Tamron 150-500 mm zoom – nå også for Fujifilm

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
NÅ FOR FUJIFILM: Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD kommer nå i en utgave med Fujifilm X-fatning. (Pressefoto: Tamron.)

Tamron har nå lansert en Fujifilm X-utgave av sitt populære telezoom-objektiv med brennviddeomfang på 150-500 mm som ble lansert for Sony for ett år siden. Sony-utgaven var myntet på Sonys speilløse fullformat-kameraer, så på Fujifilms APS-C-kameraer blir brennvidde-omfanget tilsvarende 225-750 mm.

Ifølge den norske Tamron-distributøren, Focus Nordic, er 150-500 mm-objektivet blitt populært blant Sony-brukere. Derfor knyttes det nok også en del forventninger til Tamron-utgaven av det samme objektivet for Fujifilms populære speilløse APS-C-kameraer.

Tungt vs. kompakt

Da Kameranytt i april 2021 omtalte Tamrons 150-500 mm-objektiv med Sony-fatning, påpekte jeg at objektivet var «et forholdsvis stort, tung og kraftig telezoom-objektiv bygd for Sonys fullformat-kameraer…» Jeg nevnte også at produsenten og distributøren neppe var enig i den karakteristikken. Jeg siterte fra pressemeldingen fra Focus Nordic, der objektivet ble beskrevet som «kompakt». Mitt motargument var at jeg uansett oppfatter et objektiv på «over 1,7 kg som forholdsvis stort og tungt».

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
POPULÆRT: Tamrons 150-500 mm-telezoom har vært et populært objektiv blant Sony-brukere, ifølge Tamron. Blir den nye Fujifilm-utgaven av objektivet like populært i Fujifilm-leiren? (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Vi er nok fortsatt litt uenige om hva som ligger i begrepet «kompakt». Brukt i omtale av kamerautstyr har vel jeg hatt for vane å inkludere «vekt» – eller i hvert fall opplevelsen av vekt – sammenlignet med konkurrerende produkter som en del av forklaringen på hvorfor noe kan betegnes som kompakt.

På den andre siden kan det ved nærmere ettersyn vise seg at Tamron-folkene både i Japan og Norge har sitt på det tørre når de snakker om «a compact size» og «ganske kompakt størrelse». For sikkerhets skyld sjekket jeg Bokmålsordboka til Språkrådet og Universitetet i Bergen. Der fremkommer det at opphavet til ordet «kompakt» er fra det latinske ordet for «sammenpresset» og at det brukes i betydninger som sammentrengt, tett, fast og forminsket. Det står ingenting om vekt. 1-0 til Tamron altså.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
KOMPAKT: Tamrons 150-500 mm telezoom markedsføres som et kompakt objektiv selv om vekten er i overkant av 1,7 kg. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

En mager trøst fant jeg imidlertid i Nynorskordboka fra samme kilde. I tillegg til at den er litt mer detaljert om opphavet – «fra latin av compingere ‘føye saman’» – hadde den også brukseksempler som «samantrengd» og «tung».

For å ta de konkrete ytre målene er objektivet 209,9 mm langt før man begynner å zoome inn, og det har en maksimal diameter på 93 mm. Lengden endrer seg naturligvis når man zoomer inn på et motiv. I telefoto-enden er lengden på objektivet 284,9 mm.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
STATIVFESTE: Et avtagbart stativfeste er kjekt å ha på et objektiv med så kraftig telezoom-funksjon som Tamerons 150-500 mm-objektiv. Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Forkortelsene

Da er det vel på tid å avslutte språk-krangelen og heller se nærmere på hva det nye Tamron-objektivet faktisk byr på. Det hele og fulle navnet er Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD. Bak forkortelsene skjuler det seg nyttig informasjon.

Di III

For eksempel betyr Di III på «tamronsk» at objektivet har en digitalt integrert design (Digitally Integrated Design) spesielt myntet på speilløsekameraer for utskiftbar optikk, med særlig hensyn til disse kameraenes lille formfaktor. Av Tamrons Di III-definisjon fremgår det også at det etterstrebes å designe kompakte objektiver.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
FUGL I FLUKT: Nok et eksempel på hvor velegnet den nye telezoomen fra Tamron er når man fotograferer ute i naturen. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tamron opererer for øvrig med to lignende forkortelser, Di og Di II. Førstnevnte omfatter objektiver for digitale speilreflekskameraer både i fullformat- og APS-C-størrelse, mens Di II er myntet på digitale APS-C-speilreflekser.

VC og VXD

Hos Tamron står forkortelsen VC for «Vibration Compensation», altså vibrasjons-kompensasjon, som fungerer i samspill med VXD. Sistnevnte forkortelse står for «Voice-coil eXtreme-torque Drive», som er en høyhastighets og presis lineær fokusmotor-mekanisme.

Ifølge Tamron skal disse to funksjonene til sammen bidra til at man aldri går glipp av et viktig foto-øyeblikk. Altså et løfte om at svært få – eller ingen, hvis påstanden tas bokstavelig – bilder man tar blir ødelagt fordi objektivet har bommet på fokus eller at bildet er blitt uskarpt på grunn av kamerarystelser.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
NATURFOTO: Denne telezoomen fra Tamron er åpenbart et velegnet objektiv for natur-, dyre- og fugle-fotografer. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

VC-modusen, som altså skal gjøre det lettere å fotografere håndholdt selv med et kraftig teleobjektiv uten å få bildet ødelagt av kamerarystelser, byr på tre innstillingsvalg. Foruten generell demping av rystelser har man en egen modus kalibrert for panorering og dessuten en modus som Tamron kaller innrammingsprioritet.

Dette er jo viktige egenskaper med tanke på Tamrons erklærte målgrupper for dette objektivet: fra landskapsfotografering via fugle- og dyreliv til sportsfotografering.

Naturligvis kan objektivet også brukes til mange andre formål.

Værbeskyttelse

Mange av bruksområdene forutsetter god beskyttelse mot støv og fuktighet, og Tamron nevner blant annet god fuktighetsbeskyttelse generelt samt fluorbelegg til å beskytte det fremre linseelementet mot for eksempel fingeravtrykk og regn.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
FUJIFILM-FATNING: Tamron lanserte opprinnelig sin 150-500 mm telezoom for Sony, men nå kan objektivet også leveres med fatning for Fujifilm X-kameraer. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

For å gjøre det lettere å bruke objektivet til fotografering der det er mye action, har Tamron utstyrt objektivet med en såkalte Flex zoom låsemekanisme. Da kan fotografen umiddelbart låse objektivet i enhver zoom-posisjon ved å skyve zoomringen fram og tilbake. Ifølge Tamron skal det forhindre utilsiktet bevegelsen av zoomen på grunn av objektivets vekt. Objektivet er dessuten utstyrt med en konvensjonell zoomlåsbryter som skal hindre at objektivet glir ned av sin egen vekt når man bærer det.

Magnesium

Tamron har valgt å bruke magnesium som konstruksjonsmateriale for å holde vekten på objektivet nede. Objektivet veier i utgangspunktet 1.710 gram. Men det medfølger også et stativfeste. Når det er montert på objektivet, øker vekten til 1.865 gram.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
TETT PÅ: Med et brennviddeomfang tilsvarende 225-750 mm kommer man tett innpå dyr og fugler. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Festet er for øvrig utstyrt med en hurtigutløser som er Arca Swiss-kompatibel. Dette er en slags uoffisiell standard basert på en festeanordning utviklet av firmaet Arca-Swiss på 1990-tallet. Løsningen bidrar til at det er fort gjort å feste objektivet på et stativ – med kamerahuset hengende bakpå – og å ta det av igjen.

Nærgrensen

Objektivet har en minste næravstand på 60 cm når det er innstilt på 150 mm brennvidde (altså 225 mm på et Fujifilm-kamera). Ved 500 mm teleinnstilling (tilsvarende 750 mm hos Fujifilm) er minst næravstand 1,8 meter.

Linseelementene

Den optiske konstruksjonen til Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD består av 25 linseelementer fordelt på 16 grupper. Med andre ord er dette et ganske komplekst objektiv. Ett av linseelementene betegnes som Extra Low Dispersion – XLD, altså ekstra lav spredning – mens fem er betegnet som Low Dispersion-linser – LD, altså lav spredning. To linseelementer er hybrid-asfæriske som blant annet skal kunne kontrollere avvik grundig samt korrigere aksial kromatisk aberrasjon. Oversatt til vanlig norsk betyr det skarpere bilde med høyere kontrast.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
KOMPRIMERT LANDSKAP: Tamrons 150-500 mm-telezoom ser ut til å kunne gi spennende landskapsbilder også. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Prisen

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD for Fujifilm X-kameraer ventes å komme på markedet her til lands i løpet av oktober 2022. Anbefalt salgspris er 16.190 kroner inklusive merverdiavgift.

Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD
BETJENING: Tamron 150–500mm F/5–6.7 Di III VC VXD for Fujifilm X-kameraer har flere funksjons- og låse-knapper. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde150-500 mm på fullformat (tilsvarende 225-750 mm på APS-C-kamera)
Lysstyrkef/5 på 150 mm. f/6,7 på 500 mm.
Spesialglass-elementerXLD- og LD-linseelementer for lav spredning, hybrid-asfæriske linseelementer
Minste blenderåpningf/22-f/32
Antall blenderlameller7 (sirkulær)
Konstruksjon25 linseelementer i 16 grupper
ObjektivfatningSony E-fatning, Fujifilm X-fatning
Maks forstørrelsesgrad1:3,1 (150 mm), 1:3,7 (500 mm)
Nærgrense0,6 m (150 mm), 1,8 m (500 mm)
Filterdiameter82 mm
BildestabiliseringVC (vibrasjons-kompensering)
Motorzoom
Lengde209,6 mm (Sony), 209,9 mm (Fujifilm)
Diameter93 mm
Vekt1.725 g (Sony), 1.710 g (Fujifilm). Stativfeste: 155 g.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.