Trenger vi et eget feriekamera?

Nikon Coolpix W100
TÅLER EN TRØKK: Nye Nikon Coolpix W100 tåler støv, vann og en kraftig smell. (Foto: Nikon)
Nikon Coolpix W100
TÅLER EN TRØKK: Nye Nikon Coolpix W100 tåler støv, vann og en kraftig smell. (Foto: Nikon)

Nikon har lansert et kompaktkamera som selskapet presenterer som «feriekamera». Hvem trenger et slik kamera?

Nikon Coolpix W100, som Nikon Norge presenterte tidligere i august, er kanskje blant kameraene som vi ikke skriver så mye om her på Kamerablogg.no: Små kompaktkameraer med liten bildebrikke, myntet på helt andre enn de kameraentusiastene som vanligvis surfer innom dette nettstedet.

Så hvorfor skriver jeg om det da? Jo, fordi fordommene som mange kameraentusiaster har mot rendyrkede forbrukerkameraer, kanskje også gjør at de går glipp av noen spennende motiver som nettopp kameraer av denne typen kan åpne opp for.

10 meters dybde

Først noen ord om Coolpix W100: Dette er et kompaktkamera av den typen som er bygd for å kunne tåle en trøkk, som håndterer kuldegrader bedre enn kameraer flest og som ikke bare er støvtett, men som også kan brukes i vann.

I dette tilfelle snakker vi om dykk ned til hele 10 meters dybde.

UNDER VANN: Slike undervannsbilder skal man kunne ta med W100, ifølge Nikon. (Foto: Nikon)
UNDER VANN: Slike undervannsbilder skal man kunne ta med W100, ifølge Nikon. (Foto: Nikon)

I tillegg skal kameraet tåle fall på opptil 1,8 meter, og det skal garantert tåle kulde ned til -10 grader Celsius.

Som kompaktkameraer flest har det en ganske liten bildebrikke, en CMOS-brikke på størrelse med en lillefingernegl, 1/3,1 tomme med vel 14 millioner piksler brutto, eller 13,2 megapiksler netto.

3x-zoomobjektivet tilsvarer en brennvidde i 35 mm-format på 30-90 mm, altså fra moderat vidvinkel til moderat tele.

Kameraet kan ta opp video i Full HD, og bildeoverføring kan gjøres via den Bluetooth-baserte SnapBridge-teknologien. SnapBridge har til nå bare fungert mot Android-baserte enheter, men er lovt i iOS-versjon i løpet av august.

LCD-skjermen på baksiden er på 6,7 cm diagonalt – 2,6 tommer – med en oppløsning på 230.000 punkter. Altså ikke noen imponerende LCD-spesifikasjoner etter dagens standard, men størrelsen er vel holdt nede for å få plass til trykk-, støv- og vann-beskyttende pakninger og så videre uten at kameraet blir unødig stort.

Lysfølsomheten kan stilles inn fra ISO 125 til ISO 1600. Batterikapasiteten er oppgitt til cirka 220 bilder, og vekten er cirka 177 gram med batteri og minnekort.

I havet og i bekken

Selv om jeg er blant dem som foretrekker et godt mobilkamera fremfor kompaktkamera til spontan-fotografering når jeg ikke har et systemkamera eller lignende tilgjengelig, har jeg en viss sans for disse forbrukerkameraene som er bygd for å tåle «alt».

Det har sikkert sammenheng med at jeg vært så heldig å få prøve en del av dem opp gjennom årenes løp, selv om jeg aldri har anskaffet noe selv til varig bruk.

Canon PowerShot D10
EN NYE VERDEN: Med undervannskamera finner man fort en ny verden, selv i bekken like ved hytta. Bildet er tatt med Canon PowerShot D10. (Foto: Toralv Østvang)

Jeg har hatt slike kameraer inne til test og dyppet dem i glassbolle med vann hjemme på kjøkkenbenken, og jeg har hutrende oppsøkt badeplasser i Østmarka i april, lenge før badesesongen, og prøvd undervannshus til kompaktkameraer.

Allværskameraer som tåler å være under vann er ikke noe nytt, og den kanskje mest overbevisende testen gjorde jeg så langt tilbake som i 2009. Da hadde jeg med meg et slik kamera fra Nikons erkerival Canon på hytta.

Kamerat het Canon PowerShot D10 og ble neppe noen stor suksess på markedet. I hvert fall har ikke jeg sett mange av dem i bruk senere. Men det var et morsomt kamera å bruke, spesielt til å fotografere motiver man tidligere aldri hadde tenkt på.

På hytta på fjellet kunne det for eksempel dreie seg om noe så prosaisk som å dyppe kameraet i fjellbekken ved tomtegrensen vår og få bilder av en liten verden som man aldri har sett fra en slik vinkel tidligere.

Canon PowerShot D10
FISKE-PERSPEKTIV: Er det slik fiskene ser oss? Selfie av bestefar og barnebarn tatt med undervannskamera dyppet ned i bekken. Som man ser, fungerte blitsen godt under vann. (Foto: Toralv Østvang)

Sammen med et barnebarn som var med på hytta eksperimenterte jeg også med å prøve å finne ut hvordan fiskene ser på oss mennesker der oppe på land fra sitt «ståsted» under vannflaten. En selfie tatt med kameraet dyppet ned i bekken er for eksempel ikke noe man tar med sin dyre mobil.

Billig

Et viktig poeng med denne typen kameraer er at de ikke koster så mye. I hvert fall ikke i dag. Den nye Nikon Coolpix W100 har en veiledende pris på 1.690 kroner inklusive mva.

De som går rundt med en fotobag full av dyre systemkameraer har neppe problemer med å supplere med et så rimelig allværskamera.

Naturligvis har et slik kamera store begrensninger. Det er ikke dét kameraet du bruker til å ta bilder som skal blåses opp til en A3-utskrift eller større.

Men for å få bildene som du ikke ville ha tatt sjansen på å bruke ditt dyre allværs-kamera til, for eksempel i mye av det øsende regnværet som vi har hatt i Norge denne sommeren og høsten, kan det være kjekt å ha et kamera som Nikon W100 i bagen, et som du tør å ta frem uansett vær.

Vi har jo hørt triste historier om folk som har brukt dyre systemkameraer til slik, i trygg forvissning om at gummipakningene i kamerahuset og objektivet skulle beskytte verdiene, for så å oppleve at det ikke holdt stikk.

Blant funksjonene som W100 byr på, tar vi også med ansiktsprioritert autofokus. For ikke å glemme funksjonen «Komponere ansikt under vann», som gjør at kameraet automatisk tar bilder under vann når kameraet oppdager ansikter i sjøen eller bassenget.

Om den funksjonen kan brukes til å ta undervanns-selfie av folk på land, slik jeg i sin tid gjorde i bekken på fjellet, vet jeg imidlertid ikke.

Feriekamera

Ved lanseringen i Norge kaller Nikon som sagt det nye kameraet for et «feriekamera». I så måte er de kanskje litt uheldige med timingen, for når kameraet kommer i salg i september, er vel ferien over for de fleste for denne gang.

Men det kommer jo flere ferier. Og Nikon Norge kan jo håpe på en våt høst…

Mer informasjon hos Nikon.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.