To foto-generasjoner møtes

Sunniva Hestenes-foto
FOTOGRAFIENS HUS: Tre av bildene som er utstilt i Sunniva Hestenes-utstillingen «Jeg er av den typen som trives best alene». (Foto: Sunniva Hestenes)

De fleste av oss har vel lett for å tenke som så at hver nye generasjon representerer utvikling og fremskritt, men kanskje det er større sammenheng mellom generasjonene enn vi aner? Kan fotografisk blikk gå i arv? Fotograf Sunniva Hestenes tar opp slike spørsmål gjennom sin fotoutstilling i Fotografiens Hus i Oslo.

Fotoutstillingen som akkurat nå, i november 2020, er å finne i Fotografiens Hus, bærer tittelen «Jeg er av den typen som trives alene». Egentlig er utstillingen et personlig prosjekt som prøver å skape en dialog mellom to generasjoner, heter det i pressemeldingen om utstillingen.

Far og datter

Det spesielle med utstillingen er at den byr på bilder tatt av to generasjoner av fotografer, far og datter, der sistnevnte ikke hadde sett særlig mange av farens fotografier før 30 år etter at faren sluttet å fotografere. Likevel kan det se ut til at farens blikk for interessante motiver ubevisst har påvirket datterens fotografiske tolkninger av omgivelsene.

I så måte representerer utstillingen en dialog mellom to generasjoner av fotografer, mellom fortid og nåtid. Og mellom to generasjoner som kanskje ikke er så forskjellige som man innbilles til å tro, ifølge presentasjonen fra Fotografiens Hus.

Ubevisst speiling

Prosjektet som utstillingen er en del av, startet egentlig da Sunniva Hestenes, født i 1999, kom over negativene til faren sin over 30 år etter at faren hadde sluttet å fotografere. Til sin store overraskelse innså hun at hun ubevisst hadde speilet hans fotografiske verk. Alle fotografiene som er tatt av Sunniva Hestenes – med unntak av ett – er produsert uten at hun visste om sin fars verk.

På utstillingen i Fotografiens Hus kan man ikke uten videre se hvem som har tatt hvilke bilder, selv om det er gått rundt 40 år mellom tidspunktene for da farens og datterens bilder ble tatt. Halvpartene av fotografiene har Sunniva Hestenes tatt i perioden 2017-2020. Resten av de utstilte bildene har hennes far produsert i perioden 1970-1976.

– Arvelig identitet

– Dette prosjektet er et ønske om å si takk, og å se min far og hans drømmer, opplevelser og historier for det de er, ikke bare som noe som har vært. Det er også en fortelling om arvelig identitet og et oppgjør med såkalt unikhet, sier Sunniva Hestenes.

Den unge fotografen er for tiden under utdanning ved HDK-Valand i Göteborg. Tidligere har hun studert ved Oslo Fotokunstskole. Hun har allerede rukket å stille ut ved diverse institusjoner i inn- og utland og har vært med på utstillinger blant annet i galleri CYAN og Fotogalleriet.

I tillegg til å fotografere har hun arbeidet med video- og lydinstallasjoner. I 2020 deltok hun i en utstilling i Swansea i Wales.

Utstillingen til Sunniva Hestenes i Fotografiens Hus i Oslo åpnet i slutten av oktober og vises fram til 22. november. Fotografiens Hus ligger i Rådhusgata 20 i Oslo sentrum.

Toralv Østvang

I 50 år har jeg vært journalist i dagspresse og teknologi-medier, blant annet de norske utgavene av PC World, Macworld og Computerworld. Er pensjonist, men følger den digitale kamerautviklingen på min nyhetsblogg.

Del dette innlegget med andre

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Abonneér på Kameranytts nyhetsbrev

Da får du melding i e-postkassen din hver gang Kameranytt publiserer en ny artikkel

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.

Hold deg oppdatert

Abonnér på nyhetsbrevet!

Da får du en e-postmelding hver gang Kameranytt publiserer en artikkel.

Kameranytt deler ikke informasjon om sine abonnenter med noen.

Abonnement blir aktivert ved hjelp av e-postmelding for bekreftelse. Sjekk søppelpost hvis e-postmeldingen ser ut til å utebli.