Kameranytt.no

Tredoblet zoom på Sony RX100 VI

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI
SJETTE GENERASJON: Sony Cyber-shot DSC-RX100-familien har vært med oss siden 2012. Nå er modell RX100 VI lansert. (Foto: Sony)
Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI
SJETTE GENERASJON: Sony Cyber-shot DSC-RX100-familien har vært med oss siden 2012. Nå er modell RX100 VI lansert. (Foto: Sony)

Sony har lansert sitt sjette kamera i den kompakte RX100-familien og slår til med et zoomomfang på hele 24-200 mm, opp fra 24-70 mm på forrige modell.

Prisen for en nesten tre ganger så høy telezoominnstilling som på forgjengeren er at det nye objektivet ikke er så lyssterkt. I vidvinkelmodus tilsvarende 24 mm hadde forrige modell en lysstyrke på f/1,8. Denne gode lysstyrken er redusert til f/2,8 på nykommeren.

I telemodus på 70 mm hadde forrige generasjon en lysstyrke på f/2,8, mens det nye objektivet har en lysstyrke på f/4,5 i en teleinnstilling tilsvarende 200 mm.

Hva betyr dette i praksis?

I teorien vil det være vanskeligere å få fin bokeh i bildene. I klartekst betyr dette redusert mulighet til å få en vakker, uskarp bakgrunn i for eksempel portretter tatt med stor blenderåpning, for her er altså største blenderåpning redusert fra f/1,8 til f/2,8.

Men ettersom Sony RX100-familien består av kameraer med ganske liten 1-tommes bildebrikke, er nok den praktiske effekten av dette ganske beskjeden. På bilder tatt med et fullformatkamera ville nok forskjellen ha vært godt synlig, men med såpass liten bildebrikke som på RX100-kameraene har det trolig ikke så stor betydning.

LES OGSÅ: – Nå er Sony en av de store

For øvrig tar de fleste av oss vanligvis ikke portretter i vidvinkelmodus. Ideell portrettbrennvidde ligger gjerne i sjiktet tilsvarende 70-100 mm. Forgjengeren hadde altså største blender på f/2,8 i 70 mm-innstilling. Ifølge Sony er største blender på f/4 når zoominnstillingen på RX100 VI er på 100 mm. Når man vrir objektivet til full telemodus på 200 mm brennvidde, er største blender f/4,5. I så kraftig telemodus er vel dybdeskarpheten uansett ganske liten, men på den andre siden egner ikke denne brennvidden seg så godt til portretter, for da kan ansikter lett fremstå som litt «sammenklemt». Det sier i hvert fall god, gammel portrett-teori.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI
HYBRID-AF: Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI benytter en hybrid-autofokus som kombinerer fasedetekterende og kontrastbasert autofokus. (Ill.: Sony)

Jeg antar at det første mange kamerattestere kommer til å hive seg over når det nye kameraet blir tilgjengelig, er å sjekke bokehen og hvilke muligheter som finnes til å ta gode portretter også med RX100 VI.

For øvrig er det en forenkling her som bidrar til å gi et litt feilaktig bilde av lysstyrke/blenderåpning i sammenligning mellom kameraer med forskjellig brikkestørrelse. Med én-tommes brikker opererer man med en beskjærings- eller brennviddefaktor på 2,7x sammenlignet med fullformat, på samme måte som vi gjerne ganger brennvidden med 1,5x (1,6x i Canon-verdenen) for å beskrive hva brennvidden på et APS-C-kamera oppleves som sammenlignet med 35-mm-formatet – eller fullformat, om man vil. Det egentlige zoomomfanget på Sony RX100 VI er som det står foran på objektivet – se bildet øverst i artikkelen – 9,0-72 mm. Men for de fleste av oss gir ikke dette noen mening før vi blir fortalt at dette tilsvarer 24-200 mm (9 x 2,7 = 24,3, mens 72 x 2,7 = 194,4, som vi elegant avrunder til 24-200 mm…) Problemet er at vi strengt tatt burde gjort det samme regnestykket med lysstyrke og blenderåpning også. Siden objektivet er mindre og bildebrikken mindre, er også blenderåpning fysisk mye mindre enn på et tilsvarende objektiv til et fullformatkamera. Den oppgitte lysstyrken på RX100 V-objektivet spenner derfor egentlig ikke fra f/2,8 i vidvinkelmodus til f/4,5 i telemodus, men fra f/7,56 til f/12,15. Men nå er vi langt på vei inn i en annen artikkel…

Ypperlig reisekamera

Uansett vil nok mange potensielle kjøpere også se store fordeler og nye muligheter med et optisk zoomomfang som er økt fra 2,9 ganger zoom til hele 8,3x zoom. Det nye objektivet vil nok gjøre Sony RX100 VI til et enda mer populært reisekamera enn de foregående modellene.

Ifølge Sony gjør den optiske bildestabilisatoren at man kan ta bilder med opptil fire trinn lengre lukkertid enn man kan uten bildestabilisator.

LES OGSÅ: Sony går for sølv og ny zoom

Noen synes sikkert at jeg har hengt meg altfor mye opp i spekulasjonene omkring lysstyrken på objektivet i sjette generasjons RX100-kameraet, for det er mye annet spennende å ta fatt i her.

«Verdens raskeste AF»

For eksempel er autofokusen blitt enda raskere enn på modell V, oppgitt til 0,03 sekunder på RX100 VI sammenlignet med 0,05 sekunder på RX100 V. I pressemeldingen fra Sony Norge betegnes dette som verdens raskeste autofokus.

Mens de fire første modellene i RX100-serien bare hadde kontrastdetekterende autofokus med 25 fokuspunkter, har modell V og VI raskere fasedetekterende autofokus med hele 315 fokuspunkter. Den økte hurtigheten på autofokusen til modell VI skal blant annet skyldes at kameraet har fått den samme Sony Bionz X-signalprosessoren som i det profesjonelle høyhastighetskameraet Sony A9.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI
PROSESSOREN: Sony Cyber-shot DSC-RX100 IV benytter samme prosessor som flaggskipet Sony a9. (Ill.: Sony)

RX100 VI har en én-tommes CMOS-bildesensor av typen Sony Exmor RS som er utstyrt med en DRAM-minnemodul som skal bidra til å øke hastigheten. Kameraet kan ta imponerende 24 bilder i sekundet med følgefokus og en bufferkapasitet på opptil 233 bilder.

Touch-skjerm

En annen forbedring er at Sony RX100-serien nå endelig har fått berøringsfølsom skjerm. Man kan både bestemme fokuspunktet og utløse bildeopptaket fra skjermen.

LES OGSÅ: PRØVD: Sony med super-bokeh

Folk som er glad i å ta selfies eller som trenger et kamera til å vlogge med, kan glede seg over at tretommers-skjermen kan vris 180 grader. Vloggere vil nok fortsatt savne mulighet til å koble til ekstern mikrofon ved videoopptak.

Oppfellbar søker

Som på forgjengerne – fra og med modell III – har også RX100 VI en oppfellbar elektronisk søker med forstørrelsesgrad på 0,59x. Da jeg testet den første modellen med slik søker for PC World Norge i 2014, skrev jeg at søkerbildet ikke var så stort, og at det var litt fikling med å få opp søkeren. Først måtte man trykke på en knapp som fikk søkeren til å sprette opp, og deretter dra ut det bakre søkerelement. Men jeg la til at det var en befrielse å ha den elektroniske søkeren tilgjengelig både i sollys og på pressekonferanser.

Sony Cyber-shot DSC-RX100 VI
EVF: Det er slutt på å få frem den elektroniske søkeren i to steg. Nå holder det å trykke på knappen. (Ill.: Sony)

Mens den elektroniske søkeren på RX100 III hadde en oppløsning på bare 1,4 megapiksler, har de påfølgende modellene hatt søker på rundt 2,5 megapiksler – og dermed mye bedre søkerbilde. Dessuten trenger man ikke lenger dra ut søkeren manuelt. Det vil trolig oppleves som en såpass stor forbedring at mange brukere vil benytte EVF-søkeren oftere enn før.

RX100 VI har en forbedret videoløsning som kan ta opp 4K-video med støtte for åtte-bits Hybrid Log Gamma-profil for HDR-kompatible opptak. Kameraet støtter også S-Log3/S-Gamut3 for dem som vil drive profesjonell fargegradering på pc-en etterpå.

Langsom kino-opptak kan tas med bilderater på 240, 480 og 960 bilderuter per sekund.

Kameraet har kommunikasjonsstøtte for WiFi, Bluetooth og nærfeltskommunikasjon (NFC).

Sony Cyber-shop RX100 VI veier rundt 300 gram med batteri og har en oppgitt batterikapasitet på 240 bilder etter CIPA-standarden.

Ukjent pris

Norsk pris vil bli kunngjort senere, får Kamerablogg.no opplyst. I USA er prisen satt til 1.200 dollar, så dette blir neppe noe billig kamera. Til gjengjeld er det tettpakket med svært avansert kamera- og datateknologi.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.