Kameranytt.no

Tilbake til røttene – for 220.000 kroner

Leica M-A Titan Set
TITAN: Klassiker i titan-drakt: Leica M-A Titan Set. Altså kamerahus komplett med kit-objektiv. (Pressefoto: Leica.)

Leica lanserer nå en ny spesialmodell i begrenset opplag – Leica M-A Titan Set. I tillegg til kamerahuset får man med på kjøpet det vi i gamle dager gjerne kalte et normalobjektiv, et 50 mm Leica APO-Summicron-M-objektiv. Både kamerahuset og objektivet er bygd i titan. Opplaget er begrenset til 250 enheter på verdensbasis. Det er god grunn til å tro at et par-tre sett – kanskje flere – kan finne veien til Norge.

For nordmenn flest fremstår Leicas rådyre spesialmodeller som inkarnasjonen på et slags lekeland for de rikeste blant oss. Spesialmodellene blir likevel som oftest revet bort i løpet av et par-tre dager hos de norske Leica-forhandlerne, etter det Kameranytt har fått høre fra kilder som kjenner bransjen godt. Norge har i det hele tatt hatt en god status i Leica-systemet gjennom mange år, med godt salg innenfor nisjene som Leica representerer.

Leica M-A Titan Set
KLASSISK: Et mer rendyrket klassisk kamera enn Leica M-A Titan skal det mye til å finne. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Spesialmodellene

Spesialmodellene betyr utvilsomt business for Leica, men kanskje ikke nødvendigvis «big business». Det er fort gjort å lage et regnestykke rundt den spesialmodellen som Leica nå har kunngjort. Hvis man tar utgangspunkt i den norske prisen for Leicas titan-utgave, snakker vi om en omsetnings-sum på brutto rundt 55 millioner kroner – hvis alle skulle ha blitt solgt i Norge, vel å merke. Men trekker vi fra forskjellige varianter av moms og andre skatter og avgifter rundt omkring i verden samt utviklings- og produksjonskostnadene, sitter nok Leica igjen med et vesentlig mindre sluttbeløp. På den andre siden viser jo hyppigheten i lanseringen av slike spesialmodeller at dette er noe som Leica finner det formålstjenlig å drive med.

Artikkelen i lenken nedenfor inneholder en oversikt over noen av spesialutgavene Leica har kommet med i senere år:

LES OGSÅ: Leica hyller krigsfotografer med kevlar-kamera

Super-analogt

Ved i det hele tatt å omtale det «nye» titan-kameraet bryter jeg med sin egen formålsparagraf for dette nettstedet. På «Om Kameranytt»-siden står det at «Kameranytt.no handler om digitalkameraer, med hovedvekt på produkter som er interessante for kameraentusiaster.». I hvilken grad kameraentusiaster er interessert i Leica M-A Titan vet jeg ikke. Men det er jo alt annet enn et digitalkamera. Tvert imot er det et klassisk film-basert mekanisk stillbilde-kamera helt uten noe som helst elektronikk, hverken digital eller annen elektronikk.

Og nettopp dét er et av salgsargumentene. Som det står i pressemeldingen: «Leica M-A Titan er et mekanisk kamerahus som verken er avhengig av strøm, batterier eller datatilkobling. Dette er også selve symbolet på Leicas filosofi om å konsentrere seg om det vesentlige – en retur til fotografering i sin reneste form.»

Leica M-A Titan Set
INGEN LCD-SKJERM: På baksiden av Leica M-A finner man ikke noen LCD-skjerm – hverken på originalen eller på titan-utgaven. ISO-hjulet har ingen annen funksjon enn å minne fotografen på hva slags film som er lagt inn i kameraet. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

En nær slektning av den opprinnelig Leica M-A er Leica MP, introdusert i 2003. Hovedforskjellen er at dette kameraet har lysmåler og derfor også batteri. Ellers er kameraet rent mekanisk og kan brukes uten batteri hvis man stoler på at man greier seg uten å bruke lysmåleren.

I 2014 gikk Leica et steg videre. Da lanserte selskapet Leica M-A, i forbindelse med 60-årsfeiringen av Leica M3, som ble produsert i årene 1954-1966. Og akkurat som den nye titan-modellen som lanseres nå, manglet Leica M-A lysmåler. Hvis det skulle hatt lysmåler, måtte det jo hatt plass for batteri. Og det har det ikke.

Hvis jeg skulle funnet på å gå til anskaffelse av Leica M-A Titan – noe jeg ikke skal – hadde jeg vært tilbake der jeg startet med fotografering. Jeg var vel rundt 12 år gammel da jeg fikk mitt første kamera, et Kodak Retinette 1A, i første halvdel av 1960-tallet. Uten lysmåler. Anbefalt innstilling for eksponering fant jeg i pakningsvedlegget i filmboksen, og etter hvert lærte jeg meg omtrentlig innstilling. Med sort/hvitt-film fikk jeg som regel justert eventuelle feil sånn noenlunde i mørkerommet etterpå – jeg lærte meg mørkeromsarbeid i 6. klasse. Men for meg som begynte tidlig med lysbilder/dias, var det verre. Der var det ingen muligheter for etterjustering – i hvert fall ikke før vår digitale tidsalder. Nå gleder meg over å kunne skanne inn gamle dias og rette opp noen av feilene på PC-skjermen. Men om ikke annet var det lærerik fotografering.

Å ta opp et 200.000-kroners banklån for å gjenoppleve den fotogleden, er imidlertid ikke aktuelt. Da er det bedre å skaffe en filmrull til Kodak-kameraet. Hvis jeg finner igjen det.

ORIGINALEN: Leica M-A i originalutgaven – ikke bygd i titan. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Leica-titan siden 2001

Det var i 2001 at Leica produserte sitt første kamera i begrenset opplag som var lagd av titan. Den gang var det Leica M6 TTL Titanium som ble lansert. Det nye kameraet som lanseres nå, er det sjette i rekken av slike titan-kameraer fra Leicas side.

Leica påpeker at titan er et solid materiale som er kjent for sin eksepsjonelle holdbarhet. Dessuten bidrar materialet til et utseende som det ikke er mulig å oppnå med noe annet materiale.

Norsk titan, mon tro?

Ifølge Wikipedia er en av titans mest bemerkelsesverdige egenskaper at det er like sterkt som stål, men at det er omtrent 45 prosent lettere. Det er 60 prosent tyngre enn aluminium, men mer enn dobbelt så sterkt.

Videre heter det at titan ikke forekommer i ren form naturlig, men at det blant annet finnes i mineralet ilmenitt, som er råstoff for titanproduksjonen i Norge. Ilmenitt kalles gjerne også for titanjernstein.

Rundt 10 prosent av verdens ilmenittproduksjon foregår hos firmaet Titania AS i Sokndal ved Jøssingfjord i Rogaland. Firmaet ble grunnlagt i 1902 og eksisterer fortsatt, om enn nå med amerikansk eierskap. I 2021 hadde selskapet omlag 250 ansatte, ifølge Store Norske Leksikon.

Om Leica M-A Titan Set er bygd av titan med norske røtter, vites ikke.

1956-objektiv

Det medfølgende objektivet, Leica APO-Summicron-M 50 f2 ASPH er modellert etter det første Summicron-M 50mm-objektivet som Leica introduserte i 1956. En skikkelig Leica-klassiker, med andre ord. Men altså også dette nå i titan-innpakning.

LES OGSÅ: Vet du hvorfor det heter Summicron?

Leica M-A Titan Set
FRAMTREKKSARM: Utenom inskripsjonene er det vel framtmrekksarmen som er blikkfanget når man ser Leica M-A Titan ovenfra. En framtrekksarm som har en høyst nødvendig funksjon, siden kameraet er film-basert. (Pressefoto: Leica.) (Klikk for større bilde.)

Helst for samlere?

Prisen på Leica M-A Titan Set er naturligvis en klar indikasjon på at dette først og fremst er et kamera-produkt myntet på pengesterke samlere. På topplaten finner man en klassisk Leica-inngravering: «Ernst Leitz Wetzlar». I tradisjon med det opprinnelige film-baserte M-A-kameraet er titanutgaven også designet uten den røde blikkfangslogoen til Leica. I tillegg er serienummeret inngravert både på kamera og objektiv, ifølge pressemeldingen.

Det som kanskje mest av alt forsterker inntrykket av at dette er et samler-produkt, er meldingen om at det kommer i en egen presentasjonsboks med innerfôr av sort silke. Vi får håpe at i hvert fall noen av kjøperne tar kameraet og objektivet ut av boksen innimellom og bruker dem til det de er bygd for: fotografering.

Prisen

Leica M-A Titan Set koster den nette sum av 220.000 kroner, fremgår det av pressemeldingen fra den norske Leica-distributøren Bresson AS. Det er prisen for pakkeløsningen med kamerahuset og 50 mm-objektivet – enhetene fås ikke kjøpt separat.

Det står ingenting hverken i pressemeldingen eller i presentasjonen på nettsidene til Bresson AS om det følger med film. Det gjør det nemlig i omtalen av det ordinære Leica M-A-kameraet, som altså ikke er lagd i titan, men som fås i fargene sort eller sølv. Der står det at 1 stk. Kodak Tri-X 400 B/W er inkludert, altså en klassisk sort/hvitt-film. Men det er vel rimelig å anta at de som kjøper et kamera til 220.000 kroner, også har råde til en rull sort/hvitt-film i tillegg.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.