«Universets raskeste RAID-disk» for videoredigering

ThunderBlade X8
PLASS TIL MYE VIDEO: ThunderBlade X8 er en liten og lett ekstern RAID-lagringsenhet som kan fås med plass til 8 TB, 16 TB eller 32 TB. (Pressefoto: OWC.)

I en annen verden, befolket av profesjonelle videoredigerere og ambisiøse videoentusiaster, er lynraske lagring satt i høysetet. Selskapet Other World Computing (sic) lanserer nå det de påstår er verdens raskeste RAID-baserte SSD-disk.

Ja, i markedsføringen går selskapet så langt som til å hevde at nye ThunderBlade X8 er den raskeste RAID-baserte SSD-disken i hele universet. Da vet nok folkene hos OWC, som det amerikanske selskapet kaller seg til daglig, mer om universet enn de fleste andre her på jorden.

Nok om det.

ThunderBlade X8
8 SSD-ER: Hver TunderBlade X8-enhet er utstyrt med åtte SSD-enheter. Her ser det ut til at alle fungerer som de skal. (Pressefoto: OWC.) (Klikk for større bilde.)

ThunderBlade X8

Nye ThunderBlade X8, som også lanseres i Norge, er uansett en lagringsløsning myntet på å lagre store datamengder svært raskt. Enheten skal være 16,7 prosent raskere enn forgjengeren, og lesehastigheten er oppgitt til opptil 2.949 megabyte i sekundet.

Dette er målt på en ThunderBlade-enhet utstyrt med åtte SSD-er på én terabyte hver, koblet til en 16-tommers MacBook Pro 2021-modell med 16 GB RAM og Apple M1 Pro-prosessor med 10-kjerners CPU (sentralprosessor) og 10-kjerners GPU (grafikkprosessor).

OWC ThunderBlade-enhetene kommer i tre varianter. Den rimeligste modellen er den som er nevnt ovenfor, med åtte SSD-enheter på én terabyte hver. Man kan også få ThunderBlade X8 med SSD-enheter på to terabyte hver, altså med en samlet lagringskapasitet på 16 terabyte. Eller med SSD-enheter på fire terabyte hver, noe som gir en samlet kapasitet på 32 TB.

ThunderBlade X8
GJERNE FOR MAC: Produsenten OWC har mange Apple-brukere i kundekretsen og markedsfører gjerne sine heftige lagringsprodukter myntet på video omgitt av Mac-er, selv om mange av produktene er plattform-nøytrale. (Pressefoto: OWC.) (Klikk for større bilde.)

Systembrikken i ThunderBlade X8 er basert på Thunderbolt 3. Grunnen skal være at Thunderbolt 3 byr på mer båndbredde til SSD-lagringsbrikker enn den nyere Thunderbolt 4-standarden, ifølge nettstedet XDA-developers.

Vifteløs og lydløs

ThunderBlade X8 er designet med tanke på bruk både i studio og under opptak på location, som det heter på de kreatives stammespråk. Lagringsenheten har et varmeavledende og vifteløst aluminiums-chassis som byr på lydløs lagring selv med topphastighet. 

ThunderBlade-produktene har etter sigende et godt rykte blant kravstore videoprodusenter. Før levering blir hver ThunderBlade-enhet grundig testet i en flere timer lang «burn-in»-test før den blir sertifisert, ifølge nettstedet Camera Jabber.

ThunderBlade X8
THUNDERBOLT 3: ThunderBlade X8 kobles til datamaskinen med Thunderbolt/USB-C-kontakt og er utstyrt med Thunderbolt 3-brikke. (Pressefoto: OWC.) (Klikk for større bilde.)

Disse lagringsenhetene blir levert med en solid koffert som skal gjøre det trygt å ta med seg ThunderBlade-enhetene ut i felten.

RAID og kjedekobling

ThunderBlade X8 støtter Raid 9/1/4/5/10, og man kan utvide lagringskapasiteten ytterligere ved å kjede-sammenkoble opptil fem ekstra Thunderbolt-disker.

ThunderBlade X8-diskene er sertifisert av Intel.

Other World Computing

Selskapet OWC har hovedkvarter i Woodstock i delstaten Illinois. Nei, det var ikke der den berømte – eller beryktede – Woodstock-festivalen gikk av stabelen i 1969. Det var i nærheten av den lille byen Woodstock i delstaten New York, eller Upstate New York som det gjerne heter i delstaten nord og nordvest for New York by og de nærmeste fylkene Westchester og Rockland.

ThunderBlade X8
UT I DEN FARLIGE FELTEN: Det er uvisst om kaffekoppen er plassert så nær ThunderBlade X8-enheten i dette pressebildet for å indikere at lagringsenheten til og med tåler kaffesøl hvis uhellet skulle være ute, men ThunderBlade-produktene er uansett bygd for å tåle å være med ut i felten. (Pressefoto: OWC.) (Klikk for større bilde.)

Røttene til Illinois-selskapet finner vi så langt tilbake som i 1988, da 14 år gamle Larry O’Connor startet en bedrift i familiens låve for å produsere blekk for gjenbruk av gamle skriverbånd. Året etter begynte bedriften å selge minnebrikker for PC-er. I 1994 tok selskapet navnet Other World Computing (OWC), og Larry O’Connor sitter den dag i dag som selskapets administrerende direktør – CEO.

Foruten lagringsløsninger har firmaet opp gjennom årene jobbet med oppgraderingsløsninger for diverse Mac-modeller, med minnekort og minnekortlesere, med solcellepaneler og flere andre produktsjangere.

Prisene

Ifølge den norske distributøren Focus Nordic er startprisen på OWC ThunderBlade X8 29.990 kroner. Da er samlet lagringskapasitet åtte terabyte.

Vil man ha versjonen med 16 TB lagringskapasitet, er prisen 47.090 kroner.

Men det stopper ikke der. For 93.900 kroner får du en enhet med hele 32 TB lagringskapasitet.

ThunderBlade X8
I NORGE: ThunderBlade X8 er nå lansert og blir også å få kjøpt i Norge. (Pressefoto: OWC.) (Klikk for større bilde.)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.