Stor iPhone-fotokonkurranse

Shot on iPhone
IPHONE-PORTRETT: Reisefotografen Austin Mann, som sitter i Apples fotojury, har selv tatt dette portrettbildet med iPhone Xr. (Foto: Austin Mann, via Apple)

Også norske iPhone-eiere er hjertelig velkommen til å delta i Apples globale fotokonkurranse, kalt Shot on iPhone. Premieringen er først og fremst heder og ære.

Konkurransen startet 22. januar 2019 og vil være åpen fram til 8. februar 2019 – se detaljer om siste frist lenger nede i artikkelen.

iPhone-bilder

Man kan delta både med uredigerte bilder sendt direkte fra sin iPhone, med bilder tatt med iPhone som er redigert med Apples Bilder-program eller til og med bilder som er redigert med tredjeparts-programvare. Dermed skal det altså ikke være noe i veien for å «photoshoppe» konkurransebidragene, hvis man ønsker å være ekstra kreativ.

LES OGSÅ: Med iPhone 8 Plus på Times Square

Uansett må konkurransebildene være tatt med en iPhone, og man må ha knipset bildet senest seks måneder før konkurransen startet, altså ikke for lenger siden enn seks måneder før 22. januar 2019. Det betyr at bildet må være tatt 22. juli 2018 eller senere, men ikke før denne datoen.

10 vinnerbilder

I alt 10 vinnerbilder vil bli plukket ut av en jury på 11 til dels kjente fotografer, men også noen fotoengasjerte ansatte hos Apple. For eksempel er sjefen for Apples globale markedsføring, Phil Schiller, med i juryen. Han er et kjent navn for alle som følger med på Apples direktesendte produktlanseringer. 

Shot on iPhone
IPHONE-BILDE: Et Shot on iPhone-bidrag knipset med iPhone 6s. (Foto: Mariko Klug, via Apple)

Vinnerbildene vil bli stilt ut i stort format på plakattavler rundt omkring i utvalgte byer. I tillegg vil de bli presentert i Apples butikker og bli presentert på Apples nettsider.

Innsending

Konkurransebidragene kan sendes inn via Twitter, Instagram eller e-post – og for kinesiske deltakere også via Weibo, en kinesisk Twitter-lignende tjeneste.

Emneknaggen – hashtaggen – som brukes hos Twitter og Instagram, er #ShotoniPhone. Både på Twitter og Instagram må man registrere seg som følger av @Apple for å kunne delta i konkurransen. På Twitter må man påse at man tvitrer offentlig, ikke privat, og på Instagram må man passe på at innstillingen «Privat konto» er slått av.

LES OGSÅ: Vinnerne er mobil og fullformat

I bildeteksten på Twitter- og Instagram-opplastingen må man legge inn informasjon om hvilken iPhone-modell bildet er tatt med.

Hvis man foretrekker å oversende konkurransebidragene via e-post, laster man opp bildene i høyeste oppløsning til e-postadressen shotoniphone@apple.com med filnavnet «firstname_lastname_iphonemodel». 

Over 18 år

Konkurransen er åpen for alle over 18 år, men Apple-ansatte og deres nærmeste familiemedlemmer får ikke delta.

LES OGSÅ: Bruker Huawei-mobil til fotojobben

Kameranytt tar ikke noe ansvar for feil i gjengivelsen eller tolkningen av konkurransereglene. Hvis du for ordens skyld vil dobbeltsjekke Apples innsendingsregler slik Apple selv har beskrevet dem på engelsk, kan du gå til denne adressen.

KONKURRANSEBIDRAG: Bilde levert inn til Shot on iPhone-konkurransen tatt med iPhone 6. (Foto: Mandy Blake, via Apple)

Det er ikke bare selve innsendingsprosedyren som må følges til punkt og prikke. Apple har også strenge regler knyttet til selve konkurransebidragene. Man kan ikke levere inn bilder som krenker andres rettigheter. Det betyr at man ikke må krenke noens opphavsrett og også passe seg for å trå riktig i forhold til varemerker, personvern, reklame, intellektuelle rettigheter og borgerrettigheter. Ikke uventet er det også forbudt med bilder som inneholder seksuelt eksplisitt, uanstendig, voldelig, støtende eller upassende innhold. Nakenhet blir ikke godtatt, og bildene må heller ikke sette Apple eller andre personer og parter i et dårlig lys.

Apple-rettigheter i ett år

Du gir også fra deg en del rettigheter når det gjelder selve bildet du bidrar med. Du gir Apple rett til å bruke bildet royalty-fritt i kommersiell sammenheng i lisensperioden, som er ett år. Apple får da en ikke-eksklusiv lisens til å bruke bildet vederlagsfritt over hele verden i ett år. Apple får også rett til å modifisere, publisere, vise, distribuere, reprodusere og skape såkalt avledende åndsverk fra bildet på en rekke visningssteder som er nærmere angitt i reglene.

LES OGSÅ: Enda bedre data-foto fra Apple

Trøsten får være at alle bilder som reproduseres, blir kreditert fotografen.

Kjente i juryen

Blant de ti jurymedlemmene finner vi blant annet den berømte «hoff-fotografen» i Det hvite hus, Pete Souza, som var offisiell fotograf for presidentene Ronald Reagan og Barack Obama, reiselivsfotografen Austin Mann og den unge brasilianske fotografen Louisa Dörr, kjent blant annet for sine flotte iPhone-portretter av kjente amerikanske kvinner i Time Magazine, skriver norske Macworld.

Siste frist

Siste frist for å sende inn bidrag til konkurransen er ett minutt før midnatt natt til fredag 8. februar, eller mer presis 7. februar klokka 23:59, vel å merke amerikansk vestkyst-tid, altså det som kalles PST (Pacific Standard Time). Med ni timers tidsforskjell i forhold til norsk tid er fristen altså klokka 08:59 torsdag morgen 8. februar. 

Vinnerbildene blir kunngjort mot slutten av februar.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.