– Verdens korteste og letteste, sier Canon

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
GOD BALANSE: Canon RF 70-200mm F4L IS USM mangler ring med stativfeste, men spørsmålet er om balansen oppveier for dette. (Pressefoto: Canon)

Canon har konvertert et av sine mest populære telezoomobjektiver for speilreflekskameraer, EF 70-200 mm med lysstyrke f/4, til et RF-objektiv for de nye speilløse fullformatkameraene. Det nye RF 70-200 mm-objektivet er samtidig krympet både i lengde og vekt sammenlignet med sin EF-slektning.

Krympingen er såpass kraftig at Canon tar sjansen på å betegne objektivet som «verdens korteste og letteste utskiftbare f/4-objektiv i denne brennviddeklassen». Intet mindre. Formuleringen er hentet fra pressemeldingen til Canon Norge om lanseringen av det nye objektivet.

Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Det hele og fulle navnet på det nye objektivet er Canon RF 70-200mm F4L IS USM. Som objektiv-navn flest inneholder også dette produktnavnet en rekke forkortelser. La oss se på dem i tur og orden:

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
HVITT: Canon RF 70-200mm F4L IS USM hører hjemme blant Canons objektiver som er hvite og har en rød ring. Hva det betyr, finner du informasjon om i artikkelen. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

RF er navnet på objektivfatningen som brukes på de nye speilløse fullformatkameraene fra Canon, en kamerafamilie som i skrivende stund består av fem kamerahus: Canon EOS R (debutmodellen fra 2018), EOS Ra (en spesialversjon for astrofotografering), EOS RP (kompaktmodellen), EOS R5 (toppmodellen på 45 megapiksler og 8K-video) og EOS R6 (20 megapikslers-modellen med fokus på fart).

Hva står så forkortelsen RF for? Vel, ifølge Canon står i hvert fall R-en for «Re-imaging optical excellence». Dette er et generelt begrep fra fotoverdenen, altså ikke noe som Canon har funnet på selv. Det er betegnelsen på en optikkdesign som åpner for re-fokusering av innkommende lys for å korrigere feil og forvrengninger. RF-betegnelsen skal med andre ord gjerne forbindes med innovasjon og høy kvalitet.

Canons mange objektivfatninger

Forgjengerne til RF-objektivene er EF-objektivene, som vel å merke fortsatt produseres for fullt. EF er betegnelsen på objektivfatningen som Canon innførte for sine speilreflekskameraer i 1987 samtidig med lanseringen av EOS-kameraene, og forkortelsen står for «Electro-Focus», ifølge Wikipedia. Det var jo på slutten av 1980-tallet at autofokus begynte å komme for fullt.

Da Canon lanserte sitt første digitale speilreflekskamera med brikke i APS-C-format i 2003, Canon EOS 300D, kom en variant av EF-fatningen kalt EF-S, altså EF-optikk for bruk på Canons APS-C-kameraer.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Gjennom så å si hele EOS-epoken har man blant Canons zoomobjektiver funnet EF-objektiver med brennviddeomfang på 70-200 mm. Det har gjerne vært to varianter, én med fast lysstyrke gjennom hele zoomområdet på f/4 og én – litt større og dyrere – med lysstyrke f/2,8.

Jeg har gjennomgått lister over Canon-objektiver fra mange år tilbake og har funnet 70-200 mm-objektiver fra Canon helt tilbake til 1999. Utvider vi zoomomfanget litt, til 70-210 mm, finner vi slike objektiver helt tilbake til EOS-lanseringen i 1987. Og noen helt tilbake til da Canons objektivfatning for speilreflekskameraer het henholdsvis FD fra 1970-tallet og FL på 1960-tallet. Ja, det er nesten så en skulle tro Canon har gått i sirkel her, for i 1959 lanserte Canon sitt første én-øyde speilreflekskamera, Canon Canonflex, med en objektivfatning som het Canon R-fatningen. Som det står å lese i advarselen hos Wikipedia: «Not to be confused with Canon RF mount»…

Den nyeste EF-versjonen av 70-200 mm-objektivet med lysstyrke f/4 gjennom hele zoomomfanget kom på markedet i 2018 under navnet Canon EF 70-200mm F4L IS II USM. Prisen i dag hos norske fotobutikker ligger på litt under 15.000 kroner. Det er dette objektivet det er mest naturlig å sammenligne med nye Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Canon har også et EF-zoomobjektiv med samme brennviddeomfang, men med høyere lysstyrke – f/2,8 gjennom hele zoomomfanget: Canon EF 70-200mm F2.8L IS USM. Dette objektivet ligger på vel 22.000 kroner i dag.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
FULL MATCH: Det nye 70-200 mm-objektivet matcher Canon EOS R6 som hånd i hanske. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Og nå er altså 70-200 mm-zoomobjektiver snart tilgjengelig i begge de to lysstyrkene for de speilløse EOS R-kameraene – altså med RF-fatning. Versjonen med f/2,8-lysstyrke kom i 2019 og ligger på rundt 30.000 kroner.

Snart er altså en litt rimeligere versjon med lysstyrke f/4 på vei ut i fotobutikkene. Prisen finner du på slutten av artikkelen.

Luksus-objektiv

Rett bak angivelsen av lysstyrken, i dette tilfellet altså F4, finner vi en L, som angivelig står for luksus (Luxury – ikke bekreftet av Canon selv). L-en skal vise at vi her har et objektiv myntet på profesjonelle fotografer – eller fotoentusiaster med tykk lommebok. Her er det gjerne brukt linseelementer av høyere kvalitet, gjerne elementer med ekstra lav spredning, asfærisk utforming og lignende. Lysstyrken er gjerne høy, og L-objektivene har bedre beskyttelse mot støv og fuktighet enn rimeligere objektiver.

Utvendig skiller de seg fra rimeligere Canon-objektiver med en rød ring på den fremre delen av objektivet, og litt større tele- og zoomobjektiver i L-familien er gjerne hvite («off-white») med sorte zoom- og fokus-ringer. De lærde strides om hvorfor. Canon skal angivelig ha begrunnet hvitfargen med at det hindrer objektivene i å bli så varme når man fotograferer i solskinn på sportsarenaer. Men det finnes også en slags konspirasjonsteori der ute om at erkerivalen Nikon en gang i tiden hadde herredømme over annonseringen på noen japanske sportsarenaer og nektet Canon å sette opp sine reklameplakater på arenaene. Canon gjorde derfor de store objektivene sine hvite, slik at både tilskuerne og TV-publikumet skulle se at flertallet av sportsfotografene brukte Canon-utstyr, ikke Nikon-kameraer. Tro det den som vil.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
KAN BLI POPULÆRT: Canon RF 70-200mm F4L IS USM har egenskaper som kan bidra til å gjøre det til et populært objektiv, spår Kameranytt. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Begge er blitt mindre

Kameranytt og mange andre publikasjoner om fotoutstyr har helt siden EOS R-lanseringen i 2018 poengtert at mye av Canons RF-optikk har vært av det større, tyngre, mer lyssterke og dermed dyrere slaget. Nå er det riktignok bare noen dager siden Kameranytt påpekte at Canons utvalg av objektiver til speilløse fullformatkameraer endelig begynner å suppleres med en del mindre, lettere og rimeligere objektiver, og dette gjenspeiler seg i noen grad også på 70-200 mm-objektivene. Jeg presiserer «i noen grad», for både fjorårets 70-200 mm f/2,8-objektiv og nykommeren nå i høst, 70-200 mm f/4-objektivet, er en god del mindre og lettere enn sine respektive EF-forgjengere. Denne tabellen vises trenden:

ObjektivÅr lansertVektLengde
EF 70-200 mm f/42018780 g176 mm
RF 70-200 mm f/42020695 g119 mm
EF 70-200 mm f/2,820181.440 g199 mm
RF 70-200 mm f/2,820191.070 g146 mm

Derimot er de definitivt lyssterke for sin klasse og slett ikke rimelige. Billigere zoomobjektiver har gjerne dårligere lysstyrke når man zoomer inn på motivet. Et eksempel kan være Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM til rundt 5.400 kroner. Her er lysstyrken altså f/4,0 i vidvinkelmodus, men synker til f/7,1 i telemodus. Vil man ha samme brennviddeomfang, men lysstyrke f/4,0 hele veien, kan man isteden velge Canon RF 24-105mm f/4L IS USM. Da kommer det en L i navnet, og prisen øker to og en halv gang til rundt 13.000 kroner.

IS og USM

Da er det to forkortelser igjen, IS og USM.

Førstnevnte har ingenting med en avskyelig terrorbevegelse å gjøre, men er forkortelsen for det engelske uttrykket for bildestabilisering, Image Stabilization. Canon introduserte forkortelsen i 1995 med objektivet EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, og forklarte at forkortelsen sto for Image Stabilizer, ifølge Wikipedia.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
VÆRBESKYTTET: Canon RF 70-200mm F4L IS USM er bygd for å tåle røft vær. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Den innebygde optiske stabiliseringen i 70-200 mm-objektivet greier ifølge Canon en vibrasjonsdemping som tilsvarer opptil fem blendersteg. Dette vil typisk være tilfelle når man benytter objektivet på Canon EOS R eller RP, som ikke har innebygd stabilisering. Og når man setter objektivet på enten Canon EOS R5 eller R6, bidrar den innebygde bildestabiliseringen i disse kamerahusene til at den samlede stabiliseringen tilsvarer opptil hele 7,5 steg.

USM står for UltraSonic Motor, en autofokusløsning som Canon var blant pionerene på mot slutten av 1980-tallet. Både Canon og Nikon har søkt utallige patenter på slike «ultra-soniske» autofokus-motorer. Kort fortalt er dette en autofokus-teknikk som gir rask og stillegående – tilnærmet lydløs – fokusering av objektivet.

Og det nye 70-200 mm-objektivet har ikke bare én, men to slike ultra-soniske fokus-motorer. De arbeider uavhengig av hverandre for å kontrollere fokuseringen og forflytningen av gruppene av linseelementer inne i objektivet. En av oppgavene er å forhindre at fokus endrer seg når man zoomer.

Da er vi ferdig med forkortelsene i navnet. Hva ellers kan vi si om det nye 70-200 mm-objektivet?

Kort, men kan bli langt

Canon hevder altså at objektivet er verdens korteste i sin klasse og har kanskje rett i påstanden, men den er gyldig bare så lenge objektivet ligger i fotobagen – eller er montert på kameraet i sammenslått status. Så fort man begynner å zoome og fokusere, beveger frontdelen av objektivet seg ganske langt utover. Hvis man vil forsikre seg om at dette ikke skjer utilsiktet når man går rundt med kameraet og objektivet i en skulderrem, kan zoomnivået låses på 70 mm.

Hvis man setter på solblenderen, blir objektivet naturligvis enda lengre.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
SOLBLENDEREN: Canon leverer en heftig solblender til 70-200 mm-objektivet. Solblenderen er inkludert i prisen. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Men i sammenslått modus og uten påmontert solblender stikker objektivet bare rundt 10 mm lengre ut fra kamerahuset enn Canons standardzoom, RF 24-105mm F4L IS USM. Det gjør det sikkert til en attraktiv partner til dette objektivet. Canon har riktignok også et RF 24-70 mm-objektiv som «zoom-messig» kanskje passer bedre, med ett objektiv på 24-70 mm og ett på 70-200 mm, altså uten noen overlapping. Men takket være lysstyrken på f/2,8 er sistnevnte kanskje i største laget for mange, med en vekt på 900 gram og pris på opp mot 30.000 kroner. 24-105 mm-objektivet veier 700 gram og koster vel 13.000 kroner. Derfor ser nok kombinsjonen RF 24-105 F4 og RF 70-200 F4 mer relevant ut for mange.

Et par andre punkter knyttet til 70-200 mm-zoomen som også er blitt kommentert mye på nettet etter lanseringen, er for det første at nykommeren ikke fås med noe stativfeste, slik man kunne få det med forgjengeren EF 70-200mm F4 fra 2018. Noen mener imidlertid at dette er greit, siden det nye objektivet er så mye kortere, med en større del av vekten nærmere kamerahuset.

Canon RF 70-200mm F4L IS USM
RØD L: Hva betyr L-en i produktnavnet Canon RF 70-200mm F4 L IS USM? En av spekulasjonene går på «luksus». (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

For det andre svinger fronten på det nye objektivet med rundt når man fokuserer. Noen i nettdebattene har påpekt at dette er lite ønskelig, særlig blant dem som ofte bruker polarisasjonsfilter. Andre har avfeid det som urelevant kritikk.

Atter andre er skuffet over at objektivet ikke er kompatibelt med forstørrelses-mellomringene EF12 II og EF25 II og heller ikke med Extender-telekonverterne.

Kort nærgrense

Det nye objektivet er ikke bare kort i seg selv, men har også den korteste nærgrensen som noe teleobjektiv fra Canon har hatt til nå, ifølge Canon Asia. Nærgrensen er bare 60 cm. Og kombinert med en makro-forstørrelse på 0,28x kan objektivet i noen grad også gjøre tjeneste som makroobjektiv.

Den ni-bladede runde blenderløsningen vil ifølge Canon sikre en fin bokeh der lyspunkter i den uskarpe bakgrunnen er runde og vakre og ikke ser ut som baseball-baller. Samtidig skal linse-konstruksjonen bidra til å sikre tilstrekkelig med lys til ut i hjørnene på bildene.

Prisen

I det hele tatt er det mye som tyder på at Canon har lansert noe som kan komme til å bli et populært telezoomobjektiv med det nye RF 70-200mm F4L IS USM.

Veiledende pris her i Norge er satt til cirka 22.500 kroner inklusive mva., og objektivet vil bli tilgjengelig i begynnelsen av desember 2020.

KORT OG LANGT: Zoomet ut og med solblenderen på plass blir det korte 70-200 mm-objektivet ikke så veldig kort likevel. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)
UT PÅ TUR: Canons nye 70-200 mm-objektiv til EOS R-kamerafamilien vil gjerne være med ut på tur. Objektivet viser at Canon også kan designe forholdsvis kompakte objektiver til i RF-familien. (Pressefoto: Canon) (Klikk for større bilde.)

Tekniske data

Brennvidde70-200 mm
Lysstyrkef/4
Minste blenderåpningf/32
Konstruksjon16 linseelementer i 11 grupper
AntirefleksbehandlingFluorbelegg
Nærgrense60 cm
Filterstørrelse77 mm
Antall blenderlameller9 (avrundet blenderåpning)
Lengde119 mm
Diameter83,5 mm
VektCa. 695 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.