptakene skal lagres på, flere justeringsmuligheter for den berøringsfølsomme skjermen og noen andre småforbedringer.

Prisen

Fastvareoppdatering for Sony FX6 vil bli tilgjengelig for nedlasting fra Sonys nettsider i slutten av januar 2022, og nedlastingen er gratis.

Skulle artikkelen ha gjort deg nysgjerrig på Sony FX6-kameraet, kan det jo nevnes at kameraet stort sett koster like i underkant av 75.000 kroner hos de mest kjente norske fotobutikkene. Husk at dette er et videokamera med utskiftbar optikk, så du må jo supplere med litt Sony-optikk, som ikke først og fremst er kjent for lave priser.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.