Vet du hva Photomator het før?

Photomator Pixelmator
GOURMET-BILDEBEHANDLING: Ser spagettien enda litt mer appetittlig ut når den er blitt knadd litt med kunstig intelligens av Photomator 2.3 på iPad Air (2022)? (Foto: Toralv Østvang.)

Photomator versjon 2.3 er lansert. Bildebehandlingsprogrammet er i første omgang tilgjengelig for iPhone og iPad. Men en ny versjon for Mac er også underveis og kommer i mai 2023. Har du ikke hørt om Photomator, sier du?

Ikke så rart, for program-navnet er helt nytt. Men programvaren er godt kjent – og godt likt av mange. Under navnet Pixelmator.

I september i fjor, 2022, var det 15 år siden Pixelmator så dagens lys. Med andre ord snakker vi om et ganske veletablert programvare-produkt. Med produsentens sterke fokus på Apple-miljøet ser det ut til at Pixelmator har truffet en nerve først blant Mac-brukere, og etter hvert også blant iPad- og iPhone-brukere. Som riktignok i mange tilfeller er de samme.

Kanskje ikke så rart at nettopp høyere undervisningsinstitusjoner i USA og andre land er blant de viktige brukermiljøene for Pixelmator-programvaren?

Photomator Pixelmator
I DAG: Slik presenteres dagens Pixelmator Pro for Mac på App Store – med en éngangs-pris på 599 kroner. (Skjermdump: Apple App Store.) (Klikk for større bilde.)

Jeg ser at det er noen nettsteder som påstår at Pixelmator også er tilgjengelig for Windows, men det dreier seg nok bare om en eller annen form for emulering. Eller i verste fall lureri. Glem det. Det er Apple-plattformen(e) det dreier seg om her.

Fra Litauen

Mange av oss forbinder sikkert et programvare-navn som Pixelmator – og nå altså Photomator – med noe som stammer fra den engelsk-språklige verden. Kanskje amerikansk? Til nød engelsk? Men nei. Et kjapt søk ved hjelp av Apples kart på Mac-en min gir meg en kjørerute på vel 20 timer fra Oslo til hovedkvarteret til selskapet, som ligger i Litauens hovedstad Vilnius. Bilturen dit omfatter riktignok også en fergetur over Østersjøen. Men uansett mye nærmere enn Silicon Valley eller lignende herligheter.

Photomator Pixelmator
I NABOLAGET: Hovedkvarteret til Pixemator-/Photomator-selskapet ligger nærmere Norge enn konkurrenter som Adobe og mange andre. (Skjermdump: Apple Kart.) (Klikk for større bilde.)

Det var de to litauiske brødrene Saulius og Aidas Dailide som startet programvare-selskapet i 2007. De var åpenbart hete i toppen om prosjektet de var i ferd med å sette i gang, for kodenavnet på den første versjonen, Pixelmator 1.0, var «Firestarter».

Fra Photoshop til Pixelmator

Det var i hvert fall mange Mac-brukere som lot seg oppildne av den nye bildebehandlings-programvaren. En rask titt gjennom noen av Pixelmators debattfora tyder på at en viktig målgruppe etter hvert skulle bli frafalne Photoshop-brukere som syntes Adobes nye abonnementsløsning var i dyreste laget. En del av dem fant et alternativ i Pixelmator. Jeg ser at noen har argumentert med at de syntes brukergrensesnittet var lettere å håndtere enn det andre store alternativet, Affinity Photo, blant annet fordi det angivelig lignet mer på det de var vant til fra Photoshop.

Personlig har jeg ikke hatt noe forhold til Pixelmator opp gjennom årene. Har bare prøvd noen av versjonene innimellom uten å bli ordentlig bruker av programmet. Derfor har jeg ikke noen erfaring som gir meg grunnlag for å si hvor god Pixemtor-programvaren egentlig er i dag. I skrivende stund har jeg snaut 30 dager på meg til å prøve ut programvaren jeg installerte på iPad og iPhone før jeg må bestemme meg for å abonnere eller stå over.

Photomator Pixelmator
HØYERE OPPLØSNING: En av funksjonene i Photomator 2.3 for iPad er å øke oppløsningen betydelig, hvis det er ønskelig. Photomator ber om tillatelse til å endre bilder som er lagret i Apple Bilder-bildebasen. (Foto: Toralv Østvang.) (Klikk for større bilde.)

Mac og åpen kildekode

Det ser ut til at de to brødrene valgte den riktige innfallsvinkelen da de startet å bygge opp sitt nye grafikk- og bildebehandlingsprogram: En kombinasjon av macOS-teknologi og åpen kildekode, ifølge Wikipedia. Med denne innfallsvinkelen har Dailide-brødrene og teamet deres bygd opp en hel liten familie av varianter av sin programvare med ulike navn som Pixelmator Classic og Pixelmator Pro for Mac og nå altså Photomator versjon 2.3 for iOS og ipadOS.

De to sistnevnte ble gjort tilgjengelig 12. april 2023, mens den første Mac-versjonen under Photomator-navnet loves i mai 2023.

Integrert med Apple Bilder

Når disse linjer skrives, har jeg knapt fått installert iPhone- og iPad-versjonene. Omtrent det eneste jeg har rukket å observere, er at iPhone- og iPad-programvaren under Photomator-navnet er integrert med Apple Bilder-systemet.

Med andre ord kan Apple-brukere fortsette å bruke Apple Bilder/Apple Photos som sin store bildedatabase, men med direkte redigeringsadgang til hele bildesamlingen fra Photomotor-programmet. Som definitivt ser ut til å være en del trinn hvassere enn Apple Bilder på redigeringssiden, blant annet med selektiv bildebehandling à la Photoshop, altså mulighet til å redigere en del av bildet mens resten forblir uberørt. Som utvalgsteknikk benyttes blant annet maskinlæring (ML) og kunstig intelligens (AI).

Muligheten for direkte tilknytning til Apple Bilder-basen er på en måte en parallell til programmet RAW Power, et bildebehandlingsprogram skapt av Nik Bhatt, som har hatt 18 års fartstid i Apple. Han var i sin tid sjef for utviklingsteamet som sto bak Apple Aperture-programmet, den mer profesjonelle forløperen til Apple Bilder. I hans program RAW Power kan man også velge å «legge programmet oppå» Apple Bilder-basen og redigere direkte derfra.

Photomator Pixelmator
PRISEN: Nedlastingen av Photomator 2.3 for iPhone avslører at abonnementsprisen for programmet i skrivende stund er 399 kroner i året. Da har man tilgang til programmet på alle relevante plattformer – vel å merke for Apple-brukere. (Skjermdump: Apple App Store.) (Klikk for større bilde.)

Både med Photomator og RAW Power får man dermed et slags nedskalert alternativ til kombinasjonen Adobe Photoshop/Adobe Lightroom, som er populær og svært utbredt. Men som mange altså finner litt for kostbar. 

Ja, jeg er nysgjerrig

Alt i alt må jeg si at min nysgjerrighet på den nye Photomator-familien slik den er i ferd med å fremstå våren 2023, er stor. Med avansert bruk av maskinlæring og kunstig intelligens, for eksempel i kampen mot «banding» i bilder med mange fargenyanser tett på hverandre, fremstår Photomator som svært up-to-date programvare. At man kan drive med selektive justeringer i 2.3-versjonen akkurat som i Photoshop, høres lovende ut.

En del trofaste Pixelmator-bruker ser riktignok ut til å være en smule skeptiske akkurat nå, fordi programvare-leverandøren deres på bildesiden er i ferd med følge alle de andre over fra en lisens-basert til en abonnements-basert forretningsmodell. Men det ser unektelig ut til å være veien det går i programvare-markedet i vår tid.

Prisene

Det synes å råde en viss usikkerhet blant Pixelmator-brukere om hva som blir prispolitikken videre. Eksisterende Pixelmator Pro for Mac ser i skrivende stund ut til å koste 599 kroner som en éngangs-betaling hvis man laster ned programmet fra Apple App Store.

Nedlasting av Photomator 2.3 for iPad er derimot ført opp med en årlig abonnementspris på 399 kroner – etter en én-ukes gratis prøveperiode. Det ser ut til at dette også vil omfatte den kommende Photomator-versjonen for Mac, men muligens med noe høyere abo-pris når den er klar for nedlasting.

Pixelmator-selskapet publiserte høsten 2022 et blogginnlegg om den forestående omleggingen til abonnementsbasert betaling som klargjør en del, men ikke alt, om den nye prispolitikken. Du kan lese innlegget her

Kameranytt tar for sikkerhets skyld et forbehold når det gjelder de kommende prisene på Pixelmator/Photomator-produktene. Spørsmålet tas opp igjen senere.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Dette feltet er nødvendig.

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.