Kameranytt.no

Vi prøver kameraer, men tester dem ikke

PRØVING: Kamerablogg.no er ikke noe testlaboratorium. (Foto: Pixabay)
PRØVING: Kamerablogg.no er ikke noe testlaboratorium. (Foto: Pixabay)
PRØVING: Kamerablogg.no er ikke noe testlaboratorium. (Foto: Pixabay)

KOMMENTAR: Her på Kamerablogg.no tester vi ikke kameraer. Ikke optikk heller. Og slett ikke programvare for bilde- og videoredigering.

Derimot prøver vi kameraer og optikk. Og vi prøver programvare for bilde- og videoredigering.  I tillegg til at vi prøver å følge nyhetsbildet for alle disse produktsjangrene.

Riktignok vil du finne enkelte artikler her på bloggen som er merket som test eller som på annen måte fremstår som en test, med karakter og terningkast. Dette er først og fremst litt eldre testomtaler som jeg har tatt med meg fra PC World Norge og Macworld.no.

Mer enn nyanseforskjeller

Er det noen stor forskjell på å teste noe og å prøve noe? Rent språklig sett høres det kanskje ut til at vi bare snakker om små nyanseforskjeller, men for teknologipublikasjoner går det en ganske klar grense mellom prøving og testing av produkter.

Etter nesten 30 år i PC World har jeg vært med på utallige møter og diskusjoner om testmetodikk. Bladet la sin ære i å teste ut produkter med en så gjennomdefinert testmetodikk at ingen kunne beskylde journalistene for synsing og det som verre er, for eksempel at man er forutinntatt og kommer med testkonklusjoner basert på personlige preferanser eller til og med fordommer.

Definert testmetodikk

Målet var at med først å definere en klar testmetodikk og deretter teste produkter i tråd med denne metodikken, skulle hvem som helst kunne gjennomføre den samme testen og komme til den samme sluttbedømmelsen – eller karakteren. På det mest rigide opererte vi med en karakterskala fra 1 til 10, med to desimaler bak og et innfløkt regneark som ga lite rom for personlig skjønn.

Dersom for eksempel en produsent eller distributør var uenig med bladets testkonklusjon, ville en representant for produsent- eller distributørfirmaet kunne gjennomføre den samme testen og med stor sannsynlighet komme frem til den samme konklusjonen.

I hvert fall var det slik i teorien. Men testene våre hadde ry på seg for å være så grundige at produsenter som fikk dårligere karakter på produktet sitt enn de hadde håpet på, bare i ytterst sjeldne tilfeller klagde. Så muligheten til overprøving ble nesten aldri brukt, så langt jeg kan huske.

Naturligvis var det rom for personlig skjønn i testomtalene også, men dette skulle være godt begrunnet og hadde ikke nødvendigvis noen innvirkning på karakteren.

Dette testregimet ble gjennomført strengest på kjerneproduktene som PC World skrev om, i første rekke maskinvare som pc-er, disker og andre lagringsmedier, samt nettverksprodukter, skrivere og enkelte andre sjangere.

Men den samme tenkningen lå til grunn også for tester på andre områder, inkludert kameraer og lignende produkter der det var enighet om at man måtte gi litt større rom for personlige vurderinger.

Friere på en blogg

På en blogg som denne synes jeg det bør være friere. En blogg er i sin natur et ganske personlig medium. Dessuten omhandler denne bloggen en type produkter og løsninger som ikke så lett lar seg teste og vurderes bare etter objektive og målbare kriterier, selv om det er noen som gjør det også, gjerne med tilgang til svært dyre testinstrumenter.

Vurderinger av et kameras ergonomi er et typisk eksempel på en egenskap ved kameraet som det kan være delte meninger om uten at den ene eller andre vurderingen er resultat av en test basert på målbare kriterier. Det måtte i så fall være å gjøre en spørreundersøkelse blant et representativt utvalg av brukerne – men jeg har ikke anledning til kjøpe tjenester hos et profesjonelt meningsmålingsinstitutt til å utføre slike undersøkelser, og det tror jeg ikke de som «tester» kameraer gjør heller.

Utprøving

Derfor er jeg nøye på at all omtale på denne bloggen basert på prøving av produkter, programvare og tjenester, skal presenteres som akkurat dét: en utprøving.

Så får de som er uenig i konklusjonen være så uenig de bare vil.

Men ikke anklag meg for å ha kommet frem til galt testresultat. For jeg har ikke testet noe produkt. Bare prøvd det.

Og slutningen jeg er kommet frem til, er en vurdering basert på å ha prøvd produktet, ikke å ha testet det.

Riktignok har jeg prøvd produktet med balast i form av all erfaringen jeg har høstet gjennom mange tiår med fotografering, både som hobby og som jobb. Og i en periode også med å teste kameraer og andre fotoprodukter.

Men for denne bloggen tester jeg altså ikke produkter. Jeg bare prøver dem. Riktignok så grundig som tid og omstendigheter ellers tillater. Så får du vurdere konklusjonene mine i lys av dette.

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.