Kameranytt.no

To viktige nye Nikkor Z-objektiver

Nikon Z 50 Z 7
DOBBELT-LANSERING: Nikon har lansert to nye objektiver for sin Z-kamerafamilie. Til venstre Nikon Z 6 med det nye zoomobjektivet med 24-200 mm zoomomfang, til høyre Nikon Z7 med den nye ultravidvinkelen på 20 mm. (Pressefoto: Nikon. Montasje: Kameranytt)

Nikon har nå lansert to nye objektiver for sin Z-familie av speilløse systemkameraer: Et 20 mm lyssterkt vidvinkel-objektiv og en prisgunstig 24-200 mm allround-zoom, myntet blant annet på reisebruk.

Nikon og Canon var sent, men omtrent samtidig ute med speilløse fullformat-kameraer. Nå står begge hardt på for å komplettere listene sine over objektiver til de nye kameraene. Dette kan vise seg å være like viktig for speilløs-suksess som det er å komme på markedet med gode og spennende speilløse kameraer.

Hvorfor viktige?

Nikon kommer i denne sammenheng nå med et viktig vidvinkel-objektiv og et kanskje enda viktigere zoom-objektiv.

Nikkor Z 20mm f/1.8 S
ULTRAVIDVINKEL: Med det nye 20 mm-objektivet har Nikon Z 6- og Z 7-eiere endelig fått et skikkelig ultravidvinkel-objektiv. (Pressefoto: Nikon)

Vidvinkel-objektivet er viktig fordi det er det «kraftigste» vidvinkel-objektivet blant Z-objektivene med fast brennvidde. En brennvidde på 20 mm og en lysstyrke på f/1,8 gjør det sikkert til et attraktivt objektiv for en del Nikon Z-fotografer. Nikon kan riktignok skilte med en 14-30 mm vidvinkelzoom, men det er jo en del som foretrekker fast brennvidde isteden, kanskje først og fremst fordi objektiver med fast brennvidde vanligvis har høyere lysstyrke enn zoom-objektivene.

Det nye zoomobjektivet på sin side er viktig fordi det er et forholdsvis prisgunstig objektiv, uten S-en i navnet, som er forbeholdt objektivene i toppklassen. Det nye objektivet signaliserer at Nikons Z-kameraer ikke bare er for profesjonelle fotografer og velbeslåtte entusiaster, men også for dem som må ha et øye på lommeboka når de kjøper seg kamerautstyr. Og det gjelder vel mange av oss. En god del av optikken som er lansert til Nikon og Canons fullformat-kameraer hittil, har vært i dyreste laget for mange.

24-200 mm zoom

Det nye zoomobjektivet, Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3 VR, har altså et 8,3x zoomomfang som dekker hele spekteret fra grei vidvinkel til nyttig telebrennvidde. Det har ikke all verdens lysstyrke, f/4 i vidvinkelmodus og f/6,3 i telemodus, og dette har Nikon fått litt pepper for. Etter min mening er imidlertid lysstyrken fullt akseptabel når man tar kombinasjonen av pris, vekt og størrelse i betraktning. For hvis man vil ha et reiseobjektiv som er forholdsvis lite, lett og i tillegg prisgunstig, er det gjerne lysstyrken man må være villig til å ofre litt på.

Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3
24-200 MILLIMETER: Det nye allround-zoomobjektivet fra Nikon, Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3. (Pressefoto: Nikon)

Jeg har også inntrykk av at en del av dem som er så knallharde på lysstyrke, ikke tar høyde for at de beste systemene for bildestabilisering i dag gjør det mulig å fotografere håndholdt i mye dårligere lys enn vi greide tidligere. Særlig gjelder dette for løsninger som kombinerer bildestabilisering i kamerahuset og i objektivet, slik tilfellet er for mye av Nikon Z-fullformat-kameraene og -optikken.

På den andre siden kommer man naturligvis ikke unna at man får best bokeh med stor blenderåpning. Hvis dét har høyeste prioritet, må man velge dyrere og mer lyssterk optikk. Men jeg tror altså at Nikon har gode sjanser til å øke salget av Nikon Z 6 og Z 7 med en matchende og prisgunstig allround-zoom slik den som Nikon nå har lansert.

Ikke så interessant for DX-folket

Nikons APS-C-baserte speilløse systemkamera (eller DX-baserte, som det heter på nikonsk), Nikon Z 50, får derimot neppe noen særlig salgsboost på grunn av det nye 24-200 mm-objektivet, selv om Nikon gjerne ønsker det. Selv om hverken størrelse, vekt eller pris gjør objektivet avskrekkende for denne målgruppen, er kanskje ikke brennviddeomfanget så gunstig, omregnet til APS-C: 36-320 mm. Dette blir nok litt for svak vidvinkel-effekt for mange til at det egner seg som allround-objektiv, selv om noen kanskje lar seg begeistre av teleomfanget.

Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3
IKKE OPTIMALT: I dette fotoet har Nikon plassert den nye 24-200 mm-zoomen på et Nikon Z 50-kamerahus. Fin løsning, men kanskje ikke et optimalt allround-zoomomfang omregnet til APS-C/DX-format? (Pressefoto: Nikon)

Dessuten har jo disse brukerne allerede sin Nikkor Z DX-kombo med de to Nikon Z 50-dedikerte objektivene på henholdsvis 16-50 og 50-250 mm, som omregnet gir et samlet brennviddeomfang på 24-375 mm. Det samlede vekten er 30 gram lavere enn hva det nye 24-200 mm-objektivet veier. I tillegg har de en samlet pris som ligger over 1.800 kroner lavere enn det nye zoomobjektivet.

At det er en utfordring for Nikon nå å komme med mer attraktiv optikk myntet på sitt speilløse DX-alternativ, er vel nå ganske åpenbart. Men det er en annen sak.

Utpreget reiseobjektiv

Tilbake til det nye Z 24-200 mm-objektivet:

Objektivet veier 570 gram og er heller ikke særlig stort. Begge deler er med på å gjøre det til et utpreget reiseobjektiv og ypperlig også i andre situasjoner der man ikke ønsker å ta med seg mer enn ett objektiv.

Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3
OPTIMALT: Plassert på et Nikon Z fullformat-kamera fungerer den nye 24-200 mm-zoomen trolig optimalt som et allround-objektiv. (Pressefoto: Nikon)

Minste fokusavstand er en halv meter ved 24 mm brennvidde og 0,7 meter ved 200 mm.

Nikon påpeker selv at objektivet er ypperlig til videofilming siden autofokusen er nesten lydløs.

I tillegg er såkalt fokuspusting – utilsiktet endring av brennvidde under endring av fokus – redusert.

Nikon har benyttet asfærisk ED-glass og asfæriske linseelementer i konstruksjonen av objektivet for å sikre minimal fortegning i zoomområdet. Dessuten er det såkalte Arneo-belegget benyttet for å motvirke skyggebilder og lysflekker.

Objektivet blir av produsenten omtalt som støv- og dråpebestandig. Objektivet er forseglet for å gi beskyttelse mot støv og fuktighet, ifølge Nikon. Dessuten har objektivet et fluorbelegg på frontlinsen for å beskytte mot vann, støv og smuss.

20 mm ultravidvinkel

Nikkor Z 20mm f/1.8 S må vel betegnes som et ultravidvinkel-objektiv. Avansert optikk, den store Z-fatningen og den avrundede blenderen på f/1,8 samt ni blenderblader legger til rette for enestående ytelse under alle forhold, påstår Nikon i pressemeldingen.

Nikkor Z 20mm f/1.8 S
20 MILLIMETER: Det nye ultravidvinkel-objektivet fra Nikon, Nikkor Z 20mm f/1.8 S. (Pressefoto: Nikon)

Med såpass høy lysstyrke er det mulig å få behagelig uskarp bakgrunn selv med et ultravidvinkel-objektiv, særlig ettersom næravstanden er på bare 20 cm.

Også i dette objektivet er det benyttet ED-glass og antireflekterende nanokrystall-belegg for å unngå skyggebilder og lysflekker.

20 mm-objektivet skal også egne seg bra til video, siden fokuseringen både er jevn og lyddempet. I tillegg er den rask, og fokuspusting er ifølge Nikon nesten eliminert.

Dessuten er alle bevegelige deler på objektivhuset forseglet for å holde støv og fuktighet ute.

Prisene

Vidvinkel-objektivet Nikkor Z 20mm f/1.8 S kommer i salg i Norge 19. mars 2020 og vil få en anbefalt utsalgspris på 12.490 kroner.

Vidvinkel-zoomen Nikkor Z 24-200mm f/4-6.3 får litt senere salgsstart, oppgitt til 16. april 2020. Her er prisen satt til 9.990 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.