Kameranytt.no

Trådløst mikrofonsystem for Sony-vloggere

ECM-W2BT ECM-LV1
VLOGGER-MIKROFON. Det nyeste vlogger-produktet fra Sony er den trådløse mikrofonløsningen ECM-W2BT, med sender til å feste i klærne og mottaker til å feste på kameraet. (Pressefoto: Sony.)

Sony er på banen med et nytt trådløst mikrofonsystem myntet på videobloggere – eller vloggere, om du vil. Med systemet skal man kunne ta opp tale fra opptil 180-200 meter unna kameraet. Kjernen i løsningen er en trådløs sender og ditto mottaker, hver med sin innebygde mikrofon. Samlenavnet på enhetene er ECM-W2BT. Hvis man vil, kan man supplere med en liten «myggmikrofon» kalt ECM-LV1 for noen hundrelapper ekstra.

Sony ECM-W2BT er et trådløst mikrofonsystem som består av en sender og en mottaker. Signalene overføres via Bluetooth.

I tillegg til senderen og mottakeren med hver sin innebygde mikrofon, kan man altså få kjøpt en liten myggmikrofon som kobles med tynn mikrofonkabel til senderen. Dette er ypperlig tilbehør hvis man ønsker å operere litt mer diskré ute i felten.

ECM-W2BT ECM-LV1
ECM-W2BT: Mikrofonløsningen består av en mottaker-enhet til å feste på kameraet (til venstre) og en sender som plasseres på vloggeren eller et intervjuobjekt. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Myggmikrofoner er små mikrofoner som festes til klærne på personen som man skal ta opp tale fra. I bransjen kalles de gjerne for lavalier-mikrofoner eller lavale mikrofoner. Jeg tipper det er dette ordet som er grunnen til at vi finner forkortelsen LV i navnet: ECM-LV1.

Slik brukes løsningen

Den vanligste bruken av den nye mikrofonløsningen fra Sony vil trolig være en videoblogger som enten snakker «inn i kameraet» mens det står på stativ eller som holder kameraet mot seg selv mens vedkommende står eller går og prater «inn i kameraet». Vloggeren vil da enten holde senderen i hånden eller ha den festet på klærne, for eksempel på genser- eller skjortekraven like oppunder ansiktet. Mikrofonen er innebygd i senderen.

Signalene overføres via Bluetooth til mottakeren, som festes på kameraet. Også mottaker-enheten inneholder en liten mikrofon. Hensikten med denne ekstra mikrofonen er at man kan bruke løsningen i en intervjusituasjon der personen bak kameraet kan stille spørsmål til intervjuobjektet foran kameraet. Sistnevnte vil da være utstyrt med senderen og vil altså snakke inn i mikrofonen som er innebygd i senderen.

ECM-W2BT ECM-LV1
MYGGMIKROFON: Vil man være ekstra diskré, kan man supplere med myggmikrofonen ECM-LV1 og gjemme senderen i lommen. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Og så har man altså i tillegg mulighet til å supplere med en myggmikrofon. Da kan man putte sender-enheten i lommen og snakke i en mye mer diskré mikrofon – ypperlig for eksempel ved opptak ute i en folkemengde der den ene filmer den andre ruslende ute blant folk.

Løsningen kan imidlertid være litt sårbar for hindringer som kommer i veien, så man bør passe på å ha fri sikt mellom sender og mottaker. I en YouTube-test jeg så på nettet av den australske tech-testeren Elly Awesome, falt lyden ut et øyeblikk når den som ble filmet, snudde seg med ryggen mot kameraet – men det var vel å merke på ganske lang avstand.

Selv om den nye mikrofonløsningen fra Sony i stor grad vil bli brukt av videobloggere, har den naturligvis også mange andre bruksområder. Den kan sikkert brukes i mer komplekse videoopptak enn enkle vlogge-opptak, for eksempel til opptak av opptredener og mye annet.

ECM-W2BT ECM-LV1
MOTTAKEREN: ECM-W2BT-mottakerdelen har knapper for å svitsje mellom analog og digital overføring av lydsignalene samt knapp for å veksle mellom opptak fra henholdsvis mikrofonen som er innebygd i mottakeren (RCVR), mikrofonen som er innebygd i senderen (MIC) eller å blande de to lydsignalene. (Pressefoto: Sony.) (Klikk for større bilde.)

Begge enhetene har innebygd batteri med batteritid på opptil ni timer. Dette forutsetter imidlertid at mottakeren er plassert i tilbehørsskoen til et av kameraene på Sonys liste over fullt kompatible kameraer, som bare omfatter en håndfull kameramodeller. Bruker man andre kameraer, der overføringen ikke skjer digitalt gjennom tilbehørsskoen, men via en ledning, er batteritiden oppgitt til tre timer.

Lavalier-mikrofonen

Myggmikrofonen ECM-LV1 er et allsidig separat produkt som foruten til den nye mikrofonløsningen kan brukes til en rekke elektroniske enheter, som kameraer, videokameraer og PC-er med 3,5 mm-stereominikontakt. Den kan også kobles til digitale taleopptakere.

Vindskjermen som følger med, reduserer støy både fra vind og fra pusting.

Vekten er beskjedne 12 gram. Mikrofonen er 32 mm lang og har en diameter på 11 mm, og har en 360-graders roterbar klemme som gjør at den kan monteres i alle vinkler, enten det er på en skjortekrave eller på et slips.

LITEN OG LETT: Myggmikrofonen ECM-LV1 er liten og vil ikke synes særlig godt på videoopptakene, godt skjult i halsgropen til vloggeren eller intervjuobjektet. Den kan brukes med og uten vindskjerm. (Pressefoto: Sony)

Beskjeden kompatibilitet

Full kompatibilitet har mikrofonløsningen bare med et fåtall ganske nye Sony-kameraer. Det vil si kameraer som er utstyrt med Sonys Digital Audio Interface og som gjør at ECM-W2BT-enheten kan plasseres i tilbehørsskoen på kameraet uten noen form for kablet tilkobling, og med digital overføring til kameraet hele veien. Det vi i gamle dager kalte blitsskoen, kalles på nyere Sony-kameraer for «MI Shoe» der MI står for Multi Interface, altså fler-grensesnitt. Det er via dette grensesnittet at mikrofonlyden overføres trådløst fra mottakeren til kameraet på de nyeste Sony-kameraene.

ECM-W2BT ECM-LV1
SENDEREN: ECM-W2BT-senderen har en av/på-knapp og en knapp for å justere lydstyrken. Til høyre festeanordningen for å henge senderen og mikrofonen fast i klærne. (Pressefoto: Sony.)

Full kompatibilitet er imidlertid ikke noe krav for å bruke mikrofonløsningen. På kameraer som ikke støtter Sonys Digital Audio Interface, kan lydsignalene overføres analogt ved hjelp av den medfølgende korte kabelen med 3,5 mm-lydkontakt, som kobles mellom senderen og mikrofon-inngangen på kameraet. Dette betyr at løsningen vil kunne brukes på et stort antall kameraer, både med og uten Sony-logo.

I skrivende stund er de fullt kompatible kameraene begrenset til følgende kameraer, ifølge listen fra Sony:

  • Sony a1
  • Sony a9 Mark 2
  • Sony a7S Mark 3
  • Sony a7R Mark 4
  • Sony a7C

Som man ser, er dette bare de aller nyeste kameraene. Ingen av de øvrige kameraene i Sony a7-fullformatfamilien eller i den mer kompakte a6000-familien med APS-C-kameraer står på listen over fullt kompatible kameraer. Dette gjelder også videokameraer, som Sony har mange av, samt action-kameraer og andre kameratyper.

Paradoksalt nok står heller ikke det vlogger-tilpassede Sony ZV-1-kameraet på listen over fullt kompatible kameraer, men her ser det ut til at man slipper å måtte bruke ledning mellom mottakeren og kameraet, selv om man må skru over til analog overføring.

Den offisielle Sony-listen finner du her

Liten og lett

Sender- og mottaker-kombinasjonen ECM-W2BT er liten og lett. Senderen veier 26 gram og mottakeren 28 gram. Enhetene er værbeskyttet og skal tåle både fuktighet og støv, men Sony garanterer ikke at alt er 100 prosent tett.

ECM-W2BT ECM-LV1
STEREO: Myggmikrofonen ECM-LV1 er en liten stereomikrofon. (Pressefoto: Sony.)

Sonys PR-video om den nye mikrofonløsningen kan du se her

Prisene

Den trådløse Sony-mikrofonen ECM-W2BT vil komme i salg i april 2021 og vil koste cirka 2.500 kroner, ifølge pressemeldingen fra Sony Norge. Myggmikrofonen ECM-LV1 vil koste om lag 400 kroner.

Et alternativ

Et aktuelt alternativ til Sonys nye mikrofonløsning kan være australske Røde Wireless GO, lansert i 2019, eller den oppgraderte versjonen som nylig er kommet på markedet, Røde Wireless GO II. Sistnevnte er et trådløst mikrofonsett med to sendere. Det koster litt mer, rundt 3.600 kroner, og har ikke den elegante trådløse tilkoblingen mellom senderen og kameraet som man får med Sony-løsningen, vel å merke med de få utvalgte Sony-kameraene som er fullt kompatible med ECM-W2BT. Og eventuelle myggmikrofoner kommer i tillegg. Men med to sendere er Røde Wireless GO II en enda mer fleksibel løsning. Her er link til en video om Røde Wireless GO II.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.