Kameranytt.no

Vanntett foto- og videolys

Lume Cube AIR
UTENDØRS: Lume Cube AIR-lampene er myntet på bruk utendørs under alle slags forhold. (Foto: Lume Cube)
Lume Cube AIR
UTENDØRS: Lume Cube AIR-lampene er myntet på bruk utendørs under alle slags forhold. (Foto: Lume Cube)

Belysningssystemet Lume Cube AIR er nå i salg på det norske markedet. Fotolampene er så små at de får plass i jakkelommen, og de er vanntette.

[toc] Lume Cube Air er et portabelt belysningssystem myntet på innholdsprodusenter på sosiale medier – YouTube, Snapchat, Instagram og så videre. Det presenteres som et belysningssystem i lommeformat, særlig aktuelt for brukere av mobil- og action-kameraer, selv om speilreflekskameraer også er nevnt.

Livsstilsbelysning

Da konseptet ble presentert på Kickstarter, ble det kalt for livsstilsbelysning i lommeformat – «Pocket-Sized Lifestyle Light», sto det.

LES OGSÅ: Canon-makro med LES-lys

Belysningssystemet er altså et resultat av finansiering via crowdfunding, eller folkefinansiering som vi gjerne kaller det her til lands. Nettstedet Kickstarter ble etablert i Brooklyn i New York i 2009 som en global plattform for folkefinansiering av kreative prosjekter. Ifølge Wikipedia har Kickstarter samlet inn over fire milliarder dollar fra over 15 millioner støttespillere i årene siden oppstarten, og dette skal ha finansiert over en kvart million prosjekter innen film, musikk, sceneshow, standup-show, journalistikk, videospill, teknologiutvikling og mat-relaterte prosjekter.

App-styrt belysning

Lume Cube AIR
TILBEHØR: Her er standard-tilbehøret til Lume Cube AIR. (Foto: Lume Cube)

Kjernen i Lume Cube-konseptet er en liten firkantet boks med en LED-basert lampe på den ene siden. Kuben veier bare 57 gram og har ytre mål på 4,1 x 4,1 x 2,9 cm. Den norske distributøren, Focus Nordic, hevder i en pressemelding av dette er den minste og mest portable foto/videobelysningen i sitt slag.

Lume Cube AIR
DIFFUSER: To diffusere følger med hver lampe, en for nøytralt og en for varmt lys. (Foto: Lume Cube)

Lampen er vanntett ned til 10 meters dyp og kan brukes under alle slags værforhold. Eksempler på bruksmåter er til fotografering og filming av sportsaktiviteter, padling surfing og lignende. Jeg vil anta at norsk vintersport i snø og på is også er et attraktivt bruksområde, om enn avhengig av hvor godt systemet takler kuldegrader – det står det ingenting om i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ut med blitsen, inn med LED

Lume Cube AIR-enheter skal også kunne brukes under dronefotografering og -filming. Monteringskit for DJI Mavic Pro er nå kommet på tilbehørslisten.

Belysningssystemet styres ved hjelp av appen Lume-X, som finnes både for iOS og Android. Via Bluetooth kan man trådløst styre lysstyrke, lysmodus og lampens stroboskopfunksjon. Dessuten holder appen styring på batterinivået.

Fra appen kan man styre flere Lume Cube-lamper samtidig. Da har man i realiteten et lite og smart mobilt fotostudio, fremholder distributøren.

2,5 timer

Lume Cube AIR-systemet er batteridrevet, og det innebygde oppladbare batteriet skal holde til 2,5 timers kontinuerlig belysning, vel å merke ved 50 prosent lysstyrke.

Lume Cube AIR
BÆREREM: En hendig bærerem følger med. (Foto: Lume Cube)

Trenger man å ha belysningen i gang over lengre tid, kan man koble til en såkalt powerbank-lader via MicroUSB-kontakten.

Tilløp til kritikk

Lume Cube AIR
LED: Belysningsenheten på Lume Cube AIR er LED-basert. (Foto: Lume Cube)

Lume Cube AIR-systemet virker umiddelbart besnærende, men i noen debattfora på internett er det kommet fram enkelte kritiske merknader mot systemet. Noen av brukerne klager over at de har problemer med å holde lampene i gang så lenge som produsenten hevder det skal være mulig – altså 2,5 timer med 50 prosent lysstyrke. Andre har klaget over lang leveringstid og problemer med å få kontakt med kundestøtten hos produsenten. Om dette er forbigående startproblemer, gjenstår å se.

Minner om norsk prosjekt

Jeg har foreløpig ikke prøvd noen Lume Cube AIR-lamper og har ikke noe grunnlag for å uttale meg om hvorvidt produktet holder mål, om det er brukervennlig og så videre. Men nyhetsmeldingene om produktet har bidratt til å trekke fram minner om et lignende prosjekt for noen år siden med norske røtter. Rundt 2012 ble det lansert et Kickstarter-prosjekt som resulterte i et belysningssystem kalt Kick by Rift Labs.

Kick Light-lampene var LED-baserte lamper som kunne fjernstyres fra en iPhone. Man kunne styre lysstyrke og fargetemperatur fra appen, og systemet bød på spesielle effekter som for eksempel at det skulle se ut som om motivet ble belyst av det blafrende lyset fra et leirbål – uten at man trengte å fyre opp noe bål.

LES OGSÅ: Unngå blitsen hvis du kan

Jeg har fortsatt tre slike lamper liggende i en hylle på hjemmekontoret, men bruker dem sjelden eller aldri. Ladeproblemer og vanskeligheter med å holde kontroll på fargetemperatur og lysstyrke var blant problemene som tidlig dukket opp i utprøvingen av Kick Light-systemet.

På nettsidene til Rift Labs, som har kontaktadresse på Vinterbro sør for Oslo, ligger det en melding om at Kick-prosjektet er skrinlagt og at selskapet nå konsentrer seg om belysningsløsninger mer myntet på profesjonelle og halvprofesjonelle foto- og videofolk.

En artikkel jeg skrev om Kick Light-systemet for Computerworld i 2012 kan du lese her.

Forhåpentlig har folkene bak det nye Lume Cube AIR-systemet greid å løse de problemene som Kick Light-systemet var beheftet med.

I vurderingen av Lume Cube AIR-systemet bør man også huske på at dette er et system myntet primært på ikke-profesjonelle brukere, så det vil vel være urettferdig å stille samme krav til systemet som til et profesjonelt belysningssystem. Men produsentens påstander om systemet bør naturligvis stemme.

Spesifikasjoner

Lume Cube AIR
STATIVFESTE: På undersiden av Lume Cube AIR finner man et standard stativfeste. (Foto: Lume Cube)

Her er spesifikasjonene slik de er oppgitt av distributøren:

 • Lysstyrke: Maks 400 lux ved 1 meter. Justerbar i 4 trinn
 • Belysningsvinkel: 60º
 • Fargetemperatur: 5600K
 • Belysningsmodus: Konstant lys, stroboskop
 • Trådløs tilkobling: Bluetooth. Lume-X app for iOS og Android
 • Batteri: Innebygget. Oppladbart via micro USB
 • Feste: 1/4”-20 standard stativfeste og innebygget magnet
 • Mål: 4,1 x 4,1 x 2,9 cm
 • Vekt: 57 gram
 • Øvrig: Vanntett ned til 10 meters dyp

Medfølgende tilbehør:

 • Hvit diffusor for mykt og nøytralt lys
 • Oransje diffusor for mykt og varmt lys
 • Ladekabel (micro USB)
 • Rem (utløsersnor)

Prisen

Lume Cube AIR er i salg nå, og prisen er cirka 760 kroner.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.