Objektivprodusenten Tamron er på banen med det selskapet kaller verdens minste og letteste telezoomobjektiv myntet på Sonys fullformatkameraer med E-fatning. Det vil for eksempel si Sony a7-kameraene. I tillegg til at objektivet har moderat pris, kan man spare litt på at man kan bruke de samme filtrene som på Tamrons øvrige objektiver for speilløse fullformatkameraer.
Med en vekt på bare litt i overkant av 0,5 kg er det nye 70-300 mm-objektivet – det hele og fulle navnet er Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD – definitivt lite og lett for sin klasse. Det er ikke vanskelig å finne objektiver med samme brennviddeomfang som veier opp mot det dobbelte. Og i 70-200 mm-klassen, der det finnes en større andel objektiver for speilløse fullformatkameraer enn i 70-300 mm-klassen, finner man enkelte objektiver som veier tre ganger så mye og koster fire ganger så mye.
Så vekt, størrelse og pris er definitivt gode salgsargumenter for det nye Tamron-objektivet for Sonys E-fatning. Hva ellers byr objektivet på?
Stillegående
Nettstedet Newsshooter spekulerer på om det nye Tamron-objektivet for Sonys fullformatkameraer er videreutviklet fra objektiver med lignende spesifikasjoner som Tamron tidligere har lansert for speilreflekskameraer fra Nikon og Canon.
Blant egenskapene som Tamron selv trekker fram, er en stillegående autofokusmotor – Tamron kaller den for en RXD-trinnmotor, som står for Rapid eXstra-silent stepping Drive. Autofokusmotoren skal være kompatibel med mange kamerafunksjoner fra Sony, inkludert den innebygde bildestabiliseringen i kamerahuset. Slik jeg tolker beskrivelsen i pressemeldingen og i listen over tekniske data betyr dette at objektivet ikke har noen egen innebygd optisk bildestabilisering, men utnytter den innebygde IBIS-stabiliseringen i Sonys speilløse kameraer.
I så måte skiller objektivet seg fra den mest nærliggende konkurrenten fra Sony selv, Sony FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS, som har innebygd optisk bildestabilisering – hos Sony kalt Optisk SteadyShot – som samarbeider med bildestabiliseringen i kamerahuset. Dette objektivet er imidlertid mer enn dobbelt så dyrt og nesten dobbelt så tungt som det nye Tamron-objektivet.
Objektivet fra Tamron er tilpasset Sonys fullformatkameraer, men E-fatningen gjør at objektivet også kan brukes på Sonys APS-C-kameraer, for eksempel kameraene i a6000-serien. Da vil brennviddeomfanget tilsvare cirka 105-450 mm.
Sannsynligvis vil det kompakte objektivet være en god match til Sonys nyeste fullformatkamera, det kompakte Sony a7C, i hvert fall hvis vi bare på ser på dette med størrelse og vekt. Jeg har imidlertid hverken prøvd Sony a7C eller Tamron 70-300mm F4.5-6.3 Di III RXD, så jeg medgir at grunnlaget for påstanden er litt spinkelt.
Ellers er det nye Tamron-objektivet utstyrt med det som ser ut til å være grei allværs-beskyttelse, med forseglinger plassert ved objektivets festepunkter og andre kritiske steder for å hindre at fuktighet og støv trenger inn, ifølge pressemeldingen.
67 mm filterdiameter
Tamron gjør et poeng av at filterdiameteren på det nye objektivet er 67 mm. Har det noen betydning? Ja, faktisk, i hvert fall hvis du er ivrig Tamron-bruker og har flere Tamron-objektiver i fotobagen. Tamron har standardisert på 67 mm filterdiameter for sine objektiver for speilløse fullformatkameraer, og det betyr at du kan bruke filtrene om igjen på flere objektiver. Kjekt hvis du for eksempel har investert i dyre polariseringsfiltre.
Tamrons utvalg av fullformatobjektiver med 67 mm filterdiameter omfatter zoomobjektivene 28-75mm F/2.8, 17-28mm F/2.8, 70-180mm F/2.8, 28-200mm F2.8-5.6 og det nye 70-300mm F/4.5-6.3 samt tre objektiver med fast brennvidde: 24mm F/2.8, 35mm F/2.8 og 20mm F/2.8.
Objektivet er bygd opp av 15 linseelementer fordelt på 10 linsegrupper. Ett av linseelementene er av såkalt lavspredningstype – LD, Low Dispersion – som skal redusere kromatisk fargeblødning forårsaket av ulik brytning lys med forskjellig bølgelengde.
Er det slik Tamron resonnerer?
Blant telezoomobjektivene på markedet for speilløse fullformatkameraer finnes det mange som er forholdsvis store, tunge og dyre. Ikke minst kameraprodusentene selv, som for eksempel Canon og Nikon, ser ut til å prioritere å utvikle slike objektiver fremfor mindre og lettere objektiver. Kanskje for å vise speilløs-skeptikerne blant profesjonelle fotografer og pengesterke entusiaster at man får topp bildekvalitet med speilløst også. Da får høy lysstyrke, flott bokeh og optiske elementer av beste kvalitet forrang på bekostning av pris, størrelse og vekt.
Akkurat objektiver med 70-300 mm-zoomomfang konstruert for speilløse systemkameraer finnes det riktignok ikke så mange av på markedet ennå. De fleste objektiver med dette brennviddeomfanget er gjerne noen år gamle og bygd for speilreflekskameraer. For Sonys FE-fatning, altså objektiver designet for Sonys fullformatkameraer med E-fatning, finner vi imidlertid et 70-300 mm-objektiv fra Sony selv, med en vekt på over 850 gram.
Jakter vi på objektiver med et nærliggende zoomomfang for speilløse fullformatkameraer, må vi nøye oss med et zoomormfang på 70-200 mm. Da finner vi en håndfull objektiver fra speilløse fullformatkameraer fra Canon, Nikon, Sony og Panasonic, de fleste er forholdsvis lyssterke og dyre – og gjerne med en vekt fra rundt 1 kg og oppover. Ypperlig optikk for målgruppen, naturligvis.
Men Tamron ser ut til å være blant dem som erkjenner at det også finnes en del brukere av speilløse fullformatkameraer som ikke har råd til optikk til femsifrede beløp og som heller ikke ønsker å bære med seg stor og tung optikk som proffene må slepe med seg fordi oppdraget krever det. En del av oss fotograferer mest på fritiden, gjerne i sammenheng med annen aktivitet som krever at vi også må dra med oss annen bagasje – det være seg ryggsekk med turutstyr og niste, eller kanskje man er ute og sykler eller går og skyver barnevogn. Det kan til og med være arbeidssituasjoner der lett kamerautstyr er nødvendig. Som teknologijournalist har jeg trålet mang en messehall medbrakt kamerautstyr, bærbar PC med lader og annet tilbehør, notatblokk og skriveutstyr – og utover dagen en stadig tyngre bag med pressemeldinger, i hvert fall i før-digital tid. Da var det grenser for hvor tungt kamerautstyr jeg orket å ta med meg. Preferansen for lett kamerautstyr har vedvart.
Det er rett og slett mange situasjoner der stort og tungt kamerautstyr er uhensiktsmessig. Tamron ser ut til å være bevisst på dette. Det er nesten så man kan tro at Tamron hinter litt om dette ved at flere av pressebildene som ledsaget pressemeldingen om det nye 30-700 mm-objektivet viser kamera og objektiv plassert inn i situasjoner der de mer inngår som en del av turutstyret enn som kamerautstyret til en profesjonell fotograf på jobb.
Vi bør imidlertid ikke stikke under en stol at noe av straffen – generelt – for å velge kompakte og lette objektiver gjerne er dårligere lysstyrke, dårligere nærgrense og dårligere bildekvalitet enn med større og dyrere objektiver. For en del fotointeresserte er det også et dilemma om man skal holde seg til kameraprodusentens egne objektiver eller ta sjansen på tredjepartsoptikk. Det ser imidlertid ut til at objektiver fra tredjepartsprodusenter som Tamron, Sigma og andre har mye bedre ry i dag enn for en del år siden.
Prisen
Tamron 70-300mm F4.5-6.3 kommer i salg i Norge i slutten av oktober 2020, og prisen vil være cirka 8.000 kroner, ifølge pressemeldingen fra importøren Focus Nordic. Tamron tar imidlertid forbehold om at korona-pandemien kan skape forsinkelser i leveringen.
Tekniske data
Brennvidde | 70-300 mm |
Lysstyrke | F/4,5-6,3 |
Minste blenderåpning | f/22-32 |
Konstruksjon | 15 linseelementer i 10 grupper |
Antirefleksbehandling | Ikke oppgitt |
Nærgrense | Vidvinkel: 0,8 m. Tele: 1,5 m. |
Filterstørrelse | 67 mm |
Antall blenderlameller | 7 (avrundet blenderåpning) |
Lengde | 148 mm |
Diameter | 77 mm |
Vekt | Ca. 545 gram |