Kameranytt.no

Superzoom fra Olympus med følgefokus for fugler

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
VENTETIDEN ER OVER: Det er snart to år siden Olympus kunngjorde at det nye 150-400 mm-objektivet var under utvikling. Snart kommer det i salg. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Olympus lanserer nå et heftig superzoomobjektiv myntet på natur- og sportsfotografer, med brennviddeomfang som tilsvarer 300-800 mm omregnet til 35 mm-format. Olympus har brukt kunstig intelligens i utviklingen av autofokussystemet, som blant annet byr på fugledeteksjon og automatisk følgefokus via fuglens øyne.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO er det tungebrekkende navnet på objektivet.

Brennviddeomfanget er på 150-400 mm, men ettersom Olympus-kameraene er basert på Four Thirds-brikkestørrelsen, har optikken en brennviddefaktor på 2x hvis man vil sammenligne med optikken for fullformatkameraer. Objektivet vil derfor oppleves som om det har et brennviddeomfang tilsvarende 300-800 mm.

Brikkestørrelsen på Micro Four Thirds-kameraene fra Olympus er på 17,4 x 13 mm, mens fullformatkameraene har en brikkestørrelse på rundt 36 x 24 mm. Et Olympus-objektiv med brennvidde på 25 mm tilsvarer derfor det vi gjerne kaller et normalobjektiv for fullformatkameraer, med brennvidde på 50 mm. Altså 2x.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
MYE GLASS: Det nye 150-400 mm-objektivet fra Olympus er bygd opp av hele 28 linseelementer fordelt på 18 grupper. Største blenderåpning er f/4,5 – gjennom hele zoomområdet. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Innebygd telekonverter

Produktnavnet på det nye Olympus-objektivet inneholder også passusen «TC1.25x». Hva betyr det? Jo, at objektivet har en innebygd telekonverter som, når den blir aktivert, øker brennvidden med 25 prosent. Det betyr at den maksimale tele-innstillingen øker til tilsvarende 1.000 mm omregnet til fullformat.

Det samlede brennviddeomfanget blir derfor imponerende 150-500 mm, som omregnet til 35 mm-format betyr et zoomomfang tilsvarende 300-1.000 mm.

Som om ikke er var nok, kan man koble til en separat telekonverter, som vel å merke ikke følger med i prisen: Telekonverteren Olympus M.Zuiko Digital 2x Teleconverter MC-20. Da oppnår man en teleinnstilling som tilsvarer 2.000 mm. Hvem trenger mer?

Four Thirds-fordelene

Olympus – og Micro Four Thirds-allierte Panasonic – har i mange år brukt nettopp optikken som et viktig argument for å få folk til å velge Micro Four Thirds-kameraer. Mye av poenget med Four Thirds-bildebrikkene og Micro Four Thirds-objektivfatningen har jo vært å kunne konstruere mer kompakte kameraer enn produsentene av APS-C- og fullformatkameraer er i stand til. Nå skal det sies at slett ikke alle kamerahusene fra Olympus er små – proffkameraet OM-D E-M1X veier jo nesten 1 kg. Dessuten har produsenter av både APS-C- og fullformatkameraer greid å designe kamerahus som ikke ligger tilbake for Olympus-kameraene når det gjelder kompakt utforming og lav vekt. Fullformat-kameraet Canon EOS RP er nesten 100 gram lettere enn Olympus OM-D E-M1 Mark III.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
LETT: Det nye Olympus 150-400 mm-objektivet veier bare en tredjedel av enkelt fullformat-zoomobjektiver med tilsvarende brennviddeomfang. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Men det er når du begynner å måle og veie optikken at fordelen med Micro Four Thirds-konseptet virkelig kommer til syne. Ikke minst for dem som hører hjemme i hovedmålgruppen for dette superzoomobjektivet: natur- og sportsfotografer. Jeg har snakket med ivrige dyre- og fuglefotografer som ikke nøler med å bære med seg svært tunge Canon- og Nikon-teleobjektiver ut i marka og opp i fjellet, men som sier de misunner Olympus- og Panasonic-brukere og all den lette og kompakte optikken de kan ta med seg – uten risiko for prolaps på foto-safarien.

Jeg har forsøkt å finne fullformat-optikk som kan bidra til å belyse dette poenget. Problemet er at det er vanskelig å finne zoomobjektiver fra leverandørene av fullformat-kameraer med tilsvarende zoomomfang, altså i utgangspunktet rundt 300-800 mm. Et av de få jeg greide å finne med akkurat dette brennviddeomfanget var Sigma 300-800mm f5.6 EX DG HSM, som leveres med fatning for Canon, Nikon og Sigma selv. Hos Japan Photo får man det for cirka 75.500 kroner. Vekten er 5.870 gram, altså over fem kilo, største diameter er 156,5 mm og lengden er 541,5 mm, altså over en halvmeter.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
OLYMPUS I HVITT: Olympus følger eksempelet til Canon og bruker mye hvitt på sine største objekvier. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Til sammenligning har det nye Olympus-objektivet en vekt på 1.875 gram, diameteren er oppgitt til 115,8 mm og lengden er 314,3 mm. Vesentlig mindre og lettere, altså. Vi snakker om under en tredjedel av vekten. Eller at du kunne ha hatt med deg tre kraftige zoom- og teleobjektiver fra Olympus til vekten av ett objektiv for fullformatkameraer.

Om vi isteden prøver oss på rene teleobjektiver, altså uten zoomfunksjon, finner vi for eksempel Nikons speilrefleksobjektiv på 600 mm brennvidde med lysstyrke f/4. Vekten er omtrent det dobbelt av vekten på det nye Olympus-kameraet, oppgitt til 3.810 gram, prisen er omtrent den dobbelt på oppunder 140.000 kroner, og objektivet er 43,2 cm langt, over 10 cm lengre enn zoomobjektivet fra Olympus. Og det er vel å merke et objektiv uten zoomfunksjon.

Jeg kunne sikkert ha lett mer, men disse eksemplene belyser ganske godt forholdet mellom fullformatoptikk og Micro Four Thirds-optikk i det brennvidde-sjiktet vi snakker om her.

Fastvare for fuglene

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
FANGER FUGLER I FLUKT: Det er eierne av Olympus OM-D E-M1X som får største glede av det nye 150-400 mm-objektivet, gjennom funksjonen for fugledetektering. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Det jeg skrev innledningsvis om fulgedeteksjon og følgefokus basert på fuglens øyne, er det dessverre ikke noe som alle Olympus-eiere får glede av, i hvert fall ikke i denne omgang. Funksjonen kommer som del av en større fastvareoppdatering som blir lagt ut 3. desember 2020. Fugledeteksjon kommer i firmware versjon 2.0 for Olympus OM-D E-M1X, det store og profesjonelle Olympus-kameraet med innebygd batteri/håndgrep som ble lansert for et par år siden.

Fugledeteksjonen er lagt til i det såkalte Intelligent Subject Detection autofokus-systemet. System skal kunne gjenkjenne mange slags fugler i alle størrelser, ifølge Olympus. Kameraet fokuserer primært på fuglenes øyne. Hvis fuglens øye ikke kan oppdages, bytter systemet til deteksjon og følgefokus på hodet eller kroppen. Olympus lover at systemet funger bra selv i fuglenes naturlige habitater hvor trær, planter og andre hindringer kan komme mellom motivet og fotografen.

Systemet kan brukes sammen med Pro Capture, som eliminerer reaksjonstid ved å eksponere en kontinuerlig sekvens bilder mens utløseren er trykket halvveis ned. Dette skal sikre at fotografen aldri går glipp av et avgjørende øyeblikk, for eksempel når en fugl letter eller fanger et bytte.

Fastvare også for andre

I det hele tatt slipper Olympus en større samling fastvareoppdateringer i desember, se listen nedenfor. For eksempel får kameraene forbedret stabilisering av video, selv under panorering. Noen kameraer får forbedrede muligheter for profesjonell etterproduksjon – i «post», altså – som justering av eksponering og fargegradering. Dette betyr at 4K-video kan overføres som 12-bits RAW-data til ProRes RAW-format på eksterne Atomos Ninja V HDR-opptakere.

Et par kameraer får fokusindikator i søkeren, noe som skal gjøre det mulig å kontrollere fokusretningen raskt og finne omtrentlig fokusposisjon under manuell fokusering.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
DOBBEL STABILISERING: Stabiliseringen i objektivet samarbeider med stabiliseringen i kamerahuset og byr på opptil hele åtte stegs stabilisering. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)
OM-DE-M1XE-M1 IIIE-M1 IIE-M5 III
1. FugledeteksjonJaNeiNeiNei
2. RAW-video-outputJaJaNeiNei
3. Objektiv som støtter Fokusstabling lagt tilJaJaJaJa
4. Forbedre videostabiliseringJaJaJaJa
5. Fokus-indikator i søkerJaJaNeiNei

Fastvareoppdateringene finner du her – fra 3. desember 2020.

8-stegs stabilisering

Et objektiv med såpass høye telebrennvidder som det nye zoomobjektivet fra Olympus kan by på, krever naturligvis god bildestabilisering hvis man skal fotografere håndholdt – objektivet har vel å merke innebygd stativfeste. Objektivt har innebygd optisk bildestabilisering som skal tilsvare 4,5 steg. Når dette kombineres med fem-aksers bildestabilisering i kamerahuset, vil man kunne oppnå en samlet bevegelseskompensasjon tilsvarende åtte lukkersteg ved tilsvarende 300 mm, ifølge Olympus, som kaller dette verdens beste bevegelseskompensasjon i noe kamera.

Telemakro

Objektivet byr også på det som Olympus kaller telemakro. Objektivet har en nærgrense på 1,3 meter over hele zoomområdet med en maksimal bildeforstørrelse på 0,57x, noe som øker til 0,71x med den innebygde telekonverteren. Dette gir ekte telemakro-muligheter, skriver Olympus i pressemeldingen.

Prisen

M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO, som ble kunngjort å være under utvikling i januar 2019, kommer i salg omlag to år senere, i januar 2021.

Olympus har satt veiledende pris til 72.990 kroner.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
STATIV ELLER HÅNDHOLDT: M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO kan brukes både håndholdt og på stativ. Nederst er hendelen for å koble inn den innebygde telekonverteren. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Hvilke sjanser har så dette objektivet på markedet? Det er vanskelig å si. For den dedikerte målgruppen vil det sikkert være et attraktivt objektiv. Men den høye prisen begrenser nok den potensielle kundemassen til ivrige natur- og sportsfoto-entusiaster med tykk lommebok eller med en profesjonell tilknytning til faget, altså folk som kan ta seg betalt eller ta imot lønn for fotojobbingen. For vanlige hobbyfotografer er nok objektivet altfor dyrt.

Dessverre er det nok en del som synes det er en viss usikkerhet knyttet til å investere større beløp i produkter fra Olympus akkurat nå, med tanke på at Olympus-konsernet sommeren 2020 kunngjorde at selskapets kameradivisjon skulle selges til en utenforstående eier.

LES OGSÅ: Mot slutten eller mot ny begynnelse for Olympus?

Ennå vet vi ikke hva som blir skjebnen til Olympus som kameramerke i tiden som kommer. Men når vi vet at store deler av den tradisjonelle kamerabransjen sliter kraftig nå om dagen, er det nok en del Olympus-brukere som gjerne litt mer om hvilken vei det går med Olympus før de vil kjøpe et objektiv i 70.000-kronersklassen fra selskapet.

Men tar de sjansen, får de åpenbart et objektiv med svært imponerende spesifikasjoner.

Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO
FAMILIEBILDE: Olympus-fotografer kan glede seg over en rekke objektiver som er mindre og lettere enn det deres venner blant fullformat-fotografene må bære med seg. (Pressefoto: Olympus.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde150-400 mm. Tilsvarende 300-800 mm og tilsvarende 375-1.000 mm ved brukt av innebygd teleadapter
Lysstyrkef/4,5
Minste blenderåpningf/22 (f/29 ved bruke av innebygd teleadapter)
Konstruksjon28 linseelementer i 18 grupper
AntirefleksbehandlingOlympus Z-Coating Nano
Nærgrense1,3 m
Filterstørrelse95 mm
Antall blenderlameller9 (avrundet blenderåpning)
Lengde314,3 mm
Diameter115,8 mm
VektCa. 1.875 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.