Kameranytt.no

Timevis med videoopptak med nye Canon EOS R5 C

Canon EOS R5 C
FYLDIG: Canon EOS R5 C har «lagt på seg» litt sammenlignet med EOS R5. Slik har Canon fått plass til et aktivt kjølesystem som skal hindre overoppheting under lange videoopptak. (Pressefoto: Canon.)

Canon lanserer nå EOS R5 C, der den siste bokstaven i navnet avslører at hybridkameraet har fått innpass i Canons avanserte Cinema EOS-serie med profesjonelle filmfunksjoner og med 8K-video i høysetet. Med et nyutviklet aktivt kjølesystem vil Canon kvitte seg med kritikken som oppsto etter at varmeutvikling viste seg å begrense lengden på 8K-videoopptak med R5.

[Oppdatert 20. januar 2022 med tabell over tekniske data, et par små korrigeringer og et nytt avsnitt om IBIS-debatten.] Canon vakte oppsikt da selskapet sommeren 2020 lanserte sitt hybridkamera EOS R5, med full 8K-videoteknologi i et forholdsvis lite og lett kamerahus bygd for Canons nye RF-optikk for speilløse systemkameraer. Heftig varmeutvikling begrenset imidlertid lengden på videoopptakene, noe som påførte Canon en aldri så liten ripe i lakken.

Canon EOS R5 C
VELKJENT: Tross forskjellene er det mye som er likt hos EOS R5 C og det ordinære R5-kameraet. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Nye EOS R5 C er en videreutvikling av EOS R5 der nyhetene på videosiden står i kø, mens stillbilde-teknologien fra R5 i stor grad er beholdt som før. Men det er nettopp på videosiden at EOS R5 har hatt sine største utfordringer, og Canon ser ut til å ha tatt disse utfordringene særdeles seriøst.

Har «lagt på seg»

Den mest synlige konsekvensen av videreutviklingen er at Canon EOS R5 C bokstavelig talt ser ut til å ha «lagt på seg» sammenlignet med R5. Kjernen i løsningen på varmeproblemet er et nytt aktivt kjølesystem med innebygd vifte og kjøleribber mellom kamerahus-innmaten og LCD-skjermen på baksiden. Dette har bidratt til at kamerahuset er blitt tykkere. Noen vil kanskje synes at det nå ligner litt mer på sine søsken i Canons Cinema EOS-serie, der EOS C70 til nå har vært innstegsmodellen med en pris på rundt 65.000 kroner – og det første EOS Cinema-kameraet bygd for den nye RF-optikken.

Canon EOS R5 C
EKSOSRØRET: Inskripsjonen ved siden av kjøleribbene får vel disse til å høres ut nærmest som eksosrøret på Canon EOS R5 C. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Resultatet av den nye kjøleteknologien i EOS R5 C skal være at kameraet greier mye lengre høyoppløste 8K-videoopptak enn EOS R5 greide. Og tar man ned oppløsningen til basal 4K-video, snakker vi om muligheten for videoopptak på flere timers varighet, avhengig av hvilken oppløsning og kodek man velger. Dette er nyttig for eksempel under opptak av intervjuer og konserter. Dette forutsetter riktignok at man har sikret seg tilstrekkelig strømforsyning og lagringskapasitet for så lange opptak, men det er kurant.

I enkelte kommentarer etter lanseringen har noen gitt utrykk for at den nye kjøleløsningen vil gjøre kameraet mer utsatt for støv og fuktighet. Men kjølesystemet er helt atskilt fra kameraets innmat og elektronikk. Det sørger bare for å blåse nedkjølende luft inn mot det som er bakveggen av kameraets indre, der blant annet selve sensorbrikken er montert på innsiden.

Ryktene om den forestående lanseringen har gått lenge, og Canon har selv nøret opp om forventningene gjennom en global pressemelding om den forestående lanseringen en ukes tid på forhånd, uten å røpe noe konkret om det nye kameraet. Debatten har eksplodert på rykte-nettstedene, og det stilles åpenbart høye forventninger til det nye film-sentriske kameraet.

Kameranytt omtalte Canons selvpåførte lekkasje her:

LES OGSÅ: Canon «lekker» nytt Cinema EOS-kamera

Arven fra Canon EOS 5D Mark II

Nøkkeldata for nye Canon EOS R5 C er en Canon CMOS-sensor med oppløsning på 45 megapiksler for stillbildeopptak som på R5, videoopptak i 8K-kvalitet, Canon Digic X-signalprosessor, RF-objektivfatning og mulighet for stillbildeopptak i serier på opptil 20 bilder i sekundet.

Canon EOS R5
ORIGINALEN: Her er det opprinnelige Canon EOS R5-kameraet, lansert i 2020. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

I pressemeldingen trekker Canon selv sammenligningen med Canon EOS 5D Mark II, lansert for så lenge siden som i 2008. Dette var Canons oppfølger til sitt første speilreflekskamera som også kunne ta opp video, Canon EOS 5D fra 2005. Oppløsning på Mark II-utgaven var økt fra 13 til 21 megapiksler, og kameraet ble ansett som et gjennombruddsprodukt for hybridkameraer for både video og stillbilder. Dette til tross for at Nikon tilbake i 2005 hadde vært ute med sitt Nikon D90 et par uker tidligere enn Canon kom med det første EOS 5D-kameraet.

Populære hybridkameraer

Mye vann har rent i havet siden den gang. Ikke minst utviklingen av speilløse systemkameraer har bidratt til å gjøre hybridkameraer mer interessante for filmfotografer. På klassiske speilreflekskameraer var man henvist til å bruke den lille LCD-skjermen bak på kameraet som søker under videoopptak eller koble til større ekstern skjerm, mens man med speilløse systemkameraer fikk tilgang til en elektronisk søker som skulle vise seg å bli ganske velegnet også for video – selv om videofolk ofte har en forkjærlighet for skjerm framfor søker.

Canon EOS R5 C
EOS CINEMA-KNAPP: Den røde utløserknappen avslører at EOS R5 C hører hjemme i Canons EOS Cinema-familie. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Det var uansett nettopp muligheten til lett og kompakt videoutstyr som også kunne brukes som stillbildekamera som forklarer noe av populariteten til speilløse hybridkameraer, skrev B&H for noen år siden.

Noe av Canons motivasjon til å satse så sterkt på et kamera som EOS R5 C, er nettopp ønsket om forholdsvis lett og kompakt utstyr til videoopptak blant filmfotografer som jobber mye på egenhånd. Slik er det i hvert fall naturlig å tolke formuleringer i pressemeldingen fra Canon Norge. Canon hevder også at det kompakte, men allsidige kamerahuset som EOS R5 C er, møter behovene til en ny generasjon av innholdsprsodusenter.

Canons nye RAW-formater

Et viktig element i tilknytning til det nye R5 C-kameraet er at Canon har utstyrt det med kompatibilitet for sine nyutviklede RAW-varianter: RAW HQ (høy kvalitet), RAW ST (standard kvalitet) og RAW LT (lavere kvalitet). Dette gir brukerne mulighet til å velge riktig kvalitet basert både på opptaksbehov og produksjonsprosess. For eksempel gir dette mulighet for å ta opp Cinema RAW Light internt i kameraet – altså uten bruk av ekstern opptaksenhet – i 12-bits opptak med bredt dynamisk omfang og stor fargeskala, fremholder Canon. Alt med en overkommelig filstørrelse, ifølge Canons pressemelding. Hos flere av konkurrentene må man gjerne nøye seg med 10-bits opptak internt.

Første hybride Cinema EOS-kamera

Det at nye Canon EOS R5 C er utviklet som en del av EOS Cinema-familien, gjør det til det første hybridkamera i denne kamerafamilien, som Canon har satset sterkt på i senere år.

Det mest fremtredende visuelle vitnemålet om at kameraet tilhører EOS Cinema-familien og ikke EOS R-familien, er at den sorte utløserknappen på EOS R5 er byttet ut med en knallrød knapp på EOS R5 C. Ellers har kameraet en C-logo – for Cinema – mot rød bakgrunn der hvor R5 har en R5-logo mot sort bakgrunn. I tillegg er det altså en del tykkere enn R5. Men designmessig er det uansett store likhetstrekk mellom de to kameraene.

Canon EOS R5 C
ADVARSEL: Luken for minnekort-kammeret har en advarsel mot varme minnekort. Den ene kortplassen tar CFexpress 2.0 Type B-kort, mens den andre er myntet på UHS-II SD-kort. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

De to kortsporene, som altså gir mulighet for ett CFexpress-kort og ett UHS-II SD-kort, gjør det mulig å gjøre samtidig opptak i to ulike formater, oppløsninger og bitdybder. I enkelte situasjoner kan det innebære vesentlig mer effektiv arbeidsflyt.

I tillegg til 12-bits Cinema RAW Light støtter kameraet Canons 10-bits XF-AVC-formt for opptil 810 megabit per sekund samt flere MP4-alternativer.

Takket være intern oversampling kan man ifølge Canon få opptak med eksepsjonell skarphet, klare farger og lite bildestøy med opptak i 4K eller Full HD fra bildesensoren, som er en fullformats 8K-sensor.

Man kan også gjøre opptak i 4K 120p med full autofokus-funksjonalitet og uten beskjæring av bildevinkelen.

Det nye kameraet støtter for øvrig Canons nye stereoskopiske fisheye-objektiv myntet på avanserte VR-objektiv for produksjoner av virtuell virkelighet, Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye. Det kan du lese mer om her:

LES OGSÅ: Canon med stereoskopisk VR-objektiv for EOS R5

Blant annet tilbehør kan det nevnes at kameraet er utstyrt med den samme multifunksjonelle tilbehørsskoen som EOS R3 og XF605. Her kan man koble til ekstrautstyr som for eksempel Canons stereomikrofon DM-E1D, Canon-blitsen 470EX-AI og XLR-mikrofondapteren Tascam CA-XLR2d.

Av og på

En spesiell funksjon med EOS R5 C er at kameraet har to separate innstillings- og meny-systemer for henholdsvis stillbildefotografering og videofilming. Nå er for så vidt ikke dette noe unikt – flere hybrid-kameraer har dette. Det spesielle er imidlertid at når man veksler mellom de to modusene, slås kameraet helt av og på igjen, nettopp fordi det er så store forskjeller på de to modusene. Vi snakker rett og slett om to forskjellige operativsystemer og to forskjellige menysystemer. I videomodus byttes det altså fra de nyeste EOS-menyene til de nyeste EOS Cinema-menyene. Dette bør kanskje være med på å styrke inntrykket av at Canon EOS R5 C er et særdeles gjennomtenkt kamera.

Da Canon viste lanseringsvideoen onsdag 19. januar 2021 klokka 13:00 norsk tid, dukket det opp en del kritiske førsteinntrykks-merknader i kommentarfeltet ved siden av. Blant annet fikk Canon kjeft for ikke å ha utstyrt kameraet med HDMI-port i full størrelse. Det var også noen som påsto at dette bare var et kamera for YouTube-ere.

IBIS-debatten

Noen kjeftet også på Canon for at IBIS-basert stabilisering var fjernet. Det opprinnelige EOS R5-kameraet hadde bildestabilisering innebygd i kamerahuset i form av såkalt sensorflytting, der selve bildebrikken «flyter» eller «rører på seg» for å motvirke bevegelsesuskarphet. Sensorer i kameraer med slik stabilisering detekterer bevegelser i kameraet og flytter bildebrikken litt for å motvirke uskarpheten som dermed kan oppstå. Løsningen kalles IBIS på engelsk, en forkortelse for In-Body Image Stabilization. På norsk omskriver vi det gjerne til «stabilisering innebygd i kamerahuset» eller lignende. Løsningen er først og fremst nyttig når man tar stillbilder i svakt lys.

Canon EOS R5 C
PÅ STATIV: Mye av videofilmingen med Canon EOS R5 C vil foregå med kameraet montert på stativ, gimbal, drone eller andre løsninger. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Denne funksjonen er altså ikke blitt med over fra R5 til R5 C. Dette har fått en del negative merknader i kommentarfeltene. Men kritikerne har fått til dels kraftige tilsvar. For eksempel er de blitt beskyldt for ikke å forstå grunnleggende forskjeller mellom video og stillbilder og at de ikke skjønner at R5 C først og fremst og fremst er myntet på videofolk som altså setter video i første rekke, selv om de gjerne vil ha muligheten til å supplere med stillbilder av høy klasse innimellom.

Resonnementet er videre at under profesjonelle videoopptak er kameraet gjerne montert på stativ, gimbal og andre løsninger som sikrer stabilitet – og myke bevegelser når kameraet skal flytte på seg. Dermed er IBIS unødvendig og kan til og med virke mot sin hensikt, hevdes det. Dessuten argumenteres det gjerne med at mange av Canons nye RF-objektiver har innebygd optisk stabilisering – OIS eller Optical Image Stabilization – som vil beskytte mot bevegelsesuskarphet når man tar stillbilder med R5 C.

Canon EOS R5 C har imidlertid en annen form for stabilisering innebygd: EIS eller Electronic Image Stabilization. Denne formen for stabilisering benytter seg ikke av noen bevegelige komponenter. Hverken bildebrikken eller optikken rører på seg. Dette er en rendyrket elektronisk eller digital funksjon der videoopptaket hentes fra litt mindre enn hele bildebrikken, altså et lett beskåret (cropped) utsnitt av bildebrikken. Dermed har man litt ekstra «å gå på» utenfor videobildet til å justere elektronisk for kamerarystelser og andre bevegelser.

Canon er altså kommet fram til at elektronisk stabilisering er den beste løsningen for EOS R5 C, med en beskjeden beskjæring med en faktor på cirka 1,1 x. På samme måte som Canon EOS R5 C er et videosentrisk alternativ til EOS R5, er EIS en videosentrisk stabiliseringsløsning.

Det gjenstår naturligvis å se hva testerne i de forskjellige foto- og video-publikasjonene kommer til å si når de får prøvd ut EOS R5 C ordentlig. Men det er grunn til å tro at videosentriske anmeldere – om vi får kalle dem det – neppe kommer til å henge seg opp i IBIS-problematikken.

Prisen

Canon EOS R5 C ventes å komme i salg i Norge i mars/april 2022. Anbefalt pris er cirka 55.300 kroner, ifølge pressemeldingen fra Canon Norge. Det betyr at kameraet bare er beskjedent dyrere enn EOS R5, som er oppført med en pris på 52.160 kroner i Canons norske nettbutikk.

Ny fastvare til EOS C70

Lanseringen av Canon EOS R5 C sammenfaller med kunngjøringen av en ny fastvareoppdatering til Canon EOS C70. Oppdateringen gir tilgang til avanserte funksjoner som Cinema RAW Light LT 4K-opptak og XF-AVC-proxyopptak, som støtter dette.

Canon EOS R5 C
KLART FOR LANGE VIDEOOPPTAK: Canon EOS R5 C påmontert batterigrep. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Canons nye videoformat Cinema RAW Light LT gjør at innholdsskapere kan utnytte nye kreative muligheter og forbedre bildekvaliteten fra EOS C70. Blant annet får man nye alternativer for bilde- og intervallopptak som stop-motion-animsjon og tidsforløp.

Den nye fastvaren gir også kompatibilitet med ytterligere 12 objektiver ved bruk av fatningsadapteren EF-EOS R 0.71x – Canon har publisert en liste her.

Canon EOS R5 C
VÆRBESTANDIG: Canon EOS R5 C skal tåle en støyt når det gjelder vått vær og andre forhold som kan være plagsomme for mange kameraer. (Pressefoto: Canon.) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data for Canon EOS R5 C

Brutto oppløsning47,1 megapiksler
Netto oppløsning (foto-modus)44 megapiksler
Netto oppløsning (video-modus)35,4 megapiksler
BrikkestørrelseFullformat 36 x 24 mm, 3:2-proporsjoner. Maks oppløsning: 8.192 x 5.464 piksler.
SensortypeCanon CMOS-sensor
LysfølsomhetFoto-modus: ISO 100-51.200, utvidbart til ISO 100-102.400 ukalibrert.
Video-modus: ISO 100-25.600, utvidbart til ISO 100-102.400 ukalibrert.
Bildestabilisator – kameraInnebygd elektronisk bildestabilisering langs fem akser. Koordinerer med støttede objektiver med optisk bildestabilisator for optimal ytelse
Autofokus-systemVideomodus: Dual Pixel CMOS AF med øyeregistrerings-AF og EOS iTR AF X.
Fotomodus: Dual Pixel CMOS AF II.
ObjektivfatningCanon RF-fatning
LCD-skjerm3,2 tommer, berøringsfølsom
LCD-skjermoppløsning2,1 millioner punkter
LCD-skjerm toppanelJa
Søkertype0,5-tommers OLED elektronisk fargesøker (EVF), 5,76 millioner punkter
SøkerforstørrelseCa. 0,76x
LukkertiderFotomodus: 30 sek.-1/8.000 sek.
Video-modus: 1 sek.-1/2.000 sek.
Innebygd blits
Opptakstid video:38-428 min. avhengig av valgt innstilling/kodek. (Basert på 25p-opptak på et 512 GB-minnekort.)
Serieopptak20 bps
Videooppløsning12-bits Cinema RAW Light CRM
10-bits XF-AVC 4:2:2
10-bits HEVC MP4 4:2:2
10-bits HEVC MP4 4:2:0
8-bits H.264 MP4 4:2:0
MikrofonInnebygd mono-mikrofon
HøyttalerInnebygd monohøyttaler
LagringSpor 1: CFexpress-kort (CFexpress 2.0 type B).
Spor 2: 1 SD-kort (SD/SDHC/SDXC)
USBUSB-C (3.2 Gen1)
HDMIMikro HDMI-utgang
Mikrofoninngang3,5 mm stereokontakt (XLR-inngang tilgjengelig via Tascam-tilbehør.)
Hodetelefonutgang3,5 mm stereokontakt
WiFiIEEE802.11a/b/g/n/ac 5/2,4 GHz
BluetoothBluetooth 4.2
Batteritid CIPACa. 320 (CIPA)
VektCa. 680 g netto. Ca. 770 g inkl. batt. og minnekort.
StørrelseCa. 142 x 101 x 111 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.