Trenger du 128-terabyte SD-kort?

SD Express
SD EXPRESS: Det er en lang vei fra 32 GB til 128 terabyte. (Ill.: Pixabay.com)
SD Express
SD EXPRESS: Det er en lang vei fra 32 GB til 128 terabyte. (Ill.: Pixabay.com)

En ny standard for SD-minnekort er underveis. Med SD Express kan vi få minnekort med plass til utrolige 128 terabyte med data. Hvor mange bilder blir det?

[toc] Dagens maksimum-lagringskapasitet på SD-kort er to terabyte, noe som forutsetter et SDXC-minnekort. Men selv SDXC-kort med såpass høy lagringskapasitet ser ut til å være vanskelig å oppdrive.

Med SD-kort på to terabyte kan du ifølge Wired lagre 100 HD-filmer, 480 timer med HD-videoopptak, 136.000 bildefiler i «fin-modus» og nok MP3-musikkfiler til at det rekker livet ut.

Varslet, men ikke levert

Nå betyr ikke innføring av nye standarder at det straks lanseres nye produkter som følger disse standardene. SDXC-kort med én terabyte ble varslet allerede i 2009, men så sent som i september 2016 skrev amerikanske Computerworld at nå var endelig den første prototypen på et én-terabyte SD-kort vist fram av SanDisk. Begivenheten fant sted på Photokina-messen i Köln den høsten. Pris og leveringstidspunkt forelå det ingen informasjon om. 

Jeg har nå være inne på SanDisks egne nettsider uten å finne SD-kort i salg med høyere lagringskapasitet enn 512 GB.

SDXC-kort kan ifølge standarden ha kapasitet på opptil to terabyte, men det ser altså ikke ut til å være mulig å oppdrive kort på hverken én eller to terabyte lagringsplass. De gangene jeg har trodd jeg har funnet det på nettet, har det vist seg at søket har fått treff på «SSD» i stedet for «SD». Det eneste SD-kortet med lagringsplass i terabyte-klassen jeg fant på Amazon, var ledsaget av brukerkommentarer om at det ikke fungerte og at det var et spamprodukt.

Så jeg har vært nødt til å konkludere med at SD-kort i terabyte-klassen, altså på én eller to terabyte, ikke er å oppdrive. Hvis noen har annen informasjon, meld gjerne fra i kommentarfeltet.

SD Express

Det er nettstedet D|Y Photography som nå har gått ut med nyheten om den nye standarden, kalt SD Express. Med den nye korttypen, kalt SDUC, skal vi angivelig kunne få SD-kort med en lagringskapasitet på utrolige 128 terabyte og med en overføringshastighet på opptil 985 megabyte i sekundet.

Spesifikasjonene er det redegjort for i et såkalte whitepaper fra organisasjonen SD Association, en organisasjon som ble etablert av Panasonic, SanDisk og Toshiba i år 2000. I dag har organisasjonen rundt 1.000 medlemsbedrifter som er involvert i design og utvikling av SD-standarder. Samarbeidet har ifølge Wikipedia bidratt sterkt til at SD-minnekort er det mest utbredte formatet av uttagbare minnekort.

Raskere kommunikasjon

En vesentlig egenskap ved den kommende SD Express-standarden er at kortene må benytte en annen kommunikasjonsstandard enn dagens minnekort. Vi snakker om PCIe- og NVMe-grensesnittene (Peripheral Component Interconnect Express og Non-Volatile Memory Express), som er kjent for ekstra høy båndbredde. De nye kortene vil i henhold til denne standarden få betegnelsen SDUC-kort, som står for SD Ultra Capacity, der den øvre lagringsgrensen altså økes fra to til hele 128 terabyte.

Med en overføringshastighet på hele 985 MB per sekund vil slike SD Express-minnekort kunne fungerte som alternativer til uttagbare Solid State-enheter, altså SSD-lagringsmedier, heter det.

Blant bruksområdene nevnes høyoppløselig super-slow motion video, superraske opptaksserier med Raw-bilder, 8K-videoopptak og -avspilling og en rekke andre områder, inkludert fremtidens spillsystemer, lynrask lagring i selvkjørende biler og mye annet.

Samtidig skal kortene være bakoverkompatible med dagens UHS-I-kort slik at de skal kunne brukes i milliarder av teknologiprodukter som allerede er tatt i bruk, heter det i SD Ekspress-redegjørelsen.

Fra SD Express til Lillebjørn Nilsen

Så er spørsmålet: Når får vi 128-terabyte-kort på markedet, mon tro? Ut fra de nevnte erfaringene med den mislykte jakten på kort med én og to terabyte tror jeg det kan ta lang tid. 

Vi får si som Lillebjørn Nilsen i Er De’kke Rart-sangen fra Haba Haba-albumet: «Jeg tror ikke før jeg får se det!».

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.