Tamron med kompakt-zoom for Sony-fullformat

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
KOMPAKT: Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD er et forholdsvis kompakt og lett objektiv for sin klasse, med en vekt på 365 gram. (Pressefoto: Tamron.)

Tamrons kommende 20-40 mm zoomobjektiv for Sonys speilløse fullformatkameraer vil bli verdens minste og letteste objektiv i sin klasse, ifølge Tamron. Men er det en lansering eller bare en kunngjøring om et utviklingsprosjekt? Både om pris og levering er meldingene litt uklare.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
BILDEKVALITETEN: De store blå flatene både oppe og nede i dette eksempelbildet fra Tamrons pressebilder sier vel ikke så mye om hjørneskarpheten og bildekvaliteten til 20-40 mm-objektivet, men det ser jo pent ut, da. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Pressemeldingene

Kameranytt har tatt en titt på pressemeldingen fra den norske Tamron-importøren Focus Nordic. Og sammenlignet den med den opprinnelige engelsk-språklige pressemeldingen fra Tamron. I Tamron-pressemeldingen, datert 17. august 2022, heter det at Tamron kunngjør utviklingen av 20-40mm F/2.8 Di III VXD, en lyssterk standardzoom for Sonys speilløse fullformatkameraer med Sony E-fatning. Videre står det at objektivet er planlagt lansert høsten 2022, men på grunn av den globale helsekrisen kan både lanseringsdato og tilgangen på produktet bli endret, heter det. Pressemeldingen inneholder ingen prisantydning.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
KJAPP ZOOM: 65 graders omdreining på zoomringen bringer zoominnstillingen raskt fra den ene enden av skalaen til den andre. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Den norske pressemeldingen fra distributøren Focus Nordic starter med følgende: «Tamron lanserer den nye 20-40mm F/2.8 Di III VXD, en lyssterk standardzoom for Sonys speilløse fullformatkameraer.» Så mens Tamron altså bare kunngjør utviklingen av objektivet, kunngjør Focus Nordic lanseringen av det.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD ser ut til å bli et både interessant og spennende objektiv. Interessant fordi det presenteres som et særdeles lett og lite objektiv for sin klasse. Brukere av Sonys fullformatkameraer er ikke bortskjemt med liten og kompakt optikk til moderat pris fra Sony selv. Derfor er dette sikkert et objektiv som en del Sony-brukere ønsker å vite mer om. Spennende fordi presseinformasjonen i skrivende stund gir lite informasjon om når objektivet kommer i salg og hvor mye det vil koste. Mange venter nok i spenning.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
NESTEN MAKRO: Det nye Tamron-objektivet har kort nærgrense og en forstørrelsesgrad som gjør det lett å komme tett på motivet. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Det er sikkert bare flisespikkeri å henge seg opp i slike språklige nyanser, men med Tamrons tilføyelse om verdens helsesituasjon ser det ut til at produsenten føler et aldri så lite behov for å sikre seg mot kritikk for eventuelle forsinkelser. Ikke så rart, med tanke på at nettopp kameraindustrien er blant de bransjene som har slitt med leveranseproblemer i senere tid. Den norske pressemeldingen har imidlertid også bare en vag antydning om lansering «i løpet av høsten 2022», og prisen vil annonseres senere, fastslås det.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
FOR VLOGGERE: Brennviddeomfanget på 20-40 mm gjør sannsynligvis det nye Tamron-objektivet til et interessant produkt for videobloggere. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Nydesignet objektiv

Det nye objektivet, med fast lysstyrke på f/2,8 gjennom hele zoomområdet, ser ut til å være et helt nydesignet objektiv fra Tamron. Selskapet har tidligere, så langt tilbake som på 1990-tallet, hatt en en litt større og tyngre 20-40 mm-modell med lysstyrke f/2,7-3,5 med fatning for Nikon, Canon og Minolta. Men objektivet er for lengst ute av produksjon og er ikke noe relevant sammenligningsprodukt.

Det nye 20-40 mm-objektivet beskrives som ultra-bærbart og kompakt. Det er 86,5 mm langt og veier bare 365 gram. Om brennviddeomfanget heter det at 40 mm-brennvidden er praktisk for daglig fotografering, portretter og matbilder, mens ultravidvinkel-brennvidden på 20 mm dekker et bredt spekter av motiver, inkludert naturlandskap. Videobloggere er sannsynligvis en sterk målgruppe med tanke på nettopp brennviddeomfanget.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
SELFIE: Et selfie-bilde som åpenbart viser en blogger eller vlogger i aksjon med 20-40 mm-objektivet. Tamrons pressebilder antyder klart hvem noen av målgruppene for objektivet er. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Velegnet for video

Objektivet er utstyrt med Tamrons VXD-lineære motorfokus med stillegående, rask og presis fokusering. Det har kort nærgrense på 17 cm og tilnærmet makro-forstørrelse opptil 1:3,8 på 20 mm brennvidde. Zooming kan gjøres raskt ettersom zoomringen roteres fullt ut på bare 65 grader. Filtersstørrelsen er 65 mm.

Det nye Tamron-objektivet støtter mange Sony-funksjoner som hybrid autofokus og fokusering basert på øyedetektering. Objektivet er bygd med beskyttelse mot støv og fuktighet, og det fluor-basert linsebelegg på enkelte linseelementer.

Objektiv-kunngjøringen fra Tamron har fått bred omtale hos kamera-relaterte nettsteder den siste uka, og har i skrivende stund fått over 230 leserkommentarer hos DP Review, men om det vil gjenspeile seg i høye salgstall gjenstår naturligvis å se. Som tredjeparts objektivprodusent ser det ut til at Tamron har greid å opparbeide seg et ganske godt renommé i senere år.

Prisen

Som sagt er hverken pris eller lanseringstidspunkt kunngjort ennå.

Tamron 20-40mm F/2.8 Di III VXD
HENDIG: 20-40 mm-objektivet er et objektiv som det skal være fristende å ta med seg ut. Det fremgår både av pressemeldingen og av pressebildene fra Tamron. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.