Kameranytt.no

Kreativt foto- og videolys med 36.000 farger

NanLite PavoTube II 6C
FARGERIKT: PavoTube-lampene byr på et stort utvalg farger. (Foto: NanLite)

Trenger du lyseffekter der det ser ut som om noen lyses opp av lyn, av paparazzi-blitser eller av lyset fra et knitrende leirbål? Nanlite PavoTube II 6C kan være lyset du har lett etter. Den kompakte LED-lysstaven er myntet på både video og foto – og den koster ikke skjorta.

Nå er det i og for seg ikke noe nytt med LED-basert effektbelysning for foto og video. Det norske Kick Light-prosjektet rundt 2012 inneholdt lignende ingredienser. Det dreide seg om små LED-baserte lamper styrt fra en mobil, med mulighet til å få fram all verdens lyseffekter.

Med kapital skaffet til veie via folkefinansierings-portalen Kickstarter ble det faktisk produsert et antall Kick Light-lamper. Selv kjøpte jeg i sin tid tre-fire av dem og brukte dem blant annet til produktfotografering da jeg jobbet i norske PC World og Macworld.

Men jeg opplevde lampene som ustabile. Jeg antok at det var barnesykdommer, men prosjektet overlevde ikke, så det fikk jeg aldri noen avklaring på. De som sto bak, har senere satset på profesjonell belysningsteknologi knyttet blant annet til merkevaren Luxli.

PORTABEL: PavoTube II 6C markedsføres som særdeles portabelt belysningsutstyr. (Foto: NanLite)

Beskrivelsen av hva Kick Light-lampene kunne brukes til, ligner imidlertid til forveksling skildringene av hva de nye NanLite PavoTube II 6C-lampene kan brukes til, og det vekket min nysgjerrighet. PavoTube-lampene er nå formelt lansert og kommer i salg om ikke lenge. De står allerede på prislistene hos flere norske forhandlere.

I motsetning til det nevnte norske prosjektet er NanLite PavoTube II 6C ikke rykende fersk teknologi, men er mer en slags forminsket utgave av større og dyrere lysstaver som allerede har vært på markedet en stund. Teknologien har dermed allerede bevist sin eksistensberettigelse, bør man kunne tro.

NanLite PavoTube II 6C
MEDFØLGER: Tilbehøret som følger med PavoTube II 6C er en pose til å frakte lysstaven i, en bærerem, en USB-ladekabel og noen magneter, som brukes til å feste lysstaven på for eksempel en vegg. (Foto: NanLite)

Eksisterende NanLite PavoTube 15C markedsføres som «Et tube-lys med internt batteri» til nærmere 4.700 kroner hos Foto.no, mens storebror NanLite PavoTube 30C koster nærmere 7.000 kroner hos samme forhandler. Produktene står på listene hos andre sentrale norske forhandlere også, i ulike pakke-løsninger med ett eller flere lys og forskjellige typer tilbehør.

PavoTube II 6C

Nå er det altså lillebror PavoTube II 6C som er i ferd med å bli lansert. Den lysrør-lignende lysstaven er 25 cm lang og snaut fire centimeter tykk. Vekten er cirka 260 gram, og det gjør at én eller et par slike lysstaver får plass i kamerabagen.

NanLite PavoTube II 6C
KLAR FOR STATIV: Takket være gjengene i hver ende kan PavoTube-lampen enkelt festes på et stativ. (Foto: NanLite)

Slike lysstaver er ikke tenkt å skulle være hoved-belysningen i et studio-oppsett eller på en foto- eller video-shoot ute i felten. Isteden er disse produktene tiltenkt en rolle der de bidrar til å skape supplerende stemningslys der hvor man filmer eller fotograferer. Men det finnes sikkert situasjoner der de kan brukes som det eneste lyset også.

Filming i bil

Lysstavene er spesielt velegnet til filming eller fotografering i trange omgivelser, siden de er små og slanke og kan festes omtrent hvor det måtte være. Begge endene av lysstaven er magnetisk, og det følger med et antall løse og små magnetiske metallplater. Disse kan man tape fast på en vegg eller en annen flate og så feste PavoTube-enheten på magnetene med et klikk.

NanLite PavoTube II 6C
BETJENINGEN: På baksiden av lysstaven finner man betjening og tilkobling for ladekabel. (Foto: NanLite)

Et av bruksområdene til de tidligere og større PavoTube-lysene har vært å skape belysningen inne i kupeen når man filmer i biler, enten man nå filmer fra inne i bilen eller utenfra. Nå skal dette bli enda lettere fordi PavoTube II 6C-lysstaven enda mindre enn de to forgjengerne.

Spesialeffekter

PavoTube II 6C har i alt 15 spesialeffekter å by på, mest aktuelt for video. Jeg har allerede nevnt blitslys og lyn. Har du behov for å filme en person som liksom befinner seg i et rom der lyspæren i den eneste lampen i rommet er i ferd med å gå, kan du stille inn på «Bad Bulb». Da blafrer lyset omtrent som fra en lyspære som snart sier takk for seg, og i rett sammenheng kan det jo se svært så skummelt ut.

Pulserende lys, gjenskinnet fra blålyset på et utrykningskjøretøy, diskolys, reflekser fra fyrverkeri og det blendende lyset forårsaket av en eksplosjon står også på menyen.

36.000 farger, eller 360

Lampen har variabel justering av fargetemperaturen, fra 2.700 Kelvin-grader til 7.500 K. I tillegg har du ganske mange farger å velge mellom, hele 36.000, ifølge den norske importøren. Vel å merke i såkalt HSI-modus. HSI står for fargerommet HSI – hue, saturation, intensity – som noen mener er et mer anvendelig fargerom til å beskrive eller kalibrere LED-lys enn RGB-fargerommet. På NanLites amerikanske nettsider står det derimot at man kan velge mellom 360 statiske lysfarger i RGB-spekteret. Hvilket tall som egentlig gir et riktig bilde av mulighetene med lysstaven, vet jeg ikke.

NanLite PavoTube II 6C
MAGNETER: De små magnetplatene kan tapes fast på en vegg, og så kan PavoTube-lyset klikkes på plass. (Foto: NanLite)

CRI og TLCI

Profesjonelle «lysmestere» i video- og film-bransjen vil gjerne vite hvor nøyaktig en lyskilde er til å gjengi farger korrekt. Når de får høre at produsenten av PavoTube II 6C hevder at lampen har en CRI på 95 og en TLCI på 97, betyr det antakelig at de vil bedømme lampen som ganske god, kanskje til og med veldig god.

NanLite PavoTube II 6C
BÆREREM: Trenger man håndholdt, bevegelig lys, er det kjekt at det følger med en bærerem. (Foto: NanLite)

For oss som er mer for amatører å regne på dette fagfeltet, betyr kanskje ikke disse forkortelsene noe. CRI står for Color Rendering Index, altså fargegjengivelses-indeks på godt norsk. Standarden kom til verden i 1964 hos den internasjonale belysningskommisjonen, eller International Commission of Illumination, som den egentlig heter. CRI-tallet sier egentlig ikke noe om fargetemperaturen som sådan, men om nøyaktigheten i testproduktets evne til å reprodusere alle fargene til et objekt.

En CRI på 100 er det høyeste tallet for nøyaktig fargegjengivelse. For filmproduksjon bør CRI-tallet ligge mellom 90 og 95, særlig hvis man vil ha best mulig gjengivelse av hudtoner. Det er bare fint om tallet ligger enda litt høyere, ifølge Pete Tomkies hos det amerikanske tidsskriftet og nettstedet Videomaker.

NanLite PavoTube II 6C
HÅNDHOLDT: PavoTube II 6C veier bare omlag 260 gram. (Foto: NanLite)

Den andre standarden, TLCI, er nyere og basert på programvare-basert utregning av fargegjengivelsen i stedet for å benytte menneskelige vurderinger, slik man gjør med CRI-standarden. Forkortelsen står for Television Lightning Consistency Index og er utviklet av en britisk TV-ingeniør.

NanLite PavoTube II 6C
LYSSTAV: PavoTube II 6C er ganske kort og ser ikke i like stor grad ut som et lyssverd fra Star Wars som sine storebrødre. (Foto: NanLite)

Også med TCLI-indeksen ligger toppscoren på 100. En score i området 80-100 TLCI betyr at videoen ikke trenger noen fargekorreksjon. 70-85 betyr at det er nok med litt enkel fargekorrigering, mens en score mellom 50 og 70 er et varsel på at her må det sterkere lut til for å få fargene noenlunde riktig gjengitt.

Som sagt oppgir produsenten av PavoTube II 6C en CRI på 95 og TLCI på 97, noe som høres veldig tillitvekkende ut.

Lysstaven er for øvrig av RGBWW-typen. En vanlig RGBW-basert LED-lysdiode har fire piksler for henholdsvis rødt, grønt, blått og hvitt (W) lys, mens RGBWW-typen har en ekstra piksel for varmt hvitt lys – derav to stk. W-er. LED-lys av RGBWW-typen skal bidra det som gjerne beskrives som «rikere» fargeblandinger og mindre fare for uønsket kaldt og grelt hvitt lys.

Én times batteritid

Lyset i lysstaven drives av et innebygd litiumion-batteri, som lades via USB-porten på lysstaven. Batteritiden er oppgitt til over én time på full lysstyrke – på de amerikanske nettsidene til NanLite står det ganske riktig 65 minutter. Det tar to og en halv time å lade opp batteriet.

Lysstaven har skrugjenger i hver ende, av vanlig kvart-toms type, som betyr at den kan skrus fast på et hvilket som helst kamera- eller lampestativ.

Maksimal lysstyrke er oppgitt til 520 lumens på 5.600 Kelvin-grader.

På baksiden av lysstaven finner man betjeningsfeltet med knapper og en liten LCD-skjerm for betjening, samt kontakt for USB-lading. Her er det også mulig å koble til eksternt batteri for lengre driftstid. Lyset kan også styres fra en mobilapp, og listen over tilbehør inneholder blant annet en dedikert fjernkontroll.

NanLite er for øvrig en merkevare etablert av den kinesiske bedriften NanGuang Systems i 2019 i samarbeid med den amerikanske salgs- og markedsføringsbeudriften MAC Group. NanGuang Systems har utviklet og produsert LED-baserte lysprodukter siden bedriften ble etablert i 1992. Bedriften hevder selv at dens fortrinn sammenlignet med konkurrentene er at den produserer de fleste komponentene selv, mens mange konkurrerende produsenter av slike produkter i stor grad baserer seg på tredjeparts-komponenter.

Pris

NanLite PavoTube II 6C kommer i salg i Norge i slutten av mai 2020, og veiledende pris er satt til cirka 1.300 kroner. Norsk importør er Focus Nordic.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.