Kameranytt.no

Tamron med Nikon-versjon av 150-500 mm

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
ENDELIG FOR NIKON: Nå er Tamrons 150-500 mm-telezoom på vei ut på markedet i en versjon for Nikons speilløse Z-kameraer. Tidligere er objektivet lansert i utgaver for Sony og Fujifilm. (Pressefoto: Tamron.)

Tamron lanserer i høst en Nikon Z-versjon av sin forholdsvis kompakte telezoom på 150-500 mm som selskapet kom ut med for Sony og Fujifilm for to år siden.

Tamron 150-500 F/5-6.7 Di III VC VXD for Nikon Z er – som navnet forteller – et zoomobjektiv med 3,3x zoomomfang oppe i telesjiktet, og med forholdsvis moderat lysstyrke. Konseptet borger gjerne for et etter forholdene ganske lett og kompakt objektiv i en ikke altfor høy prisklasse. Vi får se om disse kriteriene stemmer for det nye Tamron-objektivet.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
UT I NATUREN: Folk som er glad i natur, dyr og fugler, er i målgruppen for Sonys 150-500 mm-objektiv. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tredjeparts-striden

Lanseringen er også interessant i lys av den generelle debatten som nå går om de sentrale kameraprodusentenes forhold til tredjeparters optikk. Noen, som Sony, har hatt et liberalt forhold til tredjeparts-optikk. Sony-fotografer kan velge blant objektiver fra selskaper som Tamron, Tokina, Sigma, Samyang, Viltrox og flere andre – samt naturligvis Zeiss. I tillegg til Sonys eget ganske store utvalg. I den andre enden av skalaen finner vi Canon, som i skrivende stund fortsatt ser ut til å si blankt nei til tredjeparts objektivprodusenter. Noe som har skapt både debatt og rykter. 

Midt imellom finner vi Nikon, som slipper til noe tredjeparts-optikk, men med klare begrensninger. I hvert fall om vi skal tro nettstedet Nikon Rumors. I februar 2023 skrev Nikon Rumors at Nikon heretter offisielt vil gi lisens til autofokus-baserte tredjeparts-objektiver for Nikon Z-kameraer som kompletterer – altså utfyller – Nikons eget objektiv-utvalg. Objektiver som konkurrerer direkte mot Nikons egne objektiver med identiske egenskaper når det gjelder for eksempel brennvidde og lysstyrke, vil derimot ikke bli godtatt, ifølge Nikon Rumors.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
ARCA-SWISS: Stativfestet på Tamrons 150-500 mm-objektiv har hurtigutløserfeste som gjør det raskt å montere objektivet på et stativ og raskt å ta det av igjen. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Noe som ligner hos Nikon, mon tro?

Finnes det noen direkte sammenlignbare objektiver i Nikons eget arsenal? For å sikre oss mot at vi sammenligner epler med pærer, styrer vi først unna Nikons speilrefleks-objektiver og sjekker bare utvalget av speilløse Nikkor Z-objektiver. Altså bare objektiver lansert fra 2018 og fram til i dag.

Det som ligger nærmest i brennviddeomfang, er så vidt jeg kan se Nikkor Z 180-600mm F5.6-6.3 VR lansert tidlig i 2023. Ikke fullt så nært i sammenligningen kan vi kanskje nevne Nikkor Z 100-400mm F4.5-5.6 VR S lansert høsten 2021. Men akkurat det brennvidde-omfanget som Tamron opererer med her, 150-500 mm, finnes ikke i Nikons objektiv-utvalg.

La oss likevel tillate oss å foreta noen sammenligninger, selv om brennvidde-omfanget på de nevnte Nikon-objektivene ikke helt matcher brennvidden på det nye Tamron-objektivet.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
FORHOLDSVIS KOMPAKT: Man trenger ikke så altfor stor fotobag for å plass til Tamrons 150-500 mm-objektiv. (Pressefoto: Tamron.)

Først prisene:

180-600 mm-objektivet fra Nikon ligger på oppunder 23.000 kroner. 100-400 mm-objektivet fra Nikon ligger for sin del på rundt 31.500 kroner. Sistnevnte er dermed nesten dobbelt så dyrt som det nye Tamron-objektivet. 180-600 mm-objektivet er også vesentlig dyrere enn det som Tamron har å by på.

Så vekt og størrelse: 

Tamrons 150-500 mm-objektiv veier 1,72 kg uten stativfeste og 1,875 kg med stativfeste. Nikon oppgir vekten på sitt 180-600 mm-objektiv til 2,14 kg. Altså vesentlig tyngre. 100-400 mm-objektivet fra Nikon er derimot mye lettere: 1,355 kg.

Deretter lengde:

Tamron 150-500 mm har en lengde på 212 mm, Nikon 180-600 mm er 316 mm langt, mens Nikon 100-400 mm har en lengde på 222 mm.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
BETJENINGEN: Tamron 150-500 F/5-6.7 Di III VC VXD for Nikon Z har betjeningsorganer og knapper som er ergonomisk utformet, har vi lest i testomtaler av versjoner av objektivet for Sony og Fujifilm. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Hvilke optiske og kvalitetsmessige forskjeller det er på Tamrons 150-500 mm-objektiv og de to nevnte fra Nikon, har jeg ingen forutsetninger for å uttale meg om. Men hvis du sjekker opp Tamron-prisen i slutten av denne artikkelen, ser du i hvert fall fort hva som er valget hvis du har et litt stramt budsjett å forholde deg til. Disse sammenligningene viser også at selv om Nikon 100-400 mm-objektiv utmerker seg med lavere vekt enn Tamron-objektivet, er det en vektbesparelse man må betale en ganske høy pris for.

For natur- og sports-fotografer

Nå er det på tide å se litt nærmere på objektivet som sådan. Ifølge Tamron er selskapets 150-500 mm-objektiv for Sony og Fujifilm blitt populære objektiver, ikke minst blant natur- og sports-fotografer. Nå satser Tamron på å nå fram til de samme kundegruppene blant dem som har valgt Nikons speilløse Z-kameraer som sin plattform.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
HENDIG: Nå får også Nikon Z-brukere tilgang til et objektiv som har vist seg å være både populært og hendig med andre fatninger: Tamron 150-500 F/5-6.7 Di III VC VXD for Nikon Z. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Tamron presenterer altså disse 150-500 mm-variantene som velegnet for dynamiske scener som action, sport, dyreliv og fugler. Selskapet har hatt som mål å tilby et fleksibelt og kompakt zoomobjektiv for disse kundegruppene.

150-500 mm-objektivet er forholdsvis kompakt. Det er som nevnt 212 mm langt, og det har en maksimal diameter på 93 mm.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
TELEZOOM: Tamron 150-500 mm-objektivet markedsføres som en telezoom for folk som vil være i og med naturen. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Objektivet er designet med flere praktiske funksjoner for action- og natur-fotografering. Det er blant annet utstyrt med en såkalt flex-zoomlås som skal gjøre det enkelt å hindre utilsiktet endring av zoominnstillingen. I tillegg til en tradisjonell zoomlås-bryter kan man også låse zoomringen i hvilken som helst posisjon bare ved å dytte kontrollringen framover. 

Som tele- og telezoom-objektiver i denne størrelsen leveres også Tamron-objektivet med et stativfeste. Dette er utstyrt med et hurtigutløsersystem som er kompatibelt med det såkalte Arca-Swiss-systemet. Dette gjør at objektivet kan festes til og løsnes fra stativet på et blunk. Det er også et stroppefeste inkludert.

Rask autofokus

150-500 mm-objektivet for Nikon har samme autofokus-løsning som versjonene for Sony og Fujifilm. I tester er disse objektivene gjerne blitt omtalt som raske og presise når det gjelder autofokusen. Tamron kaller den lineære fokusmotoren VXD AF – derav bokstavene VXD i navnet. Tamron hevder at objektivets fokussporing fungerer utmerket sammen med Nikon Z-systemet. Dette er effektivt for raske bevegelser i motivet både for sport, fugler og dyreliv.

I tester er Sony- og Fujifilm-utgavene av objektivet blitt omtalt som støysvake og med lavt vibrasjonsnivå. Med andre ord er det liten fare for at autofokusen skremmer dyr og fugler under fotografering, og det er liten fare for uønsket lyd på videoopptakene.

Mye glass

Tross forholdsvis moderat vekt er det mye glass i objektivet, for å si det slik. Den optiske konstruksjonen består av hele 25 linseelementer fordelt på 16 grupper. Her finner vi flere spesialiserte linseelementer, blant annet et såkalt XLD-element med ekstra lav spredning, fem LD-elementer med lav spredning og to asfæriske hybrid-linseelementer.

TAMRON 150-500 F/5-6.7 DI III VC VXD NIKON Z
STEMNING: Et bilde tatt med Tamron 150-500 F/5-6.7 Di III VC VXD for Nikon Z. (Pressefoto: Tamron.) (Klikk for større bilde.)

Selv om den nye Nikon Z-versjonen av 150-500 mm-objektivet kanskje primært er myntet på fullformat-kameraer, kan det også benyttes på Nikons speilløse APS-C-kameraer som Nikon Z 50 og Nikon Z fc. Da tilsvarer brennviddeomfanget 225-750 mm.

Nærgrensen for objektivet er beskjedne 0,6 meter i vidvinkelposisjon og 1,8 meter i full teleposisjon. Maksimal forstørrelse på 150 mm er dermed 1:3,1. Selv om det ikke gjør objektivet til et fullverdig makroobjektiv, kommer man tett nok på motivene til å kunne få gode nærbilder. Jeg har sett fine blomsterbilder tett på tatt med Sony-versjonen av objektivet. Og fotografen sa det var behagelig å stå litt lengre unna enn med vanlig makroobjektiv, så man slapp å skremme opp insektene. 

Prisen

Tamron 150-500 F/5-6.7 Di III VC VXD for Nikon Z kommer i salg i Norge i slutten av oktober 2023. Den anbefalte salgsprisen er 16.390 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.