Canons RF-serie av objektiver for de nye speilløse fullformat-kameraene i EOS R-serien har fått to nye tilskudd og begynner å bli ganske komplett, selv om det fortsatt er noen hull der.
[toc] Men hullene blir stadig færre. Akkurat nå er det zoomobjektiver av høy kvalitet med høy lysstyrke og fast største blender gjennom hele zoomområde på f/2,8 det dreier seg om. To nye er lansert nå, med zoomomfang på henholdsvis 15-35 mm og 24-70 mm.
Senere i høst fylles hullet fra 70-200 mm igjen. Objektivene hører hjemme i Canons L-serie av høykvalitets-optikk.
Dermed vil brukere av Canon EOS R og RP kunne fylle fotobagen med tre zoomobjektiver som alle har lysstyrke f/2,8 og med et samlet zoomomfang fra 15 mm vidvinkel til 200 mm tele.
Dyre og tunge
Nok en gang dreier det seg om objektiver RF-serien som det må være lov å betegne som forholdsvis dyre og tunge. Vel, det avhenger kanskje litt av øynene som ser – jeg har sett andre som betegner dem som forholdsvis kompakte.
15-35 mm-objektivet veier 840 gram, mens 24-70 mm-objektivet har en oppgitt vekt på 900 gram. Dette er for så vidt noe som profesjonelle fotografer neppe vil klage over. De er vant til at profesjonelt kamerautstyr både koster og veier en del. Men det kan jo være greit for hobby- og entusiast-fotografer å vite at det finnes gode alternativer til vesentlig lavere pris – og lavere samlet vekt, om vi kan kalle det dét.
Et eksempel er Canon RF 24-240 mm, som ble lansert i juli 2019, som koster 10.000 kroner og som veier 750 gram. Selv om det samlede brennviddeomfanget på de tre f/2,8-objektivene er noe større, særlig på vidvinkel-siden, vil fotobagen bare fylles med en tredjedel av vekten til en åttedel av den samlede prisen som for de tre f/2,8L-objektivene.
Det er sikkert en urettferdig sammenligning, ettersom de tre nevnte f/2,8-objektivene har vesentlig høyere lysstyrke enn 24-240 mm-objektivet, der lysstyrken er f/4 i vidvinkelmodus og bare f/6,5 i telemodus. 24-240 mm-objektivet matcher vel heller ikke fullt ut de tre på optisk kvalitet – det er jo en grunn til at noen objektiver er mye dyrere enn andre…
Styrker posisjonen
Men med disse profesjonelle zoomobjektivene styrker nok Canon sin posisjon vesentlig i markedet for profesjonelle fotografer og fotoentusiaster med fyldig lommebok. Nå gjenstår det bare at Canon følger opp med et matchende høyende-kamera en del trinn høyere oppe på skalaen enn dagens EOS R-modell. Og det skjer sikkert om ikke så altfor lenge, om vi skal tro ryktene.
Men da har vi i hvert fall fått plassert de to nye objektivene som er lansert nå, i det sjiktet de rettmessig hører hjemme: proffobjektiver for profesjonelle fotografer og kravstore fotoentusiaster.
RF 15-35mm F2.8L IS USM
Vidvinkel-zoomen på 15-35 mm er blant annet myntet på landskaps- og arkitektur-fotografer, ifølge Canon. Det er bygd opp av i alt 16 linseelementer fordelt på 12 grupper. Tre av linseelementene er støpt asfærisk glass og to av dem består av såkalt UD-glass, som står for Ultra Low dispersjon — ultralav spredning.
Objektivet har optisk bildestabilisering med en effekt tilsvarende fem lukker- eller blendersteg, og fokuseringen skjer via en USM-motor med rask, jevn og lydløs drift – viktig under videoopptak. Bildestabilisatoren oppdager automatisk at kameraet er montert på stativ og slår seg da av på egenhånd. Gyrosensorene i objektivet samarbeider for øvrig med hovedprosessoren i kamerahuset, noe som skal gjøre det lettere å kompensere for lavfrekvente vibrasjoner.
Som de øvrige objektivene i denne objektivserien har også vidvinkel-zoomen en kontrollring som kan brukes til å endre blenderåpning, lukkertid eller ISO-innstilling etter brukerens oppsett.
Objektivet har flere typer optikkbelegg, inkludert et slitesterkt fluorbelegg på fremre og bakre linseelement som avviser olje og vann. Objektivet har omfattende beskyttelse mot fuktighet og støv.
Minste blenderåpning er f/22. Objektivet har en diameter på 88,5 mm og en lengde på 126,8 mm. Filterdiameteren er 82 mm.
RF 24-70mm F2.8L IS USM
Normal-zoomen på 24-70 mm brennviddeomfang har blant annet landskaps-, portrett- og reisefotografer i målgruppen. Den deler de fleste av egenskapene med vidvinkel-zoomen, men har i alt 21 linseelementer fordelt på 15 grupper.
Tre av linseelementene er støpt asfærisk glass, og objektivet har tre UD-elementer.
Minste blenderåpning er som på vidvinkel-zoomen, f/22, og objektivet har ni blenderlameller.
Diameteren er 88,5 mm og lengden 125,7 mm – de to objektivene er altså omtrent like store.
Prisene
Canon har satt prisen på hvert av objektivene til 26.880 kroner, mens solblender er tilbehør til 710 kroner.
Salgsstart er i september 2019.