Tett Leica-Huawei-samarbeid likevel

Leica. Huawei P9.
Leica og Huawei har samarbeidet tett for å bringe mobilfoto til et nytt nivå, fremholder selskapene. Her er Leicas nye hovedkvarter i Wetzlar i Tyskland fotografert under Leicas hundreårsjubileum i 2014. (Foto: Toralv Østvang. Innfelt Huawei P9-bilde: Foto Huawei).

Leica og Huawei rykker nå ut med oppklaring av hvor tett samarbeidet mellom de to om utvikling av mobilkameraer egentlig er.

Spekulasjonene har gått høyt etter at Huawei lanserte sin nyeste mobiltelefon om hvor tett samarbeidet mellom Huawei og Leica egentlig har vært.

Huawei er blitt beskyldt for å ha skrytt på seg et samarbeid som egentlig bare har vært lisensiert anvendelse av Leica-teknologi, angivelig for å sikre seg markedsføringsfordeler av Leica-navnet.

– Intenst teknologisk samarbeid

Nå har Huawei og Leica i fellesskap gått ut med en oppklaring der det fremgår at det ikke skal være tvil om at de to selskapene faktisk har samarbeidet tett om optikken i de nye Huawei-mobilene.

Faktisk brukes uttrykket «intenst teknologisk samarbeid».

Som vi skrev her på Kamerablogg.no 7. april, har Huawei lansert to nye mobiltelefoner, P9 og P9 Plus, med dobbelt kamerasystem utviklet i samarbeid med den legendariske tyske kameraprodusenten Leica.

Beskyldt for tvilsom markedsføring

Det har imidlertid vært uklart hvordan samarbeidet mellom de to selskapene egentlig har vært. Noen har tolket informasjonen som er kommet slik at Huawei egentlig bare har fått en eller annen lisensavtale med Leica og deretter brukt Leica-navnet for alt det er verdt i markedsføringen.

Nettstedet DroidLife er blant dem som har kritisert Huawei kraftig for dette. I en artikkel skriver nettstedet at optikken i de nye Huawei-mobilene egentlig stammer fra den kinesiske optikkfabrikanten Sunny Optical, som skal være en av verdens største produsenter av komponenter til mobiltelefoner.

– Leica har hatt praktisk talt null input når det gjelder kameraet i seg selv, men har i stedet lånt ut sertifisering av optikkmodulen uten å bistå med noen hjelp i utviklingen eller produksjonen av optikken, skrev nettstedet, og konkluderte slik: – For å oppsummere, nei, dette er ikke Leica-linser.

Huawei ble altså beskyldt for å drive med tvilsom markedsføring.

Slår tilbake

Men nå har Leica og Huawei i fellesskap slått tilbake.

I en uttalelse fra Leica og Huawei, sendt ut fra Düsseldorf og datert 21. april, fremgår det at de to selskapene har samarbeidet intenst om optikken i Huawei P9 og P9 Plus.

I uttalelsen vises det til at de to selskapene kunngjorde et langsiktig strategisk partnerskap i februar i år.

Uttalelsen er publisert i sin helhet i nevnte DroidLife.

I uttalelsen skriver Huawei og Leica at kameramodulen i P9-serien og bildekvaliteten som oppnås gjennom den, er et resultat av intensivt teknologisk samarbeid mellom Huawei og Leica.

«Leica har vært dypt involvert i utviklingen av kameramodulen i P9 og P9 Plus. Vårt felles mål var å oppnå best mulig bilderesultat og optisk bildeytelse for å kunne tilby kundene i smartmobil-fotosegmentet den best mulige bildekvaliteten. Resultatet heiser smartmobilfotografering til et helt nytt nivå», skriver Leica og Huawei.

De to lister opp en rekke punkter for Leicas bidrag til P9-mobilene:

  • Samarbeid om utvikling, evaluering og optimalisering av optisk design (linseberegninger) i tråd med Leicas standarder.
  • Samarbeid om utvikling av den mekaniske konstruksjonen av kameramodulen for å redusere strølyseffekter («ghost and flare»).
  • Definisjon av bildekvalitet i betydningen fargegjengivelse/fargetroverdighet, hvitbalanse, strølysreduksjon («ghost and flare»), eksponeringsnøyaktighet, dynamisk bildeomfang, skarphet og støykarakteristikk.
  • Prosessering av bildedata ved hjelp av Leicas langvarige ekspertise innen optisk og digital signalprosessering.
  • Definisjon av de strengeste felles kvalitetsstandarder og krav til produksjonsystemene for masseproduksjon hos Huawei for å sikre konsistent høy kvalitet.

Til slutt fastslår uttalelsen at Leicas ekspertise er anerkjent verden over basert på selskapets evne til å garantere for de minste avviksgrensene på markedet. – Dette rettmessige kravet på eksellense er naturligvis også en integrert komponent i vårt teknologipartnerskap og er implementert i Huaweis produksjonsprosess av P9-kameramodulen for å sikre kompromissløs kvalitet, heter det.

Da gjenstår det bare å se hva uavhengige tester viser om kamerakvaliteten på de nye Huawei-mobilene. Vi venter i spenning…

Les mer om Leica hos PC World Norge.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.