Ultrazoom for Canon og Nikon

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD
ULTRAZOOM: I 1992 lanserte Tamron den første superzoom-en på markedet. Nå følger selskapet opp med «verdens første ultrazoom» for speilrefleks. (Foto: Tamron)
Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD
ULTRAZOOM: I 1992 lanserte Tamron den første superzoom-en på markedet. Nå følger selskapet opp med «verdens første ultrazoom» for speilrefleks. (Foto: Tamron)

Med Tamrons nye ultrazoom for APS-C-kameraer trenger man bare ett objektiv. Men blir bildene gode nok?

[toc] Tamron har lansert det som selskapet selv betegner som verdens første ultrazoom for DSLR, Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD.

Zoomområdet er enormt med tanke på at dette ikke er et «superzoom-kamera» basert på bildebrikke i kompaktkamera-format – et eksempel på et slik kamera er Panasonic Lumix DC-FZ82 med 60x zoom – men et objektiv bygd for speilreflekskameraer i APS-C-format.

22,2x zoom

Objektivet byr på 22,2x zoomomfang fra 18 til 400 mm. På et Nikon DX/APS-C-kamera tilsvarer det 27-600 mm, mens det på et Canon EOS-kamera med Canons litt mindre APS-C-brikke tilsvarer 28,8-640 mm brennvidde.

LES OGSÅ: PRØVD: Vinterferie med superzoom

Objektivet leveres med fatning for enten Canon- eller Nikon-speilreflekskameraer.

Slipper å bytte objektiv

Den praktiske fordelen med et objektiv med så stort zoomomfang er jo at man stort sett slipper å skifte objektiv. Her dekkes hele omfanget fra forholdsvis kraftig vidvinkel til meget kraftig telemodus i ett objektiv.

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD
700 GRAM: Tamrons 18-400 mm-objektiv veier 705 gram med Nikon-fatning og 710 gram med Canon-fatning. (Foto: Tamron)

– Det ultimate objektivet for både hverdagsbruk og reiser, skriver den norske importøren Focus Nordic i pressemeldingen om det nye Tamron-objektivet.

I tillegg til å være både et vidvinkel- og teleobjektiv er objektivet også nesten et makroobjektiv, ifølge Focus Nordic. Objektivet har en nærgrense på bare 45 cm og har et maksimalt makroforhold på 1:2,9 400 mm-posisjons. Dermed egner objektivet seg godt også til å ta nærbilder av blomster, insekter og andre små ting man kommer over på reisefot, heter det.

Hva med bildekvaliteten?

Spørsmålet det er naturlig å stille i tilknytning til et objektiv med så drastisk zoomomfang er om konstruksjonen fremtvinger såpass mange kompromisser at det går ut over bildekvaliteten?

Kamerablogg.no har ikke hatt anledning til å prøve objektivet, men nettstedet Amateur Photographer har testet det. Sluttkarakteren er overraskende god, fire stjerner av fem mulige, men det kommer også klart fram at objektivet har sine svakheter. Det er særlig den reduserte skarpheten i telemodus som kan virke noe skuffende.

Objektivet er skarpest i vidvinkelmodus, særlig med blenderåpningen plassert rundt 5,6-tallet. Zoomer man inn til rundt 70 mm, bør lysforholdene helst være slik at man kan blende ned til f/8, heter det. Skarpheten svekkes ganske mye når man zoomer inn mot 400 mm-merket.

Objektivet har en del vignettering, kraftigst i vidvinkelmodus, men det kan motvirkes noe ved at man blender ned til rundt f/8.

I vidvinkelmodus gir objektivet en klart tønneformet forvrengning, som snur til det omvendte i telemodus, ifølge testomtalen hos Amateur Photographer.

LES OGSÅ: Tamron fornyer seg på høyt nivå

Ellers får objektivet bra omtale for byggekvalitet, beskyttelse mot støv og fuktighet og for en rask og effektiv fokusmotor, om enn ikke helt lydløs. Under videofilming i stille omgivelser hender det at lyden av autofokusmotoren kommer med som en svak summing på videoopptaket, ifølge Amateur Photographer.

Objektivet får skryt for effektiv optisk bildestabilisering, og en del av de optiske svakhetene kan fotografen selv ta hånd om i etterbehandlingen av bildene, forutsatt at man fotograferer i Raw-format, heter det i testomtalen.

Rask fokusmotor

Tamrons 18-400 mm-objektiv er utstyrt med en såkalt HLD-fokusmotor. Forkortelsen står for High/Low torque modulated Drive, og ifølge Focus Norge byr motoren på rask, stille og sikker fokusering.

Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD
KORT OG LANG: Tamron 18-400 mm i sammentrykket og utfelt lengde, altså i vidvinkel- og tele-modus. (Foto: Tamron)

En zoomlås hindrer at objektivet zoomer ut av sin egen tyngde når man bærer kameraet med seg hengende i skulderrem.

Fastvareoppdatering

Ved hjelp av Tamrons TAP-in Console-løsning kan man oppdatere objektivets fastvare og finjustere autofokusen. TAP-in Console-løsningen ble lansert i februar 2016 og gir mulighet til å laste ned ny firmware for utvalgte Tamron-objektiver via Windows-pc eller Mac.

LES OGSÅ: Tamron med nye premium-teleobjektiver

Programvaren gjør det også mulig å foreta justering av vibrasjonskontrollen i objektivene.

Løsningen er utviklet for objektiver med fatning for Nikon-, Canon- og Sony-kameraer.

Optisk konstruksjon

Den optiske konstruksjonen til 18-400 mm-objektivet består av 16 linseelementer i 11 grupper, og det inngår LD-glass med lav spredning og asfæriske linseelementer som minimerer bildefeil, slik som for eksempel kromatisk aberrasjon og forvrengning.

LES OGSÅ: Sigma utfordrer Nikon og Canon

Objektivet er for øvrig utstyrt med en elektromagnetisk blender som skal gi presis blenderkontroll med rask respons. Dette skal være særlig nyttig når man tar videoopptak, ifølge importøren.

Prisen

Tamrons nye 18-400 mm-objektiv kommer i salg i Norge i løpet av juli, og det er samme pris enten man velger å kjøpe objektivet med Canon- eller Nikon-fatning. Veiledende pris ligger på cirka 7.500 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.