Tamrons 17-50 mm-zoom vekker oppsikt

Tamron 17-50 mm
NY ZOOM: Tamron 17-50mm F/4 Di III VXD kommer på markedet utpå høsten og vil være utstyrt med Sony E-fatning. (Pressefoto: Tamron.)

Tamron varsler at selskapet er i ferd med å utvikle et nytt objektiv myntet på Sonys fullformat-kameraer: Tamron 17-50mm F/4 Di III VXD. Det spesielle zoom-omfanget ser ut til å vekke oppsikt.

Tamron hevder – åpenbart med rette, siden ingen protesterer – at dette er verdens første zoomobjektiv for speilløse fullformat-kameraer med akkurat dette brennvidde-omfanget, 17-50 mm. Altså fra ganske kraftig vidvinkel til normal-brennvidde.

Tamron lanserte riktignok et objektiv med samme brennvidde-omfang så tidlig som i 2008, med fatning for flere kamera-merker. Men det var et 17-50 mm-objektiv designet for APS-C-kameraer, ikke fullformat.

Positiv mottakelse

De første nyhetsomtalene etter Tamrons kunngjøring gir grunn til å tro at det nye objektivet kan få en positiv mottakelse når det kommer i salg utpå høsten 2023. En del leserkommentarer ser ut til å støtte opp om dette.

Blant egenskapene som trekker opp, er en fast største blenderåpning – f/4.0 – gjennom hele zoomområdet. Dessuten gjør den interne zoom-mekanismen at objektivets ytre lengde ikke endrer seg når man zoomer. Dette bidrar også til en stødig balanse som gjør at man ikke trenger å re-balansere innstillingene hvis man har plassert kameraet på en gimbal og ønsker å endre zoom-innstillingen på objektivet.

For hvem?

Tamron understreker at det nye 17-50 mm-objektivet egner seg like godt til video som til foto. Blant bruksområdene som Tamron nevner, er landskap, portretter, gatebilder, arkitektur og arrangementer.

Tamron 17-50 mm
TAMRON: Hovedkvarteret til Tamron i Saitama, noen få mil nord for Tokyo. Selskapet ble etablert i 1950. Største aksjonær siden 2020 har vært Sony. (Foto: Wikimedia Commons, Ocdp, CC BY SA 3.0.) (Klikk for større bilde.)

Focus Nordic, den norske distributøren, presenterer det nye objektivet et allsidig «walk around»-objektiv som er praktisk og lett å ta med seg, blant annet fordi det eliminerer behovet for hyppige objektivbytter. Supplerer man med et moderat teleobjektiv eller en tele-zoom, er man godt dekket for mange typer motiver som man treffer på når man er ute og rusler.

Ingen stabilisering

Det nye Tamron-objektivet har ingen innebygd stabiliseringsløsning. Konstruksjonen skal imidlertid være værsikret, og det er fluorbelegg på frontlinsen.

Nærgrensen er oppgitt til 19 cm i vidvinkel-modus og 30 cm i tele-modus. Filterstørrelsen er 67 mm, som er det samme som de fleste andre Tamron-objektiver. Objektivet støtter Tamron Lens Utility, der man via en USB-C-kabel kan oppdatere objektivets fastvare og endre visse innstillinger i objektivet ved hjelp av en Windows-PC, Mac eller Android-mobil.

Tamron har foreløpig ikke sagt noe om hvor mye det nye objektivet kommer til å veie. Jeg har sett spekulasjoner på opp mot 500 gram og i ett tilfelle en mer konkret begrunnet spekulasjon på 460 gram. Litt tungt, kanskje, i hvert fall for dem som foretrekker små og lette objektiver. Men dette veies kanskje bokstavelig talt opp av det hendige brennviddeomfanget og intern-zoomingen som gjør at objektivet ikke endrer lengde når man endrer zoom-innstilling.

Objektivet er et såkalt FE-objektiv, som vil si at det er designet for Sonys speilløse fullformat-kameraer, selv om det også kan brukes på Sonys APS-C-kameraer. 

Prisen

Ifølge Focus Nordic vil prisen bli kunngjort når kameraet kommer på markedet. Noen dato er ikke nevnt, bare en vag formulering om «høsten 2023».

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.