Kameranytt.no

Tror du på Canon-ideen om kamera uten knapper?

Canon-patent
ER DETTE FREMTIDEN? Kameranytts forsøk på å illustrere hvordan et fremtidig systemkamera kan komme til å se ut hvis så å si all betjening gjøres på en stor mobilskjerm på baksiden. (Foto: Toralv Østvang)

Kan du tenke deg et systemkamera omtrent uten betjeningsknapper, hjul og ratt? Der all betjening skjer på en berøringsfølsom skjerm på baksiden? Vel å merke ikke en liten tre-tommers skjerm som i dag, men for eksempel en stor seks-tommers mobil-skjerm?

Canon kan tenke seg et slik kamera og har levert inn en patentsøknad hos japanske patent-myndigheter på noe som tolkes som et speilløst system-kamera med en gigantisk betjeningsskjerm på baksiden. Betjeningsknappene er borte.

Inspirert av tegningene som ledsager patentsøknaden har Kameranytt «bygd» en virtuell utgave av det nye Canon-konseptet. Jeg har lekt meg litt i Photoshop med et bilde jeg tok av et av mine litt eldre Canon-kameraer, fjernet betjeningsknappene på baksiden og lagt over en skjermdump som viser brukergrensesnittet i Apples kamera-app for iPhone. Ikke fordi Canon-konseptet har noe med Apples brukergrensesnitt å gjøre, men bare for enklest mulig å formidle en ide om hvordan dette kan komme til å se ut.

Jeg innrømmer at jobben er gjort fort og gæli. Ikke på noen måte nitid photoshopping – jobben ville vel ha stått til stryk på et kurs i avansert Photoshop-bruk. Tanken var bare å prøve å få frem ideen bak konseptet som Canon nå har søkt patent på.

ORIGINALEN OG JUKSET: En 2012-modell av Canon EOS 650D i orignal tapning – og slik kameraet kunne ha sett ut med betjeningsskjerm på størrelse med en iPhone-skjerm (Foto: Toralv Østvang)

Det var nettstedet Canon News som brakte nyheten om patentsøknaden. Dette er et rykte-nettsted som blant annet ser ut til å følge systematisk med på nye Canon-patenter og patent-søknader.

Speilløst eller ikke?

I artikkelen ser det ut til at artikkelforfatteren er ganske sikker på at patentsøknaden må gjelde et speilløst systemkamera, men i kommentarfeltet argumenterer en leser for at det også kan dreie seg om et kamera med en hybrid optisk/elektronisk-søker.

Nettstedet Fstoppers har fulgt opp meldingen om Canons patentsøknad og påpeker at kameraprodusentene er blant dem som jevnlig legger inn massevis av patentsøknader for produkter og teknologier som det aldri blir noe av. Dette kan være en slik patentsøknad. Likevel fastslår nettstedet at utspillet fra Canon faktisk kan bringe med seg noe virkelig nytt i moderne kameradesign.

Fotografenes vaner

Med tanke på hvor mye smartmobil-teknologien har utviklet seg de siste årene, er det egentlig rart at kameraprodusentene ikke har vist større interesse for å utnytte LCD-skjermen bak på dagens kameraer mer enn de gjør i dag, skriver Fstoppers.

Noe av grunnen kan være at fotografer er så vant til store hjul, ratt og knapper på kameraene sine at de har lært seg å betjene kameraene nesten i blinde, spekuleres det.

Mer touch

Fstoppers nevner Leica SL2 og Canon EOS R som eksempler på kameraer der den berøringsfølsomme skjermen bak på kameraet utnyttes mer enn før. Canon EOS R har jo også en berøringsfølsom «knapp» – en «slider» – på baksiden.

Canon-patent
KNAPPER PÅ SKJERMEN: Nikon Z 50 har en utvidet LCD-skjerm der tre betjeningsknapper er flyttet inn på skjermen. Løsningen har fått blandet mottakelse, men er kanskje et forvarsel om noe vi kommer til å få se mer av? (Pressefoto: Nikon)

Kameranytt vil for sin del legge til Nikon Z 50 på listen. Der er tre betjeningsknapper rett og slett flyttet inn på en forstørret LCD-skjerm på baksiden av kameraet.

Besnærende

Om vi noen gang får se et kamera basert sånn noenlunde på det konseptet som Canon nå har vist fram gjennom patentsøknaden sin, er vanskelig å si. Personlig finner jeg tanken besnærende.

Mobilkameraene har i stor grad spist opp markedet for enkle pek-og-klikk-kameraer i lommeformat. Det som i dag utgjør mye av kompaktkamera-markedet, er forholdsvis dyre og avanserte kameraer myntet mer på fotoentusiaster enn forbrukere – jeg tenker på kameraer som Sony RX100-serien, Canon PowerShot G5- og G7-kameraene og lignende. Slaget om det opprinnelige kompakt-markedet har kameraprodusentene tapt.

Trege kameraprodusenter

I debatten om de drastiske endringene i kameramarkedet er kameraprodusentene blitt beskyldt for å være trege og konservative, og forsøkene på å komme mobilfabrikantene i møte har sett heller motstrebende og halvhjertede ut.

Med konseptet som Canon nå har presentert, ser det ut til at kamerabransjen endelig begynner å ta konkurransen fra mobilprodusentene på alvor og så smått har startet å implementere smartmobil-teknologi på en mer gjennomgripende måte.

Myntet på mobilgenerasjonen

Gamle fotoentusiaster som meg vil kanskje ikke bli fortrolig med et kamera som ser ut som et mobilkamera bakfra – og som betjenes som et mobilkamera – selv om det på forsiden har alt det som «ordentlige» fotografer ønsker seg. Dette betyr først og fremst et skikkelig objektiv foran en bildebrikke av en helt annen størrelse enn i mobilkameraene. Med andre ord et konsept som endelig forener det beste fra to verdener.

Canon-patent
MOBILFOTO: Slik fotografer mange unge i dag. I fremtiden fotograferer de kanskje på samme måte – med et ordentlig systemkamera? (Foto: Linus Schütz fra Pixabay)

Men selv om jeg kanskje ikke er i målgruppen for betjeningsmåten, ser vi her trolig endelig et konsept som kan appellere til yngre fotointeresserte. Til unge som er vokst opp med mobilkameraer og som kanskje aldri har holdt et «ordentlig» kamera i hendene. Men som likevel er nysgjerrig på om større kameraer – «ekte» kameraer – kan gi noe mer og bedre enn kameraene de har med seg i lommen. Men som de hittil har holdt på en armlengdes avstand fordi de ser så skremmende ut og så vanskelige å betjene, med alle disse merkelige rattene og hjulene og knappene. Slikt noe finnes jo ikke på mobilkameraene som de unge har brukt til nå.

Ut på tur – uten mobil?

Mobilkonseptet til Canon, med stor skjerm på baksiden av et systemkamera med utskiftbar optikk, er interessant også ut fra spørsmålet om løsningen faktisk bringer mer smartmobilteknologi inn i kameraet. Det betyr større muligheter for ordentlig bildebehandling og for enklere deling av bildene. Det kan man i fremtiden kanskje gjøre på den samme enheten som man tar bildene med, uten at man må drive å overføre bildene fra kamera til mobil først. Akkurat dét er noe kameraprodusentene har lansert veldig dårlige løsninger på i mange år, selv om de har kommet seg litt i det siste.

Om vi noensinne får se et kamera som ligner – litt eller mye – på kameraet som Canon nå har søkt patent på, gjenstår å se. Men søknaden viser etter mitt syn større vilje til nytenkning blant de klassiske kameraprodusentene enn vi har sett hittil.

Kanskje vi om noen år kan få et ordentlig systemkamera – som vi også kan ringe hjem med…?

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.