Stor Sigma fp-forventning blant videofolk

Sigma fp
FØRST I NORGE 1: Tom Larsen (til venstre) og Kjetil Sørås hos Scandinavian Photo med det første eksemplaret av Sigma fp som er kommet til Norge. (Foto: Toralv Østvang)
Sigma fp
FØRST I NORGE 1: Tom Larsen (til venstre) og Kjetil Sørås hos Scandinavian Photo med det første eksemplaret av Sigma fp som er kommet til Norge. (Foto: Toralv Østvang)

Norske video- og film-produsenter er nysgjerrige på hvilke nye muligheter Sigmas kommende fullformat-kamera, Sigma fp, vil by på. Snart får de svaret, for Sigma har nå kunngjort at global salgsstart er 25. oktober 2019.

[toc] Det betyr ikke nødvendigvis at Sigma fp vil være tilgjengelig i norske fotobutikker fra denne dagen, for dette er bare datoen da Sigma vil «begin shipping», som det heter i pressemeldingen fra Sigma. Men hos Scandinavian Photo, som har ansvaret for importen av Sigma-produktene til Norge, forventer de god tilgang på det nye kameraet utover i november.

Unikt fullformat-kamera

Sigma fp er Sigmas første fullformat-kamera, men er ulikt alt annet vi er vant til i dette markedet. Det er utrolig lite, lett og kompakt til fullformat-kamera å være, med en nettovekt på bare 370 gram, eller 422 gram inkludert batteri og SD-kort. Det betyr at det til og med er mindre og lettere enn Canons nye APS-C-kamera, EOS M6 Mark II – uten sammenligning for øvrig. Kameranytt har tidligere omtalt Sigma fp som «fullformat-mini fra Sigma».

Sigma fp
FØRST I NORGE 2: Her er Kameranytts første bilde av Sigma fp-kameraet som Scandinavian Photo har fått til Norge. (Foto: Toralv Østvang)

Men skinnet bedrar. Den beskjedne størrelsen kompenseres ved at kameraet er ekstremt modulært og kan bygges ut på alle bauger og kanter, ikke minst til et komplett og profesjonelt videosystem.

Kameranytt omtalte om Sigma fp etter lanseringen i juli 2019:

LES OGSÅ: Fullformat-mini fra Sigma

Det første møtet med Sigma fp

Under en samtale med Kameranytt kunne Tom Larsen og Kjetil Sørås hos Scandinavian Photo i Oslo stolt vise fram en tidlig utgave av Sigma fp.

Eksemplaret som var kommet til Norge, var imidlertid såpass uferdig, om vi kan kalle det dét, at man ikke fikk ta bilder med det. Årsaken var at kameraet var utstyrt med en tidligutgave av fastvaren, og det er først når denne blir oppdatert til den endelige versjonen at man kan begynne å bruke kameraet.

Derfor ble det første møtet med Sigma fp bare en anledning til å se på kameraet, ta og føle på det og skifte optikk, men altså ikke ta bilder med det.

Men så snart den endelige fastvareversjonen foreligger, vil folkene hos Scandinavian Photo få begynne å bruke kameraet «på ordentlig». Det samme gjelder de fire Sigma-ambassadørene i Norge, som ifølge Scandinavian Photo har varslet at de ser fram til å teste ut kameraet grundig både til studio-bruk og ute i felten.

Sigma fp
STORT SYSTEM: Sigma fp inngår i et stor modulært kamerasystem der det også vil være mye optikk å velge i. Kameraet er basert på L-fatningen som «L-fatningsalliansen» Leica, Sigma og Panasonic har stiftet. (Pressefoto: Sigma)

Førsteinntrykket var uansett at dette er et kamera som er solid og velbygd. Selv om det er lett – Sigma selv kaller det for verdens minste og letteste fullformat-kamera – kjennes det alt annet enn «billig» ut. Kamerahuset er i sin helhet bygd i aluminium, og man fornemmer høy kvalitet selv før man begynner å utstyre det med noe av alt tilbehøret som det kan bygges ut med. Dessuten skal det være bygd med god beskyttelse mot støv og fuktighet.

Det er også konstruert med tanke på lange videoopptak. Høy varmeutvikling er et problem som en del kameraer sliter med under videofilming, og et av særpregene med Sigma fps design er at selv i det lille kameraet har man fått plass til en stor innebygd metallplate som skal avlede varmen. Inkludert i denne løsningen er noe som nærmest må beskrives som en liten radiatorgrill på toppen og på siden av kamerahuset. Det skjemmer på ingen måte utseendet.

– Video- og film-folk

Det er først og fremst folk som jobber med videoproduksjon som har kommet innom for å stille spørsmål om kameraet og snakke om Sigma fp, forteller folkene hos Scandinavian Photo. For eksempel kan Sigma fp ta opp video i 12-bits CinemaDNG-formatet, som er et slags Raw-format for video.

– Det er både folk som jobber med reklame-video og som jobber med spillefilm-produksjon som har tatt kontakt med oss om Sigma fp, sier Kjetil Sørås. – Så nå venter vi spent på reaksjonen også fra stillbilde-fotografer. Vi har ikke hørt så mye fra dem ennå, men Sigma fp er jo også et fremragende stillbilde-kamera.

Sigma fp
PAKKELØSNING: Sigma fp vil trolig bli tilbudt i pakkeløsning med Sigmas 45 mm-objektiv. (Pressefoto: Sigma)

Fra folk som har vært innom og snakket om Sigma fp, har Sørås og Larsen fått høre at det ikke minst er den modulære oppbyggingen av Sigma fp-systemet som har gjort mange videofolk interessert i kameraet. – For eksempel kan man jobbe på location med PL-optikk og få samme utsnitt som man jobber med i selve produksjonen. Dermed sparer man både tid og plass, sier Sørås. Han fremholder at Sigma fp også vil være et velegnet kamera for småskala-videoproduksjon.

Prisen

Norsk pris på Sigma fp-kamerahuset er nå fastsatt. Prisen blir 21.995 kroner inklusive mva. Det betyr at kameraet er havnet omtrent der folkene hos Scandinavian Photo hadde håpet på før prisen var kjent, det vil si et sted mellom prisen på henholdsvis Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K til rundt 15.500 kroner og Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K til cirka 29.000 kroner.

Scandinavnian Photo vil trolig også tilby en pakkeløsning med Sigmas nye 45 mm-objektiv – Sigma 45mm F2.8 DG DN Contemporary med L-fatning. Kjøpt separat koster dette objektivet cirka 6.000 kroner. Kameranytt prøvde dette objektivet med Sony-fatning for kort tid siden.

LES OGSÅ: Sigma 45 mm f/2,8: Den nye favoritten

Leverandørens egen presentasjon av Sigma fp kan du lese her. NB: Linken går til annonsesider som Kameranytt ikke har noen inntekter av å formidle videre.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.