Tamron: – «Verdens minste» telezoom for Sonys E-fatning

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
FRIR TIL SONY-BRUKER: Med det nye 70-300 mm-objektivet frir Tamron til Sony-brukere. (Pressefoto: Tamron)

Objektivprodusenten Tamron er på banen med det selskapet kaller verdens minste og letteste telezoomobjektiv myntet på Sonys fullformatkameraer med E-fatning. Det vil for eksempel si Sony a7-kameraene. I tillegg til at objektivet har moderat pris, kan man spare litt på at man kan bruke de samme filtrene som på Tamrons øvrige objektiver for speilløse fullformatkameraer.

Med en vekt på bare litt i overkant av 0,5 kg er det nye 70-300 mm-objektivet – det hele og fulle navnet er Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD – definitivt lite og lett for sin klasse. Det er ikke vanskelig å finne objektiver med samme brennviddeomfang som veier opp mot det dobbelte. Og i 70-200 mm-klassen, der det finnes en større andel objektiver for speilløse fullformatkameraer enn i 70-300 mm-klassen, finner man enkelte objektiver som veier tre ganger så mye og koster fire ganger så mye.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
TAMRONSK: Tamrons 70-300 mm-objektiv har en stilregn design som vi kjenner fra mange tidligere Tamron-objektiver. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde)

Så vekt, størrelse og pris er definitivt gode salgsargumenter for det nye Tamron-objektivet for Sonys E-fatning. Hva ellers byr objektivet på?

Stillegående

Nettstedet Newsshooter spekulerer på om det nye Tamron-objektivet for Sonys fullformatkameraer er videreutviklet fra objektiver med lignende spesifikasjoner som Tamron tidligere har lansert for speilreflekskameraer fra Nikon og Canon.

Sony a7C
HVA MED A7C?: Det nye kompakte og lette Tamron-objektivet – som vel å merke ikke er med på dette bildet – er kanskje en passende match for Sonys nye og kompakte fullformatkamera a7C? (Pressefoto: Sony) (Klikk for større bilde.)

Blant egenskapene som Tamron selv trekker fram, er en stillegående autofokusmotor – Tamron kaller den for en RXD-trinnmotor, som står for Rapid eXstra-silent stepping Drive. Autofokusmotoren skal være kompatibel med mange kamerafunksjoner fra Sony, inkludert den innebygde bildestabiliseringen i kamerahuset. Slik jeg tolker beskrivelsen i pressemeldingen og i listen over tekniske data betyr dette at objektivet ikke har noen egen innebygd optisk bildestabilisering, men utnytter den innebygde IBIS-stabiliseringen i Sonys speilløse kameraer.

I så måte skiller objektivet seg fra den mest nærliggende konkurrenten fra Sony selv, Sony FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS, som har innebygd optisk bildestabilisering – hos Sony kalt Optisk SteadyShot – som samarbeider med bildestabiliseringen i kamerahuset. Dette objektivet er imidlertid mer enn dobbelt så dyrt og nesten dobbelt så tungt som det nye Tamron-objektivet.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
FRA FULLFORMAT TIL APS-C: 70-300 mm-brennvidden man får på Sonys fullformatkameraer blir til 105-450 mm hvis man setter objektivet på et av Sonys APS-C-kameraer. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Objektivet fra Tamron er tilpasset Sonys fullformatkameraer, men E-fatningen gjør at objektivet også kan brukes på Sonys APS-C-kameraer, for eksempel kameraene i a6000-serien. Da vil brennviddeomfanget tilsvare cirka 105-450 mm.

Sannsynligvis vil det kompakte objektivet være en god match til Sonys nyeste fullformatkamera, det kompakte Sony a7C, i hvert fall hvis vi bare på ser på dette med størrelse og vekt. Jeg har imidlertid hverken prøvd Sony a7C eller Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD, så jeg medgir at grunnlaget for påstanden er litt spinkelt.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
BESKYTTET: Tamrons 70-300 mm-objektiv ser ut til å ha grei allværsbeskyttelse. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Ellers er det nye Tamron-objektivet utstyrt med det som ser ut til å være grei allværs-beskyttelse, med forseglinger plassert ved objektivets festepunkter og andre kritiske steder for å hindre at fuktighet og støv trenger inn, ifølge pressemeldingen.

67 mm filterdiameter

Tamron gjør et poeng av at filterdiameteren på det nye objektivet er 67 mm. Har det noen betydning? Ja, faktisk, i hvert fall hvis du er ivrig Tamron-bruker og har flere Tamron-objektiver i fotobagen. Tamron har standardisert på 67 mm filterdiameter for sine objektiver for speilløse fullformatkameraer, og det betyr at du kan bruke filtrene om igjen på flere objektiver. Kjekt hvis du for eksempel har investert i dyre polariseringsfiltre.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
BÆREKRAFTIG: I øyeblikket har Tamron hele åtte objektiver for Sonys E-fatning med samme filterdiameter, så her kan man spare penger på gjenbruk av filtre. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Tamrons utvalg av fullformatobjektiver med 67 mm filterdiameter omfatter zoomobjektivene 28-75mm F/2.8, 17-28mm F/2.8, 70-180mm F/2.8, 28-200mm F2.8-5.6 og det nye 70-300mm F/4.5-6.3 samt tre objektiver med fast brennvidde: 24mm F/2.8, 35mm F/2.8 og 20mm F/2.8.

Objektivet er bygd opp av 15 linseelementer fordelt på 10 linsegrupper. Ett av linseelementene er av såkalt lavspredningstype – LD, Low Dispersion – som skal redusere kromatisk fargeblødning forårsaket av ulik brytning lys med forskjellig bølgelengde.

Er det slik Tamron resonnerer?

Blant telezoomobjektivene på markedet for speilløse fullformatkameraer finnes det mange som er forholdsvis store, tunge og dyre. Ikke minst kameraprodusentene selv, som for eksempel Canon og Nikon, ser ut til å prioritere å utvikle slike objektiver fremfor mindre og lettere objektiver. Kanskje for å vise speilløs-skeptikerne blant profesjonelle fotografer og pengesterke entusiaster at man får topp bildekvalitet med speilløst også. Da får høy lysstyrke, flott bokeh og optiske elementer av beste kvalitet forrang på bekostning av pris, størrelse og vekt.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
A7 II: Tamrons nye 70-300 mm-objektiv montert på et Sony a7-kamera. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Akkurat objektiver med 70-300 mm-zoomomfang konstruert for speilløse systemkameraer finnes det riktignok ikke så mange av på markedet ennå. De fleste objektiver med dette brennviddeomfanget er gjerne noen år gamle og bygd for speilreflekskameraer. For Sonys FE-fatning, altså objektiver designet for Sonys fullformatkameraer med E-fatning, finner vi imidlertid et 70-300 mm-objektiv fra Sony selv, med en vekt på over 850 gram.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
FELLESFILTER: Det nye Tamron-objektivet har 67 mm filterfatning, slik mange av Tamrons objektiver for fullformatkameraer har. Kjekt hvis man vil bruke samme filter på flere objektiver. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Jakter vi på objektiver med et nærliggende zoomomfang for speilløse fullformatkameraer, må vi nøye oss med et zoomormfang på 70-200 mm. Da finner vi en håndfull objektiver fra speilløse fullformatkameraer fra Canon, Nikon, Sony og Panasonic, de fleste er forholdsvis lyssterke og dyre – og gjerne med en vekt fra rundt 1 kg og oppover. Ypperlig optikk for målgruppen, naturligvis.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
LETT Å TA MED SEG: Tamrons 70-300 mm-objektiv for Sonys E-fatning bør ikke skremme noen fra å ta det med seg ut på tur. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Men Tamron ser ut til å være blant dem som erkjenner at det også finnes en del brukere av speilløse fullformatkameraer som ikke har råd til optikk til femsifrede beløp og som heller ikke ønsker å bære med seg stor og tung optikk som proffene må slepe med seg fordi oppdraget krever det. En del av oss fotograferer mest på fritiden, gjerne i sammenheng med annen aktivitet som krever at vi også må dra med oss annen bagasje – det være seg ryggsekk med turutstyr og niste, eller kanskje man er ute og sykler eller går og skyver barnevogn. Det kan til og med være arbeidssituasjoner der lett kamerautstyr er nødvendig. Som teknologijournalist har jeg trålet mang en messehall medbrakt kamerautstyr, bærbar PC med lader og annet tilbehør, notatblokk og skriveutstyr – og utover dagen en stadig tyngre bag med pressemeldinger, i hvert fall i før-digital tid. Da var det grenser for hvor tungt kamerautstyr jeg orket å ta med meg. Preferansen for lett kamerautstyr har vedvart.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
SONY + TAMRON: Tamron vil gjerne få fram budskapet om at Tamron-optikk hører naturlig hjemme i fotobagen til en Sony-bruker. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Det er rett og slett mange situasjoner der stort og tungt kamerautstyr er uhensiktsmessig. Tamron ser ut til å være bevisst på dette. Det er nesten så man kan tro at Tamron hinter litt om dette ved at flere av pressebildene som ledsaget pressemeldingen om det nye 30-700 mm-objektivet viser kamera og objektiv plassert inn i situasjoner der de mer inngår som en del av turutstyret enn som kamerautstyret til en profesjonell fotograf på jobb.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
UT PÅ TUR: Nok et eksempel på hvordan Tamron ser ut til å ville ha oss til å mene at det nye 70-300 mm-objektivet er en naturlig reisekamerat på tur. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Vi bør imidlertid ikke stikke under en stol at noe av straffen – generelt – for å velge kompakte og lette objektiver gjerne er dårligere lysstyrke, dårligere nærgrense og dårligere bildekvalitet enn med større og dyrere objektiver. For en del fotointeresserte er det også et dilemma om man skal holde seg til kameraprodusentens egne objektiver eller ta sjansen på tredjepartsoptikk. Det ser imidlertid ut til at objektiver fra tredjepartsprodusenter som Tamron, Sigma og andre har mye bedre ry i dag enn for en del år siden.

Prisen

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 kommer i salg i Norge i slutten av oktober 2020, og prisen vil være cirka 8.000 kroner, ifølge pressemeldingen fra importøren Focus Nordic. Tamron tar imidlertid forbehold om at korona-pandemien kan skape forsinkelser i leveringen.

Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD
E-MOUNT: Tamron satser på Sonys E-fatning med det nye 70-300 mm-objektivet. (Pressefoto: Tamron) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde70-300 mm
LysstyrkeF/4,5-6,3
Minste blenderåpningf/22-32
Konstruksjon15 linseelementer i 10 grupper
AntirefleksbehandlingIkke oppgitt
NærgrenseVidvinkel: 0,8 m. Tele: 1,5 m.
Filterstørrelse67 mm
Antall blenderlameller7 (avrundet blenderåpning)
Lengde148 mm
Diameter77 mm
VektCa. 545 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.