Kameranytt.no

Vidvinkel i Panasonics kompakte f/1,8-serie

PANASONIC Lumix S 24mm f/1,8
DET TREDJE OBJEKTIVET: Med 24 mm-objektivet er det tre av de fire planlagte medlemmene av Panasonics f/1,8-familie av kompakte objektiver med fast brennvidde klare. (Pressefoto: Panasonic.)

Panasonic har lansert er nytt 24-mm vidvinkelobjektiv i sin serie av fire kompakte fullformat-objektiver med samme lysstyrke og omtrent samme størrelse og vekt. Nykommeren Lumix S 24mm f1.8 (S-S24) er det tredje medlemmet i familien, som skal bli fire.

Serien omfatter nå altså tre objektiver på henholdsvis 85 mm, 50 mm og 24 mm. Den kunngjorte firerbanden vil være komplett når det ventede 35 mm-objektivet kommer på markedet.

Like store

Alle de fire objektivene vil ha samme lysstyrke på f/1,8. Dessuten kommer vekt og størrelse til å være ganske lik. Lengden på de tre som er lansert til nå, er 82 mm, mens diameteren er 74 mm. Vekten varierer litt, men ikke så veldig mye. 50 mm-objektivet veier 300 gram, den nye 24 mm-objektivet 310 gram og portrett-telen på 85 mm veier 355 gram. Dermed trengs det bare små justeringer dersom man bytter mellom disse objektivene når kameraet er montert på en gimbal, hevder Panasonic.

Filterdiameteren er også den samme på alle objektivene, 67 mm. Panasonic hevder dessuten at de fire objektivene vil ha nærmest en familiær visuell tilhørighet i hvordan de gjengir motivene.

Det var 85 mm-objektivet som ble lansert først i denne serien, i november 2020. I juni 2021 dukket 50 mm-normalobjektivet opp, og nå er altså vidvinkelen på 24 mm formelt lansert.

Lumix S-S85
Lumix S-S50
Lumix S-S24

TRE, SNART FIRE: Panasonic-objektiver som er så å si like store. Kjekt, så slipper man å foreta store justeringer når man skal skifte objektiv mens man fotograferer eller filmer med gimbal. (Pressefoto: Panasonic. Montasje: Kameranytt)

L-fatningen

Det nye Panasonic-objektivet er basert på L-fatningen, som er et samarbeidsprosjekt mellom Panasonic, Leica og Sigma. L-fatningsalliansen, eller L-Mount Alliance som den heter på engelsk, ble etablert høsten 2018 omtrent samtidig med at Panasonic lanserte sitt første speilløse fullformat-kameraera. Før det var Panasonic kanskje mest kjent som den ene parten i duoen som sto bak Micro Four Thirds-konseptet, basert på en brikkestørrelse som var enda mindre enn APS-C-formatet. Den andre parten var som kjent Olympus.

LES OGSÅ: Her er L-fatningsalliansen

Panasonic kjører fortsatt for fullt i MFT-leiren, men har også satset sterkt på speilløst fullformat og har nå i alt fire kameramodeller i denne klassen. En femte er varslet, men blir neppe tilgjengelig før helt mot slutten av året: den videosentriske DC-GH6.

PANASONIC Lumix S 24mm f/1,8
KOMPAKT: Det nye f/1,8-objektivet sammen med Panasonic Lumix DC-S5 blir en forholdsvis kompakt enhet. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

Mens Panasonic har greid å lage mange kompakte Micro Four Thirds-kameraer opp gjennom årene, har fullformat-kamerahusene vært forholdsvis store, med DC-S1H fra 2019 som det tyngste med en vekt på kamerahuset på hele 1.052 gram. Den foreløpig nyeste modellen er DC-S5 på «bare» 714 gram, og dette kamerahuset trekkes gjerne fram som det mest hensiktsmessige for dem som tar sikte på å bygge seg opp en liten samling kompakte objektiver med fast brennvidde, som disse tre, snart fire f/1,8-objektivene innbyr til.

«Mye glass»

Det nye 24 mm-objektivet består bokstavelig talt av mye glass, tolv linseelementer fordelt på 11 grupper. Tre av linseelementene er asfæriske linser, altså linseelementer som er slipt slik at de ikke er helt kuleformede. Tre av elementene er av ED-typen, altså med ekstra-lav spredning som sprer lyset annerledes for å bekjempe fargeblødning. Ett linseelement er av UED-typen, altså med «ultra extra-low dispersion».

Panasonic hevder at denne bruken av ED- og UED-linseelementer vil bidra til særdeles god bildeavtegning og pen bokeh, altså skarpe bilder med vakker og myk uskarphet i motivdeler som er ute av fokus. I det hele tatt er bokeh-en blant de fremst egenskapene til denne objektivfamilien, ifølge produsenten. 24 mm-objektivet er særdeles velegnet til landskapsfotografering, hevder Panasonic.

Fokus-følsomheten kan velges fra 90 til 360 grader, hvilket betyr at mengden med fokusskifting per omdreiningskvantum kan tilpasses de behovene fotografen har til enhver tid når det gjelder å fokusere fort eller langsomt med en kort eller lang fokusendringsavstand.

Blenderen bestå av ni blenderlameller montert i sirkel og skal bidra ytterligere til fin bokeh. Panasonic har også lagt opp til å motvirke fokuspusting, altså at objektivet foretar små og utilsiktede endringer av brennvidden når man fokuserer, noe som har vært et problem med mange digitalkameraer som brukes til videoopptak.

Objektivet har ingen bildestabilisering, men alle Panasonics fullformat-kameraer har innebygd fem-aksers stabilisering i kamerahuset.

PANASONIC Lumix S 24mm f/1,8
LIKE STORE: De ytre målene på de tre, snart fire objektivene i serien er identiske. (Pressefoto: Panasonic.) (Klikk for større bilde.)

I diskusjonsfora på nettet krangles det nå om hvor mange objektiver det nå egentlig finnes på markedet for den nye generasjonen speilløse fullformat-kameraer. En leser hos nettstedet DP Review har foretatt en opptelling hos den store B&H-fotobutikken i New York og er kommet frem til at L-fatningsalliansen nå har nådd opp i hele 55 forskjellige objektiver, men det er uenighet blant debattantene om hvilke modeller man kan telle med av de forskjellige merkene, hvilken som egentlig er for gamle og hvordan man skal unngå dobbelt- og tvillingmodeller der samme objektiv selges under forskjellige merkenavn, og så videre. Kameranytt har ikke tenkt å delta i den debatten.

Prisen

Panasonic Lumix S 24mm f/1,8 L-fatning koster 10.990 kroner. Det gjør objektivet til det foreløpig dyreste av de fire. 85 mm-telen koster 7.990 kroner, mens 50 mm-normalobjektivet ligger på 5.490 kroner. Det gjenstår å se hvor det kommende 35 mm-objektivet i serien havner.

For fotografer som hører hjemme i sjiktet vi gjerne kaller ivrige hobbyfotografer og /eller fotoentusiaster, er vel dette priser som kan gjøre disse objektivene ganske attraktive.

Prissjekken er gjort hos Foto.no og Scandinavian Photo.

Tekniske data

Brennvidde24 mm (fullformat)
Lysstyrkef/1,8
Minste blenderåpningf/16
Antall bladlameller9 (avrundet blenderåpning)
Konstruksjon12 linseelementer i 11 grupper
ObjektivfatningL-fatning
FokuseringssystemInternt
Maks forstørrelsesgrad0,15
Nærgrense0,24 m fra fokusplanet
Filterstørrelse67 mm
Optisk bildestabilisering
LengdeCa. 82 mm
DiameterCa. 74 mm
VektCa. 310 gram

Hei. Hyggelig å se deg!

Nye artikler her hos Kameranytt.no publiseres med ujevne mellomrom. Derfor er det lurt å abonnere på innleggsvarsler. Da får du en e-postmelding hver gang det er noe nytt å lese her hos Kameranytt.no

Husk at bestillingen av nyhetsbrev må bekreftes. Straks etter at bestillingen er sendt inn, mottar du en e-postmelding der du blir bedt om å klikke på et felt for å bekrefte bestillingen. NB: Noen ganger hender det at e-postmeldingen om bekreftelse havner i postkassen for spam eller søppelpost. Sjekk denne om nødvendig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Del dette innlegget med andre

Du vil kanskje lese disse sakene også:

Bare noen bilder…

Foto: Toralv Østvang

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å kunne gi de besøkende en best mulig brukeropplevelse.