Tamron med doble prosessorer

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
24-70 MM: Det nye Tamron-objektivet hører hjemme i normalzoom-klassen, med en brennvidde på 24-70 mm. (Foto: Tamron)
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
24-70 MM: Det nye Tamron-objektivet hører hjemme i normalzoom-klassen, med en brennvidde på 24-70 mm. (Foto: Tamron)

Tamron lanserer nå en oppgradert generasjon av sin fullformat-zoom på 24-70 mm brennvidde.

[toc] Mens de nærmeste konkurrentene fra Nikon og Canon mangler bildestabilisator, har nettopp optisk bildestabilisator vært et av de viktigste salgsargumentene for forgjengeren til det nye Tamron-objektivet.

Og nå har Tamron ytterligere forbedret bildestabiliseringen og autofokusen ved hjelp av to nye mikroprosessorer i objektivet.

Raskere autofokus, enda bedre bildestabilisator og vesentlig lavere pris enn tilsvarende originaloptikk fra Nikon og Canon er altså salgsargumentene som distributøren Focus Nordic kjører på når det nye objektivet nå markedsføres både mot hobby- og yrkesfotografer.

Hva betyr navnet?

Som objektiver flest har også det nye Tamron-objektivet et langt navn med mange forkortelser: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2. Det siste elementet i navnet, G2, er nytt og signaliserer sannsynligvis at dette er Generasjon 2 av dette objektivet.

LES OGSÅ: Tamron fornyer seg på høyt nivå

SP-forkortelsen står for Super Performance, en betegnelse Tamron bruker på sine objektiver myntet på kameraentusiaster og profesjonelle fotografer.

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
900 GRAM: Det nye 24-70 mm-objektivet fra Tamron veier cirka 900 gram. (Foto: Tamron)

Di betyr Digitally Integrated og betegner Tamron-objektiver med overflatebehandling optimalisert for digitale speilreflekskameraer, fortrinnsvis for fullformat-kameraer, men objektivene kan også brukes på APS-C-kameraer.

Brennviddeomfanget tilsvarer 36-105 mm på et APS-C/DX-kamera fra Nikon og 38,4-112 mm på et APS-C-kamera fra Canon.

VC-forkortelsen viser at objektivet har innebygd vibrasjonsbeskyttelse (Vibration Compensation).

USD står for Ultrasonic Silent Drive, altså en svært lydsvak autofokusmotor.

Doble mikroprosessorer

Ifølge pressemeldingen fra Focus Nordic satser Tamron ekstra mye på bildestabiliseringen. Dette gjøres blant annet ved å utstyre det nye objektivet med doble mikroprosessorer.

Den ene prosessoren supplerer ultralydsmotoren og skal bidra til å gi objektivet raskere og mer nøyaktig fokusinnstilling, heter det.

LES OGSÅ: Tamron med nye premium-teleobjektiver

Den andre prosessoren er dedikert til bildestabiliseringen. Løsningen skal nå kunne kompensere for kamerabevegelser tilsvarende opptil fem trinn lengre lukkertid enn man normalt kan bruke på frihånd.

I kombinasjon med forholdsvis høy lysstyrke, f/2,8 over hele zoomområdet, bidrar dette til å gjøre Tamron-objektivet enda mer anvendelig når man fotograferer under vanskelige lysforhold.

Kameraet er bygd i et hus av metall og er værsikret ved hjelp av gummipakninger som tetter mot fukt og støv. I tillegg har objektivet fått en oppdatert visuell design.

Optisk konstruksjon

Den optiske konstruksjonen består av i alt 17 linseelementer fordelt på 12 grupper.

Tre av linseelementene er XR-glass (Extra Refractive Index) og to er basert på LD-glass (Low Dispersion) som til sammen skal forhindre forekomst av kromatisk aberrasjon, ifølge pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ultrazoom for Canon og Nikon

Tamron kaller overflatebehandlingen sin for eBand-coating, som ifølge selskapet skal redusere reflekser effektivt og minimalisere dis, slik at bildene får maksimal kontrast og fargemetning.

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD G2
CANON/NIKON: Tamrons nye 24-70 mm leveres med fatning for Nikon og Canon. (Foto: Tamron)

Det fremste glasselementet har dessuten et fluor-basert belegg som skal gjøre det enklere å tørke vekk vann og fingeravtrykk, i tillegg til at det skal gjøre objektivet mer motstandsdyktig mot riper.

Ifølge produsenten er de bevegelige delene i objektivet, inkludert zoommekanismen, blitt forbedret. Tidligere var det elektromagnetisk blender bare i Canon-versjonen. Nå er den bygd inn i Nikon-versjonen også. Fordelen med løsningen skal være raskere og mer presis blenderstyring, noe som særlig er viktig ved action-fotografering og videoinnspilling, ifølge Focus Nordic.

Det nye objektivet er kompatibelt med Tamron Tap-in Colsone, som inneholder en USB-port for pc-tilkobling. Ved hjelp av denne løsningen kan man enkelt oppdatere fasstvaren i objektivet og finjustere autofokus og bildestabilisering.

Objektivets nærgrense er 38 cm, filterstørrelsen er 82 mm, minste blender er f/22 og lengden uten motlysblender er henholdsvis 111 mm (Canon-versjonen) og 108,5 mm (Nikon-versjonen).

Canon-versjonen veier 905 gram, mens Nikon-utgaven veier 900 gram.

God testomtale

Forgjengeren fikk i 2013 pen testomtale hos DP Review, som konkluderte med at objektivet hadde imponerende optikk, effektiv autofokus, et godt stabiliseringssystem og bra beskyttelse mot støv og fuktighet. Et overbevisende alternativ til de mye dyrere sammenlignbare objektivene fra Canon, Nikon og Sony, het det i testomtalen, som fastslo at dette semiprofesjonelle Tamron-objektivet ga et mye bedre kvalitetsinntrykk enn Tamrons rimeligere forbrukerobjektiver.

LES OGSÅ: Sigma: Arbeidshest og lyssterk vidvinkel

De kritiske merknadene var knyttet til kraftig vignettering i telemodus med fullt åpen blender og kraftig tønneformet forvrengning i vidvinkelmodus med fullt åpen blender, men begge deler kan korrigeres under bildebehandlingen. Dessuten var autofokuseringen noe langsommere enn hos konkurrentene fra Nikon og Canon, het det. Det siste er altså et punkt som Tamron hevder nå er forbedret.

Tamron

Tamron er en japansk objektivprodusent som har Sony som nest største aksjonær. I 2015 var Sonys eierandel på 11,38 prosent, ifølge Wikipedia.

Selskapet ble etablert i 1950 under navnet Taisei, mens merkevaren Tamron ble registrert i 1958. Tamron-navnet er brukt på selskapet siden 1970.

Prisen

Det oppgraderte Tamron-objektivet kommer i salg i løpet av august. Man kan velge mellom Nikon- og Canon-fatning, og prisen er den samme for begge: Cirka 13.800 kroner.

Til sammenligning koster Nikon Nikkor AF-S 24-70/2,8 E ED VR cirka 21.600 kroner i butikkene, ifølge Prisjakt.no, som har oppført Canon EF 24-70/2,8 L II USM til cirka 19.000 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.