Ut med blitsen, inn med LED

Ledgo
UTEN KLEENEX: LED-lamper er mye snillere mot øynene enn studioblitser er, hevder Ledgo. (Foto: Ledgo)
Ledgo
UTEN KLEENEX: LED-lamper er mye snillere mot øynene enn studioblitser er, hevder Ledgo. (Foto: Ledgo)

– Bytter du ut blitsene dine med LED-lamper, trenger ikke fotomodellen ta med seg Kleenex inn i atelieret ditt.

[toc] Dette er et av salgsargumentene som LED-lysprodusenten Ledgo benytter i promoteringen av sine LED-baserte fotolamper.

Det er Focus Nordic som nå har besluttet å ta inn Ledgo-produktene i sitt sortiment for distribusjon i Norden, Baltikum og Polen.

Ledgo produserer foto- og videolamper av mange typer, myntet både på studiobruk og på anvendelse ute i felten.

Stadig flere bruker LED

LED-baserte lamper har vært på markedet en stund nå og benyttes både til foto og video, både av amatører og profesjonelle.

LES OGSÅ: Nordmenn på fototoppen

For eksempel har vi sett at NRK har med seg slike lamper ut i felten, blant annet under direktesending av sine sommerkvelds-underholdningsprogrammer. Jeg husker et programinnslag der NRK ikke brydde seg om å skjule at en av medarbeiderne fløy rundt med et stort LED-panel for å lyse opp ansiktene på programledere og intervjuobjekter etter solnedgang.

Ledgo
STANDARD: Ledgo-lampene kommer i mange former og fasonger. LG-B308C er et tradisjonelt LED-panel. (Foto: Ledgo)

Selv bruker jeg et par-tre små og rimelige LED-lamper når jeg tar produktbilder, det være seg av kameraer, bærbare pc-er eller annen elektronikk som jeg ofte tar bilder av i jobb- og blogg-sammenheng.

Blits vs. LED-lamper

Leverandørene av LED-lamper, inkludert Ledgo, bruker gjerne argumentet om at LED er mye mer praktisk og hendig enn blitsløsningene som fotografer har vært tunge brukere av i mange tiår.

LES OGSÅ: PRØVD: Vil Sony a99 II berge A-fatningen?

På nettsidene til Ledgos britiske distributør finner vi et blogginnlegg der selskapet går så langt som til å antyde at dagens LED-lys kan bety slutten for blitsen. Kamerablogg.no tror kanskje det er å strekke strikken vel langt. For eksempel vil nok pressefotografer foretrekke å bruke blits fremfor LED-paneler ute på jobb. Men ønsker man LED-lampe til å montere i blitsskoen på kameraet, tilbyr Ledgo det også.

Ledgo
VEKK MED BLITSEN: Ledgo har også batteridrevne LED-lamper myntet til montering på kameraet. (Foto: Ledgo)

At LED byr på mange fordeler, er det liten tvil om. Når en portrett- eller motefotograf bytter ut blitsen med LED-lys, trenger ikke lenger de som skal fotograferes å ta med seg papirlommetørkle for å tørke vekk tårene som kommer etter påkjenningen som en lengre blitssesjon utsetter øynene for. Det trengs heller ikke en ny sminkerunde etter at tårene har ødelagt sminken, hevder Ledgo-folkene.

Kinesiske Ledgo argumenterer med at LED-utviklingen de siste årene har gitt mye bedre LED-lys enn for få år siden, med konsistente farger, beskjedent strømforbruk, liten varmeutvikling – og ikke minst lavere priser.

Ledgo
GRØNN SKJERM: Ledgo har også spesiallamper til bruk med grønnskjerm-opptak. (Foto: Ledgo)

Blant LED-fordelen er også økt kreativ kontroll ved at man slipper å ta prøvebilder for å se hvordan lyset blir, slik man gjerne gjør med blits. I stedet får man se hvordan lys og skygger faller før man tar bildene.

Og man slipper komplisert synkronisering, som gjerne hører med når man fotograferer med flere blitser.

Store forventninger

– Vi har store forventninger til Ledgo, sier Jonas Wernbo, administrerende direktør hos Focus Nordic. – Vi tror LED-lys kommer til å endre måten vi skaper bilder og video i utgangspunktet, sier han.

Blant fordelen er at på en del lamper kan man justere fargetemperaturen og dermed lett tilpasse LED-lyset til eksisterende lysskilder i miljøet der man filmer og fotograferer.

Ledgo
LED-LYSSTYRING: Vil man ha mer styring og kontroll over LED-lyset kan man få fresnel-baserte LED-lamper med mer konsentrert lys. (Foto: Ledgo)

I utgangspunkt har Ledgos LED-belysning en fargetemperatur på 5.600 Kelvin-grader, som tilsvarer vanlig dagslys.

Batteridrift

Mange av LED-lampene kan kjøres på batteridrift, noen til og med på vanlige AA-batterier. Derfor er det lett å plassere dem hvor som helst, også utenfor studio.

Ledgo har belysning som er tilpasset mange slags bruksområder, og lamper i mange slags former. I tillegg til kvadratiske og rektangulære modeller har Ledgo avlange strips-lights, bueformet belysning samt ringlys til å plassere rundt objektivet. Det finnes til og med vanntette og bøybare LED-lamper.

Trengs ekstra stor lysmengde, kan man i en del tilfeller koble sammen flere LED-lamper til én lyskilde.

Noen av lampene har støtte for trådløs fjernstyring via WiFi, og i noen tilfeller kan man altså justere lysstyrke og fargetemperatur med app på smarttelefon eller nettbrett.

Distributøren

Focus Nordic betegner seg selv om Nordens største distributør av fotoprodukter. Selskapet ble etablert i 2010 gjennom sammenslåing av selskaper i Sverige og Danmark samt norske Aronsen AS. Senere har selskapet ekspandert til Finland og Island, og har også salgsvirksomhet i Polen og de baltiske landene.

LES OGSÅ: Nytt øyeblikkskamera via Kickstarter

Hovedkontoret og hovedlageret ligger i Göteborg, og selskapet omsetter for rundt 50 millioner euro i året. Det norske kontoret ligger i Bærum.

Ledgo
RUNDE OG FIRKANTEDE: LED-lamper kommer i mange former og fasonger, som Ledgo LG-R332. (Foto: Ledgo)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.