Valoi gjør det «easy» å skanne 35 mm- og 120-film

valoi bildeskanning
TA BILDE AV ET BILDE: Valoi Easy120 lar deg enkelt og raskt fotografere 120-film ved hjelp av et digitalkamera med et påmontert makroobjektiv. (Pressefoto: Focus Nordic/Valoi v/Tuomas Mikkolainen.)

[Lesetid: 7 minutter]

Er du en av mange som sliter med en stor bildesamling som aldri blir vist fram fordi bildene fortsatt ligger på film? En finsk løsning – med norsk tilknytning – er i ferd med å gjøre seg populær i Norge, og nå er Valoi Easy for 35 mm-film supplert med en ny versjon for 120-film.

Skanneløsningen Valoi Easy 35, som ble introdusert i Norge sommeren 2024, blir nå supplert med Valoi Easy120, som nylig er kommet ut av prototyp-stadiet. Som navnet antyder, er det nye systemet designet for å skanne 120-film. Det innebærer skanning av filmformater som 6×4,5, 6×6, 6×7 og 6×9. 

Slutt på lysbildefremvisningen

Vi har vendt oss til at det skal være lett å vise fram bilder i våre dager. Vi blar i bilder på mobiler og nettbrett, og vi ser bildene våre på små og store skjermer koblet til stasjonære og bærbare PC-er og Mac-er. I tillegg har mange av oss fått opp løsninger som også gjør det enkelt å se våre egne bilder på den store TV-en i stua. Like lette som å slå på Dagsrevyen, altså.

Å rigge opp lysbildefremviser og lerret for deretter å dempe lyset i rommet tilhører definitivt fortiden. Selv om noen kanskje opplever en hyggelig nostalgisk mimring om denslags hvis man har et avansert projektor-system i stua – eller er på besøk hos noen som har det.

Tidkrevende

Helt siden bildesamlingene våre begynte å bli digitale, har en del blant oss vært på evig jakt etter løsninger for effektiv innskanning av analoge fotografier. Planskannerne våre greier å skanne inn ferdige albumbilder og forstørrelser forholdsvis raskt, men så fort det blir snakk om filmremser eller lysbilder, går de fleste løsninger i krabbegir.

Vi hører til det kjedsommelige om pensjonister – som meg – som sier de hadde gledet seg til å kunne gå løs på den analoge film- og bilde-samlingen sin med skanneren når de endelig skulle gå av med pensjon. For deretter å måtte innse at pensjonsalderen ikke varer lenge nok til å få gjennomført slike prosjekter…

Selv har jeg flere hyllemeter med lysbildekassetter, supplert av A4-permer med oppklippede filmremser med tusener på tusener av bilder i sort/hvitt og farger. Jeg begynte å fotografere som 12-åring på 1960-tallet, og i mitt voksne liv har jeg jobbet i over 50 år som journalist med fotobag over skulderen. Selv om noe av bildematerialet har endt opp i bildearkivet i aviser jeg har jobbet hos, befinner veldig mye seg i mine egne hyller hjemme. Opp gjennom årene har jeg jo fått digitalisert en god del, særlig av lysbilde-materialet. Men særlig i negativ-permene skjuler det seg fortsatt mange glemte overraskelser.

Ta bilder av bildene

Det finnes løsninger der ute som fungerer raskere enn de treige skannerne. Stikkord: Å knipse et bilde – av et bilde. Alle kameraer kan ta bilder på en brøkdel av et sekund. Den raskeste løsningen for å digitalisere et analogt bilde, særlig fra film, er derfor å ta et bilde av bildet med et digitalt kamera. Enten nå bildet i utgangspunktet er negativ eller positiv fargefilm eller sort/hvitt-film – eller et lysbilde montert i ramme og som vi gjerne har lagret i store lysbilde-kassetter.

Ulike løsninger for avfotografering har eksistert i mange år, men de har gjerne vært både dyre og proprietære. Et eksempel er Nikon ES-2 Film Digitizer Kit fra 2018. For så vidt grei pris, fortsatt tilgjengelig hos Scandinavian Photo for 2.290 kroner, ser jeg. Men for at det skal fungere optimalt må man ha et Nikon-speilreflekskamera med innebygd digitaliseringsmeny og mulighet til å reversere fargene. I hvert fall ved lanseringen betydde det visstnok at man helst burde ha et Nikon D 850-kamera, som var et forholdsvis dyrt kamera den gang.

Den finske film-bergingen

Valoi er et finsk ord for å skape noe med lys, som er det de finske Valoi-produktene brukes til. Altså til enkelt og effektivt å fotografere filmremser og lysbilder ved hjelp av et digitalt kamera. Sentralt i opprettelsen av selskapet står den unge nordmannen Arild Edvard Båsmo, som for noen år siden flyttet til Finland. I den finske byen Tampere (Tammerfors), halvannen times kjøring nord for Helsinki, var han med på å starte Valoi, hvor han i dag er produktsjef. Og gjennomgangsfigur i en masse YouTube-videoer med Valoi-tips.

Det som bidro til å trekke Båsmo til Tampere, var det såkalte Camera Rescue-prosjektet, som ble startet der med et ganske spesielt formål: å berge 100.000 «glemte» film-baserte kameraer i Finland forut for feiringen av 100-årsjubileet til den finske republikken 6. desember 2017.

Tampere er kjent som Finlands høyteknologi-sentrum. Her har en gruppe film-entusiaster – og filmkamera-entusiaster – bygd opp Camera Rescue Center, et ressurssenter for kunnskapsformidling, bevaring, reparasjon og vedlikehold av film-baserte kameraer. Senteret kjøper opp og selger analoge kameraer, også fra og til Norge.

Virksomheten har etter hvert fått internasjonale dimensjoner, med avdelingskontor i Helsinki og Paris, og frilansere som jobber for virksomheten blant annet i Spania, Tyskland, Skottland, USA – og Norge. Interesserte kan ta kontakt via e-post: norway@camerarescue.org.

Valoi-systemet

Det var i dette miljøet at firmaet Valoi ble etablert for noen år siden. Selv om analogkamera-entusiaster ser det som sin hovedoppgave å ta vare på analoge kameraer og kunnskaper om fotografering på film for kommende generasjoner, kommer de jo ikke utenom at de analoge bildene gjerne må digitaliseres før de kan vises slik jeg skildret innledningsvis. For eksempel på TV.

Valoi har som mål å utvikle og tilby tilgjengelige skanne-alternativer for fotografer på alle nivåer. Siden oppstarten tidlig på 2020-tallet har det finske varemerket blitt godt mottatt i det analoge miljøet. Focus Nordic begynte å ta inn Valoi-produktene til det norske markedet i 2024, med fokus på Valoi Easy35.

Og nå utvider altså Valoi – og Focus Nordic – produktspekteret med den nye Valoi Easy120. I utgangspunktet konstruert for å håndtere 120-film, men som også kan håndtere 35 mm-formater og monterte 35 mm-dias.

Det store salgsargumentet for den nye løsningen så vel som for Valoi Easy35 er rask skanning. Ifølge pressemeldingen kan en filmrull skannes på 1-2 minutter. Alle som har prøvd en tradisjonell skannerløsning til dette formålet, skjønner at Valoi-systemet er mye raskere å bruke.

Filmfremføringen gjør man manuelt ved å trekke filmen igjennom filmholderen, eller man kan montere ekstrautstyr som Easy 120 Advancer for større hastighet og mer nøyaktighet.

Må ha kamera og makroobjektiv

Valoi-systemet er basert på at brukeren har sitt eget systemkamera med utskiftbar optikk, altså et speilrefleks-kamera eller et speilløst systemkamera, samt et makroobjektiv. Ved hjelp av rør i forskjellige lengder, tilpasset ulike brennvidder, samt et utvalg medfølgende filtergjenger og adaptere fester man filmholderen til makroobjektivet.

I filmholderen er det et innebygd LED-lys. Easy120-modellen har LED-lys med høy fargegjengivelsesindeks som tilbyr tre lystemperatur-moduser optimalisert for henholdsvis lysbilder, sort/hvitt-negativer og fargenegativer. 

Blant norske foto-publikasjoner som har testet Valoi-systemet, er Fotomag, som konkluderer med at det ikke er mange skanneløsninger for å skanne film med digitalkamera «som kan slå Valoi easy35 på enkelhet og brukervennlighet». Dessuten mener Fotomag at kvaliteten på resultatet har potensial til å holde meget høy standard. Det eneste minuspunktet i testen er at konvertering av fargenegativer krever en del øvelse.

Prisene

Nye Valoi Easy120 er tilgjengelig for levering umiddelbart, og anbefalt salgspris er cirka 7.000 kroner.

Valoi Easy35 er en del rimeligere og har en veiledende pris på cirka 2.800 kroner.

I tillegg kommer en del tilleggsutstyr som man kan supplere systemet med ved behov. For eksempel en såkalt Easy35 Duster til rundt 550 kroner som sørger for å fjerne støv på filmen som tres igjennom til filmholderen, samt diverse slide-holdere og annet tilbehør. 

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.