Superraskt superzoom-kamera

Sony RX10 IV
FJERDE GENERASJON: Sonys RX10-familie er nå kommet til fjerde generasjon. (Foto: Sony)
Sony RX10 IV
FJERDE GENERASJON: Sonys RX10-familie er nå kommet til fjerde generasjon. (Foto: Sony)

Sony har oppgradert sitt superzoom-kamera RX10 med lynrask fasedetekterende autofokus.

[toc] Dermed har kameraet – ikke overraskende – fått navnet Sony RX10 IV. Som altså betyr at nå er kameraet oppgradert til fjerde generasjon. Kameraserien hadde sin debut høsten 2013.

Akkurat som Leica V-Lux, som jeg omtalte forleden dag, er også Sony RX10 blant superzoom-kameraene som bruker «stor» 1-tommes bildebrikke i stedet for de små kompaktkamera-bildebrikkene som man finner i flere av superzoom-kameraene.

Hva er superzoom?

Superzoom-kameraer er speilrefleks-lignende kameraer som både er speilløse og heller ikke har utskiftbar optikk, slik designen umiddelbart får oss til å tro. De har derimot fastmontert zoomobjektiv med særdeles stort zoomomfang – blant de mer ekstreme er Nikon Coolpix P900 med 83x optisk zoom tilsvarende 24-2.000 mm.

Sony RX10 IV
SUPERZOOM: Sony RX10 IV har et zoomomfang tilsvarende 24-600 mm. (Foto: Toralv Østvang)

Sony RX10, som hører hjemme i Sonys Cyber-shot-familie, er litt mer moderat, med zoomomfang tilsvarende 24-600 mm omregnet til 35 mm-formatet, altså rundt 37x optisk zoom.

LES OGSÅ: Leica V-Lux i eksklusiv pakkeløsning

Bildebrikken i RX10 IV er en én-tommes Sony Exmor RS CMOS-brikke med oppløsning på 20,1 megapiksler. Bildebehandlingen styre av en kraftig Sony Bionz X-signalprosessor, den samme som man finner i Sony-flaggskipet a9.

Bruksområdene for slike kameraer omfatter blant annet reise- og feriefotografering, og de kraftige telezoominnstillingene som er tilgjengelig, gjør at dette kan være særdeles hendige kameraer på safari og slikt.

Sony sier om RX10 IV at målgruppene er fotoentusiaster som stiller store krav til kombinasjonen av mobilitet og hastighet, samt profesjonelle som ser etter en alt-i-ett-løsning.

«Verdens raskeste autofokus»

Sony hevder at den nye fjerdegenerasjons-modellen har verdens raskeste autofokus.

Påstanden tar utgangspunkt i det faktum at de kontrastdetekterende fokussensorene på bildebrikken nå er erstattet av mye raskere fasedetekterende sensorer. 315 stykker av dem, plassert slik at de dekker 65 prosent av søkerbildet.

Ifølge Sony kan autofokussystemet låse fokus på et motiv på bare 0,03 sekunder, «raskere enn noe annet kamera».

Sony RX10 IV
SPEILREFLEKS-LOOK: Sony RX10 IV ser til forveksling ut som et speilreflekskamera, selv om det er speilløst og med fastmontert optikk. (Foto: Sony)

I fotnotene i pressemeldingen er det imidlertid presisert at dette gjelder blant digitale kameraer med fastmontert objektiv og med bildesensor av én-tommerstypen. Og de kameraene er det jo ikke så mange av på markedet. Nyttig å ha in mente når kameraprodusentene snakker om «verdens beste» et eller annet.

LES OGSÅ: PRØVD: Vil Sony a99 berge A-fatningen

På den andre siden er jo dette gledelige nyheter for dem som kan tenke seg en RX10, for det er nettopp treg og jagende autofokus som har vært den største kritikken mot forgjengerne. Selv om det gjenstår å se hvordan det fungerer i virkeligheten, ser de nye spesifikasjonene ut til å ha fjernet den største kritikken mot de tidligere generasjonene av Sony RX10.

Raske serieopptak

Omleggingen fra kontrast- til fasedetekterende autofokus har altså dramatisk effekt på autofokushastigheten, og dette gjør også kameraet mye bedre egnet til raske serieopptak.

Forgjengeren RX III greide serieopptak på opptil 14 bilder i sekundet, vel å merke med låst fokus. Med full autofokus aktivert, var tallet redusert til fem bilder i sekundet.

Nye RX10 IV greier takket være fasetekterende autofokus å ta opptil 24 bilder i sekundet – med kontinuerlig autofokus, ifølge Sony. Dette er en dramatisk forbedring.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony a7R II – herlig, men dyrt

Serieopptak kan tas i full hastighet i serier på opptil 249 JPEG-bilder eller 112 Raw-bilder.

Forbedret 4K

Mens konkurrenter som Canon og Nikon fortsatt henger litt etter i overgangen til 4K-video, har Sony tatt konsekvensen av at «alle» nå forlanger at kameraene deres skal kunne håndtere 4K-video.

Sony RX10 IV
TRE TOMMER: Sony RX10 IV har en tre-tommers LCD-skjerm med spesialfunksjon for å kunne vise skjermbildet selv i sollys. Sony kaller det WhiteMagic-teknologi. (Foto: Sony)

Sony RX10 IV byr på 4K-video med full pikselavlesing, og Sony hevder at kameraet leser 1,7 ganger mer informasjon enn det som er kravet for 4K-filmutgang. Det skal sikre at detaljene blir gjengitt mer nøyaktig, ifølge Sony.

I 4K-modus skal kameraet by på omtrent dobbel så høy fokuseringshastighet som forgjengeren, ifølge Sony.

Kameraet støtter XAVC S-kodeken med datarate på opptil 100 megabit per sekund, og 4K-video kan tas opp i 24p eller 30p. I Full HD-oppløsning kan man ta opp sakte film med opptil 120 bilderuter i sekundet.

Videoprofiler

I det hele tatt satser Sony sterkt på videomarkedet med dette kameraet. For eksempel er kameraet utstyrt med profesjonelle videokalibreringer som Picture Profile, S-Log2/S-Gamut2, Gamma Display Assist og flere andre profiler.

Dette gjør for eksempel at man ta opptak som sikrer mulighet til å få frem ekstra høyt dynamisk omfang i videoredigeringen etterpå, samtidig som kameraet viser opptakene i normal farge- og kontrastgjengivelse på LCD-skjermen og i den elektroniske søkeren mens man jobber med kameraet.

LES OGSÅ: Et maskingevær av et kamera

Kameraet har også en såkalt «super slow motion»-funksjon der man kan ta opp ekstra langsom kino med fire eller sju sekunders varighet med opptakshastighet på henholdsvis 1.000, 500 eller 250 bilderuter i sekundet og avspillingsrate på 50p, 25p og 24p, vel å merke uten lyd.

Objektivet

Det fastmonterte zoomobjektivet i RX10 IV er Zeiss Vario-Sonnar T 24-600 mm med lysstyrke f/2,4 i vidvinkelmodus og f/4,0 i full telemodus. Glass-sammensetningen i objektivet består blant annet av et super-ED-linseelement, altså med ekstra lav spredning, og ED-asfæriske linseelementer for å minske kromatisk fargeavvik.

Sony RX10 IV
INNFELT: Med objektivet innfelt er Sony RX10 IV et godt håndterlig reisekamera. (Foto: Sony)

Linseelementene har belegg som skal minske faren for reflekser og gjenskinn.

Den optiske bildestabilisatoren skal gi omlag 4,5 lukkertrinns forbedring.

Søker og skjerm

Sony RX10 IV har en tre-tommers LCD-skjerm med oppløsning på 1,44 megapiksler, og nå er den blitt berøringsfølsom. Den har både Touch Focus- og Touch Pad-funksjoner, for første gang i RX-serien.

Den elektroniske OLED-søkeren har en oppløsning på 2,35 megapiksler.

Kameraet er for øvrig beskyttet mot støv og fuktighet, og det har støtte for WiFi, Bluetooth og nærfeltskommunikasjon (NFC).

Prisen

Sony Cyber-shot RX10 IV blir tilgjengelig i Norge i slutten av oktober. Kameraet får ifølge Sony en veiledende pris på cirka 19.600 kroner. Langt fra noe billigkamera, altså. Trøsten er at du trenger ikke supplere med dyr optikk, siden objektivet ikke er utskiftbart.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.