Kameranytt.no

Leica M10 Monochrom i 3. generasjon

Leica M10 Monochrom 2020
LEICA M10 MONOCHROM: Sort kamera til å ta sort/hvitt-bilder med. (Pressefoto: Leica)

Leica er klar med tredje generasjon av sitt rendyrkede – og kontroversielle – sort/hvitt-kamera. Nykommeren har fått med seg M10 i navnet og heter nå Leica M10 Monochrom. Med ny bildesensor på 40 megapiksler lover Leica superskarpe sort/hvitt-bilder.

Det første av de digitale monokrom-kameraene fra Leica kom på markedet i 2012. Kameraet bar navnet Leica M-Monochrom og hadde en fullformat CCD-bildesensor på 18 megapiksler.

Tre år senere, i 2015, fulgte Leica opp med en ny bildesensor, en CMOS-sensor denne gang, med oppløsning som nærmest er blitt standarden for Leicas nyere rammesøker-kameraer under Leica M-logoen, det vil si 24 megapiksler.

Og nå flesker Leica til med en bildesensor på hele 40 megapiksler. I et kamera som altså bare kan ta sort/hvitt-bilder.

Kontroversielt

Leicas monokrome kameraer har vært kontroversielle, nettopp fordi de har en bevisst fysisk begrensning – at de bare kan ta sort/hvitt-bilder.

Leica M10 Monochrom 2020
INGEN RØD LOGO: Den røde blikkfangslogoen til Leica glimrer med sitt fravær på Leica M10 Monochrom. (Pressefoto: Leica)

Leica har imidlertid argumenter hardt for fordelene som konseptet byr på, og fortsetter å gjøre det med den nye utgaven. «…fantastisk detaljgjengivelse og kontrast under alle lysforhold», heter det i den norske pressemeldingen om Leica M10 Monochrom. Og videre: «Bilder tatt på alle ISO-innstillinger imponerer med finkornet gjengivelse av detaljer og ingen forstyrrende artefakter.»

Grunnen til at man får skarpere bilder med Leica M10 Monochrom enn med et tilsvarende kamera som også kan ta opp farger, er at sort/hvitt-sensoren ikke har noe fargefilter på pikslene. Bilde er bare basert på lys og kontrast, mens fargeinformasjonen er utelukket fra bildet. Dette gjør at detaljer kan reproduseres med høyest mulig skarphet. Når man dropper fargefilter over pikslene, kommer det i tillegg mer lys inn på sensoren, noe som ifølge Leica resulter i høyere følsomhet og mindre støy. Man slipper å interpolere for å hente inn manglende fargeinformasjon fra nabopikslene, noe som i hvert fall i teorien kan bidra til å svekke skarpheten noe når man fotograferer med et vanlig digitalkamera.

Fra ISO 160

Det er grunn til å merke seg at det nye kameraet har fått et betydelig større spenn i lysfølsomheten. Mens forgjengeren fra 2015 bød på ISO-innstillinger fra ISO 320 til ISO 25.000, har det nye kameraet en lysfølsomhet som går helt fra ISO 160 til ISO 100.000.

Leica M10 Monochrom 2020
IKKE FARGEFILTER: Uten noe fargefilter over bildesensor-brikken slipper det monokrome Leica-kameraet inn mer lys. (Pressefoto: Leica)

Basis ISO-innstilling er altså ned fra ISO 320 til ISO 160, som utgjør en forskjell på 1 EV. Den monokrome bildesensoren mottar med andre ord omlag ett blender- eller lukkersteg mer lys under eksponeringen. Det er altså ikke noe fargefilter som stjeler halvparten av lyset, noe som ikke minst kan bidra til å redusere bildestøy.

Det kan se ut til at dette litt sære konseptet har slått an blant utvalgte fotografer, siden Leica nå slår til med tredje generasjon av monokromt rammesøkerkamera.

Leica M10 Monochrom 2020
MINIMALISTISK: Leica M10 Monochrom følger i Leicas minimalistiske design-tradisjon. (Pressefoto: Leica)

Leica hevder dessuten at den nye 40 megapikslers bildebrikken er helt nyutviklet og konstruert helt og holdent med tanke på sort/hvitt-fotografering. Bildebrikkene i de to foregående generasjonene av Leicas monokrome kameraer var ifølge The Verge modifiserte utgaver av eksisterende farge-bildebrikker, og den nye brikken er også annerledes enn farge-bildebrikken på 47 megapiksler i Leica Q2 og SL2.

Basert på MP10-P

Hva betyr det at nye Leica M10 Monochrom er basert på Leica M10-P? Det betyr blant annet en tilnærmet lydløs elektromagnetisk lukker, som vel å merke ikke er det samme som en lydløs elektronisk lukker. I tillegg byr kameraet på WiFi-kommunikasjon, men som med M10-P ingen videofunksjonalitet i det hele tatt. Monokrom-modellen fra 2015 kunne ta opp video, men ifølge Leica var det så få som brukte dette kameraet til å ta opp video, så derfor ble funksjonen like godt droppet i den nye 2020-modellen.

Leica M10 Monochrom er dessuten designet uten den runde og røde Leica-logoen og andre elementer som kan tiltrekke seg visuell oppmerksomhet. Dette er gjennomført et kamera for de diskrete fotografene.

Prisen

Leica M10 Monochrom vil være tilgjengelig fra slutten av januar, ifølge pressemeldingen fra den norske distributøren Bresson AS.

Leica M10 Monochrom 2020
MED LEICA M-FATNING: Leica M10 Monochrome med et Summilux 35 mm-objektiv. (Pressefoto: Leica)

Prisen er som ventet ganske høy, satt til 89.950 kroner. Optikk kommer i tillegg, naturligvis.

Prisøkningen fra kameraet som M10 Monochrom i praksis er bygd over, Leica M10-P fra 2018, er imidlertid ikke så stor. Dette kameraet koster 84.700 kroner, ifølge prislisten til Bresson AS. Et pristillegg på bare vel 5.000 kroner for et kamera som vekker såpass mye mer oppmerksomhet blant kjennere, er vel greit for målgruppen?

Tekniske data

Brutto oppløsning40,89 megapiksler
Netto oppløsning40 megapiksler
Bildeoppløsning7.864 x 5200 piksler
BrikkestørrelseFullformat, ca. 36 x 24 mm
SensortypeB/W CMOS
LysfølsomhetISO 160-100.000
Bildestabilisator
FokuspunkterManuell fokus
ObjektivfatningLeica M bayonett-fatning
LCD-skjerm3-tommer TFT LCD
LCD-skjermoppløsningCa. 1.036.800 piksler
SøkertypeRammesøker
Søkerforstørrelse0,73x
Lukkertider16 min.-1/4.000 sek.
Innebygd blitsNei. Blitssynk: 1/180 sek.
SerieopptakCa. 4,5 bilder i sekundet
Videoformater
Mikrofon
Høyttaler
LagringSD-kort opptil 2 GB/SDHC-kort opptil 32 GB/SDXC-kort opptil 2 TB
USB
HDMI
Mikrofoninngang
Hodetelefonutgang
WiFi802.11b/g/n
Bluetooth
Batteritid CIPAIkke oppgitt
VektCa. 660 g inkl. batteri
StørrelseCa. 139 x 80 x 38,5 mm

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.