Kameranytt.no

Tettere på med Leica-vidvinkel i ny design

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
KOMPAKT KOMBO: Leica M11 påmontert det nye Summilux-M 35mm f/1,4-objektivet. (Pressefoto: Leica.)

Leica lanserer nå en redesignet utgave av et av sine aller mest klassiske objektiver, et 35 mm vidvinkelobjektiv med høy lysstyrke. Blant nyhetene er ny nærgrense, men man må bruke Live View-skjermen eller ekstern søker for å sjekke om bildet blir skarpt når man er tett på.

Leica Summilux-M 35mm f1.4 ASPH er det hele og fulle navnet på det nye objektivet. Såvidt jeg kan se, er navnet uendret fra forgjengerne. Hvis du skulle finne på å bestille et eksemplar, bør du derfor kanskje forsikre deg om at du får 2022-modellen og ikke forrige versjon?

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
LYSSTERKT: Summilux-objektivene er lyssterke objektiver, med f/1,4 som største blenderåpning. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Summilux = f/1,4

Selv om det fremgår av det hele og fulle navnet at dette er et lyssterkt objektiv med største blenderåpning på f/1,4, vil det vel være nok for Leica-kjennere å få høre at det dreier seg om et Summilux-objektiv. Er man derimot ikke fullbefaren Leica-kjenner, kan man jo lese min artikkel fra februar 2021 med tittelen Vet du hvorfor det heter Summicron? Der gjennomgår jeg tradisjonen fra Leicas navngiving av sine objektiver med egne «familienavn» basert på objektivenes lysstyrke. Alle Summilux-objektivene har lysstyrke f/1,4. I den nevnte artikkelen får du også litt opplæring i latin, for Summilux-navnet har naturligvis latin-språklige røtter.

Klassisk reportasje-objektiv

Som M-en i navnet viser, er det nye 35 mm-objektivet bygd for Leica M-kameraene, altså rammesøker-kameraene som for eksempel Leica M11 eller et av de andre digitale eller filmbaserte Leica M-kameraene.

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
KLASSISK: Kan man tenke seg noe mer klassisk kamera-design enn Leica M11 med et kompakt og lyssterkt 35 mm reportasjeobjektiv? (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Brennvidden er det som Leica selv kaller en klassisk reportasje-brennvidde som Leica utdyper slik: «En subtil vidvinkel-kvalitet der motivet glir inn i omgivelsene i naturlige dimensjoner uten forvrengninger». (Kameranytts oversettelse fra Leicas engelsk-språklige nettsted.)

Historien

Det første Summilux M-objektivet med brennvidde på 35 mm kom på markedet i 1961. Ifølge kamera-skribent Ken Rockwell var gjengivelsen litt myk på åpen blender, f/1,4, men ellers med en bildeskarphet som gjorde det til en vinner. Objektivet hadde sju sfæriske linseelementer i fem grupper.

I 1990 fikk det en etterfølger med ordet Aspherical lagt til i navnet, med ni linseelementer fordelt på fem grupper, hvorav to asfæriske linseelementer. To av linseelementene, fremre og bakre, var konkave og buet innover.

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
KOMPAKT: Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH er på Leica-vis et kompakt, men likevel lyssterkt vidvinkelobjektiv som bare veier 338 gram. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)
Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
SØLVFARGET: Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH er blant Leica-objektivene som også kan leveres i sølvfarge. Kanskje ikke så diskret som den sorte varianten, men noen av oss synes det er litt stiligere. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Dette objektivet fikk bare fire års levetid og ble byttet ut i 1994 med det som har samme navn som etterfølgeren som er lansert nå: Leica 35mm f/1.4 Summilux-M ASPH.

Ytterligere en ny versjon kom i 2010. Godeste Ken Rockwell betegnet det som verdens beste 35 mm-objektiv. Intet mindre. Riktignok kalte han også forgjengeren det samme…

Den eneste kritikken mot objektivet ifølge Rockwell er at det kan blokkerer litt av synsfeltet i nedre høyre hjørne av gjennomsiktssøkeren på Leica M-kameraene. For dem som synes det er et problem, anbefaler Rockwell å montere en Visoflex-søker på kameraet. (Mer om Visoflex lenger nede i artikkelen.)

Tettere på

Den viktigste nyheten med 2022-utgaven av Summilux 35 mm er trolig at nærgrensen er blitt kortere. Før var den 70 centimeter, nå er den krympet til 40 cm. Viktig? Ja, definitivt for noen, kanskje for en god del.

Leica Visoflex 1
KJEKT MED SØKER: Visoflex 2 er den nye elektroniske søkeren for Leicas M10- og M11-kameraer. Med det nye 35 mm-objektivet er søkeren nyttig for å sjekke fokus når man er som tettest på motivet. (Pressefoto: Leica.)

Håndteringen av den nye nærgrensen høres imidlertid litt komplisert ut, i hvert fall for oss som til daglig bruker moderne kamera og optikk med autofokus. Rammesøker-kameraer har som kjent bare manuell fokusering. Med det nye 35 mm-objektivet fungerer dette som normalt fra uendelig ned til den gamle nærgrensen på 70 cm. Er hovedmotivet enda nærmere, kjenner man en lett merkbar motstand i fokuseringen i området mellom 70 og 40 cm. Da kan man ikke lenger bruke rammesøkeren til å sjekke fokus, men må svitsje til enten en Visoflex-søker – en ekstern elektronisk søker til å plassere i blitsskoen – eller sjekke fokus på LCD-skjermen bak på kameraet. Et tredje alternativ er å sjekke fokus på Leica Fotos-appen. Å hente opp mobilen for å sjekke fokus midt under fotograferingen høres unektelig litt tungvint ut. Det blir spennende å få se dette demonstrert.

Nye Leica Visoflex 2 til Leica M10 og M11 har en OLED-skjerm på 3,7 megapiksler.

Ifølge pressemeldingen er den reduserte nærgrensen gjort mulig ved hjelp av en patentsøkt såkalt Double Cam Unit som Leica har utviklet. Dette nesten dobler rotasjonsvinkelen på fokuseringen til 176 grader sammenlignet med forrige utgave av objektivet, vel å merke uten at det går ut over den kompakte størrelsen på objektivet, ifølge Leica.

Flere blenderlameller

I den nye utgaven av 35 mm Summilux-M-objektivet har Leica valgt å benytte elleve blenderlameller. På forgjengeren var tallet ni.

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
SORT ELLER SØLV: Selv om det nye 35 mm Summilux-objektivet er tilgjengelig både i sort og i sølvfarge, har Leica valgt å legge ut dette pressebildet med sort objektiv på sølvfarget kamerahus. Det hadde vært kjekt å se «sølv mot sølv» også. Noen av oss hadde vel syntes det hadde vært stilig? (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Den synlige effekten av denne forbedringen skal være bedre bokeh, altså objektivets evne til å gjengi elementer ute av fokus – i forgrunnen og bakgrunnen – på en myk, behagelig og i beste fall elegant måte.

En del mener kanskje at bokeh ikke har noen særlig betydning når det gjelder vidvinkel-objektiver, siden de i utgangspunktet har mye større dybdeskarphet-område enn teleobjektiver har. Men ikke minst takket være den forbedrede nærgrensen vil det sikkert være mulig å utnytte bokeh-effekten enda bedre enn før med nye Leica Summilux-M 35mm f/1.4 ASPH.

Integrert solblender

Tidligere var Summilux 35 mm-objektivet utstyrt med en avtagbar firkantet solblender, men den nye versjonen av objektivet har isteden fått en rund solblender som er integrert i objektivet og som trekkes ut ved bruk.

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
ELEGANT: Leica M11 med et kompakt Summilux-objektiv gjør seg vel også godt som en del av interiøret. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Om dette har bidratt til å løse det angivelige gamle problemet med at objektivet og solblenderen blokkerer litt for det ene nedre hjørnet av rammesøkerbildet, gjenstår å se.

Prisen

Leica Summilux-M 35mm f1.4 ASPH i sort utgave koster 59.000 kroner, ifølge pressemeldingen fra den norske distributøren, Bresson AS. Vil du heller ha utgaven i sølvfarge, må du ut med 62.000 kroner. Objektivet vil være tilgjengelig hos utvalgte Leica-forhandlere i løpet av kort tid etter kunngjøringen i midten av september 2022.

Skulle du mangle kamerahus til å sette objektivet på, kan det jo nevnes at Leica M11 med oppløsning på 60 megapiksler koster 98.990 kroner. Samme pris for sort og sølvfarget.

Visoflex 2-søkeren koster 7.900 kroner.

Leica Summilux-M 35mm f/1,4 ASPH
MINIMALISTISK ELLER? Leicas designspråk har alltid vært ganske minimalistisk, som topp-platen av Leica M11. Men objektivene fremstår ofte som litt mer rotete i design på grunn av alle inskripsjonene og avstands-skalaene. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde35 mm, designet for fullformat
Lysstyrkef/1,4
Spesialglass-elementer1 stk. asfærisk linseelement
Minste blenderåpningf/16
Antall blenderlameller11
Konstruksjon9 linseelementer i 5 grupper
ObjektivfatningLeica M-bajonett m/6-bits koding
Maks forstørrelsesgrad1:8,9
Nærgrense0,40 m
Filterdiameter46 mm
Bildestabilisering
Motorzoom
LengdeCa. 46 mm
DiameterCa. 58 mm
VektCa. 338 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.