Kameranytt

Innhold

Med en ny stereomikrofon og et kombinert kamerastativ og grep med trådløs betjening vil Canon sikre seg innpass hos videobloggere og videofotografer.

[toc] Det er ikke minst brukerne av de litt mer kompakte kamera-modellene i Canons kamera-utvalg som er i målgruppen for de nye produktene, selv om kamera-grepet/-stativet kan brukes med alle slags kamera- og objektiv-kombinasjoner med en samlet vekt på opptil én kilo.

Mikrofonen kan brukes til utvalgte Canon-kameraer med mikrofoninngang – se listen nedenfor.

Når man ønsker å videofilme litt stødigere enn man får til når man holder selve kameraet i hendene, kan man bruke HG-100TBR som et håndgrep. Eller man kan benytte det som et kamerastativ med tre ben, plassert på et bord, en stol eller utendørs kanskje på en mur eller en stein.

Canon DM-E100
RUFSETE: Med den avtagbare vindbeskyttelsen ser DM-E100-mikrofonen kanskje litt rufsete ut, men lyden blir bedre. (Pressefoto: Canon)

Mikrofonen på sin side bidrar til forbedret lydopptak og redusert opptaksstøy.

Bluetooth-basert fjernkontroll

HG-100TBR er det første kombinerte stativet og grepet fra Canon som er utstyrt med trådløs betjening. Dette er basert på den integrert Bluetooth-fjernkontrollen BR-E1. Fjernkontrollen kan betjenes med én og samme hånd når produktet brukes som grep, men man kan også ta den løs fra grepet og brukes som fjernkontroll med rekkevidde på opptil omlag fem meter.

Fjernkontrollen gjøre det mulig å styre kameraets lukker, zoom, filmopptak og autofokus, vel å merke med kompatible kameraer.

360 grader

Når man monterer kameraet på stativet, kan kameraet roteres 360 grader til venstre eller høyre og låses i posisjon, enten man ønsker å gjøre opptak fra kreative vinkler eller vil gjøre opptak mens man snakker i kameraet.

Canon HG-100TBR
MED FJERNKONTROLL: Her er den uttagbare fjernkontrollen fortsatt på plass i HG-100TBR-stativet, men den kan tas ut og brukes opptil fem meter unna. (Pressefoto: Canon)

Kamerafatningen gjør det mulig å vippe kameraet 45 grader forover og 90 grader bakover, aktuelt ved videoopptak fra høye eller lave vinkler, samt i selfie-modus.

Det vippbare stativhodet åpner også for filmopptak med kameraet på høykant når det brukes med et kamera som støtter vertikal filming. Dette er i første rekke aktuelt for dem som lager innhold som skal deles på sosiale medier. I øyeblikket – oktober 2019 – er denne funksjonen bare tilgjengelig med PowerShot G7 X Mark III og EOS M200.

LES OGSÅ: Er du klar for vertikal video?

Bedre lyd

Den nye DM-E100-mikrofonen er en kondensator-designet stereomikrofon som byr på 120 graders stereolyd og følsomhet ned til -42 dB, og Canon lover at dette skal gi bedre perspektiv og mer naturtro lyd i videoopptak.

LES OGSÅ: Her Richards lydtips for video

Canon DM-E100
LETT: DM-E100-mikrofonen veier bare 64 gram. (Pressefoto: Canon)

Mikrofonen har signal/støyforhold på 66 dB, og frekvensområdet er oppgitt til fra 100 Hz til 10 kHz. Det medfølger en vindhette som beskytter mot bakgrunnsstøy utendørs.

Mikrofonen trenger ikke batteri for å fungere. Den kobles ganske enkelt til med den innebygd 3,5 mm-tilkoblingen og er klar til å ta opp lyd med en gang kameraet er slått på. Vekten er bare 64 gram.

Hva passer sammen?

Canon er kommet med noen anbefalinger om hva hvilke kameraer som passer til det nye tilbehøret.

Øverst på listen står Canon PowerShot G7 X Mark III, som beskrives som det kameraet som er best egnet til å få mest mulig ut av begge tilbehørene. Kameranytt omtalte dette kameraet i forbindelse med utprøvingen av G5 X Mark II, som vel å merke ikke har mikrofoninngang.

Canon HG-100TBR Canon DM-E100
LYD OG BILDE: Med HG-100TBR-grepet i kombinasjon med DM-E100-mikrofonen får man både bedre lyd og bedre videobilde. (Pressefoto: Canon)

LES OGSÅ: G5 X Mark II: Hendig semikompakt fra Canon

Canon HG-100TBR, altså det kombinerte grepet og stativet, anbefales for bruk med følgende Canon-produkter:

 • PowerShot G5 X Mark II
 • PowerShot G7X Mark III
 • EOS M50 og EF-M-objektiv
 • EOS M6 Mark II og EF-M-objektiv
 • EOS M200 og EF-M-objektiv
 • EOS DM-100

Hvis man bruker grepet og stativet med kamerautstyr som veier mer enn én kilo, kan det bli ubalansert når det brukes til håndholdt opptak og ustødig når det brukes som stativ, skriver Canon i pressemeldingen.

Stereomikrofonen Canon DM-E100 kan kun brukes på følgende Canon-kameraer:

 • PowerShot G7 X Mark III
 • EOS 200D
 • EOS 250D
 • EOS 800D
 • EOS 77D
 • EOS 80D
 • EOS 90D
 • EOS M50
 • EOS M6 Mark II

Prisene

Hvert av de to produktene koster cirka 1.100 kroner, og både Canon-stativet HG-100TBR og Canon-mikrofonen DM-E100 vil være tilgjengelige i desember 2019.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.