Filmic Inc., som står bak en av de mest profesjonelle appene for videoopptak med mobilkamera, har lansert DoubleTake, en app som gjør det mulig å ta opp video med to av de innebygde kameraene i en iPhone samtidig. For eksempel der man ser både et intervjuobjekt og et selfie-klipp av intervjueren i samme opptak. Seriøst?
Ja, jeg tror Filmic-folkene mener alvor med konseptet, selv om det i første omgang ser mer ut som en gimmick. DoubleTake er en gratis-app og gir jo inntrykk av å være et rent forbruker-produkt, hvilket det også er. Men samtidig fungerer appen som en slags demo av en funksjon som Filmic-utviklerne lenge har lovt skal komme i deres mer profesjonelle app Filmic Pro.
Det var på Apples store høstlansering i september 2019, da iPhone 11-modellene ble lansert, at Filmics teknolog-idirektør Christopher Cohen sto frem og fortalte hvordan Filmic Pro snart ville kunne ta opp video fra to av kameraene samtidig med de nye iPhone-modellene.
Fire samtidig
Med iPhone 11 Pro og 11 Pro Max, som begge har i alt fire kameraer, ville man med neste versjon av Filmic Pro kunne se videobilde fra alle fire kameraene samtidig på iPhone-skjermen og filme fra to av dem samtidig, var budskapet høsten 2019.
Mange som fulgte med på Apples lanserings-event, lot seg nok imponere, men funksjonen har latt vente på seg i Filmic Pro-appen. Den lovede nye versjonen, 6.10.5, er kommet, men uten noen multikamera-funksjon. Nå er funksjonen isteden kommet i en separat app, DoubleTake.
Fikk de det ikke til?
Spekulasjonene går om hvorfor Filmic-folkene i Seattle har valgt en slik løsning. Ble det for komplisert å implementere multikamera-løsningen i den allerede ganske komplekse Filmic Pro-appen? Har man støtt på noen tekniske begrensninger?
Under iPhone 11-lanseringen var det snakk om at man skulle kunne filme med to kameraer samtidig i 4K-modus, men i den nye DoubleTake-appen må man nøye seg med Full HD-opptak. Altså maks 1.920 x 1.080 piksler i stedet for 3.840 x 2.160-piksler. Betyr det at Filmic-folkene er blitt tvunget til å velge en enklere løsning enn de hadde planlagt og at de derfor har gitt opp eventuelle planer om en 4K-basert multikamera-app? Eller er DoubleTake bare en slags ventepølse mens vi venter på at Filmic-grillen skal komme i mål med en mer avansert 4K-versjon av DoubleTake som skal integreres med Filmic Pro? Mye tyder på at det siste kan være tilfelle. Ifølge nettstedet The Verge har Filmic Inc. sagt at DoubleTake-funksjonene vil komme til Filmic Pro en gang utpå våren.
Flere bruksmåter
Mens vi venter, kan vi se nærmere på hva dagens DoubleTake byr på.
Appen har tre hovedinnstillinger. Den mest fleksible som binder opp minst , men gir best muligheter for redigering i ettertid, kalles Discrete. Da kan man filme samtidig fra to valgfrie kameraer, og begge opptakene blir lagret som hver sine uavhengige Full HD-videoer som man kan redigere fritt etterpå. Da kan man for eksempel få det til å se ut som om opptakene er gjort med to uavhengige videokameraer, det ene med ultravidvinkel og og det andre med et moderat teleobjektiv, og man kan svitsje mellom oversiktsopptak og næropptak av motivet.
I denne modusen kan man også velge å la det ene kameraet være front-kameraet på mobilen, gjerne kalt selfie-kameraet, og så kan man i redigeringen etterpå fritt svitsje mellom intervjuobjekt og intervjuer, eller mellom to samtalepartnere. Under opptak lar man videosstrømmen fra det ene kameraet vises i et lite vindu over videostrømmen fra det andre kameraet, som fyller hele skjermen. Man kan flytte det lille videobildet rundt på skjermen slik det passer, men opptakene «forstyrrer» ikke hverandre.
Den andre modusen kalles PiP, som står for Picture-in-Picture. Selv om det på skjermen ser likt ut som foregående modus, er forskjellen nå at det bare lagres én videostrøm og at det lille videobildet også i opptaket vil synes som et lite bilde over det store. Man kan dytte det helt ut av videoen, hvis man ønsker det, og trekke det inn igjen når man ønsker det.
Den tredje modusen heter Split Screen, og det sier vel seg selv hva denne gjør: Den tar opp et samlet opptak der de to valgte kameraene deler skjermbildet i hver sin halvdel. Igjen kan man bestemme om de valgte kameraene kan være et med for eksempel vidvinkel og det andre med teleobjektiv, eller om man skal utnytte samspillet mellom et av «hovedkameraene» og selfie-objektivet.
De virtuelle knappene i brukergrensesnittet er en for å velge hvilke kameraer som skal benyttes, en for å velge hvilke av opptakene man ønsker å se igjennom, en for å velge mellom de tre modusene Discrete, PiP eller Split Screen og en for å starte og stoppe opptakene. En av knappene har også en tilleggsfunksjon i å åpne Filmic Pro-appen, men den ser ikke ut til å generere noe slags samspill mellom de to appene.
Bare nyere iPhone-er
Filmic DoubleTake kan i utgangspunktet installeres på alle iPhone-modeller som kan kjøre operativsystemversjon iOS 13, men muligheten til å kunne ta opptak samtidig fra to kameraer er i praksis begrenset til følgende iPhone-er:
- iPhone 11 Pro Max – 3 kameraer + selfie-kamera
- iPhone 11 Pro – 3 kameraer + selfie-kamera
- iPhone 11 – 2 kameraer + selfie-kamera
- iPhone XR – 1 kamera + selfie-kamera
- iPhone XS Max – 2 kameraer + selfie-kamera
- iPhone XS – 2 kameraer + selfie-kamera
Hva med Android?
Om Filmic Inc. har noen planer om å lansere DoubleTake for Android, er uklart. Behovet er kanskje ikke fullt så stort på Android-siden, ettersom enkelte Android-mobiler har hatt mulighet til å kunne ta opp video fra flere kameraer helt siden 2013. Nettstedet Gizmodo nevner både Samsung Galaxy, flere Nokia-modeller og LG i denne sammenheng.
Både videoprogrammet Filmic Pro og fotoprogrammet Filmic Firstlight er tilgjengelig for iOS så vel som Android. Filmic Remote, som gjør det mulig fra én mobil å kontrollere opptak fra flere mobiler samtidig, er bare tilgjengelig for iPhone.
Konklusjon
Når dette skrives, har jeg ikke fått tid til noe annet enn en høyst rudimentær utprøving av appen, så om dette er en videoapp jeg kommer til å bruke noe særlig, er for tidlig å si. Jeg liker å redigere video på den klassiske måten og har sjelden behov for å dele noe på sosiale medier i hui og hast, så jeg er ikke på jakt etter hjelpemidler til å kunne gjøre dét oftere.
Men andre har andre ønsker og behov, så jeg godt tenke meg at noen blir begeistret for mulighetene som DoubleTake byr på. Eller kanskje enda mer begeistret hvis funksjonen kommer i en mer avansert 4K-versjon for bruk i Filmic Pro. Så da er kanskje dette et tema å komme tilbake til etter hvert.
Prisene
Filmic DoubleTake er gratis. Filmic Pro koster 129 kroner for Android-versjonen. Til iPhone er prisen nå 159 kroner. iPhone-brukere tilbys dessuten en løsning kalt Filmic Pro Camera Kit til 219 kroner. Da får man i tillegg til Filmic Pro også med Filmic Remote, en app som gjør det mulig fra én iPhone å kontrollere Filmic-pro-opptak fra flere iPhone-er samtidig.