Værbestandig LED-lys i nostalgisk innpakning

Hobolite Mini-x
FOR NORSKE FORHOLD: Hobolite Mini-X presenteres som lysutstyr som er godt egnet for arbeidsforhold som norske fotografer ofte jobber under. (Pressefoto: Hobolite.)

Foto- og video-folk trenger lys. Godt lys. I all slags vær. Også i vær som byr på dårlig lys. Hobolite har levert LED-lamper i over 20 år. Nå kommer Hobolite Mini-X til Norge.

Det er Focus Nordic som nå introduserer Hobolite Mini-X på det norske markedet. Vi snakker her om LED-lys for foto og video myntet på det vi i våre dager gjerne kaller innholdsskapere eller innholdsprodusenter. 

Amerikanske Hobolite har utviklet og produsert LED-lamper for foto og video i en tjue års tid, både for amatør- og proff-markedet. Selskapet har fire hovedserier av LED-lys med navnene Hobolite Micro, for kreative sjeler på farten, Hobolite Mini, som markedsføres som et mikrostudio du kan holde i hånden, Hobolite Avant, stilig og portabel belysning, og på toppen Hobolite Pro, profesjonell lysstyrke i klassisk design. Alle beskrivelsene ifølge produsenten.

Justerbar fargetemperatur

Det som de forskjellige lampe-seriene har til felles, er at de har en retro-preget design, at fargetemperaturen kan justeres til å illudere både innendørs- og utendørs-lys og alt imellom, gjerne at man kan svitsje fra vid flomlysbelysning til smalt spotlys, at man har tilgang på forskjellige former for batteridrift, lading og strømtilførsel og at det er et rikt utvalg av tilbehør til lampene.

Hobolite Mini-x
HENDIG: Hobolite Mini-X er hendig belysning å ha med seg ut i felten. (Pressefoto: Hobolite.) (Klikk for større bilde.)

Dessuten er LED-lampene konstruert for å tåle røft og vått vær. Hobolite Mini-X-serien, som lanseres nå, har IP54-klassifisering og skal tåle temperaturer ned til -30 grader og opp til +40 grader. 

IP54-standarden tilsier at et produkt skal være såkalt spylesikkert, beskyttet mot vannspray og regn i 180 graders vinkel uten ødeleggende virkning. Altså ikke helt vanntett, men designet slik at vann ikke når elektriske komponenter. I tillegg skal en IP54-klassifisert lampe være støvsikker, ifølge en beskrivelse hos Nordic LED.

Selve Hobolite Mini-X-lykten veier bare 476 gram og får plass i hånden, ifølge pressemeldingen fra Focus Nordic.

Forkortelsene

Når man skal ut og kjøpe LED-lamper til fotografering og videoopptak, er det noen forkortelser det kan være kjekt å ha hørt før man går inn i fotobutikken. Pressemeldingen om de nye Hobolite-lampene byr på flere av dem.

Det står for eksempel at Mini-X-lampen har en CCT på 2.700K til 6.500K. CCT står for Correlated Color Temperatur og er altså et mål for fargetemperatur, som angis i Kelvin-grader (K).

Hobolite Mini-x
RETRO: LED-lysene fra Hobolite har en utpreget retro-design. (Pressefoto: Hobolite.) (Klikk for større bilde.)

Lave tall representerer lav fargetemperatur og forbindes gjerne med «varme» farger som rødt, oransje og gult, som for eksempel det man ser i skinnet fra et bål eller fra peisild i kveldsmørket. Høye tall er typisk for lyset på dagtid og forbindes med «kalde» farger som hvitt og blått. 

Med Hobolite Mini-X kan man altså få lys som matcher lyset på den tiden av døgnet man fotograferer eller filmer. Kjekt når man filmer utendørs og vil ha litt bedre lys på ansikter, for eksempel. Brukt i atelier eller andre rom der man har full kontroll på belysningen, kan man selv bestemme om lyset skal illudere dagslys eller ettermiddags- og kveldslys.

I pressemeldingen står det også at Hobolite Mini-X-lampen har «en utmerket CRI på 96+ og en TLCI på 96+».

Den første forkortelsen, CRI, står for Color Rendering Index, som er en skala som skal angi hvor god lampen er til å gjengi farger korrekt. Skalaen går fra 0 til 100, og jo nærmere 100 man kommer, jo bedre eller mer «sannferdig» vil gjenstander som belyses av lampen, se ut når det gjelder fargegjengivelsen. Da er det vel rimelig å anta at en CRI oppgitt til 96+ kvalifiserer til betegnelsen «utmerket», som det står i pressemeldingen? Vi får håpe det.

Hobolite Mini-x
STARTER KIT: Hobolite Mini-X med tilbehøret som følger med i startpakken. Det finnes også en fyldigere pakke kalt Creator Kit. (Pressefoto: Hobolite.) (Klikk for større bilde.)

CRI-målingen er for øvrig basert på at man måler gjengivelsen av åtte spesifiserte pastell-farger, og så sier teorien bak systemet at hvis man kan fastslå at disse åtte fargene gjengis godt, vil også alle andre farger gjengis godt, ifølge nettstedet Regency Insights Blog.

TLCI står for Television Lightning Consistency Index og er en nyere, mer moderne og angivelig mer nøyaktig teknikk for å måle kvaliteten på fargegjengivelsen, basert på analyse via programvare i stedet for observasjoner via det menneskelige øye. 

Nettstedet Videomaker har for øvrig en grei innføring i disse begrepene. 

 Fokuserbar linse

Hobolite Mini-X-lampen har en fokuserbar linse som gjør det mulig å justere lysstrålen fra en 15-graders spot til 45-graders flomlys.

Hobolite Mini-x
RUSKEVÆR: Nok et bilde som skal dokumentere at Hobolite Mini-X-lampene tåler ruskete vær. (Pressefoto: Hobolite.) (Klikk for større bilde.)

Det er flere måter å styre LED-lampen på. Man kan benytte kontrollknappene på lampehodet – riflede knappet som skal gjøre det enkelt å justere lyset selv med hansker på. Eller det hele kan fjernstyres via Bluetooth.

Lampen har dessuten et magnetisk monteringssystem som gjør det enkelt å montere diverse tilbehør, som diffusorkuppel, barndoors og fargefilter-gele. 

Prisene

Hobolite Mini-X LED-lampene kommer i salg i Norge i januar 2024. Hobolite Mini-X Starter Kit vil få en pris på cirka 5.200 kroner. Ønsker man litt mer tilbehør, kan man isteden kjøpe Hobolite Mini-X Creator Kit, som vil koste cirka 7.100 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.