Kameranytt.no

Rendyrket videoblogger-kamera fra Sony

Sony ZV-1
UT PÅ TUR: Det er enkelt å lage reisevideo med vlogge-innslag med denne pakken: Sony ZV-1 og opptaksgrepet GP-VPT2BT, her satt opp som utendørs bordstativ. (Pressefoto: Sony)

Nye Sony ZV-1 kan ved første øyekast se ut til å være et nytt medlem av Sonys RX100-familie av kompaktkameraer – en nedstrippet versjon uten elektronisk søker, innebygd blits og med mindre zoomomfang enn nyeste RX100-modell. Men ZV-1 er ikke et stillbildekamera i det hele tatt.

Jo da, man kan godt ta stillbilder med Sony ZV-1. Men det er ikke stillbilder det er bygd for. Kameraet er konstruert for å videofilme, særlig med tanke på dem som gjerne vil inkludere seg selv i videofilmene sine. Med andre et kamera for videobloggere – eller vloggere, om du vil.

Innholdsskapere

«ZV-1 er designet for innholdsskapere og vloggere», skriver Sony i klartekst i den norske delen av pressemeldingen om Sony ZV-1. Og Sony er klar på at kameraet er myntet på innholdsskapere uansett ferdighetsnivå. Dette innebærer alt fra forholdsvis ferske vloggere til folk med lang erfaring i faget.

Sony ZV-1
UMISKJENNELIG: ZV-1 er et umiskjennelig Sony-kamera. (Pressefoto: Sony)

Den sistnevnte gruppen har jo etter hvert fått erfaring for hva som er viktig for at et kamera skal være et godt vlogger-verktøy. Den oppfellbare elektroniske søkeren i Sony RX100-kameraene er ikke viktig i så måte. Den nye innstillingen kalt Product Showcase Setting er derimot svært viktig, særlig for videobloggere som presenterer testomtaler av nye produkter, som mange gjør. Da er det kjekt med et kamera som lynraskt flytter fokus mykt og elegant fra vloggerens ansikt til produktene som vloggeren rett som det er holder opp foran objektivet – og raskt skifter tilbake til vloggerens ansikt når produktene tas vekk.

Behovsanalyse

Sony har jobbet tett sammen med aktive videobloggere i utviklingen av det nye kameraet for å analysere ønsker og behov til dem som driver med denne virksomheten. Kamerabransjen lanserer nå det ene produktet etter det andre som kunngjøres som vlogger-produkter, så det er tydelig at mange ser et voksende marked her.

Sony ZV-1
NÆRE SLEKTNINGER: Sony RX100-familien, her representert ved Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII (over) er definitivt en nær slektning av nye Sony ZV-1 (under). (Pressefoto: Sony)
Sony ZV-1

For en bransje som sliter er det sikkert oppløftende at det finnes nisjer – etter hvert også noen store nisjer – som vokser. Videoblogging ser akkurat nå ut til å være en slik nisje. Riktignok har kamerabransjen sterk konkurranse fra mobilkamera-produsentene i vlogger-markedet, men det er nok en del vloggere som ønsker mer dedikerte verktøy. Derfor må kamerabransjen nå kjenne sin besøkelsestid. Noe den ser ut til å gjøre.

LES OGSÅ: Fjernstyrt vlogger-håndgrep fra Sony

RX100-inspirert

Det nye ZV-1-kameraet har altså hentet mange designelementer fra Sony RX100-kameraene, en serie som så dagens lys og 2012 og som nå har Sony Cyber-shot DSC-RX100 VII fra 2019 som nyeste modell. Blant likhetene mellom dette kameraet og ZV-1 er samme én-tommes bildebrikke på 20 megapiksler, nesten identiske dimensjoner og omtrent samme vekt. ZV-1 veier beskjedne 294 gram inkludert batteri.

Men det er vesentlige forskjeller mellom ZV-1 og slektningene i RX100-familien. Flere forskjeller enn at ZV-1 mangler Cyber-shot som mellomnavn – et navn Sony har brukt på store deler av sitt utvalg av kompaktkameraer opp gjennom årene.

Sony ZV-1
I MÅLGRUPPEN: Det er ikke vanskelig å skjønne hvilken målgruppe Sony frir til med ZV-1-kameraet. (Pressefoto: Sony)

Sony ZV-1 er for eksempel Sonys første kompaktkamera med en berøringsfølsom LCD-skjerm som kan vris sideveis. På RX100 VII vris den opp over toppen av kameraet hvis man vil bruke den i selfie-modus. Ifølge Sony skal muligheten til å vri skjermen sideveis på ZV-1 bidra til at det er lettere å montere tilbehør som ekstern mikrofon og lysutstyr på kameraet, ettersom skjermen i selfie-modus ikke kommer i veien for multifunksjons-blitsskoen.

Byr på nye muligheter

I det hele tatt byr ZV-1 på flere teknologiske nyskapninger, innstillinger og moduser som gjør det mulig for innholdsskapere å lage innhold på måter som det ikke har vært mulig å gjøre tidligere, hevder Sony.

På toppen av kameraet er det for eksempel plassert en «bokeh-knapp» som brukes til raskt å bytte bokeh-modus, altså bakgrunns-uskarphet i nærbilde-opptak. Med ett trykk på knappen endres blenderåpningen raskt slik at uskarpheten bak motiver endres uten at man risikerer at hovedmotivet kommer ut av fokus. Det kan bli elegant produkt-video av slikt.

Sony ZV-1
UNDERSIDEN: Stativfestet er plassert litt til siden for objektivet, men det har neppe noen særlig betydning. (Pressefoto: Sony)

LES OGSÅ: Nikon Z 50-frieri til videobloggerne

Sony er kjent for å ligge langt framme på rask autofokus, motivgjenkjenning og følgefokus. ZV-1-kameraet er utstyrt med rask fasedetekterende autofokus som sikrer at videobloggerens ansikt og øyne hele tiden er i fokus selv i et urolig videobilde med mange elementer – eller produkter, om man vil. For det er som sagt dét videoblogging ofte handler om.

Penere vloggere

Apropos vloggerens ansikt. Det nye kameraet har siste nytt i teknologi for å optimalisere hudtoner. I selfie-modus kan man være sikker på at kameraet jobber med å vise huden som myk og naturlig, samtidig som munn og øyne gjengis skarpt og klart, både i videoopptak og i stillbilder.

Sony ZV-1
VLOGGER-VERKTØY: Med opptaksgrepet på plass er Sony ZV-1 trolig et hendig verktøy for videobloggere. (Pressefoto: Sony)

Det kan være en utfordring når en videoblogger rusler av gårde og filmer seg selv at lyset plutselig skifter, for eksempel når man går fra solskinn til skygge. Slik plutselig endringer i eksponeringen, og særlig kameraets forsøk på å tilpasse seg endringen, kan oppleves som forstyrrende. Sony ZV-1 har fått en ny funksjon kalt Face Priority Autoexposure som prioriterer ansiktet i videobildet og sørger for at ansiktet har ideell eksponering uavhengig av omgivelsene. Denne teknologien skal også hindre plutselige og drastiske endringer i eksponeringen hvis hovedpersonen plutselig snur seg bort fra kameraet, ifølge Sony.

Forbedret tale-lyd

Også på lydsiden har Sony gjort tilpasninger. Den innebygde mikrofonløsningen i kamerahuset er Sonys nyeste Directonal 3-Mic, som er designet for å ta inn lyd rett forfra, slik at bloggerens stemme blir mest mulig klar og tydelig samtidig som bakgrunnsstøyen dempes – nyttig under videoopptak i selfie-modus.

Sony ZV-1
SENDING PÅGÅR: Sony ZV-1 har en rød opptakslampe som gjør at vloggeren kan være sikker på at opptaket faktisk er i gang. (Pressefoto: Sony)

Det følger for øvrig med en vindpels som man kan feste direkte på kameraet for å dempe vindstøy når det er påkrevet.

Kameraet har også en standard 3,5 mm mikrofonkontakt, men det er ikke noen kontakt for hodetelefon, så man får ikke sjekket lydkvaliteten mens opptak pågår.

Ved hjelp av den såkalt Multi Interface Shoe-løsningen på toppen av kameraet kan man koble til en rekke forskjellige eksterne mikrofoner. Kontakten kan også brukes til kompatibel ekstern blits og annet utstyr.

De fleste moderne kameraer som kan ta opp både stillbilder og video, har en ordinær og som regel ganske stor utløserknapp for å ta stillbilder, kombinert med en liten og gjerne rød knapp et sted i nærheten som brukes til å aktivere videoopptak. På mange kameraer kan videoknappen være vanskelig å finne bare med fingrene. Man må ofte flytte blikket et øyeblikk for å finne den. ZV-1 demonstrerer sin videosentriske natur ved at en stor sort knapp med en rød ring er et skikkelig blikkfang på toppen av kamerahuset. Her skal det ikke være noen tvil om hva som er kameraets viktigste betjeningsknapp – og man finner den lett uten å måtte se etter.

Sony ZV-1
VINDPELS: Vindpelsen som følger med som standard, festes enkelt i multifunksjonsskoen på toppen av kamerahuset og sørger for effektiv støydemping når det blåser. (Pressefoto: Sony)

4K-video, naturligvis

For et par år siden ville vel 4K-video ha vært hovedpoenget i artikkelen, men nå er dette redusert til et lite avsnitt langt her nede: Sony ZV-1 kan naturligvis ta opp 4K-video, nesten uten beskjæring. Objektivets nominelle vidvinkel-kapasitet tilsvarende 24 mm synker riktignok til tilsvarende 26 mm når man går over fra fotografering til 4K-videoopptak, ifølge DP Review. En helt ubetydelig beskjæring. Når man skrur på bildestabiliseringen, øker 4K-beskjæringen enda litt til.

Men uansett fremstår Sony ZV-1 som et ypperlig 4K-videokamera for det markedet det er myntet på.

Objektivets nærgrense i vidvinkel-modus er cirka fem centimeter, i telemodus cirka 30 cm.

Sony ZV-1
GP-VPT2BT: Som Kameranytt har påpekt før, har opptaksgrepet GP-VPT2BT et tungebrekkende navn, men ellers er det et hendig verktøy for videobloggere. (Pressefoto: Sony)

Opptaksgrepet GP-VPT2BT som fås kjøpt som tilbehør, kommuniserer med kameraet via Bluetooth, tåler støv og fuktighet og kan kjapt gjøres om fra håndgrep til bordstativ. Grepet veier 215 gram.

Konklusjon

Denne artikkelen er skrevet uten at jeg har hatt anledning til å prøve ZV-1, men jeg oppfatter det nye Sonyt-kameraet som et gjennomtenkt produkt til den målgruppen det er myntet på: videobloggere og innholdsskapere. Det er neppe kameraet for meg, for jeg driver mer med fotografering enn med video, og når jeg tar opp video, er det fortrinnsvis av andre motiver enn meg selv, noe som gjør at jeg ikke vil ha kamera uten skikkelig (elektronisk) søker.

Sony ZV-1
TILKOBLINGER: Sony ZV-1 har tilkobling for ekstern mikrofon, Micro-HDMI-kontakt og Micro-USB-kontakt, men ikke for hodetelefon. (Pressefoto: Sony)

Men hadde jeg vært en aktiv videoblogger, ville jeg definitivt ha vurdert å investere i Sony ZV-1, gjerne sammen med GP-VPT2BT-håndgrepet som Sony markedsfører kameraet med.

Prisen

Sony ZV-1 koster 9.500 kroner og vil være tilgjengelig i Europa i juni 2020, ifølge pressemeldingen fra Sony Norge.

Opptaksgrepet GP-VPT2BT koster 2.400 kroner.

Tekniske data

Brutto oppløsning21 megapiksler
Netto oppløsning20,1 megapiksler
Bildeoppløsning5.472 x 3.648 piksler
BrikkestørrelseÉn tomme 13,2 x 8,8 mm
SensortypeBSI-CMOS
LysfølsomhetISO 125-12.800, utvidbart til ISO 80-25.600
BildestabilisatorOptisk type med elektronisk kompensasjon
Fokuspunkter315 fasegjenkjennende, 425 kontrastgjenkjennende
Brennvidde24-70 mm f/1,8-f/2,8
LCD-skjerm3 tommer
LCD-skjermoppløsning921.600 punkter
Lukkertider30 sek.-1/2.000 sek. (Elektronisk lukker: 1/32.000 sek.)
Innebygd blits
Serieopptak24 bps
VideoformaterMPEG-4, AVCHD, XAVC 5
MikrofonInnebygd stereomikrofon
HøyttalerMono
LagringSD/SDHC/SDXD, Memory Stick Pro Duo/Pro-HG Duo
USBUSB 2.0
HDMIMicro HDMI-kontakt
MikrofoninngangJa, 3,5 mm
Hodetelefonutgang
WiFi802.11bgn
BluetoothJa
Batteritid CIPA260 (CIPA)
Vekt294 g inkl. batt., c. 267 g netto
StørrelseCa. 105,5 x 60 x 43,5 mm
Sony ZV-1
SELFIE-OPPTAK: Sony ZV-1 er klar for selfie-video – den røde lampen viser at opptaket allerede er i gang. (Pressefoto: Sony)

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.