Tamron har lansert et hendig telezoom-objektiv for Nikons speilløse Z-kameraer: Et 50-400 mm-objektiv egnet for alt fra gatebilder og portretter til sport og dyreliv.
Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD er navnet på det nye objektivet, som strengt tatt ikke er helt nytt. En variant av det har allerede vært tilgjengelig for Sony en stund. I Sony-markedet skal det ha blitt ganske populært, ifølge den norske distributøren Focus Nordic. Stikkord: Attraktivt for dem som ønsker seg et kompakt teleobjektiv med høy ytelse.
Forkortelsene
Modellbetegnelser på objektiver er som oftest en lang liste av forkortelser – uforståelige for dem som ikke har tatt seg bryderiet med å sette seg inn i dem. Etter angivelsen av brennviddeomfang og lysstyrke finner vi fire forkortelser i navnet på Tamrons 50-400 mm-objektiv: Di III VC VXD.
På «tamronsk» betyr Di at objektivet er «Digitally integrated», det vil si optimalisert for digital fotografering blant annet gjennom objektivets optisk design og bruk av fler-lags belegg som skjerper den optiske kvaliteten.
Når Di-betegnelsen ledsages av romertall III, som her, er det et hint om at objektivet er designet spesielt med tanke på speilløse kameraer med utskiftbar optikk. Altså ikke for tradisjonelle speilreflekskameraer.
VC står for «Vibration compensation», altså at objektivet har innebygd beskyttelse mot kamerarystelser som kan oppstå når man fotograferer med håndholdt kamera.
VXD er en forkortelse for Voice-coil eXtreme-torque Drive. Hva i all verden betyr det? Det som forkortelsen står for, er her nesten like kryptisk som selve forkortelsen. I hver fall for oss som ikke er elektronikk-ingeniører.
Ifølge Tamron står forkortelsen for «en lineær fokusmotor-mekanisme» – litt forenklet. Opp gjennom årene har Tamron lansert en serie av fokus-motorer, den ene mer stillegående, raskere og mer kompakt enn den andre. Noen med forståelige navn og forkortelser, som Optimized Silent Drive, forkortet OSD. Andre altså med litt mer håpløse navn.
Begrepet voice coil er trolig hentet fra lydverdenen, der begrepet brukes om høyttaler-mekanikk, og det brukes også om miniatyriserte motorfunksjoner for å flytte lesehodet på harddisker. Og altså om objektiv-funksjoner.
Felles for alle bruksområdene er at motorfunksjonen baserer seg på at magnetfelt dannes når elektrisitet føres gjennom en kabel-kveil, og at dette brukes til å få «noe» til å flytte på seg. I vårt tilfelle altså elementer i objektivet som endrer fokusinnstillingen.
– Very sharp
Nettstedet DP Review publiserte en video-test av Sony-versjonen av 50-400 mm-objektivet fra Tamron høsten 2022 og ga det en ganske pen omtale. Jeg merket meg formuleringen «very sharp» om objektivets skarphet, om enn brukt med et lite forbehold: På grunn av forholdsvis lav lysstyrke – f/4,5 i 50 mm-modus og f/6,3 i full telemodus – er det av og til nødvendig å presse ISO-innstillingen på kameraet litt oppover. Og det går gjerne litt ut over bildekvaliteten og særlig skarphets-opplevelsen, om enn angivelig ganske marginalt her.
Video-testen finner du på YouTube her.
Kompakt
Et teleobjektiv med brennvidde på 400 mm kan naturligvis aldri bli noe lommeobjektiv. Men Tamron har trolig sine ord i behold når de betegner denne 50-400 mm telezoom-en som kompakt.
I den norske pressemeldingen brukes til og med betegnelsen «meget kompakt». Lengden er oppgitt til 185,8 mm, mens vekten er 1.180 gram, ifølge Focus Nordic. Med dette brennviddeomfanget er nok betegnelsen kompakt berettiget.
Lysstyrken har skapt debatt
Et spørsmål som er kommet opp i diskusjonen om forløperen av dette objektivet, altså versjonen med Sony-fatning, er forholdet mellom lysstyrke og brennviddeomfang.
I full telemodus på 400 mm er lysstyrken oppgitt til f/6,3, og i forhold til prisen er nok det en akseptabel lysstyrke. Nikons egen nye telezoom på 28-400 mm på omtrent samme prisnivå har jo til sammenligning en lysstyrke på f/8 i 400 mm-modus, altså enda dårligere.
Men i den andre enden av brennvidde-skalaen, 50 mm, «konkurrerer» Tamron-objektivet, som har lysstyrke f/4,5 på denne brennvidden, med det som fullformat-brukere tradisjonelt betegner som et normal-objektiv. Altså det klassiske 50 mm-objektivet, som gjerne er ganske lyssterkt. Nikon har for eksempel sitt eget Nikkor Z 50mm f/1,8 S – altså med lysstyrke f/1,8.
Det er kanskje litt urimelig å foreta en direkte sammenligning mellom et zoomobjektiv og et objektiv med fast brennvidde. Men problemet er at mange av oss gjerne har med oss et lyssterkt «prime»-objektiv i fotobagen til situasjoner der man trenger et lyssterkt objektiv, uavhengig av hva man ellers har i fotobagen. Og for mange er dette gjerne et 50 mm-objektiv, som pleier å være blant de rimeligste objektivene når man primært jakter på noe med høy lysstyrke.
Da blir det liksom litt smør-på-flesk å ha 50 mm som basis-brennvidde også på telezoomen som man har på kameraet, men som er ubrukelig til det man helst bruker et lyssterkt 50 mm-objektiv til. Altså til å ta bilder i dårlig lys eller med stor blenderåpning for å få fin bokeh. Med andre ord langt unna det som 50 mm-brennvidden på Tamron-objektivet er myntet på.
I hvert fall er denne påstanden kommet fram i enkelte debattfora der Sony-versjonen av 50-400 mm-objektivet har vært diskutert. For eksempel har enkelte sagt at siden de allerede har et 50 mm-objektiv, vil de heller velge en telezoom som går til for eksempel 500 eller 600 mm i stedet for til «bare» 400 mm. Og som i stedet for 50 mm som «bredeste» brennvidde gjerne starter på for eksempel 100 eller 150 mm.
Resonnementet har vel å merke ikke blitt applaudert av alle…
AI-algoritmer
AI, KI eller kunstig intelligens, om man vil, er på full fart inn på fagområdet bildestabilisering også. 50-400 mm-objektivet bruker Tamrons egenutviklede bildestabiliserings-mekanisme, som antydet med forkortelsen VC i navnet.
Men i tillegg bruker objektivet KI-algoritmer for automatisk å kunne velge de optimale innstillingene for bildestabilisering under videoopptak. Riktignok begrenset til brennvidder på 100 mm eller mindre.
Oppdater-bart
Som andre Tamron-objektiverer også dette utstyrt med det som produsenten beskriver som en vanntett tilkoblingsport. Via denne kontakten kan man foreta fastvare-oppdateringer etter hvert som de foreligger.
Dessuten kan man via porten styre enkelte funksjoner via Tamrons Lens Utility-programvare. Blant annet skal brukerne kunne tilpasse funksjoner som fokusbegrensning, A-B-fokus og forhåndsinnstillinger av fokus.
Som tilleggsutstyr kan man få kjøpt Arca-Swiss-kompatibelt stativfeste til objektivet.
Prisen
Tamron 50-400mm F/4,5-6,3 Di III VC VXD vil bli tilgjengelig i Norge i begynnelsen av september 2024. Anbefalt salgspris er satt til 18.290 kroner inklusive mva.