Kameranytt.no

Supertele-trio for Canon R på vei

SUPER-TELE: Nye super-teleobjektiver er på vei fra Canon til de nye EOS-R-kameraene. Dette bildet viser et eksisterende EF-objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM. (Pressefoto: Canon)
SUPER-TELE: Nye super-teleobjektiver er på vei fra Canon til de nye EOS-R-kameraene. Dette bildet viser et eksisterende EF-objektiv: Canon EF 500mm f/4L IS II USM. (Pressefoto: Canon)

RYKTE: Ikke bare ett, men hele tre supertele-objektiver til Canons EOS R-kameraer er nå på vei. Det er tydelig at Canon satser alt hva remmer og tøy holder på sitt speilløse fullformat-konsept.

[toc] Et nytt 400 mm-objektiv, et med brennvidde på 500 mm og til og med et objektiv på hele 600 mm brennvidde er nå under utvikling hos Canon, hvis vi skal tro nettstedet Digital Camera World. Med referanse til et annet nettsted, Canon Rumors, skriver Digital Camera World at Canon-ingeniørene nå jobber med en hel trio av supertele-objektiver.

Selger bra

Canons speilløse fullformat-satsing består foreløpig av to kamerahus, Canon EOS R, lansert høsten 2018, og det særdeles kompakte fullformat-kameraet Canon EOS RP, lansert i februar 2019. Mottakelsen har vært litt blandet, der særlig litt svake spesifikasjoner på 4K-video og manglende bildestabilisering i kamerahuset er blitt påpekt av mange anmeldere.

Canon EOS R
EOS R: Snart blir objektivutvalget til Canons EOS R-kameraer utvidet med flere kraftige teleobjektiver, ifølge ryktene. (Foto: Toralv Østvang)

Men salget ser ut til å gå ganske bra, og det litt beskjedne utvalget med objektiver kryper stadig litt oppover i antall tilgjengelige modeller.

Tre teleobjektiver

Ryktene som er kommet nå tyder på at EOS R-eierne kan glede seg over at vi står foran et aldri så lite hopp i utvalget av EOS R-optikk, med hele tre nye og kraftige teleobjektiver. Det store spørsmålet er imidlertid hvor langt Canon er kommet i utviklingen av de nye objektivene og når den eventuelle lanseringen vil skje.

Canon Rumors tror vi kanskje må vente til Canon også er klar med et nytt kamerahus i EOS R-familien. Her sier ryktene at det neste store blir et skikkelig proffkamera omtrent på nivå med dagens toppmodell fra Canon i speilrefleksmarkedet, Canon EOS-1D X Mark II.

Dagens Canon EOS R sammenlignes gjerne med Canon EOS 5D Mark IV, mens mange har plassert Canon EOS RP omtrent på linje med Canon EOS 6D Mark II i en sammenligning med Canons speilrefleks-modeller.

Avslørt av patentsøknader

Et annet nettsted som gjerne formidler Canon-rykter, Canon News, har lagt ut en oversikt over nye patentsøknader fra Canon der de nye teleobjektivene blir beskrevet i detalj. En av patentene dreie seg om tiltak for å redusere kromatisk fargeavvik samtidig som man prøver å få ned vekten på objektivene.

LES OGSÅ: Canon EOS R: Her er førsteinntrykket

Det avslørende er at patentsøknadene gjelder teleobjektiver med en fokalavstand – altså avstanden fra bildesensoren til objektivfatningen – som tilsvarer det vi har på de speiløse fullformat-kameraene fra Canon. Denne avstanden er bare 20 mm på de speilløse R-kameraene, mot 44 mm på speilreflekskameraene med EF-objektiver.

400, 500 og 600 mm

Ryktene sier at den nye tele-trioen vil bestå av et 400 mm Canon RF-objektiv med lysstyrke f/2,8, et 500 mm Canon RF-objektiv med lysstyrke f/4 og et 600 mm Canon RF-objektiv med lysstyrke f/4. Alle hører hjemme i Canon L-serie, som er betegnelsen på høykvalitetsobjektiver med høy lysstyrke – og dessverre gjerne også noe høy vekt. 

Flesteparten av Canon RF-objektiver – for de speilløse fullformat-kameraene – i dag er L-objektiver. Et eksempel er Canon RF 28-70 mm F2L USM, et superraskt og lyssterkt zoomobjektiv som veier over 1,4 kg.

Som sagt er nyheten om de nye RF-teleobjektivene foreløpig bare ubekreftede rykter.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.